Ungdomsskolefotball på japanske steroider
Karakter: 4

Ungdomsskolefotball på japanske steroider

Inazuma Eleven 3 byr på ungdomsskoledrama, garderobekrangler, ildkuler...og litt fotball.

Konseptet har holdt seg friskt, kule spesialangrep, lett å bli hekta, original vri på sjangeren
Er på alle måter et DS-spill, nesten ingen 3D-effekt, noe ubalansert gameplay
1 2 3 Neste »

 

For utenom sin flaggskipserie om Professor Layton, innehar utvikleren Level 5 en annen kultserie som har vokst seg fram på DS og fått en liten, men dedikert fanskare, nemlig Inazuma Eleven, en sær fotball-RPG hvor ballen blir sparket så hardt at den eksploderer, og spillerne teleporterer rundt på banen. Denne serien presenterer fotball på en slik måte at selv de mer nerdete av oss, meg selv inkludert, får en moderat interesse for sporten. Utenom verdensmesterskap bryr jeg meg egentlig ganske lite om denne verdensomspennende sporten, men disse spillene har tidligere bydd på animeinspirerte superspark, fotballspillere fra verdensrommet og i overkant dramatiske bakhistorier for spillerne, og vips har du fanget både min interesse og hengivne kjærlighet.
Med Inazuma Eleven 3 valgte Level 5 å lansere to utgaver, Lightning Bolt og Bomb Blast. Denne anmeldelsen er basert på Lightning Bolt, men de to spillene har samme historie, det er bare noen karakterer som utgjør forskjellen.
I spillet møter vi superkeeperen Mark Evans og hele det vordende japanske landslaget, og vi følger dem gjennom medgang og motgang på deres vei mot å bli kåret til verdens beste lag. Det er aldri noen tvil om at Marks lag skal vinne, selv om spillet hele tiden maser om at laget er underdogs, dette er nemlig ikke et veldig vanskelig spill. Likevel klarer historien å engasjere. Det er ikke spenningen om hvorvidt laget klarer å vinne neste kamp som er spennende, men heller hvordan spillerne takler livet utenfor banen, og hvordan dynamikken mellom spillerne utvikler seg. Kanskje gjenspeiler dette det virkelige liv? Noen ganger virker det i hvert fall som om folk er mer interessert i Torres’ privatliv enn sporten i seg selv.
Inazuma Eleven 3 byr i hvert fall på ganske mye dialog, tidvis også rimelig mye bra dialog, og man føler at man blir både fort og godt kjent med karakterene, selv om man ikke har spilt mye de tidligere spillene i serien. Som i en actiontegneserie blir enkelte karakterer mystifiserte, og det er enkelte plott som virker både innfløkt åpenbare og åpenbart innfløkte på samme tid. Derfor er det kanskje ikke så rart at serien har blitt opphav til en relativt populær animeserie. 
Likevel kan det føles som det blir litt for mye dialog til tider, og det er noe litt rart med balansen mellom historiedrevet dialog og faktisk gameplay, og det føles fort ut som om det er litt for sjeldent man har muligheten til å ta på fotballstøvlene og sparke lær. Det er kun de store landslagskampene som varer lenge nok til at man kan føle på intensiteten, og disse kommer ikke. Når man går rundt for å utforske Tokyo eller vertsøya for VM hender det at tilfeldige fotballspillere utfordrer en til kamp, men dette er svært enkle utfordringer (som å være først til å score), og motstanderne er bestandig så mye svakere at det hele som oftest er over på fem sekunder.
Når man først får gressmatta under skruknottene er det dog artig å spille på toppnivå. Hele spillet foregår på touchskjermen, og du kan derfor til enhver tid streke opp hvor du vil at spillerne dine skal løpe. De spillerne du bruker mest blir slitne, og dette har stor innvirkning på hvor effektive de er i spill. Når du skal ta ballen, forsvare deg fra en innkommende takling eller skyte på mål, har du ulike valg. Vil du skli i taklinga di? Vil du lobbe ballen over keeperen, eller skyte rett på? Vil du at keeperen skal fange ballen i hendene, eller slå den ut på banen? 
Når disse valgene dukker opp har du også muligheten til å bruke ulike spesialangrep som vises på toppskjermen (og som derfor er blant det eneste i spillet som vises i 3D), og som både ser kule ut og er nådeløse mot motstanderen. Det andre laget har selvsagt også spesialmanøvrer, men disse er som oftest annerledes enn dine egne, og inspirert av lagets hjemland, både historie, tradisjoner og stereotype klisjeer. Dette gjelder også for spillerne; England har en spiller basert på Jack the Ripper.
Selv om kampene er artige å spille, så blir de etter de innledende rundene ganske enkle. Til å begynne med byr spillet på en hard, men rettferdig utfordring. Etter hvert føles det derimot som at spillet blir mer urettferdig, og det til din fordel, og det blir derfor litt kjedeligere å spille etter hvert. Etter hovedhistorien føles det ikke som om man har stort mer å spille for, annet enn å rekruttere noen spillere fra gata, som man ikke har bruk for siden laget man får gjennom historien er mange ganger sterkere enn de man kan plukke med seg, uansett.
Det tekniske i Inazuma Eleven 3 er det samme som i de tidligere to spillene i serien, noe som ikke hadde vært like overraskende om det ikke hadde vært for at de ble sluppet på to ulike systemer, fra to ulike generasjoner. Med 3D-effekten avslått er det ingen bevis for at dette er et 3DS-spill, og selv når 3D-effekten er skrudd på, fungerer den kun på et kart, og det er tydelig at Level 5 valgte å porte spillet til 3DS som et resultat av at de brukte litt for lang tid på lokaliseringen til Europa, og at et nytt håndholdt system var blitt lansert i mellomtida. Om du ser på det som et DS-spill ser det derimot ganske greit ut, med rimelig pene og detaljerte sprites, og miljø bestående av roterende 3D-modeller. I tillegg er animasjonene på spesialmanøvrene veldig bra utført, og det er ikke mye å pirke på når det kommer til disse. I enkelte deler av historien vises det også noen små filmklipp i animestil, men selv om de ser veldig flotte ut, så er de ofte svært korte og de føles derfor litt malplasserte.
Stemmeskuespillet skal angivelig være det samme som i tegneserien, og selv om ikke alle replikkene har fått en auditiv stemme, så er de knakende gode når de dukker opp. Musikken er av samme kaliber, både når det gjelder kvalitet og kvantitet. De melodiene som er med er fengende, og fanger perfekt den stemningen de prøver å vise, men det er så lite variasjon, og de samme melodiene spilles på repeat, scene etter scene.
Noe fundamentalt rot til tross, så er dette et solid spill, og et flott alternativ til FIFA og PES om du ikke har helt sansen for den virkelige sporten, eller om du bare vil ha et avbrekk fra realismen. Om en bare er forberedt på en noe synkende læringskurve, mye tekst og litt røff grafikk, kan Inazuma Eleven 3 fort ende opp som en generelt sett positiv opplevelse, om enn en opplevelse som gjentar seg selv litt for ofte.

Forutenom sin flaggskipserie om Professor Layton, innehar utvikleren Level 5 en annen kultserie som har vokst seg fram på DS og fått en liten, men dedikert fanskare - nemlig Inazuma Eleven: En sær fotball-RPG hvor ballen blir sparket så hardt at den eksploderer, og spillerne teleporterer rundt på banen. Denne serien presenterer fotball på en slik måte at selv de mer nerdete av oss, meg selv inkludert, får en moderat interesse for sporten.

Utenom verdensmesterskap bryr jeg meg egentlig ganske lite om denne verdensomspennende sporten, men disse spillene har tidligere bydd på animeinspirerte superspark, fotballspillere fra verdensrommet og i overkant dramatiske bakhistorier for spillerne, og vips har du fanget både min interesse og hengivne kjærlighet.

Med Inazuma Eleven 3 valgte Level 5 å lansere to utgaver, Lightning Bolt og Bomb Blast. Denne anmeldelsen er basert på Lightning Bolt, men de to spillene har samme historie, det er bare noen karakterer som utgjør forskjellen.

I spillet møter vi superkeeperen Mark Evans og hele det vordende japanske landslaget, og vi følger dem gjennom medgang og motgang på deres vei mot å bli kåret til verdens beste lag. Det er aldri noen tvil om at Marks lag skal vinne, selv om spillet hele tiden maser om at laget er underdogs. Dette er nemlig ikke et veldig vanskelig spill, men likevel klarer historien å engasjere. Det er ikke spenningen om hvorvidt laget klarer å vinne neste kamp som er spennende, men heller hvordan spillerne takler livet utenfor banen, og hvordan dynamikken mellom spillerne utvikler seg. Kanskje gjenspeiler dette det virkelige liv? Noen ganger virker det i hvert fall som om folk er mer interessert i Torres’ privatliv enn sporten i seg selv.

Inazuma Eleven 3 byr i hvert fall på ganske mye dialog, tidvis også av den bra typen, og man føler at man blir både fort og godt kjent med karakterene selv om man ikke har spilt mye de tidligere spillene i serien. Som i en actiontegneserie blir enkelte karakterer mystifiserte, og det er enkelte plott som virker både innfløkt åpenbare og åpenbart innfløkte på samme tid. Derfor er det kanskje ikke så rart at serien har blitt opphav til en relativt populær animeserie.

1 2 3 Neste »

2 kommentarer om Inazuma Eleven 3: Lightning Bolt/Bomb Blast

Klikk her for å hente kommentarene
Del denne artikkelen

Siste redaksjonelle anmeldelser

Mest leste artikler

Mest populære spill på Spill.no

Spill tittel Visn./Uke
 1. Kingdom Come: Deliverance

  3743
 2. Shadow of the Colossus (2018)

  1382
 3. Space Invaders

  1096
 4. Minecraft

  1016
 5. Assassin's Creed Origins: The Hidden Ones

  891
 6. FIFA 10

  842
 7. Grand Theft Auto V

  828
 8. Dying Light

  731
 9. Centipede

  725
 10. NBA 2K18

  687
 11. Star Wars

  674
 12. Celeste

  666
 13. Call of Duty: World at War

  665
 14. Overwatch

  663
 15. L.A. Noire

  643
 16. Far Cry 4

  632
 17. Rise of the Tomb Raider

  630
 18. Rainbow Six: Siege

  628
 19. FIFA 11

  620
 20. LEGO Marvel Super Heroes

  612
 21. Smash T.V.

  609
 22. The Walking Dead

  608
 23. Seduce Me

  604
 24. Sonic Forces

  588
 25. Dragon Ball FighterZ

  586
 26. The Evil Within

  585
 27. LEGO Batman 2: DC Super Heroes

  580
 28. LEGO Lord of the Rings

  574
 29. Doom (2016)

  574
 30. Half-Life

  570
 31. The Elder Scrolls V: Skyrim

  565
 32. WWE 2K18

  564
 33. Lego Marvel Super Heroes 2

  561
 34. Fallout 4

  560
 35. FIFA 09

  557
 36. Fallout 3

  557
 37. Bioshock 2

  550
 38. Lego Pirates of the Caribbean

  532
 39. Red Dead Redemption

  528
 40. LEGO Batman: The Videogame

  527
 41. Far Cry 2

  525
 42. FIFA 13

  524
 43. Call of Duty: Modern Warfare 2

  521
 44. Flashback: The Quest for Identity

  518
 45. Shanghai

  506
 46. FIFA 14

  503
 47. Batman: Arkham Asylum

  501
 48. The Sims 3

  499
 49. Zaxxon

  497
 50. Flåklypa Grand Prix

  497
 51. Far Cry 3

  494
 52. Skylanders Giants

  492
 53. Dragon Age: Inquisition

  491
 54. Football Manager 2017

  491
 55. Call of Duty: Black Ops

  491
 56. Rayman Legends

  490
 57. Battlefield: Bad Company 2

  488
 58. Middle-Earth: Shadow of War

  486
 59. Battlefield 3

  483
 60. Medal Of Honor

  481
 61. Diablo III

  479
 62. Mass Effect: Andromeda

  477
 63. DmC

  477
 64. Mafia II

  472
 65. Bloodborne

  467
 66. Nioh

  463
 67. LEGO Star Wars II: The Original Trilogy

  458
 68. The Saboteur

  454
 69. Fallout: New Vegas

  453
 70. Bioshock Infinite

  451
 71. The Crew

  449
 72. Evolve

  447
 73. Euro Truck Simulator 2

  446
 74. Nintendo 3DS

  444
 75. Destiny

  441
 76. Need for Speed Most Wanted

  437
 77. Wolfenstein: The New Order

  436
 78. Five Nights at Freddy's

  434
 79. Gran Turismo Sport

  430
 80. Tomb Raider (2013)

  425
 81. Super Mario Odyssey

  422
 82. Skate 3

  419
 83. For Honor

  411
 84. Horizon Zero Dawn

  409
 85. Star Wars Battlefront II

  405
 86. Persona 5

  394
 87. Bionicle Heroes

  394
 88. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  391
 89. Five Nights at Freddy's 2

  380
 90. The Evil Within 2

  380
 91. Assassin's Creed: Origins

  377
 92. Flåklypa Grand Prix: Gullutgave

  369
 93. LEGO Indiana Jones: The Original Adventures

  365
 94. Lego Harry Potter: Years 1-4

  357
 95. Assassin's Creed III

  356
 96. Harry Potter and the Half-Blood Prince

  354
 97. Kaptein Sabeltann og ildprøvene

  346
 98. Wolfenstein: The Old Blood

  346
 99. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1

  332
 100. The Legend Of Zelda: Breath of the Wild

  332