Fantasifull olympiade
Karakter: 4

Fantasifull olympiade

Mario og Sonic byr opp til fantastiske vinterleker i Sochi, og selv om produktet er godt, snubler de begge litt i bunnen av bakken

Morsomt i små doser, flott grafikk, varierte øvelser, oser av fantasi
Blir kjedsommelig over lengre tid, slitsom musikk, kan bli litt ventetid om man er flere spillere
1 2 3 Neste »

”Mario & Sonic at the Olympic Winter Games Sochi 2014” har definitivt den lengste tittelen på noe spill som er kommet ut i år, men kan i hvert fall ikke si at navnet ikke beskriver spillet nøyaktig nok. Det du får er akkurat det som står på boksen: et vintersportsspill med karakterer fra både Mario og Sonics univers.
For kjernespillerne høres kanskje ikke dette ut som et særlig forlokkende prospekt, men sannheten er at dette er et rimelig underholdende spill, som er mer enn spillbart, om enn i små doser. Hver gren tar ikke mer enn fem-ti minutter å spille gjennom, men det er et såpass stort spekter av ulike grener, alt fra ishockey og kunstløp til hopp og skiskyting, at det ikke går tomt for variasjon. Kanskje er det derimot ikke så morsomt å spille gjennom samme gren flere ganger på rad, men etter å ha latt opplevelsen hvile en stund, kan det være morsomt å komme tilbake flere av aktivitetene.
De ulike aktivitetene spilles på vidt forskjellige måter, og tar i bruk både GamePaden og Wii Remoter. I kunstløp må man enkelt nok trykke på ulike knapper i riktig rytme og rekkefølge, noe som ikke er veldig givende, men som takket være et variert utvalg musikk og en visuelt flott forestilling, oppleves som helt OK. Hopprennet gjøres også unna med Wii Remoten, og hvor godt man scorer avhenger av om man klarer å holde balansen med gyrosensoren i kontrolleren. Også i slopestyle, som er en nykommergren i årets OL, bruker innovative kontroller, og hopp og triks gjøres med gyrosensoren og trykkskjermen på GamePaden. Mest imponert er jeg dog over oppfinnsomheten i skiskytingen, hvor man veksler mellom GamePaden og Wii Remoten, avhengig om man skal gå eller skyte.
I tillegg til de vanlige utøvelsene, er det lagt til noen mer fantasifulle varianter, som foregår i Mushroom Kingdom og Sonic Lost Worlds ”Lost Hex”. I fantasiverdenene har utviklerne hatt litt mer rom til å eksperimentere, noe som har resultert i kunstløp med Mario-tematiserte bosskamper, bobsleigh dratt av Bullet Bills, og et race inspirert av Sonic and All-Stars Racing Transformed, hvor man i løpet av racet transformerer kjøretøy mellom ski, skøyter, bobsleigh og snowboard. Selv om disse ikke er like balanserte som de ordinære idrettene, virker de som en mer inspirert distraksjon fra det realistiske.
Likevel er dette et spill som er litt vanskelig å nyte til det fulle, fordi det som minispillsamlinger flest er artigere sammen med andre, men mange av grenene byr på veldig mye venting om man er flere personer, så selv om det er mulig å spille fire, advarer jeg mot at det kan bli litt trått, særlig i skiskytingen, som jeg tror ville vært en av de beste grenene om man hadde hatt mer enn én GamePad.
Som før er det flere ulike spillmodus man kan begi seg ut på. Man kan enkelt og greit velge en sport, og gi den en sjanse, eller man kan velge en sammensetning av flere ulike grener som utviklerne mener hører sammen i en medley. Et annet modus er ”Action & Answer Tour”, som byr på litt andre versjoner av de ordinære lekene, hvor man skal løse ulike gåter mens man spiller. Dette konseptet fungerer dessverre ikke særlig bra, ettersom instruksjonene ofte kan være litt løse, og det ofte kan være vanskelig å skjønne hva oppgaven går ut på.
I tillegg har spillet en slags historiemodus, kalt Legends Showdown. Å si at det byr på en historie er kanskje å ta i litt, men man får teste evnene i forskjellige eventer mot en spøkelsesversjon av den man selv spiller som, og det hele rundes av med en boss. Her får man levert flere grener etter hverandre, og fungerer som en god innføring til alle de ulike spillene, og hjelper en til å finne ut hva man liker best.
For å motivere deg til å spille så mye som overhode mulig, har Sega lagt inn en overflod av opplåsbare klær til miien din, slik at du kan personliggjøre antrekket ditt. Her finner man en stor garderobe med alt fra russiske folkeklær til maskotdrakter fra både Mario og Sonic. For å låse opp antrekkene er man nødt til å utføre flere utfordringer, noe som er med og motiverer for videre spill.
Grafisk er dette et nokså pent spill, og viser helt klart at Wii Uen er et steg nærmere next-gen enn hva PS3 og 360 er. Mario, Sonic og alle deres kumpaner er ypperlig animerte, og det vises at det er blitt tildelt mye oppmerksomhet til detaljene. Stilmessig gir spillet mening, men jeg synes det mangler det lille ekstra som får disse to oppfinnsomheten symbolene i spillindustrien til å passe godt sammen.
Musikken i dette spillet er 70 % elendig, og byr kun på hyperaktive teknorytmer som prøver å hamre hull i panna di. Ord kan ikke beskrive hvordan deler av lydsporet, remixer av klassikere fra både Mario og Sonic, spytter i trynet på opphavsmaterialet og serverer noe selv ikke nostalgibrillene kan få til å høres bra ut. Noen av remixene er dog gjort med verdighet, og høres rimelig gode ut, spesielt jazz-versjonen av Ricco Harbour fra Super Mario Sunshine var ganske fin taffelmusikk til ishockyen.
Som om det ikke var nok med horribelt slitsom musikk, er også enkelte av stemmeskuespillerne fryktelig irriterende. Prinsesse Daisy, den mindre populære venninna til Peach, har en stemme jeg klager på samme hvilket spill hun dukker opp i, men denne gangen er også Amy Rose, Sonics venninne, en jeg virkelig har lyst til å ødelegge stemmebåndene på. Aldri la disse to kjøre bobsleigh sammen. Jeg har fortsatt mareritt.
Noe ventetid og guffen musikk til tross, er dette absolutt et godt spill for litt familiemoro, og passer kanskje særlig godt som et spill når familiemedlemmer møtes igjen til jul. Om du leter etter et alternativ til brettspill som Monopol og Trivial Pursuit, så kan dette gjøre akkurat samme susen med å bytte ut familieidyllen med bittert konkurranseinstinkt. Et variert utvalg idrettsgrener sørger for sammensatte spillopplevelser, i hvert fall om du spiller sammen med andre.

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games Sochi 2014 har definitivt den lengste tittelen på noe spill som er kommet ut i år, men kan i hvert fall ikke si at navnet ikke beskriver spillet nøyaktig nok. Det du får er akkurat det som står på boksen: et vintersportsspill med karakterer fra både Mario og Sonics univers.

For kjernespillerne høres kanskje ikke dette ut som et særlig forlokkende prospekt, men sannheten er at dette er et rimelig underholdende spill, som er mer enn spillbart, om enn i små doser. Hver gren tar ikke mer enn fem-ti minutter å spille gjennom, men det er et såpass stort spekter av ulike grener, alt fra ishockey og kunstløp til hopp og skiskyting, at det ikke går tomt for variasjon. Kanskje det derimot ikke er så morsomt å spille gjennom samme gren flere ganger på rad, men etter å ha latt opplevelsen hvile en stund, kan det være morsomt å komme tilbake flere av aktivitetene.

De ulike aktivitetene spilles på vidt forskjellige måter, og tar i bruk både GamePaden og Wii Remoter. I kunstløp må man enkelt nok trykke på ulike knapper i riktig rytme og rekkefølge, noe som ikke er veldig givende, men som takket være et variert utvalg musikk og en visuelt flott forestilling, oppleves som helt OK. Hopprennet gjøres også unna med Wii Remoten, og hvor godt man scorer avhenger av om man klarer å holde balansen med gyrosensoren i kontrolleren. Også i slopestyle, som er en nykommergren i årets OL, bruker innovative kontroller, og hopp og triks gjøres med gyrosensoren og trykkskjermen på GamePaden. Mest imponert er jeg dog over oppfinnsomheten i skiskytingen, hvor man veksler mellom GamePaden og Wii Remoten, avhengig om man skal gå eller skyte.

I tillegg til de vanlige utøvelsene er det lagt til noen mer fantasifulle varianter, som foregår i Mushroom Kingdom og Sonic Lost Worlds ”Lost Hex”. I fantasiverdnene har utviklerne hatt litt mer rom til å eksperimentere, noe som har resultert i kunstløp med Mario-tematiserte bosskamper, bobsleigh dratt av Bullet Bills, og et race inspirert av Sonic and All-Stars Racing Transformed, hvor man i løpet av racet transformerer kjøretøy mellom ski, skøyter, bobsleigh og snowboard. Selv om disse ikke er like balanserte som de ordinære idrettene, virker de som en mer inspirert distraksjon fra det realistiske.

1 2 3 Neste »

1 kommentar om Mario & Sonic at the Sochi 2014 Olympic Winter Games

Klikk her for å hente kommentarene
Del denne artikkelen

Siste redaksjonelle anmeldelser

Mest populære spill på Spill.no

Spill tittel Visn./Uke
 1. Kingdom Come: Deliverance

  2709
 2. Shadow of the Colossus (2018)

  1401
 3. Space Invaders

  1056
 4. Minecraft

  975
 5. FIFA 10

  821
 6. Grand Theft Auto V

  776
 7. Assassin's Creed Origins: The Hidden Ones

  753
 8. Dying Light

  703
 9. Centipede

  676
 10. NBA 2K18

  663
 11. Call of Duty: World at War

  654
 12. Overwatch

  635
 13. Star Wars

  632
 14. Celeste

  626
 15. L.A. Noire

  618
 16. Far Cry 4

  609
 17. Smash T.V.

  604
 18. FIFA 11

  596
 19. LEGO Marvel Super Heroes

  585
 20. The Walking Dead

  580
 21. Rise of the Tomb Raider

  569
 22. Rainbow Six: Siege

  569
 23. The Evil Within

  567
 24. Seduce Me

  562
 25. Sonic Forces

  562
 26. LEGO Batman 2: DC Super Heroes

  561
 27. Dragon Ball FighterZ

  553
 28. Fallout 4

  553
 29. Half-Life

  552
 30. The Elder Scrolls V: Skyrim

  548
 31. LEGO Lord of the Rings

  546
 32. Fallout 3

  545
 33. Bioshock 2

  536
 34. WWE 2K18

  536
 35. Doom (2016)

  535
 36. FIFA 09

  533
 37. Lego Marvel Super Heroes 2

  529
 38. Flashback: The Quest for Identity

  515
 39. Call of Duty: Modern Warfare 2

  510
 40. Far Cry 2

  509
 41. Red Dead Redemption

  509
 42. FIFA 13

  507
 43. Lego Pirates of the Caribbean

  503
 44. LEGO Batman: The Videogame

  498
 45. FIFA 14

  486
 46. The Sims 3

  483
 47. Shanghai

  479
 48. Batman: Arkham Asylum

  478
 49. Dragon Age: Inquisition

  478
 50. Skylanders Giants

  476
 51. Flåklypa Grand Prix

  476
 52. Call of Duty: Black Ops

  473
 53. Zaxxon

  473
 54. Middle-Earth: Shadow of War

  471
 55. Rayman Legends

  469
 56. Far Cry 3

  467
 57. Battlefield 3

  467
 58. Battlefield: Bad Company 2

  466
 59. Football Manager 2017

  463
 60. Medal Of Honor

  461
 61. Diablo III

  460
 62. Mafia II

  459
 63. Mass Effect: Andromeda

  453
 64. Bloodborne

  449
 65. Gran Turismo Sport

  444
 66. The Crew

  441
 67. Fallout: New Vegas

  439
 68. LEGO Star Wars II: The Original Trilogy

  436
 69. The Saboteur

  435
 70. Need for Speed Most Wanted

  434
 71. Euro Truck Simulator 2

  432
 72. Bioshock Infinite

  431
 73. DmC

  431
 74. Destiny

  428
 75. Wolfenstein: The New Order

  427
 76. Evolve

  422
 77. Five Nights at Freddy's

  420
 78. Tomb Raider (2013)

  417
 79. Nioh

  417
 80. Super Mario Odyssey

  411
 81. Nintendo 3DS

  411
 82. Skate 3

  406
 83. For Honor

  394
 84. Horizon Zero Dawn

  381
 85. Persona 5

  381
 86. Star Wars Battlefront II

  379
 87. Bionicle Heroes

  373
 88. Flåklypa Grand Prix: Gullutgave

  369
 89. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  366
 90. Five Nights at Freddy's 2

  365
 91. Assassin's Creed: Origins

  360
 92. LEGO Indiana Jones: The Original Adventures

  359
 93. The Evil Within 2

  358
 94. Assassin's Creed III

  345
 95. Lego Harry Potter: Years 1-4

  345
 96. Harry Potter and the Half-Blood Prince

  325
 97. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1

  318
 98. Wolfenstein: The Old Blood

  318
 99. Assassin's Creed: Brotherhood

  313
 100. Kaptein Sabeltann og ildprøvene

  311