Lanseringsdato: 14. november 2014 Mer informasjon
Gjenopplev legenden
Karakter: 5

Gjenopplev legenden

Gode gamle Halo i ny innpakning

Grafikken, mellomsekvensene, lydarbeidet, utvalg av kart, innpakningens helhet
Store tekniske problemer

Vanligvis ville jeg her ha skrevet noe beskrivende og prøvd å oppsummere kort hva slags spilltittel det er jeg nå skal skrive om, noe som ville gitt et generelt inntrykk av hvilket spill dette er, for de som ikke kjenner til det fra før. Men det kommer jeg ikke til å gjøre denne gangen. Fordi du vet hva det er snakk om. Halo er kjent for de aller fleste, uansett alder, kjønn og interesse. Enten kjenner du Halo som en spillserie du har fulgt siden første utgave i 2001, med Halo: Combat Evolved, ellers kjenner du det kanskje fordi en bekjent av deg har plaget deg til å spille det selv om det ikke er din type spill. Kanskje samboeren din til tider har viet mer oppmerksomhet til dette spillet enn du skulle ønske og du har et heller lunket forhold til spillserien, ellers har du rett og slett bare hørt og lest om det i media. For Halo, om man liker det eller ei, er et av spillhistoriens mest populære og innbringende produkter, og har siden 2001 vært Xbox-konsollenes aller største flaggskip.

Leder denne unødvendige lange introduksjonen et sted? Ja. For når du har lest dette, er det ikke lenger vanskelig å begripe hvorfor vi nå befinner oss i en verden hvor vi kan spille gjennom Halo-serien for andre gang. For Halo: The Master Chief Collection er nettopp dette, en samling av alle fire hovedinnslagene i Halo-serien; Halo: Combat Evolved, Halo 2, Halo 3 og Halo 4 (dette ekskluderer Halo Wars, Halo 3: ODST og Halo: Reach, fordi disse spillene ikke følger hovedplottet). I 2011 tok 343 Industries over Halo-lisensen etter utvikler Bungie sa fra seg ansvaret, og gjorde sin debut med Halo: Combat Evolved Anniversary, som var en oppusset versjon av originalen og markerte tiårsjubileet til det første Halo-spillet.

Nå, tre år senere er det duket for Halo 2's tiårsjubileum, og 343 Industries følger selvsagt opp med Halo 2 Anniversary. Men denne gangen har det gått litt mer ambisiøst for seg. For det var ikke nok å utgi Halo 2 Anniversary i seg selv, så de slengte like gjerne med tre Halo-spill til i samme pakke. Selv om kun Halo: Combat Evolved og Halo 2 har fått Anniversary-behandlingen og medfølgende grafikkoppdatering, er dette en imponerende handling, og alle fire spillene er optimalisert til Xbox One med 1080p og 60 fps. Takk gud for at Xbox endelig kjører Blu-ray.

Et imponerende gjensyn.

Halo: CE Anniversary var imponerende i seg selv, med en stor og vakker grafikkoppdatering, og muligheten til å bytte sømløst mellom det gamle utseendet og det nye mens du gikk rundt som Master Chief. I Halo 2 Anniversary, er forbedringen langt mer synlig. Halo ser bedre, mer levende og mer fargerikt ut enn noen gang, og 343 har til og med rendret alle mellomsekvensene på nytt med ny-moderne motion capture-teknologi, som ikke var brukt i originalen. Stemmene er også spilt inn på nytt, og hele lyd-designet har fått en enorm overhaling. Dette utgjør til sammen en unik følelse av grandiøsitet og universet og karakterene har aldri føltes mer engasjerende. 

Tross den enorme grafikkoppgraderingen, føles Halo 2 akkurat som det gjorde i 2004, da ingen justeringer er gjort på spillmekanismer og den generelle flyten i spillet. Du kan fortsatt, med hjelp av ett enkelt tastetrykk, bytte sømløst mellom det gamle og det nye utseendet. Vel, med unntak av midt i mellomsekvensene, men hvorfor skulle du ville ønske det? Det ser helt nydelig ut, og noen karakterer er nesten ugjenkjennelige, da spesielt Miranda Keyes, men dette er på ingen måte negativt. I tillegg til de oppussede mellomsekvensene er det også blitt lagt til splitter nye sekvenser. Disse omhandler en ny karakter, kalt Agent Locke, og skal lede opp til det kommende Halo 5: Guardians, samtidig som det også fungerer som en ramme og en slags "unnskyldning" for hvorfor vi går gjennom Master Chief's historie på nytt, da denne Agent Locke visstnok er på leting etter Master Chief.

Alt dette gjør at når jeg nå spiller gjennom kampanjen i Halo 2, føles hver krok og hvert våpen velkjent og kjært, men samtidig føles det ut som at jeg er der for første gang igjen. Jeg blir konstant nysgjerrig på hvordan neste sted ser ut, og hva som er forbedret bak neste korridor. 343 har gjenskapt magien i Halo 2, som etter min mening har den beste kampanjedelen av alle Halo-spillene, og det føles virkelig bra å oppleve historien på ny. Halo 2 er uten tvil i fokus her, men de tre andre spillene fungerer også helt ypperlig. Det er virkelig gøy å sette sammen en spilleliste bestående av vilkårlige kampanjeoppdrag fra alle fire spillene, og hoppe nesten sømløst imellom disse. Selvfølgelig med full scoring/timing og co-op-kompatibilitet, slik at du samtidig kan samarbeide og konkurrere med vennene dine, enten i sofaen eller over nett.

Flerspillerdelen svikter

Før jeg går inn på flerspillerdelen, vil jeg bemerke at helt frem til dette punktet hadde jeg ingen utsetninger på Halo: The Master Chief Collection. Alt var nydelig, imponerende, nytt og nostalgisk. Det var perfekt. Allerede der er det nok verdt et kjøp for noen, de som bare elsker historien og å pleie ned horder med Covenant-styrker med et maskingevær i en hånd, en plasmapistol i den andre. Men for mange handler Halo om mer enn det, og helt siden første utgave i 2001, og spesielt etter Xbox Live-funksjonaliteten Halo 2 brakte med seg, har den kompetitive scenen i Halo vært enorm. Flerspilleren er derfor blitt en minst like viktig del av spillene som kampanjedelen.

Flerspillerdelen er tilsynelatende svært gjennomført og velgjort. Her har 343 samlet sammen rundt 100 flerspillerbaner fra de samtlige fire spillene og presentert disse i en og samme pakke, noe som i seg selv er ganske utrolig. Ikke minst er seks utvalgte baner fra Halo 2 gjenskapt med den nye grafikkoverhalingen som kampanjedelen har fått, blant disse finner du klassikere som Lockout og Coagulation, som fans garantert vil kjenne igjen. Alle andre baner er fortsatt også med, men i sin opprinnelige form. Under flerspillerdelen finner vi forskjellige spillelister, som er satt sammen av ulike baner og moduser. Den klassiske Team Slayer-modusen (kjent som team deathmatch i tilsvarende skytespill), inneholder for eksempel et sortement med kart fra alt fra Halo: CE til Halo 3, og noen spillelister forholder seg utelukkede til enkelte spill, mens andre til flere av spillene.

Dette tilrettelegger for en enorm variasjon, men samtidig til noen frustrasjonsmomenter. Det kan være litt kjipt å gå fra en knallbra runde på et Halo 2-kart, for så å komme inn på et Halo: CE-kart, hvor hele spillemåten nemlig forandrer seg, ikke bare kartet. (For eksempel kan man i Halo 2 bære to våpen samtidig, men ikke i Halo: CE. Dette forandrer dynamikken i spillet). Dette blir man vant til å bare takle, og det finnes som sagt noen spillelister som er tilegnet bare enkeltspill, og der unngår du dette lille problemet.

Flerspillerdelen er fundamentalt veldig bra. Hadde det bare ikke vært for at serverne ikke fungerer optimalt. Søkemotoren brukte ved lansering enormt lang tid, og jeg fant meg selv i å vente opp til tre timer på å finne en omgang fra lobbyen. Dette var et enormt problem, og 343 Industries gikk raskt ut med en beskjed om at de prøver å fikse dette snarest mulig. Siden dette ikke er et problem med selve spillet, tenkte jeg å vente litt med dommen for å være rettferdig. Etter noen dager ble det riktig nok litt bedre, men selv ti dager etter lansering synes jeg det tok unaturlig lang tid å finne en omgang.

Det er kanskje ikke så ille, og sannsynligvis noe som vil fortsette å forbedre seg etter hvert, men det setter en unektelig demper på opplevelsen. Når jeg sammen med venner prøvde å finne kamper, tok det av en eller annen grunn enda lengre tid, og hvis jeg valgte å gå ut fra en modus, for å velge en annen, kunne hele gruppen/partyet plutselig miste hverandre fra lobbyen, og vi måtte sette oss sammen på nytt. Det blir mye frustrerende prakk, og når det ikke fungerer optimalt blir det ikke like appellerende å spille, selv om når det først fungerer så fungerer det bra! Det blir som å spise julemiddagen fra gulvet, det smaker kanskje like godt, men det frister ikke like mye å smake!

Alt i alt treffer The Master Chief Collection meg først og fremst som en enorm bragd, og et løfte om at 343 Industries vil ta godt vare på Halo-lisensen fremover. For det har absolutt veldig mye sjel over seg. Utallige timer innhold venter både i kampanjedelen og flerspillerdelen. Addisjonen av applikasjonen Halo Channel er heller ikke uvelkommen, og gjør at man har ekstra mange Halo-godbiter og godte seg med, som TV-serien Halo: Nightfall, og en titt bak kulissene på hvordan Halo 2 Anniversary kom til. 

Hvis man klarer å se forbi problemene med flerspillermodusen, som antageligvis er midlertidige, er det veldig få ting å utsette ved denne samlingen. Det er uten tvil en gullstandard for HD-gjenskapninger av spill, og setter andres forsøk til skam. Det føles uansett unektelig bra å se Master Chief ta på seg hjelmen igjen, i en imponerende pakke som enhver fan vil måtte ha på hylla.

7 kommentarer om Halo: The Master Chief Collection

Klikk her for å hente kommentarene
Del denne artikkelen

Siste redaksjonelle anmeldelser

Mest leste artikler

Mest populære spill på Spill.no

Spill tittel Visn./Uke
 1. Kingdom Come: Deliverance

  3719
 2. Shadow of the Colossus (2018)

  1367
 3. Space Invaders

  1076
 4. Minecraft

  1001
 5. Assassin's Creed Origins: The Hidden Ones

  879
 6. FIFA 10

  835
 7. Grand Theft Auto V

  820
 8. Dying Light

  720
 9. Centipede

  711
 10. NBA 2K18

  671
 11. Star Wars

  664
 12. Celeste

  654
 13. Overwatch

  653
 14. Call of Duty: World at War

  653
 15. L.A. Noire

  636
 16. Far Cry 4

  622
 17. Rainbow Six: Siege

  622
 18. Rise of the Tomb Raider

  620
 19. FIFA 11

  609
 20. LEGO Marvel Super Heroes

  601
 21. The Walking Dead

  600
 22. Seduce Me

  598
 23. Smash T.V.

  593
 24. Sonic Forces

  581
 25. The Evil Within

  579
 26. LEGO Batman 2: DC Super Heroes

  575
 27. Dragon Ball FighterZ

  573
 28. LEGO Lord of the Rings

  564
 29. Doom (2016)

  564
 30. Half-Life

  563
 31. The Elder Scrolls V: Skyrim

  557
 32. WWE 2K18

  553
 33. Fallout 3

  552
 34. Fallout 4

  552
 35. Lego Marvel Super Heroes 2

  551
 36. FIFA 09

  548
 37. Bioshock 2

  542
 38. Lego Pirates of the Caribbean

  525
 39. Red Dead Redemption

  523
 40. LEGO Batman: The Videogame

  520
 41. Far Cry 2

  516
 42. FIFA 13

  514
 43. Call of Duty: Modern Warfare 2

  512
 44. Flashback: The Quest for Identity

  507
 45. FIFA 14

  498
 46. Shanghai

  498
 47. Batman: Arkham Asylum

  496
 48. The Sims 3

  490
 49. Zaxxon

  489
 50. Flåklypa Grand Prix

  488
 51. Far Cry 3

  487
 52. Dragon Age: Inquisition

  485
 53. Football Manager 2017

  485
 54. Skylanders Giants

  484
 55. Call of Duty: Black Ops

  481
 56. Rayman Legends

  480
 57. Middle-Earth: Shadow of War

  480
 58. Battlefield: Bad Company 2

  479
 59. Medal Of Honor

  475
 60. Battlefield 3

  473
 61. Mass Effect: Andromeda

  472
 62. Diablo III

  471
 63. DmC

  470
 64. Mafia II

  460
 65. Nioh

  456
 66. Bloodborne

  456
 67. LEGO Star Wars II: The Original Trilogy

  452
 68. Fallout: New Vegas

  445
 69. The Saboteur

  443
 70. The Crew

  442
 71. Bioshock Infinite

  440
 72. Euro Truck Simulator 2

  440
 73. Nintendo 3DS

  438
 74. Evolve

  437
 75. Destiny

  435
 76. Need for Speed Most Wanted

  429
 77. Gran Turismo Sport

  424
 78. Wolfenstein: The New Order

  424
 79. Super Mario Odyssey

  416
 80. Five Nights at Freddy's

  415
 81. Tomb Raider (2013)

  413
 82. Skate 3

  410
 83. Horizon Zero Dawn

  404
 84. For Honor

  401
 85. Star Wars Battlefront II

  399
 86. Bionicle Heroes

  389
 87. Persona 5

  385
 88. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  385
 89. The Evil Within 2

  375
 90. Five Nights at Freddy's 2

  373
 91. Assassin's Creed: Origins

  368
 92. LEGO Indiana Jones: The Original Adventures

  357
 93. Lego Harry Potter: Years 1-4

  354
 94. Assassin's Creed III

  351
 95. Flåklypa Grand Prix: Gullutgave

  350
 96. Harry Potter and the Half-Blood Prince

  345
 97. Wolfenstein: The Old Blood

  341
 98. Kaptein Sabeltann og ildprøvene

  338
 99. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1

  328
 100. The Legend Of Zelda: Breath of the Wild

  326