Ting vi misliker i spill

Ting vi misliker i spill

Uvaner spillutviklerne bør slutte med

Quick time events

 

Er det ikke på tide at quick time events døde? Siden sin noe uskyldig start i arkaden med spillet Dragon's Lair og sin videre utvikling i spillet Shenmue har dette fenomenet vokst seg større og blitt til dragen selv. Et uhyre. Eller er det egentlig det? La oss drøfte både de positive og negative sidene ved quick time events og se på resultatet. Først og fremst så er QTE en variasjon i gameplayet og kan brukes til å holde spilleren «aktiv» under cutscenes. Dette er iallfall unnskyldningen til mange når de implementerer QTE i spill. Er det ikke bedre å følge med på cutscenes for å få med seg historien i spillet? Får vi som spiller så lite credit at spilleutviklerne ikke engang tror vi har tålmodighet til å følge med på en cutscene? Shenmue fikk i sin tid skryt for denne sømløse måten å spleise gameplay med cutscenes, men etter dette spillet begynte misbruken av QTE.

 

God of War og Asura's Wrath er to gode eksempler på spill hvor QTE er en bra ting sant? Jeg er nok neppe den eneste der ute som elsker spill som God of War og Asura's Wrath (selv om det siste er et noe merkelig spill) og en stor del av disse spillene er såkalte quick time events. Disse er blandet inn i selve gameplayet så om du skulle gjøre en feil så vil det få mindre konsekvenser enn i Resident Evil 4 for eksempel. I God of War vil du bli straffet med at du ikke greier å drepe monsteret og du vil miste liv, men er det egentlig morsomt å trykke på firkant for å drepe det store beistet? Er det ikke en lat måte å unngå avanserte kontroller på? Vil det ikke føles mye bedre om du trykket på en noe avansert combo for å drepe det enorme beistet? Ville det ikke føles bedre om det var du som klatret opp langs ryggen på beistet og stakk ut øyet dens? Jeg tror at det ville føles bedre om jeg hadde mer kontroll i spillet mitt. Selvfølgelig ville spillet blitt vanskeligere, men det er også en mulighet å fjerne QTE på en vanskeligere vanskelighetsgrad eller ha en funksjon hvor man kan eventuelt skru av QTE.

 

Men allikevel så er nok det største problemet og det de aller fleste vil klage over «QTE i cutscenes». Har du drømt om å se den samme cutscene om og om igjen? Vel da er QTE midt i blinken for deg. For om du skulle bomme på en knapp som kommer og går så fort at du nesten ikke skulle merke den og spesielt om du ikke er forberedt, ja da må du se deler eller hele cutscene på nytt. Om dette skulle skje et par tre ganger vil du fort be om å skippe hele greia. Jeg husker godt selv da jeg spilte Resident Evil 4 og ventet meg slett ikke noen form for QTE og plutselig døde jeg midt i en cutscene! Jeg ble frustrert, men prøvde på nytt. Jeg bommet flere ganger og ble så lei av å se cutscene på nytt igjen. Det skapte et ekstra press på å gjøre ting riktig siden jeg ikke ville se cutscene igjen og det endte selvfølgelig med at jeg bommet mer. Det kan selvfølgelig bare være at jeg føler at det er et stort problem, men for meg har alltid en cutscene vært som en pause hvor jeg kunne ta en slurk av brusen min og bare følge med på storyen. Jeg trenger ikke å ha gameplay konstant i spillet mitt. Det er fint med et lite avbrekk. QTE er definitivt en interessant form for gameplay om den blir brukt rett, men i spill hvor storyen er sentral i spillet virker det mot sin hensikt å holde fokuset unna story delen av en cutscene og istedenfor gjøre cutscenen til en dårligere versjon av gameplayet.

 

I spill som God of War kan man diskutere om QTE blir brukt på en god måte, og i enkelte øyne vil nok QTE være passende i slike spill. Jeg blir ikke sint på God of War og Asura's Wrath slik som jeg blir på et spill som Resident Evil 4. Grunnen er at i Resident Evil gir ikke QTE meg noe som helst fornøyelse, men tvert imot avsky. Jeg vil bare se en cutscene og fortsette med spillet etterpå. I God of War er den lille irritasjonen mer som en ettertanke fordi man er så med i gameplayet og actionet.

Latskap eller morro?Latskap eller morro?

Loading screens

 

Helt siden CD-plater begynte å innta markedet var det alltid en ting kassettene hadde som fordel, null loading. Dette var alltid argumentet som kom på bordet da Sega, Phillips og Sony laget CD baserte konsoller. Og det var ikke før Sony skjøt gullfuglen i 94/95 at CD virkelig var en motstander kassettene ikke lenger kunne overse. Men loading screens var fortsatt like irriterende som før. Med tiden ble disse mye kortere eller så ble de skjult under tutorials, tekst eller cutscenes. Dagene hvor disse skjermene var irriterende ble bare som et vagt minne, og vi som vokste opp i det tidligste stadiet av loading screens kunne se tilbake på dette fenomenet og le godt. Det var som et slag i ansiktet da jeg begynte å merke disse ekstremt lange og kjedelige loading skjermene, og da spesielt i spill som Bloodborne som var en skikkelig synder. Da jeg først spilte Bloodborne tok det nesten to minutter før jeg var tilbake i spillet etter at jeg døde, og selv om du kan unngå å dø og nesten aldri loade så er ikke Bloodborne et spill hvor jeg aldri dør, men mer et spill hvor jeg alltid dør. Dette ble faktisk så irriterende at jeg sluttet å spille spillet. Jeg sier ikke at det er et dårlig spill, men jeg har bare ikke tålmodighet til det. Det samme problemet hadde jeg med GTA Online hvor loading tidene var lange og mange. Det endte opp med at jeg totalt ga opp oppdrag på online og gikk heller over til bare free roam. Jeg skjønner at man må loade inn hvert eneste mission, men må det ta så lang tid? Finnes det ingen annen utvei? Jeg prøvde mitt beste, men jeg bare taklet ikke mer loading. Jeg trodde loading screens lå i fortiden, men denne nye generasjonen har brakt tilbake frustrasjonen hundre prosent. Det er selvfølgelig mange spill som ikke har lange kjedelige loading screens i denne generasjonen, men det faktumet at man hører snakk om det igjen etter så mange år er en indikasjon på et det igjen har blitt et problem. Problemet vil mest sannsynlig blir borte med tiden, men man kan spørre seg selv om dette blir et problem også i neste generasjon. PC har som regel ikke dette problemet så om du vil unngå loading helt ja da må du nesten investere i en PC.

 

 

Definisjonen på kjedeligDefinisjonen av kjedelig

Repetitive oppdrag

 

Vi har nok alle spilt et spill som prøver å strekke seg opp til 8-10 timer gameplay. Hvordan gjør de dette? Svaret er repetitive oppdrag. Dette er ikke alltid en dårlig ting siden mange ting kan påvirke hvordan et oppdrag føles. Om du endrer små ting kan oppdraget føles helt nytt, og om gameplayet er godt nok så vil du muligens ikke merke at du har gjort det samme oppdraget i to timer. De beste eksemplene på dette er spill som Destiny, Diablo og Need for Speed. Disse spillene har et gameplay som enten huker deg inn eller frastøter deg fra første stund. Det er tydelig at gameplayet er appellen til spillene og historien er ikke like viktig. I spill som Destiny og Diablo er det «gear» som er viktig og spillet blir egentlig aldri ferdig man må bare få bedre og bedre utstyr. Dette betyr at story oppdrag og andre oppdrag må gjøres på nytt og på nytt igjen for å «grinde». Dette kan virke morsomt til å begynne med, men etter en stund blir det dørgende kjedelig. Jeg sikter mest til Destiny som hypnotiserer deg med sitt fantastiske gameplay og atmosfære, men som lurer deg til å gjøre de samme oppgavene om og om igjen. Det er svært liten variasjon, men du vil fortsatt spille på grunn av det fantastiske gameplayet. Dette er mer irriterende enn om man skulle spille et spill med dårlig gameplay og repetitive oppdrag. Du vil bare gi et spill som Destiny en ny sjanse, men det gir deg ingenting tilbake. Det gjaldt Diablo 3 også helt til det kom randomly generated dungeons som gjorde ting interessant igjen.

 

Need for Speed og andre bilspill er en annen type synder. For oss som elsker bilspill som er litt mer arcade enn Gran Turismo så finnes det ikke så veldig mange andre alternativer enn Need for Speed. Derfor er det så trist å se den samme historien bli fortalt i nesten hvert eneste bilspill i dag inkludert Need for Speed. Opp igjennom tidene har ikke variasjonen i oppdrag heller vært særlig stor, men du tilgir spillet fordi du vil kjøre din favorittbil og style den opp slik du vil. Heldigvis ser det ut som at Need for Speed har forandret strukturen sin, og det nyeste spillet hadde mer variasjon i både historien og i gameplayet. Det var absolutt ikke noe mind blowing, men det var et skritt i rett retning.

 

Den største synderen?Den største synderen?

 

Urettferdig gameplay/Dårlig kontroller

 

Jeg legger disse to sammen siden jeg merker at i de fleste tilfeller har disse mye til felles. La meg først vise til et spill som har perfekt kontroller etter min mening: Super Meat Boy. Selv om Super Meat Boy er et spill hvor man dør og dør og dør så er det fortsatt ikke så veldig irriterende. Dette er fordi du har full kontroll over Meat Boy, og om du skulle dø så er det hundre prosent din egen feil. Spillet fungerer logisk etter reglene de har satt, og kontrollene har ikke endret seg. Castlevania til NES er et spill som nesten er rettferdig, men som gjør en ting som irriterer deg og får deg til å skylde på spillet om du skulle dø. Jeg prater selvfølgelig om det å hoppe et hakk fremover eller bakover når du blir truffet av en fiende eller et prosjektil. Siden du nesten alltid befinner deg nært et stup så vil du dø med en eneste gang om du blir truffet. Dette er særlig frustrerende om du skulle ha en full health bar i det øyeblikket du faller til din død. Senere i Super Castlevania IV fikset spilleutviklerne dette, og ga deg full kontroll over karakteren din, og ting ble ikke urettferdig lenger. Utfordringen i spill burde ikke komme ifra at spillet er vanskelig å kontrollere, men heller fiendeantall, struktur i levelet, helsen til fiendene og andre ting. Et spill setter visse regler fra begynnelsen som du følger, og når disse begynner å brytes av spillet så virker spillet urettferdig, og det virker som om spilleutviklerne ikke greide å komme på noe bedre for å skape vanskelige levels eller deler av baner.

 

Kommer man nærmere perfekt?Kommer man nærmere perfekt?

 

Button Prompts

 

Dette fenomenet er i nær familie med QTE, men fungere ikke på helt samme måte. QTE er heller ikke like irriterende som en button prompt. Jeg synes det er helt greit at Assassins Creed har lyst til å vise meg hvordan jeg åpner en dør den første gangen og kanskje til og med en andre gang, men da begynner jeg å forstå at jeg åpner dører med firkant eller sirkel knappen. Uansett hvilken knapp det skulle være så skjønner jeg at den ikke har forandret seg den tredevte gangen jeg åpner en dør. Dessuten tror jeg at jeg skal greie å finne frem til knappen som åpner døren på egenhånd. Så mange knapper er det ikke. I tillegg er det en layout av kontrolleren i options som går an å kikke på om du skulle sette deg fast. Men uansett er dette fenomenet plantet seg inn i dagens spill, og trenden ser ikke ut til å dø med det første. En tutorial er greit, men at hele spillet skal være en lang tutorial er ikke fullt så greit. Når jeg spiller så vil jeg være med i spillet og det blir jeg ikke om spillet skal påminne meg hvert andre minutt at jeg holder en kontroller. På en annen side skjønner jeg at om folk har vært lenge borte ifra spillet på grunn av jobb eller lignende så er det greit med en liten påminnelse om hvordan spillet funker, men det går an å sjekke hvor lenge siden spilleren har spilt og da eventuelt sette opp button prompts om denne tiden går over et visst antall dager. Det er iallfall en bedre ide enn å bare gå ut ifra at alle som spiller er idioter, og ikke greier å finne ut av hvilken knapp som gjør hva.

 

Totalt unødvendigTotalt unødvendig

Alle disse elementene har fått sin faste plass i mange av dagens spill og det ser ikke ut som om de skal forsvinne med det første. Heldigvis er det flere populære indie-titler som gjør det bra på markedet og viser de store firmaene hvordan det skal gjøres. Det eneste vi kan håpe på er en framtid hvor vi kan le av alle disse irritasjonsmomentene. Imens får vi bare streve videre og fortsette med denne fantastiske lidenskapen vår.

3 kommentarer

Klikk her for å hente kommentarene
Del denne artikkelen
Mest leste artikler

Mest populære spill på Spill.no

Spill tittel Visn./Uke
 1. Celeste

  1631
 2. Dragon Ball FighterZ

  1521
 3. Minecraft

  1309
 4. Space Invaders

  981
 5. Grand Theft Auto V

  906
 6. Dying Light

  875
 7. Flåklypa Grand Prix: Gullutgave

  854
 8. The Crew

  829
 9. WWE 2K18

  814
 10. Lego Marvel Super Heroes 2

  793
 11. Seduce Me

  768
 12. Star Wars Battlefront II

  754
 13. L.A. Noire

  749
 14. Far Cry 4

  747
 15. Overwatch

  734
 16. Sonic Forces

  730
 17. Batman: Arkham Asylum

  728
 18. The Evil Within

  728
 19. FIFA 10

  726
 20. Rise of the Tomb Raider

  725
 21. Call of Duty: World at War

  697
 22. NBA 2K18

  693
 23. Far Cry 3

  689
 24. LEGO Marvel Super Heroes

  685
 25. Destiny

  653
 26. Star Wars Battlefront

  640
 27. Assassin's Creed: Origins

  636
 28. For Honor

  636
 29. FIFA 14

  599
 30. Fallout 3

  594
 31. Dragon Age: Inquisition

  585
 32. FIFA 09

  585
 33. Five Nights at Freddy's

  576
 34. Horizon Zero Dawn

  570
 35. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1

  570
 36. The Last of Us

  569
 37. Wolfenstein: The New Order

  568
 38. Fallout 4

  567
 39. LEGO Batman 2: DC Super Heroes

  561
 40. Rayman Legends

  555
 41. Flåklypa Grand Prix

  550
 42. Need for Speed Most Wanted

  548
 43. Tomb Raider (2013)

  547
 44. Medal Of Honor

  543
 45. FIFA 11

  537
 46. Fallout: New Vegas

  537
 47. Half-Life

  530
 48. Battlefield: Bad Company 2

  530
 49. LEGO Lord of the Rings

  528
 50. The Elder Scrolls V: Skyrim

  527
 51. FIFA Soccer 07

  525
 52. Bioshock Infinite

  523
 53. DmC

  520
 54. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  517
 55. Nioh

  514
 56. Borderlands

  510
 57. Lego Pirates of the Caribbean

  510
 58. Skylanders Giants

  509
 59. Red Dead Redemption

  507
 60. FIFA 13

  503
 61. Shanghai

  498
 62. Bioshock 2

  498
 63. TFX

  491
 64. Bionicle Heroes

  487
 65. Bloodborne

  478
 66. Assassin's Creed 2

  477
 67. ORI and the Blind Forest

  476
 68. Sly Cooper: Thieves in Time

  476
 69. LEGO Indiana Jones: The Original Adventures

  475
 70. Diablo III

  473
 71. Skate 3

  472
 72. Wolfenstein 2: The New Colossus

  471
 73. Lego Harry Potter: Years 1-4

  471
 74. The Sims 3

  470
 75. Battlefield 3

  469
 76. Call of Duty: Modern Warfare 2

  467
 77. Euro Truck Simulator 2

  465
 78. The Witcher 3: Wild Hunt

  465
 79. Forgotten Worlds

  464
 80. Mafia II

  459
 81. The Saboteur

  456
 82. Call of Duty: Black Ops

  454
 83. Persona 5

  451
 84. Gran Turismo Sport

  450
 85. LEGO Batman: The Videogame

  446
 86. Wolfenstein: The Old Blood

  442
 87. Assassin's Creed: Brotherhood

  437
 88. Middle-Earth: Shadow of War

  436
 89. Middle-Earth: Shadow of Mordor

  429
 90. Far Cry 2

  423
 91. Assassin's Creed III

  414
 92. Call of Duty: Black Ops II

  414
 93. The Evil Within 2

  412
 94. Super Mario Odyssey

  410
 95. Call of Duty 4: Modern Warfare

  405
 96. The Legend Of Zelda: Breath of the Wild

  404
 97. Bulletstorm

  402
 98. Skylanders: Spyro's Adventure

  397
 99. The Walking Dead

  388
 100. Sonic Rush

  383