Lanseringsdato: 26. februar 2016 Mer informasjon
Mitt liv som bonde

Mitt liv som bonde

Nærmere perfekt kommer man ikke!

Med null erfaring fra spill som Harvest Moon og Animal Crossing skulle jeg prøve meg som bonde for første gang i Stardew Valley og la meg bare si med en gang at bondelivet har aldri vært bedre. Stardew Valley tok Steam med storm i februar 2016 og siden har ingen sett seg tilbake. Spillet har allerede skaffet seg en heftig følgeskare og forumene er stappfulle og mangfoldige. Hjernen bak spillet Eric Barone har både laget musikken, designet og programmert spillet under navnet ConcernedApe. Barone har uttalt at co-op er på vei og at spillet kommer til flere plattformer etter hvert. Dette er uten tvil en hyllest til spill som Harvest Moon og 16-bit æraen og det varmer mitt retro-hjerte å se på det. Jeg vil tørre å påstå at til og med bøndene tar seg tid fra jobben for å simulere litt av det glade bondelivet.

 

 

Gården og karakteren minGården og karakteren min i spillet.

 

La meg først og fremst snakke om mine erfaringer med spillet og ikke minst denne typen spill. Jeg har i mange år gått rundt og gjort meg klar til å prøve Harvest Moon eller Animal Crossing, men aldri fått tid eller anledning. Selv om jeg aldri fikk prøvd Harvest Moon så fikk jeg prøvd meg på Animal Crossing, men det ble liksom litt for tamt. Det var rett og slett noe som manglet. Dette «noe» fant jeg i Stardew Valley. Det var som en strøm av adrenalin gjennom kroppen og jeg kan med hånda på hjertet si at jeg ikke har vært så hekta på et spill på lenge. Jeg lyver ikke når jeg sier at tretti minutter var nok til å få meg hekta og siden har fritiden min vært historie. Det er noe helt spesielt med akkurat dette spillet og sjangeren generelt. Det er som en simulering av det vi vil kalle «det glade bondeliv», men samtidig er det så langt fra en simulator som du overhode kommer. Grafikken er langt fra realistisk, men det gjør ikke noe. Urealistiske ting skjer på en daglig basis, men det gjør heller ikke noe. Spillet har etter min smak en perfekt balanse mellom det urealistiske og det realistiske. Jeg vet godt at man ikke bare kan pakke egg i en boks og plutselig få majones, men det bryr jeg meg lite om. Jeg vil flykte fra et stressende liv og ikke tre inn i et nytt et. Jeg vil ta livet som det faller seg.

 

 

Kun fantasien setter grenserKun fantasien setter grenser. (Han er ei and)

 

 

Spillet begynner nokså uskyldig med at du arver en gård fra bestefaren din. Du jobber i en gørrkjedelig kontorjobb og bestemmer deg for å slutte og heller begynne som bonde på landet. Gården er overgrodd av tre, gress og stein og det er nå jobben din begynner. Før eller senere vil du treffe folket på landsbygda hvor du kan kjøpe forskjellig utstyr eller bare slå av en prat. Du kan danne vennskap med folket på bygda og du kan til og med gå så langt at du gifter deg og kanskje får et barn eller to. Alt dette er selvsagt helt frivillig og du kan heller fokusere på andre ting om du har lyst, men det kommer mye godt av gode vennskap. I landsbygda viser det seg at et nytt supermarked prøver å ta over de lokale forretningene. Det gamle rådhuset står falleferdig og ordføreren er klar til å selge det til det «onde» supermarkedet. Vil du stoppe dette fra å skje eller vil du støtte supermarkedet? Alt dette og mer venter deg i Stardew Valley.

 

 

Huset kan fylles med saker og ting man finner eller kjøperHuset kan fylles med saker og ting man finner eller kjøper

 

 

Spillet tilbyr mange timer moro og har mange oppdrag og utfordringer for deg. Oppdragene er varierte, morsomme og interessante. Det er tydelig at dette spillet er laget for et noe mer voksent publikum som overrasket meg på en positiv måte. Stardew Valley tillater deg å spille i ditt eget tempo og du har ingen tidsfrist på ulike oppdrag du måtte få fra landsbyen (dette gjelder ikke «daily quests»). Dagene må likevel brukes effektivt og det å planlegge neste dag kan være lurt. Du har også et energimeter du må bekymre deg for, men dette kan iallfall fylles opp med å spise mat som du lager eller finner. Du trenger for all del ikke å ha hundre planter og tyve kyr slik at dagene akkurat går rundt. Du kan ta det helt rolig og bare ha fire fem planter og et par høns. Du kan gå ned til havet å fiske litt eller kanskje gå ned i gruven og hakke litt stein eller kobber. Du lager dine egne mål i tillegg til at oppdragene prøver å dra deg fremover, men alt dette bestemmer du helt selv. Du bestemmer ikke selv når du vil lagre, det gjøres kun når dagen er ferdig. Dette er litt irriterende om du skal spille i bare tjue minutter, men i lengre perioder er ikke dette et problem.

 

 

Før du tar turen ut, kan det være lurt å kikke litt på TVFør du tar turen ut, kan det være lurt å kikke litt på TV

 

 

Noe mange har glemt i en open-world er at man faktisk får bestemme selv hva man vil gjøre. Mange spill skal på død og liv minne deg på at du har et viktig oppdrag med alle slags varslinger og blinking på skjermen. Slik er ikke Stardew Valley i det hele tatt. Det skjer ikke tusen ting på skjermen samtidig og ingen kommer for å minne deg på oppdragene du ikke har gjort enda. Selv om verden i Stardew Valley er mye mindre enn de fleste moderne open-world spill så føler jeg at jeg har mer frihet i dette spillet. Jeg utforsker verden i mitt eget tempo og går dit det måtte passe meg. Det finnes til og med noen overraskelser rundt omkring i verdenen. Spillet gir deg frihet til å gjøre hva du vil, men ikke når du vil. Sesongene varer så og så lenge og dagene kan føles altfor korte, men dette elementet gjør at spillet ikke blir for kjedelig. Livet på gården kan fort bli en kamp mot klokka. Man kan faktisk si at Stardew Valley gir deg i både pose og sekk.

 

 

På en av mange festivaler byen tilbyr som er helt frivelige å gå påPå en av mange festivaler bygda tilbyr som er helt frivelige å gå på

 

 

En vesentlig del av «gameplayet» er slåssingen med ulike vesener i gruven. Gruven er plassen hvor du finner metaller og mineraler, men også fluer, spøkelser og andre ufyselige skapninger. Mange vil nok kalle denne delen av gameplayet «dårlig», men noe av poenget med at det er vanskelig ligger i det faktumet at du er en bonde og ikke en kriger. Du bommer av og til og det er ergerlig å dø i gruven, men da lærer du å være mer forsiktig til neste gang. Dette er noe du blir vant til etterhvert og det bryr deg i mindre grad senere i spillet. Vanskeligheten øker desto dypere du kommer i gruven, men nye våpen og mer erfaring gjør deg sterkere. Utstyret ditt kan også levles opp etterhvert, om du har de rette materialene. Dette gjør livet på gården lettere og gir deg tid og energi til å gjøre andre ting.

 

 

 

Etterhvert som du hakker, graver og slåss vil du gå opp i level innenfor disse ulike kategoriene. Dette gjør deg bedre innenfor denne kategorien og du får oppskrifter på ulike ting som kan hjelpe deg eller skaffe deg mer penger. Et eksempel er når du går opp i farming så vil du etterhvert få en maskin som gjør egg om til majones som er et dyrere produkt enn egg og som har andre bruksområder. Å gå opp et nivå er på alle måter en positiv ting, men det er ikke noe du stresser med og det kommer naturlig av seg selv. Om du ikke liker å fiske så mye så vil du heller ikke gå opp et level i fisking. Spillet tilbyr også en rekke bygninger, møbler og andre ting som er med på å forme gården din slik som du vil ha den. Vil du ommøblere huset ditt så gjør du det. Vil du bygge veier og gjerder rundt de ulike byggene dine så gjør du det. Valgmulighetene er enorme og bare fantasien setter grenser.

 

 

Menyen for craftingMenyen for crafting

 

 

Idet du trer inn i Stardew Valley så vil du merke at spillet har en nydelig grafikk som er tungt inspirert av Super Nintendoens tid. Her møter du fantastiske farger og kontraster som er en fornøyelse for øynene. Farger som forsvinner gradvis med sesongene til den hvite vinteren. Gjensynet med fargene blir dobbelt så godt etter dette fraværet. Om ikke øynene dine har fått nok så får også ørene dine sin dose med poesi. Musikken er utrolig beroligende og passende for både været og årstiden. Både grafikken og musikken jobber sammen for å dra deg med inn i denne deilige tilværelsen hvor stresset fra bylivet senker seg og avslapningen tar full overhånd. Atmosfæren treffer meg på en måte veldig få spill får til. Jeg blir lurt inn i en verden jeg vet er falsk, men den er så avslappende at jeg ikke bryr meg.

 

 

Jeg kjenner kulden gjennom skjermenJeg kjenner kulden gjennom skjermen

 

 

Kontrollene er enkle å lære seg og du kan spille med kontroller, selv om jeg anbefaler tastatur og mus. Det er utrolig lett å bli god i spillet og du mestrer bondelivet etter en kort stund. Menyen er oversiktlig og det er lett å forstå seg på hva ulike våpen, utstyr, frø og bygninger gjør. Det eneste problemet jeg hadde iløpet av min tid med spillet var at oppløsningen ikke var automatisk stilt inn til 1080p og da jeg prøvde å ta på «fullscreen» ble noe av teksten utenfor skjermen. Det var lett å fikse og jeg satte bare fullscreen over til «windowed barred» og da var problemet løst.

 

 

Et stort kart som tilbyr mye. Gjør deg klar for utforskning!Et stort kart som tilbyr mye. Gjør deg klar for utforskning!

 

 

Stardew Valley er en fryd for øye og sjel og jeg anbefaler spillet til absolutt alle som har spill som hobby. Stardew Valley tilbyr så mye mer enn man kan se på overflaten og man må nesten bare prøve det for å forstå det. I tillegg til at co-op kommer i nærmeste fremtid så skal det også bli lagt til masse nytt iløpet av fremtiden. Ifølge Barone er spillet langt fra ferdig. Spillet tilbyr godt og variert gameplay til både de som spiller mye og de som spiller lite. Selv har jeg spilt 70 timer, jeg er enda ikke lei og det er masse igjen å gjøre. Alt fra gameplayet til musikken er perfekt og det er så enkelt, men likevel så bra. Skulle jeg gitt spillet et terningkast så ville det blitt seks. Om du har tjue minutter eller et par timer å knekke så er det bare å fyre i gang litt Stardew Valley. Jeg sier ikke mer.

1 kommentar

Klikk her for å hente kommentarene
Del denne artikkelen

Mest populære spill på Spill.no

Spill tittel Visn./Uke
 1. Dragon Ball FighterZ

  1723
 2. Minecraft

  1197
 3. Celeste

  1096
 4. Space Invaders

  918
 5. Flåklypa Grand Prix: Gullutgave

  777
 6. WWE 2K18

  757
 7. Grand Theft Auto V

  749
 8. Lego Marvel Super Heroes 2

  731
 9. Seduce Me

  729
 10. Dying Light

  709
 11. Star Wars Battlefront II

  683
 12. The Crew

  654
 13. The Evil Within

  644
 14. Rise of the Tomb Raider

  643
 15. Sonic Forces

  637
 16. L.A. Noire

  630
 17. Batman: Arkham Asylum

  626
 18. LEGO Marvel Super Heroes

  612
 19. Overwatch

  594
 20. FIFA 14

  588
 21. Destiny

  583
 22. Dragon Age: Inquisition

  581
 23. Star Wars Battlefront

  581
 24. Rayman Legends

  571
 25. Far Cry 4

  569
 26. Wolfenstein: The New Order

  566
 27. NBA 2K18

  558
 28. Far Cry 3

  547
 29. Need for Speed Most Wanted

  534
 30. Horizon Zero Dawn

  532
 31. Forgotten Worlds

  524
 32. Call of Duty: World at War

  520
 33. LEGO Lord of the Rings

  516
 34. Tomb Raider (2013)

  512
 35. Skylanders Giants

  511
 36. Five Nights at Freddy's

  510
 37. For Honor

  508
 38. Assassin's Creed: Origins

  500
 39. LEGO Batman 2: DC Super Heroes

  497
 40. Bionicle Heroes

  494
 41. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1

  493
 42. Flåklypa Grand Prix

  492
 43. FIFA 09

  491
 44. Medal Of Honor

  489
 45. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  489
 46. FIFA 10

  488
 47. Shanghai

  482
 48. Battlefield: Bad Company 2

  472
 49. Middle-Earth: Shadow of War

  470
 50. Lego Harry Potter: Years 1-4

  470
 51. Fallout: New Vegas

  469
 52. Bloodborne

  466
 53. The Last of Us

  465
 54. FIFA 13

  464
 55. Lego Pirates of the Caribbean

  462
 56. Wolfenstein: The Old Blood

  461
 57. FIFA 11

  450
 58. Borderlands

  448
 59. Bioshock 2

  447
 60. LEGO Batman: The Videogame

  446
 61. Gran Turismo Sport

  445
 62. Nioh

  442
 63. Bioshock Infinite

  441
 64. Diablo III

  438
 65. The Elder Scrolls V: Skyrim

  437
 66. The Legend Of Zelda: Breath of the Wild

  430
 67. The Sims 3

  430
 68. Euro Truck Simulator 2

  424
 69. DmC

  423
 70. The Saboteur

  422
 71. The Walking Dead

  422
 72. Red Dead Redemption

  416
 73. Call of Duty: Modern Warfare 2

  416
 74. TFX

  410
 75. Fallout 4

  405
 76. Super Mario Odyssey

  405
 77. Skylanders: Spyro's Adventure

  403
 78. The Evil Within 2

  401
 79. Mafia II

  397
 80. Fallout 3

  396
 81. Assassin's Creed 2

  394
 82. ORI and the Blind Forest

  391
 83. Call of Duty: Black Ops

  381
 84. LEGO Indiana Jones: The Original Adventures

  381
 85. Far Cry 2

  376
 86. Kaptein Sabeltann og ildprøvene

  375
 87. Persona 5

  374
 88. Skate 3

  373
 89. Half-Life

  373
 90. Battlefield 3

  372
 91. Sonic Rush

  372
 92. Middle-Earth: Shadow of Mordor

  365
 93. Football Manager 2017

  357
 94. Assassin's Creed III

  345
 95. Mass Effect: Andromeda

  342
 96. Doom (2016)

  339
 97. Minecraft: Xbox 360 Edition

  338
 98. FIFA Soccer 07

  338
 99. Evolve

  329
 100. Bulletstorm

  327