Endelig klikket serien hos meg!
Karakter: 6

Endelig klikket serien hos meg!

Etter gjentatte forsøk, er Echoes det første i serien som har fått meg hekta

Tro mot originalen, men moderne, stemmeskuespill, dungeons, tegnestilen og sterke karakterer
Litt for tro mot originalen, overpriset DLC

Fire Emblem er en serie som har vært på radaren min kjempelenge etter anbefalinger i fra alle kanter. Dette har resultert i at jeg har kjøpt nesten alle spillene i serien, men da jeg begynte å spille de gikk det utrolig tregt. Jeg prøvde det første som kom til europa, Fire Emblem på Gameboy Advance, men brukte en evighet bare på det første kapitelet. Jeg prøvde storfavoritten Awakning i ca. 2 timer før jeg la det vekk. Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia derimot så mye mer fristende ut fra første øyekast, og nå skal jeg garantert bruke hele sommeren min på resten av serien. Jeg er hekta!

Fire Emblem Echoes er en remake av det det andre Fire Emblem-spillet som ble laget; Fire Emblem Gaiden på NES fra 1992, men alle Fire Emblem-spill fra det første til det sjette var eksklusive til japan. Det betyr at Echoes er den første muligheten for vestlige spillere å prøve Gaiden. Fire Emblem Gaiden har vært relativt kjent for å være det sorte fåret til serien, noe jeg kan kanskje forstår for hardcore fans som allerede har spilt alt de kan, men for en nybegynner er spillet mer eller mindre perfekt. 

 

Alm mot Keiser Rudolf *knis* Alm mot Keiser Rudolf *knis*

 

Denne gangen følger vi Alm og Celica som bor på kontinentet Valentia. De er vokst opp som søskenbarn, men når krig bryter ut mellom regionene Zofia og Rigell blir de tatt fra hverandre for å leve hvert sitt liv. Alm vokser opp til å bli leder for en hær som skal sloss mot Rigell for å beholde friheten i Zofia, og finne den forsvunnede prinsessen, mens Celica blir sendt ut på tokt for å finne ut hva som har skjedd med Mila, gudinnen som representerer Zofia. Det kan virke som ganske mye, men historiene deres binder seg fort sammen igjen, og selv om historien kan virke litt typisk og cliché så velger jeg å heller se på den som klassisk. Det er jo den nøyaktig samme historien vi får i Echoes som var i Gaiden for 25 år siden.

Kampene er det vi kjenner igjen fra alle Fire Emblem-spill. Taktisk rollespill der du flytter hver og en av figurene dine i et rutemønster mot motstanderhæren på tur. Fire Emblem er derfor for de som liker å tenke litt, samt bruke god tid. Til tider synes jeg faktisk en kamp kan ta litt for lang tid fordi man må flytte hver enkelt "brikke", men det er bare de letteste kampene det føles litt irriterende. Heldigvis kan du la datamaskinen simulere hele kampen for deg, men mot sterkere fiender er du pent nødt til å tenke ut hvert enkelt trekk på egenhånd. Det jeg mener er den store fordelen til Echoes er hvor enkelt det er her i forhold til andre spill i serien. Før du går til angrep på en fiende blir du fortalt utfallet av kampen på forhånd, så du vet om det lønner seg å angripe eller ikke, og i starten er det ikke så mye mer enn det å passe på. Den småberømte våpentrekanten er helt borte. Det har ingenting å si om du bruker sverd mot lanse eller omvendt, og økser er det kun fiender som bærer. Senere vil du lære at f.eks. bueskyttere har fordel mot flyvere, og du kan gjemme enhetene dine i små skogholdt for å gjøre det vanskeligere for fiender å treffe. Det er litt lettere enn andre spill, noe jeg mener gjør spillet mer tilgjengelig for nye spillere, meg selv inkludert. 

 

Liker å sammenligne spillet med sjakk for de som er helt grønneLiker å sammenligne spillet med sjakk for de som er helt grønne

 

Kjent fra Awakning og Fates kan du også her velge om du vil spille hardcore eller ikke. I hardcore så betyr det at hvis en enhet dør så er han/hun ute av spillet for alltid. Dette er den klassiske og egentlig mest reelle måten å spille Fire Emblem på, fordi det er ekstra givende å komme seg helskinnet igjennom en stor kamp med alle i behold når faktiske liv står på spill. Du vil ikke miste noen som helst, for da kan du gå glipp av forskjellige historier. Derfor er det flott at Echoes introduserer et tidshjul. Med dette tidshjulet kan du når som helst i en kamp skru tiden tilbake så langt du vil, helt tilbake til starten av kampen hvis ønskelig. På denne måten får du fullstendig kontroll på kampens gang og du har ingen andre enn deg selv å skylde på hvis noe går galt. Det kan hende en figur dør, så da kan du skru tiden tilbake noen trekk for å enten få den figuren som dør til å gå vekk, eventuelt forsvare den bedre, eller også prøve å ta fienden på nytt. Bare fantasien setter grenser for løsninger. Dette tidshjulet kan du bare bruke noen ganger hver kamp, men den resetter seg til neste kamp, og du kan oppgradere det til å virke flere ganger samme kampen.

Men her kommer mitt favoritt tilskudd til serien: Dungeons! Disse har egentlig null betydning i det store og hele bildet for hvordan spillet fungerer, men de gir deg et slags avbrekk fra å gå frem og tilbake på et verdenskart. I disse hulene styrer du nemlig Alm eller Celica som om det var et tredjepersons eventyrspill istedenfor. Jeg vil alltid foretrekke denne måten å bevege meg rundt på, fremfor et verdenskart eller banevelger som du finner i de aller fleste Super Mario-spill. I disse hulene kan du ødelegge krukker og kasser samt finne kister med spennende innhold. Det er helt klart inspirert av Zelda-serien, men hulene byr ikke på så stort mer enn det. Du kommer ikke til å finne massive puzzles eller gåter, men du vil finne en haug med sølvmynter du senere kan ta med til en by for å bytte mot våpenoppgraderinger. Når du møter fiender inne i hulene så sloss man mot de på den helt vanlige, taktiske måten, men du kan få en liten fordel hvis du går til angrep på dem først og får inn et treff med sverdet. Til Fire Emblem på Switch så håper jeg de beholder denne måten å styre på, og fjerner verdenskartet helt. Dette føles som en naturlig vei for serien å ta, spesielt nå som Fire Emblem Warriors kommer også. 

 

Hulene var et lite høydepunkt, selv om de ikke endrer spillet noe særlig.Hulene var et lite høydepunkt, selv om de ikke endrer spillet noe særlig.

 

Valentia har også sin andel med byer det er viktig å besøke. Her møter du NPC'er som kan gi deg sideoppdrag, gjøre byttehandler med deg, gi deg tips om hemmeligheter, eller til og med bli med på laget ditt. Disse byene ligger som egne inngangspunkt på verdenskartet, noe som er litt ulikt andre spill i serien, der byene er en del av det taktiske rutenettet. Dette er også med på å gjøre spillet litt lettere, men mer tilgjengelig og åpent for nye spillere. 

Presentasjonen av spillet er også helt himmelsk. Tegningene er utrolig gode og klarer å virkelig skape en solid high fantasy setting, som minner meg om hvordan Fire Emblem så ut før Awakning og Fates gjorde serien til dating simulatorer. Denne gangen er også all dialog gjort med stemmeskuespill med bare noen få unntak av helt uvesentlige NPC'er i byene, og stemmeskuespillet er skuddsikkert. Så vidt jeg kan huske har det aldri vært et eneste tilfelle der jeg ønsker å rive av meg ørene som f.eks. ved Zelda: Breath of the Wild. Dette er med på å forsterke hver eneste karakter i spillet, noe som gjør at du gleder deg til hver minste interaksjon mellom hver eneste figur. 

 

Amiibo-innholdet er supert for de som liker å fordype seg ytterligere i universetAmiibo-innholdet er supert for de som liker å fordype seg ytterligere i universet

Det eneste virkelig negative jeg har å komme med mot spillet er at det kanskje er litt for enkelt til tider? Som nevnt er f.eks. våpentrekanten helt borte, noe som er et stempel på serien, og siden spillet har både byer og dungeons som utforskes på hver sin måte så kan det føles litt schizofrent ut. En enkel løsning på dette er å gjerne gjøre alt likt som hulene (wink, wink). Jeg har også latt være å spille noe som helst av DLC-innholdet med unntak av Amiibo-innholdet. Det er fordi Season Pass til Echoes koster vanvittige 369kr, og var IKKE en del av Limited Edition for spillet!!! Ut ifra det jeg har lest og hørt så er ikke innholdet verdt den prisen, da det er bare snakk om noen få ekstra baner og klasser. Amiibo-innholdet derimot er veldig kult, fordi det gir deg noen ekstra huler som inneholder litt ekstra lore knyttet mot blant annet Falchion, som fans kjenner igjen som sverdet til Marth og Lucina. 

 

Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia er en herlig og verdig avslutning for serien på 3DS. Nintendo har lovet at neste hovedspill i serien vil komme på Switch allerede i 2018, og i mellomtiden kan vi se frem til Fire Emblem Warriors på både Switch og New 3DS. Jeg for min del har også en hel sommer å se frem til med de resterende spillene i serien jeg allerede har kjøpt, fordi nå som jeg har kommet skikkelig inn i spillet er det ingenting som stopper meg lenger. Jeg kan anbefale spillet til absolutt alle sammen, spesielt de som enda har tilgode å gi Fire Emblem den sjansen det i aller høyeste grad fortjener.

1 kommentar om Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia

Klikk her for å hente kommentarene
Del denne artikkelen

Siste redaksjonelle anmeldelser

Mest populære spill på Spill.no

Spill tittel Visn./Uke
 1. Space Invaders

  1269
 2. Shanghai

  1144
 3. The Wizards

  1029
 4. Silent Hill HD Collection

  945
 5. Minecraft

  917
 6. Grand Theft Auto V

  911
 7. Bubble Bobble

  793
 8. The Lego Movie Videogame

  735
 9. Cars

  731
 10. Star Wars

  724
 11. The Elder Scrolls V: Skyrim

  724
 12. FIFA 11

  717
 13. Battlefield 3

  715
 14. Flashback: The Quest for Identity

  698
 15. Call of Duty: Black Ops

  694
 16. LEGO Marvel Super Heroes

  678
 17. Horizon Zero Dawn

  669
 18. Call of Duty: Black Ops II

  666
 19. Smash T.V.

  662
 20. Chase H.Q.

  651
 21. Call of Duty: Modern Warfare 2

  648
 22. Dirt 4

  647
 23. FIFA 09

  642
 24. LEGO Star Wars II: The Original Trilogy

  616
 25. Centipede

  616
 26. Bioshock Infinite

  615
 27. FIFA 10

  614
 28. Millie Meter and Her Adventures in the Oak Tree

  614
 29. FIFA 14

  611
 30. FIFA 13

  608
 31. Far Cry 3

  604
 32. LEGO Lord of the Rings

  601
 33. L.A. Noire

  601
 34. The Golden Compass

  598
 35. Assassin's Creed: Brotherhood

  596
 36. Dying Light

  596
 37. Mass Effect: Andromeda

  589
 38. The Walking Dead

  587
 39. Diablo III

  583
 40. Harvest Moon: Skytree Village

  577
 41. Lego Harry Potter: Years 5-7

  573
 42. Darksiders II

  561
 43. Tomb Raider (2013)

  561
 44. Lego Pirates of the Caribbean

  561
 45. Red Dead Redemption

  556
 46. Zaxxon

  550
 47. For Honor

  546
 48. Persona 5

  544
 49. Call of Duty: Modern Warfare 3

  543
 50. The Evil Within

  539
 51. The Sims 3

  536
 52. Battlefield 4

  535
 53. Battlefield: Bad Company 2

  534
 54. Nex Machina

  532
 55. Skylanders Giants

  530
 56. Harry Potter and the Half-Blood Prince

  530
 57. Assassin's Creed IV: Black Flag

  526
 58. Mass Effect 3

  522
 59. Medal Of Honor

  520
 60. Assassin's Creed III

  520
 61. LEGO Batman 2: DC Super Heroes

  518
 62. Yooka-Laylee

  516
 63. LEGO Batman: The Videogame

  510
 64. Ratatouille

  508
 65. Watch Dogs

  508
 66. Assassin's Creed 2

  507
 67. FIFA 12

  502
 68. Dead Space 2

  501
 69. Call of Duty 4: Modern Warfare

  501
 70. ARMS

  501
 71. Madden NFL 07

  498
 72. Fallout: New Vegas

  490
 73. Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards

  487
 74. Dreamfall Chapters

  473
 75. Call of Duty: Ghosts

  472
 76. Sniper Elite 4

  467
 77. Spider-Man: Web of Shadows

  460
 78. Hitman Absolution

  459
 79. Disney Epic Mickey 2: The Power of Two

  458
 80. LEGO Indiana Jones: The Original Adventures

  456
 81. Transformers: Revenge of the Fallen

  456
 82. Dragon Age: Inquisition

  454
 83. Need for Speed Most Wanted

  453
 84. Middle-Earth: Shadow of Mordor

  448
 85. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  443
 86. Destiny

  442
 87. Grand Theft Auto IV

  435
 88. Regalia: Of Men and Monarchs

  433
 89. Call of Duty: Advanced Warfare

  431
 90. Super Bomberman R

  430
 91. Prince Of Persia: The Forgotten Sands

  421
 92. Castlevania: Symphony of the Night

  421
 93. Far Cry 4

  416
 94. Lego Star Wars III: The Clone Wars

  416
 95. FTL - Faster Than Light

  413
 96. Need for Speed: Most Wanted (2005)

  411
 97. Pirates of the Caribbean: At Worlds End

  408
 98. Wolfenstein: The New Order

  404
 99. Lego Harry Potter: Years 1-4

  400
 100. WipEout Omega Collection

  391