Lanseringsdato: 17. november 2017 Mer informasjon
Imperiet slår tilbake... på et vis
Karakter: 3

Imperiet slår tilbake... på et vis

Star Wars er vanligvis mye mer fortryllende

Noen herlige høydepunkt i enspillerkampanjen; ser og høres ut som en Star Wars-film; god romskipmodus
Feilberegning av mikrotransaksjoner; ingen squad-funksjon; ubalansert

 

Star Wars-filmene har fulgt meg tett oppgjennom oppveksten. Jeg elsker, i likhet med en stor andel av mine klassekamerater fra millenniumsgenerasjonen, å fordype meg i dette tilsynelatende bunnløse universet av Wookier, skybyer, droideauksjoner og opprivende, fartsfylte slag i storskala mellom hylende, usannsynlige romskip.

Det er derfor den evinnelige gjenkjennelsesfaktoren som utgjør det største trekkplasteret for flerspillerskytespillet Star Wars Battlefront II. Både kulisser og rekvisitter ser og høres ut som de gjør i filmene, og spillet ser like pent ut som – om ikke penere enn – de mye omdiskuterte, og av noen forhatte prequel-filmene i Star Wars-franchisen.

Valuta for pengene får du altså i form av nostalgiske retrospektiv på filmuniverset; utenfor presentasjonen er det nemlig mye Battlefront II ikke gjør helt riktig. 

 

Endor slik du aldri har sett jungelmånen før - i hvertfall om du har en 4k-TVEndor slik du aldri har sett jungelmånen før - i hvertfall om du har 4K-TV

 

Nettaggresjoner og mikrotransaksjoner

Først og fremst tror jeg det er greit om vi sammen hilser på elefanten i rommet. Battlefront II har nemlig møtt en god gammeldags skittstorm av kritikk, hatmeldinger og drapstrusler på nettet på grunn av hva mange anser som et tvilsomt implementert mikrotransaksjonssystem. Diskusjonsklimaet har vært langt ifra konstruktivt, og mange har reagert på uforsvarlige måter, men mye av kritikken er likevel berettiget.

Selv mener jeg at mikrotransaksjoner helt klart har en plass i moderne spillindustri, men måten EA har valgt å benytte seg av modellen her, er klønete på bekostning av forbrukeren.

I Battlefront II kan du nemlig kjøpe lootbokser med krystaller, en valuta du kun får kjøpt med ekte penger – slike du har på bankkontoen. Belønningene du får kan være både nye våpen du kan bruke, eller oppgraderinger til klassene og heltekarakterene dine. Problemet her er at disse har ganske mye å si for hvor godt du gjør det i spill, og resultatet er at du enten må ha spilt veldig mye, eller brukt noen kroner for å ha en sjanse til å ende opp på toppen av rankinga mor slutten av en kamp.

I tillegg til krystallene, har spillet to andre valutatyper du kan bruke for å kjøpe oppgraderinger. Med credits kan du kjøpe nye helter å spille som (blant annet Luke, Leia, Han og Lando fra opprørerne, mens Vader, Palpatine og Kylo Ren er å finne på imperiets side), eller du kan bruke kreditten på å kjøpe deg lootbokser uten å bruke ekte penger. Crafting parts brukes derimot til å oppgradere våpen.

Selv om man altså kan skaffe seg oppgraderinger uten å bruke genuin cash på noe som helst, er det helt klart mye raskere å kjøpe seg til suksess.

Med andre ord er spillopplevelsen ubalansert, til fordel for de som betaler ekstra utover de 600 kronene inngangsbilletten koster.

Trøblete samspill

Mikrotransaksjoner til tross, er Battlefront II fremdeles et helt spillbart skytespill. Spillet byr på en rekke modus, fra hovedattraksjon Galactic Assault, hvor objektivet endrer seg underveis, via den CounterStrike-inspirerte modusen Strikes hvor man skal plante ei bombe, til Heroes vs. Villains. I sistnevnte har man tilgang til alle heltekarakterene fra starten av, og én og én ikonisk figur på hvert lag blir i tur og orden markert som et mål for motstanderlaget.

 

Luke er en ordentlig sprek krabat, og kan bruke kraften til både å hoppe høyt og dytte folk over endeLuke er en ordentlig sprek krabat, og kan bruke kraften til både å hoppe høyt og dytte folk over ende

 

I tillegg finner vi en modus satt i verdensrommets vakuum, hvor man slåss fra cockpiten i en X-wing, Y-wing eller TIE-Fighter. Til tross for at kontrollene til min store forundring ikke var invertert til å begynne med, er disse romslagene raskt blitt mine favorittøyeblikk fra Battlefront II.

Dessverre er ikke mangelen på atmosfære det eneste vakuumet du møter i spillet. Forsøker du å spille med venner, skal dere nemlig slite med å finne hverandre i kampens hete. 

Da jeg førsøkte å spille sammen med broren min, fikk jeg ikke helt følelsen av at vi spilte sammen, så mye som at vi tilfeldigvis spilte samme spill med stemmechat på øret. I motsetning til i Battlefield-spillene, blir du ikke her satt inn i en permanent skvadron sammen med de du spiller sammen med.

Her er det i stedet kaos som rår, og en ender opp med å løpe rett inn i ei klynge, og håpe på det beste mens man skyter rundt seg.

Å legge noen særlig strategi og se an situasjonen før du stormer inn fungerer dårlig – sannsynligheten er stor for at du raskt ender opp tilbake på respawnskjermen.

Et siste aber jeg har med flerspillermodusen spesifikt er hvordan de «beste» spillerne blir belønnet med muligheten til spille som en av heltene. Disse er nemlig så mye sterkere enn de andre karakterene, at en forskjell i ferdighet (eller lootboksopptjent våpenkraft) blir ytterlige ubalansert når de som allerede er øverst på lista får en ekstra liten boost.

 

Mangler tyngde

Fjorårets Battlefield 1, som også ble utviklet av DICE, føles i mine hender som et mye bedre skytespill. Selv om vår anmelder Mathias ikke var enig med meg i sin anmeldelse av spillet, opplevde jeg det som et spill med en ordentlig tyngde i skuddvekslingene. Her var hvert eneste våpen en mekanisk, fysisk gjenstand, og spillet ga en overbevisende følelse av kroppslighet bak høypolygonssoldaten du fikk ta kontroll over.

Et år senere føles Battlefront II til sammenligning ut som plastikk. Her er det ikke særlig til rekyl og kraft bak våpnene, som i stor grad føles litt som lekevåpen. Tempoet er høyere, og som sagt er det mer fokus på kaos enn på strategi.

 

Spillet lar deg styre ulike kjøretøy, her en av droidenes AAT-tanker på NabooSpillet lar deg styre ulike kjøretøy; her en av droidenes AAT-tanker på Naboo

 

Personlig foretrekker jeg Battlefield 1s kroppslige krigsrealitet, hvor man sitter igjen med et inntrykk av at krig egentlig ikke er så greit. Likevel må jeg innrømme at Battlefronts lekekrigsuttrykk har sin egen sjarm. Det føles nesten som om man spiller som Stormtrooper-actionfigurer, og ikke ekte mennesker.

Kanskje ville ikke spillet kunne by på en like overbevisende Star Wars-opplevelse, om det lignet mer på Battlefield-spillene.

 

Varierende enspiller

Selv om jeg sitter igjen med et noe lunkent inntrykk av flerspillermodusene, imponerte enspillerkampanjen noe mer. Den varierer kanskje i kvalitet fra start til slutt, men til tross for at noen oppdrag er forvirrende og unødvendige, finner man likevel noe gullstøv her.

 

Både ansiktsanimasjoner og stemmeskuespill holder for det meste en høy standardBåde ansiktsanimasjoner og stemmeskuespill holder for det meste en høy standard

 

Her spiller man både som imperiets dødsagent #1, Iden Versio, så vel som et utvalg av heltene man også kan spille som i flerspillerdelen. Noen høydepunkt for min del var et oppdrag hvor man forsøker å evakuere fra månen Endor 4 etter at opprørsstyrkene har sprengt den andre dødsstjerna, for ikke å glemme oppdraget hvor man får spille som den alltid like veltalne og spøkefulle Lando Calrissian.

Historien kunne kanskje utforsket imperiet noe grundigere, men ettersom denne enspillerdelen er spillets definitive høydepunktsom, er jeg villig til å tilgi at den ikke er perfekt. Resten av spillet er tross alt enda lengre unna perfeksjon.

Finnes bedre alternativ

Om du er på leting etter et godt Star Wars-spill, er kanskje Battlefront II spillet for deg. Det har ikke akkurat gjort at jeg gleder meg mer til den nye filmen som kommer om noen uker, men spillet føles unektelig som å være på settet til filmene. Er du derimot på leting etter faktisk godt skytespill, er du nok dessverre nødt til å se til andre alternativ.

Selv vil jeg heller anbefale, som nevnt, fjorårets Battlefield 1, storsuksess Overwatch eller det noe oversette Titanfall 2. Sistnevnte er et av de beste skytespillene som er kommet ut de siste årene. Flerspilleren holder høyt tempo, men er likevel balansert, og enspilleren er et aldri så lite brettdesignmessig mesterverk.

Battlefront II bør derfor forbeholdes Star Wars-fans som vil ha en liten smak av universet før den kommende kinopremieren, men ikke forvent det helt store.

1 kommentar om Star Wars Battlefront II

Klikk her for å hente kommentarene
Del denne artikkelen

Siste redaksjonelle anmeldelser

Mest populære spill på Spill.no

Spill tittel Visn./Uke
 1. Kingdom Come: Deliverance

  2709
 2. Shadow of the Colossus (2018)

  1401
 3. Space Invaders

  1056
 4. Minecraft

  975
 5. FIFA 10

  821
 6. Grand Theft Auto V

  776
 7. Assassin's Creed Origins: The Hidden Ones

  753
 8. Dying Light

  703
 9. Centipede

  676
 10. NBA 2K18

  663
 11. Call of Duty: World at War

  654
 12. Overwatch

  635
 13. Star Wars

  632
 14. Celeste

  626
 15. L.A. Noire

  618
 16. Far Cry 4

  609
 17. Smash T.V.

  604
 18. FIFA 11

  596
 19. LEGO Marvel Super Heroes

  585
 20. The Walking Dead

  580
 21. Rise of the Tomb Raider

  569
 22. Rainbow Six: Siege

  569
 23. The Evil Within

  567
 24. Seduce Me

  562
 25. Sonic Forces

  562
 26. LEGO Batman 2: DC Super Heroes

  561
 27. Dragon Ball FighterZ

  553
 28. Fallout 4

  553
 29. Half-Life

  552
 30. The Elder Scrolls V: Skyrim

  548
 31. LEGO Lord of the Rings

  546
 32. Fallout 3

  545
 33. Bioshock 2

  536
 34. WWE 2K18

  536
 35. Doom (2016)

  535
 36. FIFA 09

  533
 37. Lego Marvel Super Heroes 2

  529
 38. Flashback: The Quest for Identity

  515
 39. Call of Duty: Modern Warfare 2

  510
 40. Far Cry 2

  509
 41. Red Dead Redemption

  509
 42. FIFA 13

  507
 43. Lego Pirates of the Caribbean

  503
 44. LEGO Batman: The Videogame

  498
 45. FIFA 14

  486
 46. The Sims 3

  483
 47. Shanghai

  479
 48. Batman: Arkham Asylum

  478
 49. Dragon Age: Inquisition

  478
 50. Skylanders Giants

  476
 51. Flåklypa Grand Prix

  476
 52. Call of Duty: Black Ops

  473
 53. Zaxxon

  473
 54. Middle-Earth: Shadow of War

  471
 55. Rayman Legends

  469
 56. Far Cry 3

  467
 57. Battlefield 3

  467
 58. Battlefield: Bad Company 2

  466
 59. Football Manager 2017

  463
 60. Medal Of Honor

  461
 61. Diablo III

  460
 62. Mafia II

  459
 63. Mass Effect: Andromeda

  453
 64. Bloodborne

  449
 65. Gran Turismo Sport

  444
 66. The Crew

  441
 67. Fallout: New Vegas

  439
 68. LEGO Star Wars II: The Original Trilogy

  436
 69. The Saboteur

  435
 70. Need for Speed Most Wanted

  434
 71. Euro Truck Simulator 2

  432
 72. Bioshock Infinite

  431
 73. DmC

  431
 74. Destiny

  428
 75. Wolfenstein: The New Order

  427
 76. Evolve

  422
 77. Five Nights at Freddy's

  420
 78. Tomb Raider (2013)

  417
 79. Nioh

  417
 80. Super Mario Odyssey

  411
 81. Nintendo 3DS

  411
 82. Skate 3

  406
 83. For Honor

  394
 84. Horizon Zero Dawn

  381
 85. Persona 5

  381
 86. Star Wars Battlefront II

  379
 87. Bionicle Heroes

  373
 88. Flåklypa Grand Prix: Gullutgave

  369
 89. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  366
 90. Five Nights at Freddy's 2

  365
 91. Assassin's Creed: Origins

  360
 92. LEGO Indiana Jones: The Original Adventures

  359
 93. The Evil Within 2

  358
 94. Assassin's Creed III

  345
 95. Lego Harry Potter: Years 1-4

  345
 96. Harry Potter and the Half-Blood Prince

  325
 97. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1

  318
 98. Wolfenstein: The Old Blood

  318
 99. Assassin's Creed: Brotherhood

  313
 100. Kaptein Sabeltann og ildprøvene

  311