Lanseringsdato: 17. november 2017 Mer informasjon
Imperiet slår tilbake... på et vis
Karakter: 3

Imperiet slår tilbake... på et vis

Star Wars er vanligvis mye mer fortryllende

Noen herlige høydepunkt i enspillerkampanjen; ser og høres ut som en Star Wars-film; god romskipmodus
Feilberegning av mikrotransaksjoner; ingen squad-funksjon; ubalansert

 

Star Wars-filmene har fulgt meg tett oppgjennom oppveksten. Jeg elsker, i likhet med en stor andel av mine klassekamerater fra millenniumsgenerasjonen, å fordype meg i dette tilsynelatende bunnløse universet av Wookier, skybyer, droideauksjoner og opprivende, fartsfylte slag i storskala mellom hylende, usannsynlige romskip.

Det er derfor den evinnelige gjenkjennelsesfaktoren som utgjør det største trekkplasteret for flerspillerskytespillet Star Wars Battlefront II. Både kulisser og rekvisitter ser og høres ut som de gjør i filmene, og spillet ser like pent ut som – om ikke penere enn – de mye omdiskuterte, og av noen forhatte prequel-filmene i Star Wars-franchisen.

Valuta for pengene får du altså i form av nostalgiske retrospektiv på filmuniverset; utenfor presentasjonen er det nemlig mye Battlefront II ikke gjør helt riktig. 

 

Endor slik du aldri har sett jungelmånen før - i hvertfall om du har en 4k-TVEndor slik du aldri har sett jungelmånen før - i hvertfall om du har 4K-TV

 

Nettaggresjoner og mikrotransaksjoner

Først og fremst tror jeg det er greit om vi sammen hilser på elefanten i rommet. Battlefront II har nemlig møtt en god gammeldags skittstorm av kritikk, hatmeldinger og drapstrusler på nettet på grunn av hva mange anser som et tvilsomt implementert mikrotransaksjonssystem. Diskusjonsklimaet har vært langt ifra konstruktivt, og mange har reagert på uforsvarlige måter, men mye av kritikken er likevel berettiget.

Selv mener jeg at mikrotransaksjoner helt klart har en plass i moderne spillindustri, men måten EA har valgt å benytte seg av modellen her, er klønete på bekostning av forbrukeren.

I Battlefront II kan du nemlig kjøpe lootbokser med krystaller, en valuta du kun får kjøpt med ekte penger – slike du har på bankkontoen. Belønningene du får kan være både nye våpen du kan bruke, eller oppgraderinger til klassene og heltekarakterene dine. Problemet her er at disse har ganske mye å si for hvor godt du gjør det i spill, og resultatet er at du enten må ha spilt veldig mye, eller brukt noen kroner for å ha en sjanse til å ende opp på toppen av rankinga mor slutten av en kamp.

I tillegg til krystallene, har spillet to andre valutatyper du kan bruke for å kjøpe oppgraderinger. Med credits kan du kjøpe nye helter å spille som (blant annet Luke, Leia, Han og Lando fra opprørerne, mens Vader, Palpatine og Kylo Ren er å finne på imperiets side), eller du kan bruke kreditten på å kjøpe deg lootbokser uten å bruke ekte penger. Crafting parts brukes derimot til å oppgradere våpen.

Selv om man altså kan skaffe seg oppgraderinger uten å bruke genuin cash på noe som helst, er det helt klart mye raskere å kjøpe seg til suksess.

Med andre ord er spillopplevelsen ubalansert, til fordel for de som betaler ekstra utover de 600 kronene inngangsbilletten koster.

Trøblete samspill

Mikrotransaksjoner til tross, er Battlefront II fremdeles et helt spillbart skytespill. Spillet byr på en rekke modus, fra hovedattraksjon Galactic Assault, hvor objektivet endrer seg underveis, via den CounterStrike-inspirerte modusen Strikes hvor man skal plante ei bombe, til Heroes vs. Villains. I sistnevnte har man tilgang til alle heltekarakterene fra starten av, og én og én ikonisk figur på hvert lag blir i tur og orden markert som et mål for motstanderlaget.

 

Luke er en ordentlig sprek krabat, og kan bruke kraften til både å hoppe høyt og dytte folk over endeLuke er en ordentlig sprek krabat, og kan bruke kraften til både å hoppe høyt og dytte folk over ende

 

I tillegg finner vi en modus satt i verdensrommets vakuum, hvor man slåss fra cockpiten i en X-wing, Y-wing eller TIE-Fighter. Til tross for at kontrollene til min store forundring ikke var invertert til å begynne med, er disse romslagene raskt blitt mine favorittøyeblikk fra Battlefront II.

Dessverre er ikke mangelen på atmosfære det eneste vakuumet du møter i spillet. Forsøker du å spille med venner, skal dere nemlig slite med å finne hverandre i kampens hete. 

Da jeg førsøkte å spille sammen med broren min, fikk jeg ikke helt følelsen av at vi spilte sammen, så mye som at vi tilfeldigvis spilte samme spill med stemmechat på øret. I motsetning til i Battlefield-spillene, blir du ikke her satt inn i en permanent skvadron sammen med de du spiller sammen med.

Her er det i stedet kaos som rår, og en ender opp med å løpe rett inn i ei klynge, og håpe på det beste mens man skyter rundt seg.

Å legge noen særlig strategi og se an situasjonen før du stormer inn fungerer dårlig – sannsynligheten er stor for at du raskt ender opp tilbake på respawnskjermen.

Et siste aber jeg har med flerspillermodusen spesifikt er hvordan de «beste» spillerne blir belønnet med muligheten til spille som en av heltene. Disse er nemlig så mye sterkere enn de andre karakterene, at en forskjell i ferdighet (eller lootboksopptjent våpenkraft) blir ytterlige ubalansert når de som allerede er øverst på lista får en ekstra liten boost.

 

Mangler tyngde

Fjorårets Battlefield 1, som også ble utviklet av DICE, føles i mine hender som et mye bedre skytespill. Selv om vår anmelder Mathias ikke var enig med meg i sin anmeldelse av spillet, opplevde jeg det som et spill med en ordentlig tyngde i skuddvekslingene. Her var hvert eneste våpen en mekanisk, fysisk gjenstand, og spillet ga en overbevisende følelse av kroppslighet bak høypolygonssoldaten du fikk ta kontroll over.

Et år senere føles Battlefront II til sammenligning ut som plastikk. Her er det ikke særlig til rekyl og kraft bak våpnene, som i stor grad føles litt som lekevåpen. Tempoet er høyere, og som sagt er det mer fokus på kaos enn på strategi.

 

Spillet lar deg styre ulike kjøretøy, her en av droidenes AAT-tanker på NabooSpillet lar deg styre ulike kjøretøy; her en av droidenes AAT-tanker på Naboo

 

Personlig foretrekker jeg Battlefield 1s kroppslige krigsrealitet, hvor man sitter igjen med et inntrykk av at krig egentlig ikke er så greit. Likevel må jeg innrømme at Battlefronts lekekrigsuttrykk har sin egen sjarm. Det føles nesten som om man spiller som Stormtrooper-actionfigurer, og ikke ekte mennesker.

Kanskje ville ikke spillet kunne by på en like overbevisende Star Wars-opplevelse, om det lignet mer på Battlefield-spillene.

 

Varierende enspiller

Selv om jeg sitter igjen med et noe lunkent inntrykk av flerspillermodusene, imponerte enspillerkampanjen noe mer. Den varierer kanskje i kvalitet fra start til slutt, men til tross for at noen oppdrag er forvirrende og unødvendige, finner man likevel noe gullstøv her.

 

Både ansiktsanimasjoner og stemmeskuespill holder for det meste en høy standardBåde ansiktsanimasjoner og stemmeskuespill holder for det meste en høy standard

 

Her spiller man både som imperiets dødsagent #1, Iden Versio, så vel som et utvalg av heltene man også kan spille som i flerspillerdelen. Noen høydepunkt for min del var et oppdrag hvor man forsøker å evakuere fra månen Endor 4 etter at opprørsstyrkene har sprengt den andre dødsstjerna, for ikke å glemme oppdraget hvor man får spille som den alltid like veltalne og spøkefulle Lando Calrissian.

Historien kunne kanskje utforsket imperiet noe grundigere, men ettersom denne enspillerdelen er spillets definitive høydepunktsom, er jeg villig til å tilgi at den ikke er perfekt. Resten av spillet er tross alt enda lengre unna perfeksjon.

Finnes bedre alternativ

Om du er på leting etter et godt Star Wars-spill, er kanskje Battlefront II spillet for deg. Det har ikke akkurat gjort at jeg gleder meg mer til den nye filmen som kommer om noen uker, men spillet føles unektelig som å være på settet til filmene. Er du derimot på leting etter faktisk godt skytespill, er du nok dessverre nødt til å se til andre alternativ.

Selv vil jeg heller anbefale, som nevnt, fjorårets Battlefield 1, storsuksess Overwatch eller det noe oversette Titanfall 2. Sistnevnte er et av de beste skytespillene som er kommet ut de siste årene. Flerspilleren holder høyt tempo, men er likevel balansert, og enspilleren er et aldri så lite brettdesignmessig mesterverk.

Battlefront II bør derfor forbeholdes Star Wars-fans som vil ha en liten smak av universet før den kommende kinopremieren, men ikke forvent det helt store.

1 kommentar om Star Wars Battlefront II

Klikk her for å hente kommentarene
Del denne artikkelen

Siste redaksjonelle anmeldelser

Mest populære spill på Spill.no

Spill tittel Visn./Uke
 1. Space Invaders

  1548
 2. Smash T.V.

  1222
 3. Minecraft

  1154
 4. Dying Light

  1145
 5. Star Wars Battlefront II

  1144
 6. Chase H.Q.

  1044
 7. The Walking Dead

  1042
 8. Grand Theft Auto V

  1033
 9. Lego Marvel Super Heroes 2

  1027
 10. Star Wars

  1008
 11. Bubble Bobble

  1008
 12. Watch Dogs

  1007
 13. Assassin's Creed IV: Black Flag

  1004
 14. Flashback: The Quest for Identity

  990
 15. FIFA 10

  987
 16. Battlefield 3

  965
 17. L.A. Noire

  962
 18. The Evil Within

  960
 19. Shanghai

  956
 20. Centipede

  955
 21. FIFA 13

  953
 22. Madden NFL 07

  944
 23. FIFA 09

  937
 24. FIFA 12

  926
 25. Cars

  921
 26. Call of Duty: Black Ops

  913
 27. Call of Duty: Modern Warfare 2

  913
 28. The Lego Movie Videogame

  912
 29. LEGO Batman: The Videogame

  905
 30. LEGO Batman 2: DC Super Heroes

  905
 31. Wolfenstein 2: The New Colossus

  894
 32. Call of Duty: Advanced Warfare

  891
 33. The Elder Scrolls V: Skyrim

  888
 34. Call of Duty: World at War

  886
 35. Far Cry 4

  883
 36. Sonic Forces

  877
 37. Battlefield: Bad Company 2

  874
 38. Ratatouille

  870
 39. Hitman Absolution

  870
 40. FIFA 14

  868
 41. Harry Potter and the Half-Blood Prince

  865
 42. Battlefield 4

  864
 43. WWE 2K18

  863
 44. Dragon Age: Inquisition

  859
 45. Grand Theft Auto IV

  858
 46. Assassin's Creed: Origins

  857
 47. Skylanders Giants

  849
 48. Bioshock Infinite

  849
 49. LEGO Star Wars II: The Original Trilogy

  844
 50. Mass Effect: Andromeda

  843
 51. LEGO Marvel Super Heroes

  842
 52. FIFA 11

  841
 53. Call of Duty: Black Ops II

  840
 54. Need for Speed Most Wanted

  838
 55. Darksiders II

  835
 56. Far Cry 3

  830
 57. NBA 2K18

  829
 58. LEGO Indiana Jones: The Original Adventures

  826
 59. LEGO Lord of the Rings

  821
 60. Mass Effect 3

  820
 61. Medal Of Honor

  819
 62. Nex Machina

  816
 63. The Sims 3

  812
 64. Zaxxon

  811
 65. Thexder

  807
 66. Dreamfall Chapters

  798
 67. ARMS

  798
 68. Persona 5

  787
 69. Dirt 4

  781
 70. Assassin's Creed: Brotherhood

  765
 71. Diablo III

  765
 72. Mini Ninjas

  761
 73. Tomb Raider (2013)

  758
 74. Call of Duty 4: Modern Warfare

  747
 75. Destiny

  738
 76. Yooka-Laylee

  732
 77. Super Mario Odyssey

  730
 78. Silent Hill HD Collection

  730
 79. Destiny 2

  713
 80. Lego Pirates of the Caribbean

  713
 81. WipEout Omega Collection

  690
 82. The Wizards

  686
 83. Prince Of Persia: The Forgotten Sands

  686
 84. Syberia 3

  684
 85. Middle-Earth: Shadow of War

  682
 86. Cuphead

  661
 87. Miitopia

  660
 88. Call of Duty: Modern Warfare 3

  658
 89. Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds

  650
 90. Splatoon 2

  649
 91. Gran Turismo Sport

  641
 92. Total War: Warhammer 2

  639
 93. For Honor

  635
 94. Metroid: Samus Returns

  635
 95. South Park: The Fractured but Whole

  633
 96. Hey Pikmin!

  624
 97. Tales of the Unknown: Volume I - The Bard's Tale

  597
 98. Layton's Mystery Journey: Katrielle and The Millionaire's Conspiracy

  583
 99. The Evil Within 2

  579
 100. Super Bomberman R

  535