Lanseringsdato: 25. januar 2017 Mer informasjon
Beinhard plattforming med et hjerte av gull
Karakter: 6

Beinhard plattforming med et hjerte av gull

Det finnes ingenting bedre for sjelen enn en skikkelig fjelltur

Hjertevarmende historie og karaktergalleri; Herlig musikk og lyddesign; Flott å se på; Nådeløst, men rettferdig
Diskriminerende mot de som verken liker å ha det gøy eller bli fortalt en god historie? Seriøst: jeg har ingenting å skrive her

 

Spill kan være så mye mer enn bare simpelt tidsfordriv: De kan være kunst på samme måte som filmer, bøker og hva enn det måtte være.

Dette er et standpunkt jeg har vært en forkjemper for så lenge jeg kan huske. Selv om de argeste motstanderne av mediet mest sannsynligvis vil si seg uenig i dette utsagnet, finnes det en rekke spill jeg kan anbefale som underbygger standpunktet mitt.

Forståelse av hva det er som gjør kunst til kunst er vidt forskjellig fra person til person. Det sier seg nesten selv. Men for meg må kunstverk, være det seg bilde, skulpturer, film og så videre, være noe som fungerer på flere nivå enn det man oppfatter ved første øyekast.

Thomas Was Alone er et godt eksempel på dette. Med Thomas Was Alone klarte utvikler Mike Bithell å si noe om hvordan vi behandler hverandre som mennesker, hvordan ensomhet oppleves fra person til person, og hvordan vi til tross for ulikheter, må samarbeide for å oppnå felles mål. Alt dette fikk han sagt gjennom en ganske minimalistisk og humoristisk plattformer om kunstig intelligens på avveie.

Sikkert lurt å være frekk i kjeften med einstøingen du traff på et øde fjell. Sikkert lurt...Sikkert lurt å være frekk i kjeften med einstøingen du traff på et øde fjell. Sikkert lurt...

 

 

Celeste fra Towerfall-skaperen Matt Makes Games er et annet spill som prøver å si noe gjennom tilsynelatende ganske enkelt spilldesign. På overflaten er Celeste en Super Meat Boy-aktig masochist plattformer (ja, jeg elsker å bruke den betegnelsen), hvor du spiller en jente som en dag bestemmer seg for å bestige et fjell.

Madeline er i tyveårene, og som så mange av oss er føler hun seg litt "stuck". Hun sliter med depresjon og angst, noe hun føler holder henne tilbake her i livet. Dor å få bukt med dette, bestemmer Madeline seg derfor for å sette seg et mål og gjennomføre det. Hun skal bestige Celeste-fjellet. Koste hva det koste vil.

Jeg kan ikke få skrytt nok av hvordan Matt Makes Games klarer å trykke på meg som spiller hvordan Madeline må føle seg i sin livssituasjon. Personlig har jeg verken slitt med depresjon eller angst, og tidvis har jeg ærlig talt slitt litt med å forstå hvordan dette må føles for de berørte. Jeg mener frem til nå har jeg tatt meg selv i å tenke "Er det ikke bare å ta seg sammen, slik jeg selv ble lært?"

Men etter å ha spilt igjennom Celeste - en på overflaten ganske simplistisk plattformer - sitter jeg igjen med en følelse av å forstå Madeline sitt perspektiv. Selv om det mest sannsynligvis ikke er overførbart til hvordan andre har det, da depresjon og angst er en svært individuell ting slik jeg har forstått det, føler jeg likevel at forståelsen min for en livssituasjon jeg selv aldri har funnet meg i har blitt dypere.

 

Like lurt som å gå inn i et tilsynelatende forlatt hotell oppe på fjellet. Prøver du å få deg selv drept?Like lurt som å gå inn i et tilsynelatende forlatt hotell oppe på fjellet. Prøver du å få deg selv drept?

 Det som er fascinerende med spill som dette, er at mens de på den ene siden prøver å si noe så viktig som det Thomas Was Alone og Celeste gjør, likevel ikke hadde funket om «spill»-siden av regnestykket ikke holdt mål. Men i dette tilfellet bærer spilldelen sin del av lasset, og vel så det.

 

En «masochist-plattformer» kan simpelthen ikke fungere hvis ikke alt sitter som det skal, og uten unntak leverer Celeste på denne fronten så det suser. Jeg døde over 1200 ganger igjennom min første gjennomspilling, og ikke en eneste gang følte jeg at dette var noen annen en min egen skyld.

Spillet er tidvis svært krevende, men det er aldri urettferdig. Du har alltid de samme verktøyene tilgjengelig for å få til det spillet ber deg om å gjøre. Det eneste alt står og faller på er din evne til å fullføre, og din viljestyrke til å fortsette når du føler du står ovenfor noe du ikke mestrer.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg flere ganger var på nippet til å gi opp. Noe som, ikke utenkelig er etter design, går hånd i hånd med historien spillet ville fortelle. Men hver gang det skjedde, hver gang jeg var klar til å kaste inn håndkledet gikk det, som vi sier her i vest, «en faen i meg», og jeg bestemte meg for at jeg ikke kunne la spillet vinne over meg. Fjellet skulle ikke vinne over Madeline.

 «Do it for her!!» «Do it for her!!»

Alt dette er pakket inn i en rett og slett nydelig presentasjon. Celeste sjarmerte meg i senk med sitt flotte pixel art-design, uttrykksfulle karakterikoner i spillets dialogsekvenser, vittige «på-randen-til-klisjè-men-bare-nesten»-dialoger og en hjertevarmende historie.  Spillets historie omfatter bare en håndfull karakterer, men det gir hver og én av dem tid til å skinne såpass at alle sammen satte tydelige spor hos meg innen jeg var ferdig med først gjennomspilling.

Hvis dette høres ut som et spill for deg kan jeg ikke få anbefalt det nok. Selv hvis historien ikke høres ut som noe for deg, vil jeg likevel anbefale det på grunnlag av at Celeste er en av de mest solide plattformspillene jeg har spilt siden Super Meat Boy først bergtok meg for litt over syv år siden. Det skjer ikke ofte, men jeg har faktisk intet vondt å si om Celeste på noen som helst måte. Det er bare et fordømt bra spill.

 

Spill kan være så mye mer enn bare simpelt tidsfordriv, spill kan være kunst på samme måte som filmer, bøker og hva enn det måtte være.

Dette er et standpunkt jeg har vært en forkjemper for så lenge jeg kan huske. og selv om de argeste motstanderne mest sannsynligvis vil si seg uenig i dette utsagnet, finnes det en rekke spill jeg kan anbefale som underbygger standpunktet mitt.

Forståelse av hva det er som gjør kunst til kunst er vidt forskjellig fra person til person. Det sier seg nesten selv. Men for meg må kunstverk, være det seg bilde, skulpturer, film og så videre, være noe som fungerer på flere nivå enn det man oppfatter ved første øyekast.

Thomas Was Alone er et godt eksempel på dette. Med Thomas Was Alone klarte utvikler Mike Bithell å si noe om hvordan vi behandler hverandre som mennesker, hvordan ensomhet oppleves fra person til person, og hvordan vi må komme sammen til tross for ulikheter for å oppnå felles mål. Alt dette fikk han sagt, gjennom en ganske enkel og humoristisk plattformer om kunstig intelligens på avveie.

Sikkert lurt å være frekk i kjeften med einstøingen du traff på et øde fjell. Sikkert lurt...

Et annet spill som prøver å si noe gjennom ganske enkelt spilldesign er Celeste fra Towerfall skaperen Matt Makes Games. På overflaten er Celeste en Super Meat Boy-aktig masochist plattformer (Ja, jeg elsker å bruke den betegnelsen) hvor du spiller en jente som en dag bestemmer seg for å bestige et fjell.

Madeline er i tyveårene, og som så mange av oss er føler hun seg litt "stuck". Hun sliter med depresjon og angst, noe hun føler holder henne tilbake her i livet så for å få bukt med dette bestemmer Madeline seg for å sette seg et mål og gjennomføre det. Hun skal bestige Celeste fjellet. Koste hva det koste vil.

Jeg kan ikke få skrytt nok av hvordan Matt Makes Games klarer å trykke på meg som spiller hvordan Madeline må føle seg i sin livssituasjon. Personlig har jeg verken slitt med depresjon eller angst, og tidvis har jeg ærlig talt slitt litt med å forstå hvordan dette må føles for de berørte. Jeg mener frem til nå har jeg tatt meg selv i å tenke "Er det ikke bare å ta seg sammen slik jeg selv ble lært?"

Men etter å ha spilt igjennom Celeste, et på overflaten ganske simplistisk plattformer spill, sitter jeg igjen med en følelse av å forstå Madeline sitt perspektiv. Og selv om det mest sannsynligvis ikke er overførbart til hvordan andre har det, da depresjon og angst er en svært individuell ting slik jeg har forstått det, føler jeg likevel at forståelsen min for hvordan en livssituasjon jeg selv aldri har funnet meg i kan oppleves for noen har blitt dypere.

Like lurt som å gå inn i et tilsynelatende forlatt hotell oppe på fjellet. Prøver du å få deg selv drept?

Det som er fascinerende med spill som dette er at mens den på den ene siden prøver å si noe så viktig som det Thomas Was Alone og Celeste gjør, hadde det ikke funket om ikke "spill" siden av regnestykket holder mål. Og i dette tilfellet bærer spill delen sin del, og vel så det.

For en "masochist plattformer" kan simpelthen ikke fungere hvis ikke alt sitter som det skal, og uten unntak leverer Celeste på denne fronten så det suser. Jeg døde over 1200 ganger igjennom min første gjennomspilling, og ikke en eneste gang følte jeg at dette var noen annen en min egen skyld.

Spillet er tidvis svært krevende, men det er aldri urettferdig krevende. Du har alltid de samme verktøyene tilgjengelig for å få til det spillet ber deg om å gjøre. Det eneste alt står og faller på er din evne til å fullføre, og din viljestyrke til å fortsette når du føler du står ovenfor noe du ikke mestrer.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg var flere ganger på nippet til å gi opp. Noe som, ikke utenkelig er etter design, går hånd i hånd med historien spillet ville fortelle. Men hver gang det skjedde, hver gang jeg var klar til å kaste inn håndkledet gikk det som vi sier her i vest "en faen i meg"  hvor jeg bestemte meg for at jeg kunne ikke la spillet få vinne over meg. Fjellet skulle ikke få vinne over Madeline.

"Do it for her!!"

Alt dette er pakket inn i en rett og slett nydelig presentasjon. Celeste sjarmerte meg i senk med sitt flotte pixel-art design, uttrykksfulle karakterikoner i spillets dialogsekvenser, vittige "på-randen-til-klisjè-men-bare-nesten" dialoger og en hjertevarmende historie.  Spillets historie omfatter bare en håndfull karakterer, men det gir hver og en av dem tid til å skinne så pass at alle sammen satte tydelige spor hos meg innen jeg var ferdig med først gjennomspilling.

Hvis dette høres ut som et spill for deg kan jeg ikke få anbefalt det nok. Selv hvis ikke historien høres ut som noe for deg vil jeg likevel anbefale det på basis av at Celeste er en av de mest solide plattformer spillene jeg har spilt siden Super Meat Boy først bergtok meg for litt over syv år siden. Det skjer ikke ofte, men jeg har faktisk intet vondt å si om Celeste på noen som helst måte. Det er bare et fordømt bra spill.

Kommentarer om Celeste

Ingen kommentarer om om Celeste ennå..
Hva med å være den første?

Del denne artikkelen

Siste redaksjonelle anmeldelser

Mest populære spill på Spill.no

Spill tittel Visn./Uke
 1. Celeste

  1587
 2. Dragon Ball FighterZ

  1425
 3. Minecraft

  1347
 4. Space Invaders

  996
 5. Grand Theft Auto V

  920
 6. Dying Light

  876
 7. Flåklypa Grand Prix: Gullutgave

  876
 8. The Crew

  870
 9. WWE 2K18

  835
 10. Overwatch

  795
 11. Lego Marvel Super Heroes 2

  794
 12. Batman: Arkham Asylum

  793
 13. Star Wars Battlefront II

  788
 14. Seduce Me

  782
 15. The Evil Within

  778
 16. Sonic Forces

  753
 17. L.A. Noire

  746
 18. Far Cry 4

  742
 19. FIFA 10

  736
 20. Rise of the Tomb Raider

  727
 21. Call of Duty: World at War

  717
 22. Far Cry 3

  705
 23. NBA 2K18

  704
 24. LEGO Marvel Super Heroes

  682
 25. Destiny

  678
 26. Star Wars Battlefront

  666
 27. For Honor

  647
 28. Assassin's Creed: Origins

  627
 29. Five Nights at Freddy's

  599
 30. Fallout 3

  595
 31. FIFA 09

  594
 32. FIFA 14

  592
 33. Need for Speed Most Wanted

  589
 34. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1

  586
 35. Wolfenstein: The New Order

  583
 36. LEGO Batman 2: DC Super Heroes

  583
 37. The Last of Us

  580
 38. Tomb Raider (2013)

  575
 39. Fallout 4

  574
 40. Dragon Age: Inquisition

  573
 41. Horizon Zero Dawn

  572
 42. Medal Of Honor

  567
 43. Flåklypa Grand Prix

  567
 44. Rayman Legends

  552
 45. Bioshock Infinite

  547
 46. FIFA Soccer 07

  545
 47. FIFA 11

  542
 48. LEGO Lord of the Rings

  541
 49. Half-Life

  540
 50. Battlefield: Bad Company 2

  536
 51. Fallout: New Vegas

  536
 52. The Elder Scrolls V: Skyrim

  529
 53. Lego Pirates of the Caribbean

  528
 54. Nioh

  526
 55. DmC

  525
 56. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  522
 57. Skylanders Giants

  522
 58. TFX

  521
 59. Borderlands

  520
 60. FIFA 13

  518
 61. Red Dead Redemption

  518
 62. Shanghai

  505
 63. Assassin's Creed 2

  500
 64. Euro Truck Simulator 2

  500
 65. Sly Cooper: Thieves in Time

  499
 66. Bloodborne

  498
 67. Bioshock 2

  495
 68. LEGO Indiana Jones: The Original Adventures

  491
 69. Bionicle Heroes

  489
 70. Battlefield 3

  486
 71. Diablo III

  484
 72. Lego Harry Potter: Years 1-4

  483
 73. Call of Duty: Modern Warfare 2

  478
 74. ORI and the Blind Forest

  478
 75. Skate 3

  476
 76. The Saboteur

  476
 77. The Sims 3

  475
 78. The Witcher 3: Wild Hunt

  475
 79. Call of Duty: Black Ops

  474
 80. Persona 5

  467
 81. Mafia II

  464
 82. Wolfenstein 2: The New Colossus

  462
 83. Forgotten Worlds

  451
 84. Far Cry 2

  449
 85. Gran Turismo Sport

  447
 86. Assassin's Creed: Brotherhood

  445
 87. Middle-Earth: Shadow of War

  443
 88. Assassin's Creed III

  439
 89. Wolfenstein: The Old Blood

  436
 90. Call of Duty 4: Modern Warfare

  426
 91. Middle-Earth: Shadow of Mordor

  423
 92. LEGO Batman: The Videogame

  423
 93. Call of Duty: Black Ops II

  420
 94. Super Mario Odyssey

  415
 95. Bulletstorm

  407
 96. The Legend Of Zelda: Breath of the Wild

  406
 97. The Evil Within 2

  402
 98. Skylanders: Spyro's Adventure

  402
 99. Sonic Rush

  401
 100. Mario Kart: Double Dash!!

  392