Lanseringsdato: 25. januar 2017 Mer informasjon
Beinhard plattforming med et hjerte av gull
Karakter: 6

Beinhard plattforming med et hjerte av gull

Det finnes ingenting bedre for sjelen enn en skikkelig fjelltur

Hjertevarmende historie og karaktergalleri; Herlig musikk og lyddesign; Flott å se på; Nådeløst, men rettferdig
Diskriminerende mot de som verken liker å ha det gøy eller bli fortalt en god historie? Seriøst: jeg har ingenting å skrive her

 

Spill kan være så mye mer enn bare simpelt tidsfordriv: De kan være kunst på samme måte som filmer, bøker og hva enn det måtte være.

Dette er et standpunkt jeg har vært en forkjemper for så lenge jeg kan huske. Selv om de argeste motstanderne av mediet mest sannsynligvis vil si seg uenig i dette utsagnet, finnes det en rekke spill jeg kan anbefale som underbygger standpunktet mitt.

Forståelse av hva det er som gjør kunst til kunst er vidt forskjellig fra person til person. Det sier seg nesten selv. Men for meg må kunstverk, være det seg bilde, skulpturer, film og så videre, være noe som fungerer på flere nivå enn det man oppfatter ved første øyekast.

Thomas Was Alone er et godt eksempel på dette. Med Thomas Was Alone klarte utvikler Mike Bithell å si noe om hvordan vi behandler hverandre som mennesker, hvordan ensomhet oppleves fra person til person, og hvordan vi til tross for ulikheter, må samarbeide for å oppnå felles mål. Alt dette fikk han sagt gjennom en ganske minimalistisk og humoristisk plattformer om kunstig intelligens på avveie.

Sikkert lurt å være frekk i kjeften med einstøingen du traff på et øde fjell. Sikkert lurt...Sikkert lurt å være frekk i kjeften med einstøingen du traff på et øde fjell. Sikkert lurt...

 

 

Celeste fra Towerfall-skaperen Matt Makes Games er et annet spill som prøver å si noe gjennom tilsynelatende ganske enkelt spilldesign. På overflaten er Celeste en Super Meat Boy-aktig masochist plattformer (ja, jeg elsker å bruke den betegnelsen), hvor du spiller en jente som en dag bestemmer seg for å bestige et fjell.

Madeline er i tyveårene, og som så mange av oss er føler hun seg litt "stuck". Hun sliter med depresjon og angst, noe hun føler holder henne tilbake her i livet. Dor å få bukt med dette, bestemmer Madeline seg derfor for å sette seg et mål og gjennomføre det. Hun skal bestige Celeste-fjellet. Koste hva det koste vil.

Jeg kan ikke få skrytt nok av hvordan Matt Makes Games klarer å trykke på meg som spiller hvordan Madeline må føle seg i sin livssituasjon. Personlig har jeg verken slitt med depresjon eller angst, og tidvis har jeg ærlig talt slitt litt med å forstå hvordan dette må føles for de berørte. Jeg mener frem til nå har jeg tatt meg selv i å tenke "Er det ikke bare å ta seg sammen, slik jeg selv ble lært?"

Men etter å ha spilt igjennom Celeste - en på overflaten ganske simplistisk plattformer - sitter jeg igjen med en følelse av å forstå Madeline sitt perspektiv. Selv om det mest sannsynligvis ikke er overførbart til hvordan andre har det, da depresjon og angst er en svært individuell ting slik jeg har forstått det, føler jeg likevel at forståelsen min for en livssituasjon jeg selv aldri har funnet meg i har blitt dypere.

 

Like lurt som å gå inn i et tilsynelatende forlatt hotell oppe på fjellet. Prøver du å få deg selv drept?Like lurt som å gå inn i et tilsynelatende forlatt hotell oppe på fjellet. Prøver du å få deg selv drept?

 Det som er fascinerende med spill som dette, er at mens de på den ene siden prøver å si noe så viktig som det Thomas Was Alone og Celeste gjør, likevel ikke hadde funket om «spill»-siden av regnestykket ikke holdt mål. Men i dette tilfellet bærer spilldelen sin del av lasset, og vel så det.

 

En «masochist-plattformer» kan simpelthen ikke fungere hvis ikke alt sitter som det skal, og uten unntak leverer Celeste på denne fronten så det suser. Jeg døde over 1200 ganger igjennom min første gjennomspilling, og ikke en eneste gang følte jeg at dette var noen annen en min egen skyld.

Spillet er tidvis svært krevende, men det er aldri urettferdig. Du har alltid de samme verktøyene tilgjengelig for å få til det spillet ber deg om å gjøre. Det eneste alt står og faller på er din evne til å fullføre, og din viljestyrke til å fortsette når du føler du står ovenfor noe du ikke mestrer.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg flere ganger var på nippet til å gi opp. Noe som, ikke utenkelig er etter design, går hånd i hånd med historien spillet ville fortelle. Men hver gang det skjedde, hver gang jeg var klar til å kaste inn håndkledet gikk det, som vi sier her i vest, «en faen i meg», og jeg bestemte meg for at jeg ikke kunne la spillet vinne over meg. Fjellet skulle ikke vinne over Madeline.

 «Do it for her!!» «Do it for her!!»

Alt dette er pakket inn i en rett og slett nydelig presentasjon. Celeste sjarmerte meg i senk med sitt flotte pixel art-design, uttrykksfulle karakterikoner i spillets dialogsekvenser, vittige «på-randen-til-klisjè-men-bare-nesten»-dialoger og en hjertevarmende historie.  Spillets historie omfatter bare en håndfull karakterer, men det gir hver og én av dem tid til å skinne såpass at alle sammen satte tydelige spor hos meg innen jeg var ferdig med først gjennomspilling.

Hvis dette høres ut som et spill for deg kan jeg ikke få anbefalt det nok. Selv hvis historien ikke høres ut som noe for deg, vil jeg likevel anbefale det på grunnlag av at Celeste er en av de mest solide plattformspillene jeg har spilt siden Super Meat Boy først bergtok meg for litt over syv år siden. Det skjer ikke ofte, men jeg har faktisk intet vondt å si om Celeste på noen som helst måte. Det er bare et fordømt bra spill.

 

Spill kan være så mye mer enn bare simpelt tidsfordriv, spill kan være kunst på samme måte som filmer, bøker og hva enn det måtte være.

Dette er et standpunkt jeg har vært en forkjemper for så lenge jeg kan huske. og selv om de argeste motstanderne mest sannsynligvis vil si seg uenig i dette utsagnet, finnes det en rekke spill jeg kan anbefale som underbygger standpunktet mitt.

Forståelse av hva det er som gjør kunst til kunst er vidt forskjellig fra person til person. Det sier seg nesten selv. Men for meg må kunstverk, være det seg bilde, skulpturer, film og så videre, være noe som fungerer på flere nivå enn det man oppfatter ved første øyekast.

Thomas Was Alone er et godt eksempel på dette. Med Thomas Was Alone klarte utvikler Mike Bithell å si noe om hvordan vi behandler hverandre som mennesker, hvordan ensomhet oppleves fra person til person, og hvordan vi må komme sammen til tross for ulikheter for å oppnå felles mål. Alt dette fikk han sagt, gjennom en ganske enkel og humoristisk plattformer om kunstig intelligens på avveie.

Sikkert lurt å være frekk i kjeften med einstøingen du traff på et øde fjell. Sikkert lurt...

Et annet spill som prøver å si noe gjennom ganske enkelt spilldesign er Celeste fra Towerfall skaperen Matt Makes Games. På overflaten er Celeste en Super Meat Boy-aktig masochist plattformer (Ja, jeg elsker å bruke den betegnelsen) hvor du spiller en jente som en dag bestemmer seg for å bestige et fjell.

Madeline er i tyveårene, og som så mange av oss er føler hun seg litt "stuck". Hun sliter med depresjon og angst, noe hun føler holder henne tilbake her i livet så for å få bukt med dette bestemmer Madeline seg for å sette seg et mål og gjennomføre det. Hun skal bestige Celeste fjellet. Koste hva det koste vil.

Jeg kan ikke få skrytt nok av hvordan Matt Makes Games klarer å trykke på meg som spiller hvordan Madeline må føle seg i sin livssituasjon. Personlig har jeg verken slitt med depresjon eller angst, og tidvis har jeg ærlig talt slitt litt med å forstå hvordan dette må føles for de berørte. Jeg mener frem til nå har jeg tatt meg selv i å tenke "Er det ikke bare å ta seg sammen slik jeg selv ble lært?"

Men etter å ha spilt igjennom Celeste, et på overflaten ganske simplistisk plattformer spill, sitter jeg igjen med en følelse av å forstå Madeline sitt perspektiv. Og selv om det mest sannsynligvis ikke er overførbart til hvordan andre har det, da depresjon og angst er en svært individuell ting slik jeg har forstått det, føler jeg likevel at forståelsen min for hvordan en livssituasjon jeg selv aldri har funnet meg i kan oppleves for noen har blitt dypere.

Like lurt som å gå inn i et tilsynelatende forlatt hotell oppe på fjellet. Prøver du å få deg selv drept?

Det som er fascinerende med spill som dette er at mens den på den ene siden prøver å si noe så viktig som det Thomas Was Alone og Celeste gjør, hadde det ikke funket om ikke "spill" siden av regnestykket holder mål. Og i dette tilfellet bærer spill delen sin del, og vel så det.

For en "masochist plattformer" kan simpelthen ikke fungere hvis ikke alt sitter som det skal, og uten unntak leverer Celeste på denne fronten så det suser. Jeg døde over 1200 ganger igjennom min første gjennomspilling, og ikke en eneste gang følte jeg at dette var noen annen en min egen skyld.

Spillet er tidvis svært krevende, men det er aldri urettferdig krevende. Du har alltid de samme verktøyene tilgjengelig for å få til det spillet ber deg om å gjøre. Det eneste alt står og faller på er din evne til å fullføre, og din viljestyrke til å fortsette når du føler du står ovenfor noe du ikke mestrer.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg var flere ganger på nippet til å gi opp. Noe som, ikke utenkelig er etter design, går hånd i hånd med historien spillet ville fortelle. Men hver gang det skjedde, hver gang jeg var klar til å kaste inn håndkledet gikk det som vi sier her i vest "en faen i meg"  hvor jeg bestemte meg for at jeg kunne ikke la spillet få vinne over meg. Fjellet skulle ikke få vinne over Madeline.

"Do it for her!!"

Alt dette er pakket inn i en rett og slett nydelig presentasjon. Celeste sjarmerte meg i senk med sitt flotte pixel-art design, uttrykksfulle karakterikoner i spillets dialogsekvenser, vittige "på-randen-til-klisjè-men-bare-nesten" dialoger og en hjertevarmende historie.  Spillets historie omfatter bare en håndfull karakterer, men det gir hver og en av dem tid til å skinne så pass at alle sammen satte tydelige spor hos meg innen jeg var ferdig med først gjennomspilling.

Hvis dette høres ut som et spill for deg kan jeg ikke få anbefalt det nok. Selv hvis ikke historien høres ut som noe for deg vil jeg likevel anbefale det på basis av at Celeste er en av de mest solide plattformer spillene jeg har spilt siden Super Meat Boy først bergtok meg for litt over syv år siden. Det skjer ikke ofte, men jeg har faktisk intet vondt å si om Celeste på noen som helst måte. Det er bare et fordømt bra spill.

Kommentarer om Celeste

Ingen kommentarer om om Celeste ennå..
Hva med å være den første?

Del denne artikkelen

Siste redaksjonelle anmeldelser

Mest populære spill på Spill.no

Spill tittel Visn./Uke
 1. Dragon Ball FighterZ

  1608
 2. Celeste

  1562
 3. Minecraft

  1296
 4. Space Invaders

  1006
 5. Dying Light

  890
 6. Grand Theft Auto V

  883
 7. Flåklypa Grand Prix: Gullutgave

  863
 8. The Crew

  814
 9. Lego Marvel Super Heroes 2

  802
 10. WWE 2K18

  796
 11. Seduce Me

  783
 12. Star Wars Battlefront II

  754
 13. Overwatch

  754
 14. Far Cry 4

  742
 15. Rise of the Tomb Raider

  740
 16. Sonic Forces

  740
 17. FIFA 10

  735
 18. L.A. Noire

  733
 19. NBA 2K18

  721
 20. Batman: Arkham Asylum

  718
 21. Call of Duty: World at War

  707
 22. The Evil Within

  692
 23. LEGO Marvel Super Heroes

  676
 24. Destiny

  668
 25. Star Wars Battlefront

  657
 26. Far Cry 3

  645
 27. Wolfenstein: The New Order

  639
 28. For Honor

  634
 29. FIFA 14

  623
 30. Dragon Age: Inquisition

  611
 31. Fallout 3

  595
 32. Rayman Legends

  591
 33. FIFA 09

  587
 34. Horizon Zero Dawn

  587
 35. Five Nights at Freddy's

  574
 36. Need for Speed Most Wanted

  558
 37. The Last of Us

  555
 38. Fallout 4

  555
 39. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1

  553
 40. Tomb Raider (2013)

  552
 41. DmC

  551
 42. Medal Of Honor

  551
 43. LEGO Batman 2: DC Super Heroes

  549
 44. LEGO Lord of the Rings

  549
 45. FIFA Soccer 07

  545
 46. Assassin's Creed: Origins

  541
 47. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  538
 48. Fallout: New Vegas

  536
 49. Lego Pirates of the Caribbean

  530
 50. Battlefield: Bad Company 2

  529
 51. Flåklypa Grand Prix

  529
 52. FIFA 11

  529
 53. Bionicle Heroes

  528
 54. Shanghai

  528
 55. The Elder Scrolls V: Skyrim

  528
 56. FIFA 13

  523
 57. Bioshock Infinite

  517
 58. Skylanders Giants

  517
 59. Borderlands

  515
 60. Half-Life

  511
 61. Lego Harry Potter: Years 1-4

  506
 62. Call of Duty: Modern Warfare 2

  497
 63. LEGO Indiana Jones: The Original Adventures

  496
 64. Bloodborne

  489
 65. Forgotten Worlds

  483
 66. Wolfenstein 2: The New Colossus

  483
 67. Diablo III

  481
 68. Nioh

  481
 69. The Saboteur

  481
 70. Euro Truck Simulator 2

  480
 71. Bioshock 2

  478
 72. ORI and the Blind Forest

  475
 73. Middle-Earth: Shadow of War

  475
 74. Gran Turismo Sport

  472
 75. Red Dead Redemption

  472
 76. TFX

  470
 77. Skate 3

  469
 78. Wolfenstein: The Old Blood

  467
 79. Call of Duty: Black Ops

  456
 80. Battlefield 3

  456
 81. LEGO Batman: The Videogame

  455
 82. The Sims 3

  453
 83. Super Mario Odyssey

  449
 84. Mafia II

  448
 85. Assassin's Creed 2

  445
 86. Persona 5

  443
 87. Middle-Earth: Shadow of Mordor

  439
 88. Sly Cooper: Thieves in Time

  435
 89. The Evil Within 2

  434
 90. Far Cry 2

  432
 91. Sonic Rush

  424
 92. Assassin's Creed: Brotherhood

  421
 93. The Legend Of Zelda: Breath of the Wild

  418
 94. The Witcher 3: Wild Hunt

  418
 95. The Walking Dead

  412
 96. Call of Duty: Black Ops II

  406
 97. Skylanders: Spyro's Adventure

  402
 98. Assassin's Creed III

  397
 99. Bulletstorm

  383
 100. Call of Duty 4: Modern Warfare

  378