Lanseringsdato: 26. januar 2018 Mer informasjon
En av de mest solide slåssespillene på markedet
Karakter: 5

En av de mest solide slåssespillene på markedet

Arc System Works finner balansen mellom fanservice og konkurransedybde

Lett å lære, vanskelig å mestre; fanger selve essensen av Dragon Ball Z; Interessante vrier på MvC-oppskriften
Knotete lobby system; langdryg historie; svak opplæringsmodus
1 2 Neste »

Slåssespillmarkedet er på en særdeles rar plass om dagen. To av de siste skulle-ha-vært-en-slager spillene til Capcom, Street Fighter V og Marvel Vs. Capcom: Infinite, trynet noe aldeles på vei ut døra ved lansering. Både Nintendos Super Smash Bros. og NeatherRealms-spillene Mortal Kombat og Injustice gjør det bra hver for seg i sitt eget lille hjørne av markedet, mens Tekken gjorde et helt fantastisk comeback i fjor. Dette ledet igjen til at et nytt Soul Calibur ble annonsert. Crazy times indeed

Street Fighter V ble til tross for solid gameplay møtt med kritikk for å ha holdt tilbake både karakterer og moduser til fordel for en feilslått lanseringsmodell, mens Marvel Vs. Capcom: Infinite på sin side ble kritisert for dårlig utvalg av karakterer, et lite smigrende utseende (særlig sammenlignet med tidligere spill i serien) og generelt for å være rimelig kjedelig.

 

Få kan beskylde FighterZ for å være kjedelig designet. Bare se på dette!!Få kan beskylde FighterZ for å være kjedelig designet. Bare se på dette!!

 

Til tross for all kritikken SFV gikk i møte ved lansering, ble det raskt adoptert av de som driver med slåssespillkonkurranser, mens MvC: Infinite ikke var så heldige. Vi har få barometre å gå ut i fra her, men at det ikke er å finne på topp 250 spill lista til Twitch, ikke hadde mer en 48 spillere i snitt i løpet av den siste måneden på Steam, og at det nå er kuttet fra årets største slåssespillturnering, EVO, føler jeg sier sitt.    

Det kan med andre ord se ut til å være et særdeles godt tidspunkt å lansere et nytt slåssespill nå om dagen. Og hvis forutsetningene står i spillets favør - som for eksempel om det er utviklet av kompetente utviklere med lang erfaring fra sjangeren og/eller er basert på en av de mest viden kjente franchisene noensinne - kan det raskt se ut som om en slik perfekt storm er alt som skal til for at Marvel Vs. Capcoms dager som en av de største trekkplastrene på EVO skal være talte.

Om vi bare kunne finne denne kombinasjonen noe sted…


En sjelden anledning byr seg

Akira Toriyamas Dragon Ball er unektelig en av, om ikke den mest innflytelsesrike japanske tegne- og animasjonsserien gjennom tidene. Så å si alle grener av popkultur er berørt på en eller annen måte av femomenet, det være seg film, musikk, sport, spill(!), og ikke minst internett i sin helhet.

Om du selv aldri har sett en eneste episode av Dragon Ball, har du garantert absorbert noe snev av kunnskap om det igjennom sosial osmose. Ord som Kamehameha, synet av de japanske figurene med det piggete blonde håret, hvordan de skriker i det de skyter energistråler ut av hendene, er nok ikke så veldig fremmed for de fleste som har vokst opp på 80, 90 og 2000 tallet.

 

Med en karakterstall på 21 slåsskjemper, i tillegg til tre som kan låses opp og åtte planlagte som ekstra innhold er Dragon Ball FighterZ godt utstyrt til slåssespill å være.Karakterstallen inneholder 21 slåsskjemper, i tillegg til tre opplåsbare og åtte planlagte som ekstra innhold.

 

Selv om Dragon Ball-franchisen har flere spill enn jeg klarer å telle, på flere konsoller enn hva jeg gidder å nevne, er det ikke mange av de lisensierte Dragon Ball-spillene som har vært særlig gode. Selv de som har vært gode virker ikke til å ha hatt noe som helst slags nedslagskraft utenfor den allerede etablerte Dragon Ball-fanbasen.

Utvikler ARC System Works har på sin side nesten dobbelt så mange spill på samvittigheten som Dragon Ball-tegneserien har utgivelser, så de er ikke så ukjent som navnet kanskje tilsier de heller. På rullebladet har de spill som Guilty Gear, BlazBlue, Fist of the North Star, Hard Corps: Uprising og min personlige favoritt fra dem: Persona 4 Arena. De har også hatt fingeren med i utviklingen av kjente serier som Double Dragon og Battletoads.

Guilty Gear, BlazBlue og Persona 4 Arena er alle meget kompetente slåssespill, og samtlige har høstet god kritikk fra flere hold. Både Persona og BlazBlue solgte bra til relativt obskure slåssespill å være, mens Guilty Gear har måtte nøye seg med en kultstatus blant slåssespillentusiaster inntil nylig. Men til tross for dette har ingen av fightingseriene til Arc System Works maktet å skaffe seg det fotfestet som trengs for å løfte det til høydene av et Street Fighter, eller et Marvel vs Capcom-spill i de store turneringene.

Her har vi altså mer eller mindre ingrediensene til den forannevnte perfekte stormen. Nå står eller faller det på utførelsen.

A New Challenger Appears

Dragon Ball FighterZ er et tre-mot-tre todimensjonalt slåssespill a là, nei se på den du, Marvel Vs. Capcom. Hver spiller former seg et lag bestående av tre fightere de kan tagge inn og ut i løpet av kampen og formålet er, som i de fleste slåssespill, å redusere motstanderens slåsskjempers helse ned til null.

 

Alle bad guys i universet kan få trene under meg for å finne ut hvordan de gjør kål på Goku. OBS. Jeg tar meg godt betalt.Alle bad guys i universet kan få trene under meg for å finne ut hvordan de gjør kål på Goku. OBS. Jeg tar meg godt betalt.

 

Spillet presenteres i en aldeles herlig spritebasert animasjonsstil som gjør at både figurene og omgivelsene ser ut som de er revet rett i fra TV-serien. Alle lydene er selvfølgelig på plass og mange av stemmeskuespillerne som har tilknytning til TV-serien gjør nok en fantastisk opptreden. Spillet simpelthen oser med den særegne Dragon Ball-personligheten, og jeg har vanskelig for å se hvordan Arc System Works kunne gjort det bedre enn det de har fått til.

Når man utvikler et spill basert på en så stor franchise må man nesten gjøre det såpass tilgjengelig at fansen kan ha det moro uansett hvor gode de er i denne typen spill. Men når man også bygger det samme spillet til å være en potensiell slager hos en base som ser etter dybde og kompleksitet, kan det lett bli vanskelig å holde balansen mellom de to målgruppene. Går man for dypt inn i oppgaven, står man i fare for å miste den ene gruppen, tar man for lett på det, kan man risikere å miste begge.

Her har Arc System Works valgt å gå for et spill som erlett å lære, men vanskelig å mestre. De fleste store slåssespill som følger denne strategien har hatt så stor suksess med den. De fleste som har spilt et 2D-slåssespill noen gang, har lært seg hvordan man kaster en flammekule i Street Fighter eller hvordan man får Scorpion til å kaste spydet sitt og gjør «Come Over Here»-greia si i Mortal Kombat.

Alle Special Moves og Super Moves i Dragon Ball FighterZ er basert på det samme prinsippet. En enkel kvartsirkel med analogstikken enten fremover eller bakover, kombinert med en av knappene, utgjør en Special Move. Kombinér samme bevegelse med skulderknappene, og en full energibar gir deg et Super Move. Siden de fleste nybegynnere i slåssespill liker å trykke på alle knappene så raskt som de bare kan, har Arc System Works gjort det slik at figurene auto-kombinerer disse trykkene til halvveis ålreite angrep.

 

 Tro det eller ei, dette er ikke så vanskelig som det ser ut som Tro det eller ei, dette er ikke så vanskelig som det ser ut som

 

På denne måten har utviklerne designet et kampsystem som gir de erfarne mye å eksperimentere med for å finne de mest optimale kombinasjonene, mens det samtidig gir nybegynnerne en slags mestringsfølelse uansett hvilken bakgrunn de måtte ha med lignende spill tidligere. Og det funker som bare det, så sant de ikke går online og prøver button-mashing mot de forannevnte mer erfarne spillerne.

Spillet har selvfølgelig også sine mer viderekomne teknikker, som alle står i stil med spillets kildemateriale som for eksempel Vanish Attack, Dragon Rush og Super Dash. I tillegg kommer en kul liten twistmekanikk, hvor spillerne kollektivt kan samle sammen dragekulene. Førstemann til mølla får påkalle Dragen Shenron i løpet av kampen for å be om oppfyllelse av et ønske, noe som kan snu hele kampen på hodet.

Du må ikke trene hos Master Kai for å bli god i Dragon Ball FighterZ, men det kan jo ikke skade heller..

Som seg hør og bør har spillet en håndfull forskjellige moduser. Det er en Story Modus, Arcade, Lokal flerspiller, Online Ranked Matchmaking, Online Casual Matchmaking, samt to moduser som er bygd opp slik at de som er i samme lobby kan utfordre hverandre til kamp.

1 2 Neste »

Kommentarer om Dragon Ball FighterZ

Ingen kommentarer om om Dragon Ball FighterZ ennå..
Hva med å være den første?

Del denne artikkelen

Siste redaksjonelle anmeldelser

Mest populære spill på Spill.no

Spill tittel Visn./Uke
 1. Dragon Ball FighterZ

  1608
 2. Celeste

  1562
 3. Minecraft

  1296
 4. Space Invaders

  1006
 5. Dying Light

  890
 6. Grand Theft Auto V

  883
 7. Flåklypa Grand Prix: Gullutgave

  863
 8. The Crew

  814
 9. Lego Marvel Super Heroes 2

  802
 10. WWE 2K18

  796
 11. Seduce Me

  783
 12. Star Wars Battlefront II

  754
 13. Overwatch

  754
 14. Far Cry 4

  742
 15. Rise of the Tomb Raider

  740
 16. Sonic Forces

  740
 17. FIFA 10

  735
 18. L.A. Noire

  733
 19. NBA 2K18

  721
 20. Batman: Arkham Asylum

  718
 21. Call of Duty: World at War

  707
 22. The Evil Within

  692
 23. LEGO Marvel Super Heroes

  676
 24. Destiny

  668
 25. Star Wars Battlefront

  657
 26. Far Cry 3

  645
 27. Wolfenstein: The New Order

  639
 28. For Honor

  634
 29. FIFA 14

  623
 30. Dragon Age: Inquisition

  611
 31. Fallout 3

  595
 32. Rayman Legends

  591
 33. FIFA 09

  587
 34. Horizon Zero Dawn

  587
 35. Five Nights at Freddy's

  574
 36. Need for Speed Most Wanted

  558
 37. The Last of Us

  555
 38. Fallout 4

  555
 39. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1

  553
 40. Tomb Raider (2013)

  552
 41. DmC

  551
 42. Medal Of Honor

  551
 43. LEGO Batman 2: DC Super Heroes

  549
 44. LEGO Lord of the Rings

  549
 45. FIFA Soccer 07

  545
 46. Assassin's Creed: Origins

  541
 47. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  538
 48. Fallout: New Vegas

  536
 49. Lego Pirates of the Caribbean

  530
 50. Battlefield: Bad Company 2

  529
 51. Flåklypa Grand Prix

  529
 52. FIFA 11

  529
 53. Bionicle Heroes

  528
 54. Shanghai

  528
 55. The Elder Scrolls V: Skyrim

  528
 56. FIFA 13

  523
 57. Bioshock Infinite

  517
 58. Skylanders Giants

  517
 59. Borderlands

  515
 60. Half-Life

  511
 61. Lego Harry Potter: Years 1-4

  506
 62. Call of Duty: Modern Warfare 2

  497
 63. LEGO Indiana Jones: The Original Adventures

  496
 64. Bloodborne

  489
 65. Forgotten Worlds

  483
 66. Wolfenstein 2: The New Colossus

  483
 67. Diablo III

  481
 68. Nioh

  481
 69. The Saboteur

  481
 70. Euro Truck Simulator 2

  480
 71. Bioshock 2

  478
 72. ORI and the Blind Forest

  475
 73. Middle-Earth: Shadow of War

  475
 74. Gran Turismo Sport

  472
 75. Red Dead Redemption

  472
 76. TFX

  470
 77. Skate 3

  469
 78. Wolfenstein: The Old Blood

  467
 79. Call of Duty: Black Ops

  456
 80. Battlefield 3

  456
 81. LEGO Batman: The Videogame

  455
 82. The Sims 3

  453
 83. Super Mario Odyssey

  449
 84. Mafia II

  448
 85. Assassin's Creed 2

  445
 86. Persona 5

  443
 87. Middle-Earth: Shadow of Mordor

  439
 88. Sly Cooper: Thieves in Time

  435
 89. The Evil Within 2

  434
 90. Far Cry 2

  432
 91. Sonic Rush

  424
 92. Assassin's Creed: Brotherhood

  421
 93. The Legend Of Zelda: Breath of the Wild

  418
 94. The Witcher 3: Wild Hunt

  418
 95. The Walking Dead

  412
 96. Call of Duty: Black Ops II

  406
 97. Skylanders: Spyro's Adventure

  402
 98. Assassin's Creed III

  397
 99. Bulletstorm

  383
 100. Call of Duty 4: Modern Warfare

  378