Begår en av spillmediets verste kardinalsynder
Karakter: 3

Begår en av spillmediets verste kardinalsynder

Ambisiøst som bare juling, men mest av alt er det en heller kjedelig affære.

Mange interessante ideer; føles kompromissløst i sin autentisitet
Dørgende kjedelig; spikkfult av bugs; ganske forglemmelig

Markedet for hardcore rollespill som ikke er enten isometriske, satt i en fantasy-setting eller utviklet av Obsidian Entertainment er rimelig utappet om dagen. Mye mindre tappet er markedet for hardcore actionrollespill satt i den virkelige verden. Dette ville Daniel Vàvra og teamet hos Warhorse Studios i Praha gjøre noe med.

De tydde til Kickstarter hvor de planla å samle inn nok til å fange oppmerksomheten til andre potensielle investorer. På under en måned samlet de inn over 300% av kickstartermålet, noen måneder senere hadde de doblet dette beløpet.

Kingdom Come er som nevnt et rollespill satt i den virkelige verden, mer spesifikt satt til kongeriket Böhmen på starten av 1400 tallet. Historikerne der ute vet kanskje bedre enn meg at starten av 1400 tallet for Böhmen var plaget av politisk uro.

Da Karl IV (keiser av det tysk-romerske rike) døde, gikk makten videre til sønnen Wenzel, som mange så på som uegnet til å regjere. Dette ledet til flere opprør fra adelen, hvor til og med hans egen halvbror på et tidspunkt bestemte seg for å ta Wenzel til fange, og det er dette bakteppet som setter scenen for historien Kingdom Come ønsker å fortelle.

 

Sønnen til en smed i middelalderen kan ikke lese, så dette må læres in-gameSønnen til en smed i middelalderen kan ikke lese, så dette må læres in-game

Vi spiller Henry, sønnen til bygdas smed, som drømmer om et liv langt mer spennende enn det han har blitt gitt, til tross for farens advarsler om at et spennende liv som regel blir et kort et. Vi har både sett, hørt og lest denne historien mange ganger før. Selvfølgelig skjer det noe forferdelig, og selvfølgelig setter Henry av gårde på et hevntokt som etter hvert ut arter seg til å bli til noe mye mer.

 

Historien i seg selv er mer klisjefylt enn den er underholdende. Henry er en rimelig kjedelig figur og ingenting av det som skjer, sett bort i fra at det skjer sånn noenlunde i tråd med historiske hendelser, finner jeg særlig interessant eller engasjerende som spiller.

Det er kanskje litt vel mye å forvente at et lite utvikler team fra Tsjekkia, kun bevæpnet med sin lidenskap for historisk nøyaktighet skal kunne konkurrere med si for eksempel Assassins Creed serien med sine kvasi-historiske pseudo-sci-fi-historier når det kommer til det å engasjere. Når selv de kjedeligste settingene og historiene i Assassins Creed var i historisk kontekst mer spennende for meg enn dette, da føler jeg det sier litt.

 

CryEngine drar lasset når det kommer til det visuelle, men malplasserte objekter og figurer ødelegger litt for ofte.CryEngine drar lasset når det kommer til det visuelle, men malplasserte objekter og figurer ødelegger litt for ofte.

 

Men det jeg vil berømme med settingen i Kingdom Come er hvordan spillet bygger verdenen. Gjennom en kanskje for lang introduksjon til spillets verden klarer Kingdom Come å presentere ganske mange detaljer om hvordan virkeligheten oppleves for karakterene vi møter, på en ganske behagelig måte.

Dialogen karakterene imellom føles, på tross av svært varierende kvalitet på stemmeskuespillet, både naturlig og autentisk for tiden det er satt i. Samtalene som driver historien videre er fylt av historiske og religiøse referanser. For eksempel tar karakterer seg tid til å korse seg når det føles naturlig for dem å gjøre det, og det er slike små detaljer som virkelig selger settingen for meg. Karakterene snakker til og behandler hverandre med den grad av respekt stendersamfunnet de lever i tillater dem, uten at det føles verken påtvunget eller teatralsk.

Måten du bygger figuren din på er ikke helt ulikt Fallout og Elder Scrolls. Ferdighet innen de forskjellige grenene av evner stiger etter hvert som det brukes, og hvordan Henry ter seg i samtaler med andre. Dialogsystemet minner også litt om en av mine favorittspill Alpha Protocol, i og med at man noen ganger har begrenset tid på å gi svar, og tiden man bruker kan i varierende grad påvirke utfallet av dialogene, utfall som kan være helt avgjørende for spilleren.

En slitsom ting med dialogsystemet som er verdt å nevne er at for mange av dialogene i spillet, dukker det opp en lastescene som ødelegger flyten i spillet. Dette er noe teamet hos Warhorse har sagt de jobber med å forbedre. Som nevnt tidligere er stemmeskuespillet ganske så variert, så ikke bli sjokkert når en tigger som så vidt klarer å klynke ut noen ord om sin elendighet, viser seg å være svært veltalende med en gang man starter en samtale med dem.

Selve spillopplevelsen Kingdom Come byr på føles til tider som en paring av et mye mer lineært Elder Scrolls-spill sammen med den grunnleggende ideen til kampsystemet i For Honor. Selve det å bevege seg rundt i verdenen kan tidvis føles ut som om dette kunne vært en av de eldre Elder Scrolls-spillene, men så dukker det opp bisarre designvalg som bringer deg rett tilbake til virkeligheten av at dette er et mye mindre gjennomført produkt på så mange måter.

Bisarre valg som for eksempel hvordan mat Henry har plukket med seg forderves så innmari fort og fører til matforgiftning når du spiser dem. Matforgiftning er noe spillet ikke kommuniserer godt nok hvordan du blir kvitt. Eller hvordan du har begrensede antall lagrings drikker, drikker du også blir full av, noe som påvirker spillets gang i alt for stor grad. Jeg er ikke voldsom stor fan av overlevelsessjangeren i spill i utgangspunktet, og i Kingdom Come følte jeg dette tidvis ble dratt alt for langt.

Eller når du med et uhell bryter en av de ikke-spillbare karakterenes daglige rutine slik at det oppdraget du var på ikke kan fullføres, og du må ty til et tidligere lagringspunkt. Jo da, bugs skal man tåle i et spill så ambisiøst som dette, men flere ganger opplevde jeg på den samme questen at en fyr jeg skulle snakke med i et vakthus hadde tatt seg en runde han aldri kom tilbake fra. Slikt er døden for spill som dette, spesielt når jeg ikke syntes spillet var så gøy å spille selv de få gangene når alt fungerte slik det skulle.

Denne questen føltes ut som den tok en evighet å fullføre.Denne questen føltes ut som den tok en evighet å fullføre.

 

Jeg setter pris på ambisiøse spill. Faktisk vil jeg mye heller ha et upolert spill med dybde som en innsjø enn et i hjel polert spill med dybden til en sølepytt. Jeg kan som regel lide meg igjennom ganske mye med et spill, hvis jeg bare finner det gøy å spille. Men med Kingdom Come led jeg meg igjennom mye kjedsomhet, men dessverre fant jeg lite som var gøy.

Ved første øyenkast tok jeg spillet for å være en uslipt diamant, noe à la det første Witcher-spillet i kvalitet, mange gode ideer om hvordan et annerledes rollespill kunne være, men utført på en litt klumsete måte. The Witcher-serien startet med å være et stilig konsept og vokste seg til å bli en av mine favorittserier gjennom tidene. Jeg skimtet det samme potensialet i Kingdom Come da jeg først satte meg ned med det, men etter vel over 20 timer aner jeg ikke om det noen gang kommer til å levere en opplevelse jeg kommer til å like å spille

Jeg beundrer virkelig arbeidet Warhorse Studios har lagt i å gjøre dette spillet så autentisk som mulig, det er virkelig imponerende. Men spørsmålet som da kommer krypende er; hvor autentisk vil vi virkelig at spillene våre skal være?

For baksiden av denne «autentisitetsmedaljen» for meg er at Kingdom Come: Deliverence virkelig ikke er et særlig underholdende spill å spille. Det finnes en håndfull gode ideer om hvordan et rollespill satt i den virkelige verden burde være spredd ut over opplevelsen, men ingen av dem kommer sammen på en måte som får meg til å like spillet noe særlig.

Det kan godt hende at dette spillet bare faller i kategorien «Ikke for meg», og jeg er helt sikker på at det finnes et publikum der ute som dette spillet er som skapt for. Selv kommer jeg dessverre ikke unna hvor kjedelig jeg finner hele opplevelsen, og selv om det gjerne ikke er for meg gjør ikke det at jeg føler at jeg kan tilgi spillets mest fremtredende mangler.

7 kommentarer om Kingdom Come: Deliverance

Klikk her for å hente kommentarene
Del denne artikkelen

Siste redaksjonelle anmeldelser

Mest leste artikler

Mest populære spill på Spill.no

Spill tittel Visn./Uke
 1. Kingdom Come: Deliverance

  3719
 2. Shadow of the Colossus (2018)

  1367
 3. Space Invaders

  1076
 4. Minecraft

  1001
 5. Assassin's Creed Origins: The Hidden Ones

  879
 6. FIFA 10

  835
 7. Grand Theft Auto V

  820
 8. Dying Light

  720
 9. Centipede

  711
 10. NBA 2K18

  671
 11. Star Wars

  664
 12. Celeste

  654
 13. Overwatch

  653
 14. Call of Duty: World at War

  653
 15. L.A. Noire

  636
 16. Far Cry 4

  622
 17. Rainbow Six: Siege

  622
 18. Rise of the Tomb Raider

  620
 19. FIFA 11

  609
 20. LEGO Marvel Super Heroes

  601
 21. The Walking Dead

  600
 22. Seduce Me

  598
 23. Smash T.V.

  593
 24. Sonic Forces

  581
 25. The Evil Within

  579
 26. LEGO Batman 2: DC Super Heroes

  575
 27. Dragon Ball FighterZ

  573
 28. LEGO Lord of the Rings

  564
 29. Doom (2016)

  564
 30. Half-Life

  563
 31. The Elder Scrolls V: Skyrim

  557
 32. WWE 2K18

  553
 33. Fallout 3

  552
 34. Fallout 4

  552
 35. Lego Marvel Super Heroes 2

  551
 36. FIFA 09

  548
 37. Bioshock 2

  542
 38. Lego Pirates of the Caribbean

  525
 39. Red Dead Redemption

  523
 40. LEGO Batman: The Videogame

  520
 41. Far Cry 2

  516
 42. FIFA 13

  514
 43. Call of Duty: Modern Warfare 2

  512
 44. Flashback: The Quest for Identity

  507
 45. FIFA 14

  498
 46. Shanghai

  498
 47. Batman: Arkham Asylum

  496
 48. The Sims 3

  490
 49. Zaxxon

  489
 50. Flåklypa Grand Prix

  488
 51. Far Cry 3

  487
 52. Dragon Age: Inquisition

  485
 53. Football Manager 2017

  485
 54. Skylanders Giants

  484
 55. Call of Duty: Black Ops

  481
 56. Rayman Legends

  480
 57. Middle-Earth: Shadow of War

  480
 58. Battlefield: Bad Company 2

  479
 59. Medal Of Honor

  475
 60. Battlefield 3

  473
 61. Mass Effect: Andromeda

  472
 62. Diablo III

  471
 63. DmC

  470
 64. Mafia II

  460
 65. Nioh

  456
 66. Bloodborne

  456
 67. LEGO Star Wars II: The Original Trilogy

  452
 68. Fallout: New Vegas

  445
 69. The Saboteur

  443
 70. The Crew

  442
 71. Bioshock Infinite

  440
 72. Euro Truck Simulator 2

  440
 73. Nintendo 3DS

  438
 74. Evolve

  437
 75. Destiny

  435
 76. Need for Speed Most Wanted

  429
 77. Gran Turismo Sport

  424
 78. Wolfenstein: The New Order

  424
 79. Super Mario Odyssey

  416
 80. Five Nights at Freddy's

  415
 81. Tomb Raider (2013)

  413
 82. Skate 3

  410
 83. Horizon Zero Dawn

  404
 84. For Honor

  401
 85. Star Wars Battlefront II

  399
 86. Bionicle Heroes

  389
 87. Persona 5

  385
 88. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  385
 89. The Evil Within 2

  375
 90. Five Nights at Freddy's 2

  373
 91. Assassin's Creed: Origins

  368
 92. LEGO Indiana Jones: The Original Adventures

  357
 93. Lego Harry Potter: Years 1-4

  354
 94. Assassin's Creed III

  351
 95. Flåklypa Grand Prix: Gullutgave

  350
 96. Harry Potter and the Half-Blood Prince

  345
 97. Wolfenstein: The Old Blood

  341
 98. Kaptein Sabeltann og ildprøvene

  338
 99. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1

  328
 100. The Legend Of Zelda: Breath of the Wild

  326