Livet på gården. Karakter: 6

Harvest Moon

Livet på gården.

Av SolmyrRaven 25.02.2012 07:53
Et meget originalt spill uten sidestykke, avhengighetsdannende, nydelig grafikk som virkelig viser Super Nintendoen's karakteriske stil, og det er mye å finne på. Et uendelig spill!
Ingen muligheter for å fortsette etter spillets Ending-scene.

Dette spillet kom til Super Nintendo for mange år siden, og er nå tilgjenngelig på Wii om du kjøper det på Wii Shop-kanalen. Det var og er et spill som er noe helt for seg selv. I årene som gikk kom det mang en oppfølger, men det er denne originalen som virkelig har seriens sjarm i behold. For de av dere som leter etter en vakker gårds-simulator, nå har dere virkelig funnet den! Så brett opp armene og få på deg støvlene, vi har gårdsarbeid å gjøre!

hm

Første skritt i arbeidslivet.

Spillet starter med en kort og grei scene hvor dine foreldre tar farvell med deg idet du drar ut for å ta over gården til bestefaren din. Gården er så og si falleferdig, og det har gross ugress overalt, i tilegg til at store deler av omerådet er fyllt av stein. Det er din jobb å finne utstyr til å få bort dette, og få gården på fote igjen. Man må derfor finne seg utstyr for å rydde opp, plante grønnsaker, oppdra dyr, bli kjent med folket i byen, og en hel rekke andre ting. Det er bare å sette igang!

Hmoon

Voff-Voff! En kompanjong ved sin side er bra å ha.


Tiden flyr når man har det gøy!

Jeg har aldri fått muligheten til å spille dette storslåtte spillet før nå. Jeg og min kamerat bestemte oss for å kjøpe det til Wii-en via nedlastningkanalen, og samarbeide på det. Spillet hadde sjarm og så morsomt ut, men jeg var redd at det å plante og innhøste ville bli litt mye stress og kjedsomhet. Nå viser det seg derimot at vi har spilt i femten timer i strekk, og gleden er stor for å fortsette! Dette er et av de spillene man ikke aner hvor mye man vil like, før man har prøvd det. Først da blir man hekta på det, og det er svært vanskelig å legge vekk, eller bare slå av for så å fortsette. Man føler at man burde så litt mere, bygge om litt, børste kyrne, se til hønsene eller noe annet i den duren. Spillet er unikt, og det merkes!


Harvest Moon

Hvem skulle tro at virtuelt gårdsarbeid kunne være så morsomt?


A Link to the farm.....

Det å gi navn til din figur og dyr på gården gir karakterene en karakter, for å si det sånn. Desverre så har spillet bare mulighet til å la deg skrive inn navn med bare fire bokstaver gjennom hele spillet. Det kan til tider være inviklet å finne navn på få bokstaver som man vil kalle de ulike vennene sine på gården, og å ty til kjente spillfigurer er en lett utvei om du ikke skulle komme på noen. Siden spillets grafikk kan minne om Zelda-spillet "A Link To The Past", kan man like greit kalle han Link om man vil. Det er fire bokstaver det, og passer perfekt om du er Zelda-fan. Denne begrensede muligheten for bokstaver til navn gjelder også dyrene du kan få på gården. Men er du stor nok Zelda-fan, finner du nok flere figurer fra Zelda-universet med fire bokstaver. Tatl, Mido, Zora, Goro, Deku også videre. Men for all del, kall han hva du vil! Selv har jeg nå en ku på gården som går under navnet Navi.....

HM

Møøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøø!!!!!!!

Hva er vel en gård uten dyr?

Du får raskt en hund i spillet, og den blir lett din trofaste følgesvenn. Den kan passe på så ingen uvedkommende villhunder ødelegger gjerdet ditt om nettene. Man kan også kjøpe høner, som også kan legge egg hvor det kan klekkes ut kyllinger. Man kan også kjøpe seg kyr, selv om disse er noe mere dyre. De kan man selvsagt melke. I tilegg er det mulighet for å få en hest etter en stunds spilletid. Den kan være til god hjelp under innhøsting, og kan dessuten ris. I tilegg er det mange andre smådyr man kan få øye på her og der.

Felles for dyrene på gården er at du bør ta godt vare på dem. Børst kuen og snakk med den for å få mest mulig melk, siden dette gjør kuen gladere. Ingen av dyrene liker seg ute i dårlig vær, og alle trenger de selvsagt mat, foruten hunden og hesten faktisk. For å gjøre det mere realistisk har jeg alltid også liksom-gitt dem mat også for å være snill med dem. Ja, for etter kort stund knytter man gjerne bånd til dyrene på gården, man blir glad i dem og vil ta seg av dem. Blir en ku syk, stormer jeg til butikken i byen og kjøper medisin, rett og slett!

hm

En bonde på bytur.


Byen.

Man kan dra til byen som ligger et steinkast unna gården. Her kan man kjøpe dyr, frø, utstyr, mat og diverse. Man kan dra til kirken og møte presten, snakke med borgemseteren i hans villa, og en hel del andre ting. Her kan man også møte ulike folk til ulike tider. Man kan også prøve å bli sammen med en av jentene i byen, for senere å gifte seg. Det holdes dessuten ulike festivaler i byen til ulike høytider på året. Det hadde ikke vært dårlig med noen flere og mere varierte høytidssermonier, men dette gjør intet.


hm

Hjem, kjære hjem.


Mange steder, mange muligheter.

Man har jo selvsagt også et fint, lite hus. Detee kan etterhvert også oppgraderes, men er også fint nok som det der. Her kan man sjekke værmeldingen for den neste dagen, samt hvordan det står til med økonomien på gården. Man kan også sjekke datoen på kalenderen, men man kan også sjekke dette hvor som helst ved riktig tastetrykk. I tilegg finnes det et fjell, eller en skog hvor man kan møte mange ulike folk som jeg ikke vil røpe noe om her. Det finnes også andre hemmelige steder rundt omkring, men hovedmålet ditt bør være å utforske selv. Et realt tips jeg da kan gi deg er å ikke bruke ulike guider og lignende til hjelp, men heller fryd deg over å finne ut ting på egen hånd. Det er faktisk mye morsommere.

Harvest moon


Årets fire årstider.

Spillet skifter etterhvert mellom de fire ulike årstidene, hvor vår og sommer er de store plantetidene, og høst og vinter er mere roligere. Dagene går fort unna også, og man kunne ofte gjerene ønsket de gikk litt saktere så man får tid til alt man skal. Etter rundt 300 dager, eller tre og et halvt års spilling etter spillets kalender, vil spillet faktisk ta slutt. Da vil man få en sluttsekvens og må begynne helt på nytt igjen. Men det er mange måter å spille spillet på, og mange ulike sluttfilmer også, så det å starte på nytt gjør ingen verdens ting. Muligheten for å kunne fortsette etter dette, og om man ville så kunne man starte på nytt, hadde selvsagt vært et pluss, men det er nok ikke noe problem for noen å starte på nytt og spille på et annet vis enn sist gang. Dette gir spillet en stor gjennspillingsverdi.

HM

Neimen, er det ikke selvste Snusmumrikken som har slått opp teltet sitt her, da?!


Sanger for ulike årstider.

Hver årstid har sin egen sang, det har også byen og mange andre steder. Kirken spiller samme, gamle visa året rundt. Personelige favoritter er vår og vinter-sangene. Noen ganger kan sangene i spillet være passende og fine, men enkelte ganger kan de bli repeterende og også litt irriterende. Ikke noe stort problem, men bare noe man vil legge merke til etter en stund. Men man må jo også da huske på teknologien og utstyret man hadde på den tiden da spillet kom. Jeg synes musikken passer bra og er fin, selv om enkelte låter gnager litt.

hm

Regn, regn, gå din vei!

Å plante sitt eget frø.

Det å tjene penger i spillet er essensielt for å komme seg videre, og det å plante er da en god metode for dette. Man kan plante ulike grønnsaker til ulike årstider, men om vinteren er det helt dødt. Man må huske å vanne disse hver dag også kan man selge dem. De ulike grønnsakene har dessuten ulik tidspunkt å vekse på, og dessuten forskjellig verdi. Dette finner du ut av etterhvert, stol på meg.

hm

Atter en bonde.


Jeg trives best i fine landskap.

Ja, fine landskap får du sett mye av. Jeg vet dette er et gammelt spill, og at det er retro-grafikk, men jeg synes det er vakkert for det. Det er sett fra fugleperspektiv som i Zelda-tittelen "A Link to the past", og grafikken kan minne litt om mesterverket til samme konsoll. Uansett så er Harvest Moon sin egeen lille perle med en særegen grafikk du bør glede deg over. Måten det skifter utseeende mellom årstidene er fantastisk laget, og får man ordnet opp på gården kan man noen ganger bli stående å beundre det hele.

hm

Resten av historien og opplevelsen av spillet må du nesten få oppdage selv. Det er mye mer jeg kunne fortalt, men det ville spolert alle overraskelsene du vil få på din ferd. Så derfor håper jeg du tar raken fast i den ene hånden og begir deg ut på dette fenomenale gårdseventyret du også. Lykke til!


7 kommentarer

Klikk her for å hente kommentarene

Harvest Moon

Harvest Moon
Testet format: Nintendo
Format: Nintendo, Nintendo SNES
Omtalt: 25.02.2012
Karakter: 6


Spill-informasjon


Utvikler: Amccus
Utgiver: Marvelous Entertainment Inc.
Utgivelsesdato: 04. januar 2008

Les mer om Harvest Moon

Relaterte tags

Siste redaksjonelle anmeldelser