Bortkastet potensial? Karakter: 5

Far Cry 3

Bortkastet potensial?

Av Lillestoel 25.06.2013 00:46
God historie, grafisk vakkert og en grenseløs 'map editor'.
Dårlig flerspiller, dårlig balanse og en uinteressant verden.

Jeg er sannsynligvis en av de største Far Cry fans'a på jord. Jeg har ofret hundrevis av timer til flerspilleren i Far Cry 2, og spiller fremdeles Far Cry: Instincts Predator på Xbox 360 på de mest regnfylte sommerdagene. Enspiller modusen har aldri vært så attraktiv for de fleste i denne serien, samtidig som atmosfæren i flerspilleren alltid har vert unik og tilbudt en opplevelse du ikke finner i andre spill som prøver sitt beste i å etterligne en annen storsuksess.

Far Cry 3 er så ulikt fra sine forgjengere at ikke alle hadde kunnet si det var ett Far Cry spill om det ikke hadde lest tittelen på spillet. Dette inkluder utseende av spillet, hvordan det spillest og hvordan du navigerer verdenen med spillets fysikk.

Bilde fra en utpost i Far Cry 3's enspiller verden.

Det første jeg gjorde når jeg starta spillet for første gang var å hoppe inn i enspiller modusen som inneholder en stor, åpen verden, plassert på en tropisk øy langt fra fastlandet. Du spiller som Jason Brody, og du kommer til denne øya med vennene dine for å ta ferie og å feire at broren din "Riley" har tatt lappen som pilot. Spillet starter med at vennene dine blir tatt til fange av en pirat kalt "Vaas", som har en stor rolle i spillet.

Gjennom spillet prøver du ditt beste i å redde vennene dine samtidig som du blir introdusert til vold og drap, men jeg skal ikke snakke så mye mer om hvordan det går i tilfelle du ikke har spilt Far Cry 3 enda. Min opplevelse av enspilleren var at historien og verdenen tilbyr utrolig mangen imponerende elementer. Alt fra skuespillerene bak Vaas og Buck som imponerer stærkt, til krokodillene som kan hoppe på deg i en stilig animert sekvens når du ikke ser deg for ved elvekanten.

Det som derimot skuffet litt, var den dårlige balansen i spillet. Spesielt økonomisk. For å kunne se verdenen på kartet og hvor ulike ting og bygg er plassert, må du deaktivere en rekke radiotårn plassert over hele verdenen. Hver gang du deaktiverer et nytt radiotårn vil du få tilgang til ett eller to nye, gratis våpen i alle butikkene i spillet. Dette gjør det nesten helt meningsløst å spare penger, men for å kjøpe tilbehør til den nye rifla gjør man det uansett.

Crafting har også dårlig balanse. Spillet gir deg ofte tips om at man kan lage sprøyter som kan helbrede skader som lages av planter eller utstyr som større lommebøker av dyreskinn. Personlig spilte jeg gjennom spillet to ganger uten å lage noen sprøyter i det hele tatt, enkelt og greit fordi jeg aldri fikk bruk for det.

En annen ting som skuffet, var at når man har fullført historien i spillet, er du fremdeles strandet på en øy hvor det nå ikke er noe å gjøre. Man kan selfølgelig jakte på krokodiller, haier, tiger eller lete etter ett sideoppdrag om du syntest sånt er artig, men det følest mer ut som en forpliktelse for meg ettersom jeg betalte 499 kroner for spillet.

Alt i alt var det en fantastisk opplevelse med mangen flotte syn, og en historie man kan spille om igjen med glede, selv om spillet ikke byr på mye annet i den enorme verdenen.

Coop i Far Cry 3

Far Cry 3 har også en samarbeids modus hvor du kan spille med 3 venner i en egen historie separert fra enspilleren selv om den tar plass på nabo øya. Samarbeids modusen er ganske kort, og tilbyr ikke noe annet enn en rekke oppdrag hvor det er om å gjøre å fyre av flere skudd mot fienden enn vennene dine. Målet er å ta kapteinen på skipet som de 4 hovudpersonene seilte med. Kapteinen har stjålet mye penger fra passasjerene, som skaper en hevnetokt basert historie.

Samarbeids modusen er en lineær opplevelse som følest mer som noe Ubisoft Montreal sysselsatte seg med mens Ubisoft Massive fremdeles tuklet med flerspiller modusen som skulle være ferdig til 4. September, som i utgangspunktet var utgivelses datoen for spillet.

Bilde fra Far Cry 3's map editor.

Flerspilleren. Det jeg gledet meg mest til i Far Cry 3, skuffet uheldigvis mest. Far Cry spillene har alltid handlet om en unik flerspiller hvor spillerne får en "map editor" hvor de kan lage baner selv for så å spille de online med venner eller tilfeldige folk. Dette verktøyet får Halo's Forge til å se latterlig ut. Man kan lage hva som helst i denne "map editoren". Man får like mangen muligheter som utviklerene selv hadde når de laget enspilleren. Til og med kjøretøy, spawn points, objectives, dyr og pirater kan legges inn hvor som helst på banene dine.

Som du da sikkert kan tenke deg, har mangen spillere gjenskapt kjente baner fra storspill som Call of Duty. "Nuketown" er en bane mangen har prøvd seg på. Dette verktøyet er heldigvis fremdeles inkludert i Far Cry 3, men man kan ikke laste opp banene sine om de inneholder kjøretøy, AI (artificial intelligence; pirater, dyr eller andre levende vesen). Dette er en av de største tabbene de gjorde i flerspilleren.

Jeg forstår at løver og pirater ville gjort flerspilleren litt for komplisert, men jeg føler at å utelukke kjøretøy eliminerer bruken av strategi på store baner som var utrolig gøy i Far Cry 2. Med det klumsete gameplayet, den ukomfortable våpen fysikken, skjørheten for fall og den treige løpinga ble alt verre. Ubisoft prøvde seg tydeligvis på levere en tradisjonell FPS flerspiller med små baner, egne våpen og utstyrs klasser, gamle spill moduser som "Team Deathmatch" og "Domination" kun fordi de ser at andre spillutviklere oppnår suksess med denne oppskriften.

Dårlige servere, menyer som ikke lar folk spille banene sine online er også problem som ødelegger opplevelsen. Men det værste er nok at Ubisoft ikke fikser noen av problemene. Det vill heller ikke svare på spørsmål fra fansen. Dette er nok hvorfor Far Cry 3 kun har 2000 spillere online til en hver tid på Playstation 3, selv med 6 millioner solgte eksemplar av spillet totalt (til og med 25. Juni).

De hadde noe fantastisk på gang i Far Cry Instincts Predator og Far Cry 2's flerspiller, men de følest som utviklerene rett og slett ikke forstår selv hva spillerene ønsker av moduser. De er tydeligvis gode bak datamaskinen når det kommer til programmering og grafikk, men når det kommer til HVA de skal programmere spillet til å levere oss, tabber de seg helt ut. Håper virkelig de vil invitere en gruppe tilhengere av serien for å hjelpe de forbedre flerspilleren og kansje til og med balansen i enspilleren for å gjøre Far Cry 4 til ett spill folk vil bli hekta på i lang tid!

Vil konkludere med at Far Cry 3 er et spill alle burde få med seg og oppleve, men om du er ute etter en fantastisk flerspiller med god gjenspillingsverdi, er kansje ikke dette spillet det beste på markedet. Spillet får terningkast 5 takket være den orginale enspilleren og historien den forteller. Flerspilleren ble laget av Ubisoft Massive, og skuffet stort med små baner, dårlig gameplay som ikke passer den hurtige spill stilen og føles veldig uorginalt i sin helhet på grunn av den manglende friheten og mulighetene for strategi som fulgte med i forgjengeren med kjøretøy og dermed også større baner. Enspilleren er laget av ett annet spill studio, Ubisoft Montreal, som reddet hele spillet. Enspilleren var som sagt en stor suksess, og tilbyr en unik opplevelse selv om den ikke varer så lenge som man kunne ønsket.

Enda en bane laget i Far Cry 3's map editor.

Takker for at dere ville lese hele anmeldelsen min! :)

Om du er interessert i å se "map editoren" i action, kan dere se videoene mine på YouTube hvor jeg blant annet bygger baner fra start til slutt, og spiller baner jeg har laget med abbonentene mine i 10 minutts kamper online! :)

Videoene er kommentert på engelsk, men jeg håper de fleste forstår det meste av hva jeg sier! Link til en av videoene mine her: www.youtube.com/watch?v=VQPcYSwhJc8&list=PL894BA7E2F01DC34B&index=23

7 kommentarer

Klikk her for å hente kommentarene

Far Cry 3

Far Cry 3
Testet format: Playstation
Format: Playstation, Xbox, PC
Omtalt: 25.06.2013
Karakter: 5


Spill-informasjon


Utvikler: Ubisoft Montreal
Utgiver: Ubisoft
Utgivelsesdato: 29. november 2012
Aldersgrense: 18+

Les mer om Far Cry 3

Siste redaksjonelle anmeldelser