Eventyrfortelling i det ville vesten Karakter: 5

Call of Juarez: Gunslinger

Eventyrfortelling i det ville vesten

Av And2502 02.08.2013 14:12
Upåklagelige skytemekanikker, brilliant dialog og stemmeskuespill, stappet med humor, passende grafisk stil, råtøff soundtrack, bra utført ferdighetssystem, rettferdig vanskelighetsgrad, billig
Kort, en smule repeterende, duellene føles en smule tilfeldig opplagt, enkelte upassende avbrytelser

Hvis jeg sier Billy The Kid, Dalton-brødrene eller Jesse James, ringer det sikkert noen bjeller. Er du sånn passelig opplyst når det kommer til historie rundt det ville vesten, er du nok klar over hvordan de døde og hvem som tok livet av dem også.

Men der tok du feil; dusørjegeren Silas Greaves har stått tå til tå med alle de store Western-legendene, og er fortsatt ubeseriet.

Det er i allefall det Greaves selv forteller oss. I følge han har han nedkjempet både Pat Garret, de tre Dalton-brødrene, Jesse James og Kid Curry med flere, i jakt på hevn.
Erkefienden Roscoe "Bob" Bryant tok livet av Greaves' brødre etter et tapt slag med kort, og Silas sverget hevn.

- Well, that's not how it happened

Det hele blir fortalt på en saloon i Greaves' eldre dager, med en flokk av tilskuere rundt bordet. Gunslinger er historien om hvordan legenden brukte 30 å av livet sitt på å skyte alt som kom i veien for ham, for å få hevn.
Det er tydelig at spillet ikke tar seg selv særlig seriøst. Silas vrir og vender på historien flere ganger underveis, og man spiller gjentatte ganger opp igjen deler av nivåene fordi Silas glemte en del, eller rett og slett fortalte "feil". 

Det er her mange av spillets probemer ligger gjemt. Spillet er en godt fortalt versjon av et arkadeskytespill, med andre ord svært repeterende. Spillet går kort og godt ut på å skyte alt og alle man ser, gjentatte ganger i ansiktet, for å tjene mest mulig XP. Enkelte ganger kan man også gå inn i sakte film for økt presisjon, dette fungerer akkurat som en forventer.

Det gjør egentlig ikke så mye, siden det blir gjort på en så brilliant måte. Gunslinger har noen av de beste spillmekanikkene til dags dato. Siktingen er upåklagelig, og det hele blir holdt oppe av Silas' fortreffelige fortellerteknikk. Stemmeskuespillet er blant det beste fra dagens skytespill.
Men som sagt tidligere, må han noen ganger stoppe opp for å endre på ting han har glemt eller fortalt feil. Dette gjør at man noen få ganger må spille opp igjen deler av nivåer, med svært få endringer bortsett fra det som blir fortalt i bakgrunnen. 

Man får servert tre spillestiler: Trapper, for nærkamp med revolver og hagle. Gunslinger, for bruk av to revolvere, som også passer spillets stil og navn best. Og til slutt Ranger, for deg som foretrekker rifler og revolvere med litt lengre løp. 
Hver av de tre spillestilene har sitt eget ferdighetstre, som fungerer som en sjarm. Får hver gang man går opp i nivå, tjener man et oppgraderingspoeng som kan brukest til å oppgradere en ferdighet blant de tre spillestilene. 

Fabelaktig grafikk

Spillets utrolige gameplay og dialog får også god støtte fra den ufattelig gode grafikken. Stilen er noe a là Borderlands, bare tre ganger så pent. Techland sparer ikke på fargene, spesielt ikke rødfargen.
Akkurat som Quentin Tarantino, har utviklerne av Gunslinger fått for seg at mennesker hhar en vannballong med blod i hodet (se Django Unchained for referanse), som sprekker og spruter utover alt når det blir truffet av en kule. Dette hinter atter en gang til manglende seriøsitet, uten at det egentlig gjør noe. Det kler spillet, og åpner for masser av humor.

Tilfeldige revolverdueller

I klassisk Western-stil skal du flere ganger duellere mot legendene som står i veien for deg. Systemet fungerer sånn at man har to målere: hastighet og konsentrasjon, der man helst vil holde begge så høyt som mulig. For å få til dette, må det litt multitasking til. Man må først forsøke holde siktet i to over kroppen til motstanderen, samtidig som man beveger hånden stadig nærmere revolveren. Når hjertet begynner å dunke, kan man velge mellom å trekke med en gang, eller gjøre det hederlig og vente på motstanderens trekk. 
Selv om du skyter først, er det ikke bestemt at du skal vinne. Jeg sendte flere ganger fulltreffere mot fienden, for så å få samme salve tilbake og lide samme skjebne. Det virker en smule tilfeldig, rett og slett.

Call of Juarez: Gunslinger er et sabla godt skytespill, pakket sammen med en sabla god fortellerstemme og sabla fin grafikk. Det er på ingen måte seriøst, her er det moro som står i siktet.
Spillet er kort, jeg fullførte historien på 5 timer, men for en prislapp på 15? er det verdt det. Dessuten følger det med en heftig arkademodus du kan bryne deg på etter rulleteksten, hvis du ikke vil spille igjen på høyere vanskelighetsgrad.
Er du glad i det ville vesten, skytespill og tegneseriegrafikk, er dette som skapt for deg. Er du mindre glad i vesten, skytespill og tegneseriegrafikk, kan dette fortsatt være verdt å prøve.

4 kommentarer

Klikk her for å hente kommentarene

Call of Juarez: Gunslinger

Call of Juarez: Gunslinger
Testet format: PC
Format: Playstation, Xbox, PC
Omtalt: 02.08.2013
Karakter: 5


Spill-informasjon


Utvikler: Techland
Utgiver: Ubisoft
Utgivelsesdato: 22. mai 2013
Aldersgrense: TBC

Les mer om Call of Juarez: Gunslinger

Relaterte tags

Siste redaksjonelle anmeldelser