Karakter: 5

Max Payne 3

Helten er tilbake

Av simsdiger 28.09.2013 17:46
Bra lyd, grafikk og gameplay. En bra online del.
Noe kronglete historie til tider.

Max Payne 3 er et spill som ikke fikk like varm mottakelse som andre spill fra Rockstar. Jeg har ikke noe stor kjennskap til Max Payne serien, men jeg koste meg enormt med spillet. Derfor tenkte jeg at jeg skulle anmelde det nyeste eventyret til Max Payne.

Historien i spillet er satt ni år etter Max Payne 2. Man spiller som hovedpersonen Max Payne. Max er en veldig deprimert karakter. I et av de tidligere spillene i serien ble nemlig konen og datteren hans drept. Han begynner å undre på hva som virkelig er meningen med livet. Han begynner en livstil der han tar mye piller og drikker mye alkohol. Et liv man kan se for seg at en overdrevent deprimert person lever. Max begynner å tenke på om livet er verdt å leve i det hele tatt.


Max som er en tidligere politimann er nå bare et vrak. Han gjør det samme om og om igjen. Alle dagene i uken. Sitter inne i mørket og drikker. Kjenner at jeg selv nesten blir litt deprimert av å tenke på det. En dag blir Max kontaktet, og han får et tilbud om å jobbe som livvakt for en riking ved navn Rodrigo Branco. Max får i oppdrag å beskytte konen til Rodrigo. Max fremstår som en alkoholisert politimann. Nesten som rollen til Bruce Willis i Die Hard filmene. Og dette gjør Rodrigo noe skeptisk, men Max får jobben alikavel som han ble lovet.

Selv om jobben som livvakt er utrolig farlig i og med at det er flere folk som er ute etter pengene til Rodrigo, tar Max jobben alikavel. Han tenker for seg selv at han ikke har noe å tape uansett. Og han har dessuten gjort dette en million ganger før. Han er kjent som en av New York's beste politimenn. Og det er en av grunnene til at Rodrigo vil ha Max som livvakt. I og med at Max er i den tilstanden han er i skjer det noe kaotisk. Han klarer selfølgelig å miste konen til Rodrigo og Rodrigo selv. De blir kidnappet begge to. Hva forventet han egentlig av en alkoholisert type som Max.

Max bestemmer seg for å gjøre alt han kan for å finne konen til Rodrigo igjen. Uansett om det vil koste ham livet. En avtale er en avtale sier han til seg selv. Han og partneren Raul bestemmer seg for at de skal klare dette. Sånn starter eventyret til Max denne gangen. Han blir brått kastet ut på et eventyr full av action og drama. Jeg burde ikke si mer, men det er en nok så fantastisk reise igjennom São Paulo, og andre steder.

Det første jeg la merke til da jeg startet opp spillet var at det startet med action fra første stund. Noe jeg setter enorm pris på. Du ble kastet ut i en actionscene der man for første gangen lærte seg hvordan man skulle bruke kontrollen i spillet. En veldig fin måte å bli introdusert til et spill på. Jeg la merke til at Max så veldig realistisk ut der han hoppet fra cover til cover mens han fyrte løs fra pistolen sin. Må si at Rockstar virkelig har gjort en god jobb her når det kommer til gameplay.


Max har evnen til å stoppe tiden. På en måte. Dette kalles Bullet time. Bullet time er noe Max bruker når det er mange fiender rundt ham. Bullet time er også en signatur for Max Payne serien. Bullet time funker på den måten at hvis spilleren starter Bullet time begynner liksom alt å gå i sakte film. Det eneste som beveger seg for er pistolen til Max. Han har dermed muligheten til å skyte alle fiendene rundt ham. For dem som har spilt Grand Theft Auto V så minner Bullet time veldig om måten Michael stopper tiden når han skal skyte fiendene sine.

Du kan også få Max til å kaste seg i sakte film i den retningen du måtte ønske. Dermed har du noen sekunder på deg til å skyte fiendene akkurat som i Bullet time. Jeg synes dette er en veldig fin måte å bruke gameplayet på. Det gjør at spillet skiller seg ut, og at det ikke blir et standar tredjeperspektivt skytespill. Cover systemet i spillet funker også utroligt godt. Max ruller uten problem fra cover til cover. Jeg ser at Rockstar har lagt mye tid i gameplayet. Noe spilleren får inntrykk av.

Max payne beveger seg veldig realistisk. Han for eksempel legge seg ned på bakken for så å rulle rundt som en virkelig person hadde kunnet. Dette gjør at Max virker mer levende. Han løper som en ekte person, og om noen skyter mot han og han skal komme seg i sikkerhet tar han på en måte borti bakken som en virkelig person ville gjort for å dukke unna. Det er veldig bra at Rockstar har lagt tid i måten Max er på. Da blir han mer troverdig, og da kan man liksom få en følelse av at han faktisk er der midt oppi det hele. Og at spilleren faktisk er en del av spillet.

Det er mange våpen man kan velge mellom i spillet. Våpenene i spillet dekker alt fra småpistoler til store automatriffler. Max kan ikke bære med seg så alt for mange våpen. Han har plass til et stort våpen og to små. Noe som gjør spillet enda mer realistisk. Spillet har også en grei combat som blir utløst om Max kommer for nærme en fiende. Da må han ta nytte av nevene sine. Men spillet er mest basert på skyting.

Noe som er verdt å nevne er at spillet ikke er et sandkassespill, sånn som de andre spillene fra Rockstar pleier å være. Man må følge storylinen, og kan ikke gå for mye rundt å utforske. For meg går dette egentlig helt fint, men noen finner det frustrerend. Max Payne 3 er ment å være et spill der man skal følge det som skjer, i mot setning til Grand Theft Auto der man egentlig kan gjøre det man vil når man vil. Men i og med at historien er så bra gjør dette ingenting, selv om det hadde vært et stort pluss når det kommer til holdbarhet.


Max Payne 3 er et utrolig vanskeligt spill. Selv har jeg spilt spillet to ganger. En på normal og en på vanskelig. Normal er ren luksus i forhold. Jeg elsker spill som byr på litt utfordring. Dette er Max Payne 3 veldig god på. På normal er spillet akkurat passe, mens spillere som vil ha utfordring må gå for vanskelig. Spillet er aldri frustrerende. Spilleren får følelsen av at det er han selv som gjør noe gale. Det er bra at Rockstar har klart å oppnå det når det kommer til vanskelighetsgrad.

Noe av det første jeg la merke til var at spillet var utroligt fint å se på. Selv om det ikke var fotorealistisk grafikk synes jeg grafikken i spillet er meget pen å se på. Spillet har et utrolig smart fargevalg som gjør at man blir glad av og bare se på spillet og omgivelsene. Spillet er også utroligt detaljert. Du finner mange detaljer fra alt hva Max går med til omgivelsene rundt ham. Rockstar har virkelig fått det til når det gjelder lyseffekter og skyggeeffekter. Dette gjorde sånn at jeg nesten følte at jeg var i São Paulo der store deler av spillet utspiller seg i.

Lyden i spillet er veldig bra den og. I og med at man hører fulgekvittring, vannskvulp og lignende gjør at spillet virker veldig levende. Musikkvalg er også utrolig smart valg. Du hører musikken i bakgrunnen hele tiden. Og man blir ikke lei av den med det første. Rockstar har klart å velge riktig musikk til riktig tid. Sånn at når noe spennende skjer kommer det en sang som matcher. De fleste sangene er til og med på et annet språk enn amerikansk. Det er litt morsomt synes jeg.

Noe jeg også vil nevne er om multiplayeren, eller onlinen. Jeg er ikke så opptatt av online i spill, og vil heller kalle meg selv for en som liker singleplayer best. Jeg hadde ingen planer om å teste ut onlinen i Max Payne 3, men i og med at jeg skulle anmelde spillet måtte jeg jo teste ut alt. Jeg kan bare si at jeg er utrolig imponert. Onlinen er meget underholdene, og jeg vil gå så langt som å si at det er en av de beste online opplevelsene jeg noen gang har fått. Onlinen har et level system som i andre onlinespill. Ved å komme i høyere level får spilleren bedre våpen, og klær man kan bruke på sin egen karakter i onlinen. Jeg hadde det veldig gøy med å spille free for all der man skal prøve å drepe alle de andre. Eller rettere sakt alle mot alle.

Alt i alt er Max Payne 3 et fantastisk spill. Jeg har hørt at det er en verdig oppfølger, men kan ikke si det sikkert i og med at jeg ikke har spilt de to tidligere spillene i serien. Spillet var stappet med action fra begynnelse til slutt. Pen grafikk og smart valg av musikk hjalp enda mer på opplevelsen. Historien var grei i mine øyne. Den falt litt flatt innimellom, men den var bra. Jeg koste meg skikkelig, og vil anbefale spillet til de som er glade i actionspill, og dere som liker arbeidet til Rockstar. Med en super online og en fantastisk singleplayer er dette spillet utroligt bra.


3 kommentarer

Klikk her for å hente kommentarene

Max Payne 3

Max Payne 3
Testet format: Playstation
Format: Playstation, Xbox, PC
Omtalt: 28.09.2013
Karakter: 5


Spill-informasjon


Utvikler: Rockstar Vancouver
Utgiver: Take 2
Utgivelsesdato: 18. mai 2012
Aldersgrense: 18+

Les mer om Max Payne 3

Relaterte tags

Siste redaksjonelle anmeldelser