De gamle er ofte de beste. Karakter: 6

Harry Potter and the Philosophers's Stone

De gamle er ofte de beste.

Av andenors 04.10.2013 18:40
En positiv overraskende spillopplevelse på alle måter.
spillet er del av en serie med svært dårlig rykte.

Hvem har vel ikke hørt om Harry Potter. Bøkene har solgt millionvis av eksemplarer i et tresifret antall land på et tosifret antall forskjellige språk. Filmene er blant de største kassasuksessene på denne siden av årtusenskiftet. Og så har vi lisensspillene fra EA Games... Jeg tror det hersker allmen enighet om at de fleste av de spillene aldri skulle vært laget, men de tre første, De Vises Stein, Mysteriekammeret, og Fangen fra Azkaban, er kjempegode. Og det eldste, Harry Potter og de Vises Stein, er det suverent beste, og et av mine beste spillminner som liten pjokk.

Historien

Historien i Harry Potter og De Vises Stein trenger vel ingen introduksjon. Men historien i spillet er litt annerledes. I stedet for å følge bok og film helt nøyaktig, får vi ta del i Harrys skolehverdag store deler av spillet. Vi styrer Harry selvsagt, og lærer oss trylleformularer vi kan bruke til å bekjempe monstre og forsere ulike hindere. For spillet har et snev av logisk oppgaveløsning over seg, og de er helt strålende, til å være fra den tiden. Det eneste litt dumme er at spillet bare er en historie. Vi kan bare besøke de ulike stedene en gang, og vi får bare en sjanse til å samle godsaker som allsmaksbønner, sjokoladefrosker og trollmannskort. Når vi har rundet spillet må vi begynne helt på nytt igjen, men det er vel noe som hører 3d-spillenes barndom til.

Verdenen

Spillet utspiller seg på trollmannsskolen Galtvort og i nærmeste omegn. Vi får besøke mange kjente steder, som Rumpeldunkbanen, Gygrids hytte og den forbudte gangen. Men det er også mange områder som er unike for spillet, som hulelandet ved utkanten av den forbudte skogen, professor Stiklings hage, dypene av professor Slurs fangekjeller og Madam Knipes bibliotek. hele denne verdenen er en sann fryd og utforske. Etterhvert som arsenalet av trylleformeler vokser, får vi stadig flere muligheter. Vi lærer blant annet Alahomora, formelen som låser opp magisk låste dører og kister, og Vingardium Leviosa, formelen som får ting til å fly. Og etter at vi har lært en ny formel, må vi gjennom en utfordring, en hinderløype, for å bevise at vi kan bruke den skikkelig. Her må vi virkelig bruke de små grå for å komme oss i mål og sanke poeng til huset Griffing.

Figurer og stemmeskuespill

Noen sier karakterer, andre sier personer. Jeg sier figurer. Og mange av de kjente og kjære figurene fra boka er selvsagt med i spillet. Harry Potter, Ronny Wiltersen, hermine Grang, Draco Malfang, Krabbe og Gurgel, Fred og Frank, rektor Humlesnurr, professor McSnurp, nesten-hodeløse Nikk, Gnav, alle er med (litt av noen navn, forresten). Jeg et ikke om de opprinnelige skuespillerne fra filmene har blitt stemmeskuespillere i spillet, men dialogen er i hvert fall førsteklasses, på både engelsk og norsk faktisk.

Utseende, musikk og stemning

Noen ville kanskje si at grafikken er dårlig og gammeldags. Jeg sier at den er perfekt balansert. Figurenes bevegelser er enkle, og de beveger ikke munnen når de snakker, men det gir likevel en god følelse av at dette er noe gammelt og flott. Verndenen og omgivelsene er overraskende rike på detaljer, og stemningen... åh, stemningen. Freden når man rusler langs en sti til lyden av fløytespill. Det høye tyempoet når man flyr på sopelime og spiller rumpeldunk som aldri siden. Den sitrende spenningen når Harry sniker seg forbi Nask under usynlighetskappen midt på natta. Det kan ikke beskrives det må oppleves.

Konklusjon

Harry Potter og De Vises Stein (til PC) er en 12 år gammel perle av et spill. Spekket med hemmeligheter, gjennomtenkt til minste detalj, og ret og slett et spill av den typen som sier "klikk" inni huet. Anbefales på det sterkeste til både store og små spillere.

4 kommentarer

Klikk her for å hente kommentarene

Harry Potter and the Philosophers's Stone

Harry Potter and the Philosophers's Stone
Testet format: PC
Format: PC, PS2, Game Boy Advance, Xbox, GameCube
Omtalt: 04.10.2013
Karakter: 6


Spill-informasjon


Utvikler: Know Wonder
Utgiver: Electronic Arts
Utgivelsesdato: 16. november 2001
Aldersgrense: 3+

Les mer om Harry Potter and the Philosophers's Stone

Relaterte tags

Siste redaksjonelle anmeldelser