Verdens beste lekeplass Karakter: 6

Grand Theft Auto V

Verdens beste lekeplass

Av MetRx 19.11.2013 14:23
Grafikk, Trevor, Heist, Online, Friheten
Ingenting

GTA V? for mange er dette årets spill. Det er den største spillutgivelsen noen gang med over 1 milliard dollar i salg etter bare tre dager og høye karakterer i så å si alle spillmedier. Det er som sine forgjengere et ganske kontroversielt spill, i hvert fall i noens øyne. Det er et av de mest innovative spillene på lenge? men mest av alt, det er det gøyeste jeg har hatt det med et spill noen gang.

Det har komt en god del bra spill i år, The Last of Us er det spillet jeg ble mest grepet av emosjonelt, og har den beste historien jeg har opplevd i et spill. Tomb Raider var et spennende eventyrspill som egentlig minnet mye om Uncharted, Ni No Kuni var vakkert og hadde en flott histore. Men ingen av disse kommer i nærheten av å være like gøy å spille som GTA V.

Karakterene

En av de tingene som gjør GTA V spesielt er at til forskjell i fra de fleste andre spill så er der tre hovedpersoner som du når som helst kan bytte imellom. Vi har den pensjonerte bankraneren Michael De Santa, som lever et liv i luksus, men som sliter på familiefronten. Vi har Franklin Clinton, en «Gangstah from da hood», som jobber med å hente biler fra folk som ikke betaler gjelda si. Også har vi Trevor Phillips, den sprøeste karakteren jeg noen gang har vært borti. Han bor i en camping bil ute på landet der han gjør akkurat som han vil og banker dritten/dreper alle som prøver å stoppe han.


Alle tre er interessante folk, men Trevor er nok favoritten. Har er bare så gal at det er umulig å ikke like han. Han er den jeg bytter til når jeg bare har lyst til å gå litt amok og skape kaos. Har jeg bare lyst til å kruse rundt i en feit bil så velger jeg Franklin, mens Michael er den jeg bruker om jeg vil spille litt golf eller tennis eller en av de mange andre aktivitetene jeg kan velge i mellom i Los Santos.

Hver karakter har nemlig sin egen special ability som gjør at de egner seg bedre til forskjellige ting en de to andre. Michael har kanskje den mest ubrukelige, en slags slow motion som gjør det lettere å sikte, siden sikting allerede er alt for lett i dette spillet. Franklin har en slow motion når han kjører som gjør at det blir lettere å hive seg rundt en sving i stor fart eller presse seg mellom to biler i trafikken. Trevor har en rampage mode som gjør at han tåler ekstremt mye og gjør mer skade.

Historie

Historien er ikke den beste jeg har vært borti, men den er langt i fra dårlig bare litt lite engasjerende. Jeg vil ikke spoile den, men jeg kan fortelle at de beste oppdragene i spillet er bankranene. Hvert ran har to forskjellige måter de kan gjøres på. Enten en litt snikete måte, eller springe inn front dørene guns blazing. Du må velge et crew som kan hjelpe til, og ut i fra hvem du velger kan det gå forskjellige veier. De mer erfarne skurkene skal han en større del av byttet, men garanterer nesten at alt går som smurt, mens de mindre erfarne tar mindre betalt og kan føre til at det går dårligere i løpet av ranet. Jeg valgte for eksempel en sjåfør på det ene oppdraget som ikke var så flink under press og kostet derfor mindre. Det endte med at han krasjet og mistet en tredel av byttet.

Det at disse oppdragene kan gjøres på forskjellige måter og det at du har flere sekundære mål på alle oppdrag som må gjennomføres for å få gull, gjør at vi får en grunn til å spille de opp igjen flere ganger. Alle oppdrag kan spilles om igjen fra pause menyen.

Gameplay

Gameplayet i spillet er fantastisk. Fysikken er realistisk, kjøringen er på et nivå som nesten kan måles med Need for Speed og kontrollene sitter som et skudd. Eneste jeg kan pirke litt på er auto-aim. Jeg har ingenting i mot litt aim-assist i singelplayer spill, men når det låser seg automatisk på fiendene, så blir det litt for lett. Men likevel er det alltid spennende når fiender kommer fra alle kanter og jeg må finne en plass å ta dekning før jeg blir skutt i filler. Kampsystemet er vel et såkalt coverbased shooter. Der det handler om å gå fra dekning til dekning til du har kverket alle fiendene eller fullført mål. En ting som irriterte meg litt av og til var at karakteren min ikke alltid tok dekning der jeg ville. Det var ikke så ofte det gjorde noe, men en og annen gang endte det med at jeg døde fordi Michael bestemte seg for at det var gøy å sette seg ned ved siden av kassen i stedet for bak.

Når det kommer til andre framkomstmidler i spillet så har vi både fly og helikopter. Flyene er enkle og naturlige å styre mens helikoptrene derimot er ganske vanskelige. De vingler noe voldsomt, spesielt i begynnelsen av spillet før flyferdighetene til karakteren din er makset. Men til og med da er de litt kronglete å fly rundt i. Man blir vandt til det etter hvert, men det kunne godt ha blitt forbedret litt.

Det som er det beste med GTA V er hvor stort, åpent og fritt det er. Det finnes ikke en eneste plass på hele kartet det ikke går an å komme seg til. Ser du en fjelltopp i det fjerne så kan man dra dit. Det er ikke bare en tekstur i bakgrunnen.  Helt i fra starten av kan hele kartet utforskes, i motsetning til tidligere spill i serien der byene blir låst opp litt etter litt etter hvert som du kommer videre i historien. Det er gøy for de som spiller GTA bare for å gå rundt å leke seg og ikke bryr seg så mye om historien. Og jammen er det mye å leke med. Du kan kjøpe en super bil og kjøre rundt i høye hastigheter. Du kan skaffe en tanks og sprenge alt i din vei. Du kan banke opp gjengmedlemmer eller rane en butikk. Du kan ringe kontakter og dra på golf, tennis, dart, kino, bar eller strippeklubb. Du kan finne et helikopter og fly opp på den høyeste bygningen og hoppe ned i fallskjerm (eller uten fallskjerm, hehe). For ikke å snakke om de utallige sideoppdragene som kan gjøres.

Grafikk og lyd

Grafikken i GTA V er nydelig. Jeg tviler sterkt på at det går an å få bedre grafikk en dette ut av denne generasjonen med konsoller. Både naturen og byen ser fantastisk ut ned til hver minste detalj. Bilene er lekre og innbyggerne i Los Santos ser veldig ekte ut.

Når det kommer til lyd så er alt top notch. Stemmeskuespillet til så å si alle er supert og får meg til å tro på det som skjer på skjermen.  Bilene høres ut som ekte biler og natur- og bylydene er virkelighetstro. Musikken i spillet er variert og jeg tror de fleste vil finne noe de liker her.

Online

Som om ikke det var nok med en rå bra singel player så har Rockstar kokt i hop en fancy multiplayer del også. Jeg er generelt ikke en multiplayer person. Stort sett det eneste multiplayer spillet jeg har likt er battlefield 3 og litt assassin?s creed. Men GTA Online tok meg med storm. Det å gå rundt i Los Santos og finne på galskap, gjøre missions, race eller deathmatches med venner er utrolig gøy. Så gøy faktisk at jeg nå er rank 100! :O Trodde aldri jeg kom til å like et online spill så godt. Har nå begynt å bli litt små lei siden jeg har gjort alt som er å gjøre, opptil flere ganger. Så det kan hende det blir lagt litt på hylla til det blir lagt til heist eller andre nye ting.

Oppsummering

GTA V er noe av det artigste jeg har vært borti på lenge. Det gjør nesten alt riktig og er for meg denne generasjonens beste sandkassespill og kanskje det siste spillet jeg kommer til å kjøpe til PS3.  Historien kunne godt vært litt mer engasjerende, men GTA V har så mye annet å tilby at det ikke gjør noe. Dette er en perle som en hver gamer burde ha i samlingen sin.

P.s. Min første anmeldelse så?be kind :P

4 kommentarer

Klikk her for å hente kommentarene

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V
Testet format: Playstation
Format: Playstation, Xbox, PC, PS4, Xbox 720
Omtalt: 19.11.2013
Karakter: 6


Spill-informasjon


Utvikler: Rockstar Games
Utgiver: Take-Two Interactive
Utgivelsesdato: 17. september 2013
Aldersgrense: 18+
Bad Language Discrimination Drugs Gambling Sex Violence

Les mer om Grand Theft Auto V

Relaterte tags

Siste redaksjonelle anmeldelser