Karakter: 6

Uncharted: Drake's Fortune

Indiana Jones kan pensjonere seg en gang for alle.

Av MathiasB 28.01.2014 17:15
En briliant historie, fatastisk estetikk, blir aldri kjedelig
Tidvis litt enkelt

Året er 2012. Jeg tusler rundt, blakk som kun en student kan være, i bruktavdelingen på Gamestop. Jeg har to valg, bruke de siste kronene jeg har før stipendet kommer på pils med noen venner, eller jeg kan kjøpe et spill noen venner av meg har sagt var ganske bra. Jeg gikk for sistnevnte. Det er jeg glad for. Spillet var som du kanskje forstod ut ifra tittelen Uncharted: Drake's fortune. Et spill som virkelig åpnet øynene mine for hvordan spill kan fortelle historier film bare kan drømme om.

For det er historien som er det sentrale i Uncharted. Det er ikke uten grunn at Natan Drake blir kalt vår tids Indiana Jones. Måten en vanvittig skattejakt er knyttet opp mot gamle historier og faktiske hendelser fanger meg minst like mye som da fatteren introduserte meg for filmene om Indiana Jones. En episk fortelling så utrolig at man ikke kan gjøre annet enn å håpe at det er sant.

Spillet starter på dramatisk vis. Drake har funnet en liten skatt, nemlig en bok med Sir. Francis Drakes personlige notater. Du befinner deg på en båt på vei hjem, men blir angrepet av en gjeng pirater som er ute etter det samme som deg. Notatene i boken er starten på et eventyr man ikke kunne forestille seg i sin villeste fantasi. Notatene hinter nemlig om veien til El Dorado, gullbyen! Og om ikke det var nok, jakten utvikler seg til et kappløp mellom Nathan Drake og hans medhjelpere Elena Fisher og Victor Sullivan mot en gjeng kriminelle banditter som også kunne tenke seg å få slått kloa i de fantastisk skattene El Dorado har å by på.

Nathan Drake er en morsom karakter med et skjevt smil og alltid en vittig kommentar på lur. Han har kunnskaper om oldtidshistorier de fleste uten en doktorgrad kan matche, en nese for skatter og ikke minst en fysikk som ville gitt ham OL-gull i de fleste grener. Elene Fisher er en journalist han har tatt med seg på skattejakten. Til tross for at hun gjennom store deler av spillet drasser på et kamera viser Elena at hun er ei dame med bein i nesa. Victor, bedre kjent som "Sully" er en gammel venn av Drake og fungerer litt som en læremester som har blitt forbigått av sin elev. Sammen utgjør de et fantastisk karaktergalleri man virkelig får sansen for. Og sammen med en historie som går akkurat raskt nok fram og er full av tvister gir Uncharted deg en historie du skal lete lenge etter for å finne!Drake og Elene i et hektisk kamp på liv og død

Gameplayet i Uncharted flyter utrolig godt. Kort fortalt kan man dele det inn i to deler. Sekvensene som er preget av utforskning hvor leting etter skatter og løsning av puzzles står sentralt, og sekvenser preget av fart, action og skyting. Jeg synes de ulike sekvensene er godt fordelt mellom hverandre. Du rekker aldri å bli lei av en intens kamp før du plutselig må løse en kode for å komme dypere ned i et gammelt tempel eller lignende. Kampsystemet er også helt avgjørende for at gameplayet i Uncharted er så godt som det er. Siktingen fungerer veldig godt med tanke på at det er et tredjepersonsspill, det er mange steder å gjemme seg og fiendene tåler nok til at det blir utforende, men ikke nok til at det blir latterlig. Det er også en bred variasjon av våpen man kan komme over, og det lønner seg å tenke taktisk når det kommer til hvilke våpen du tar med deg videre. I motsetning til mange andre spill har du ikke uendelig med plass til å ta med deg våpen videre.

Men spillet er ikke perfekt. Vanskelighetsgraden er nok den største mangelen. Man blir litt for enkelt forklart hvor man skal gå videre, og om du står lenge stille på et sted popper det ene hintet etter det andre opp nesten før man rekker å tenke seg om. Dette er riktignok mulig å skru av, så ønsker man en større utfordring er det absolutt mulig. Derfor trekker ikke dette ned så mye på helhetsvurderingen. Man at det tok litt lenger tid før hint kom opp, uten at man måtte skru det helt av kunne vært en fordel.

For å oppsummere er Uncharted: Drake's fortune en historie som tidvis blåser deg i bakken av spenning. Karakterene er morsomme og enkle å bli glad i. Gameplayet fungerer utrolig godt, og grafikken er vanvittig god. Landskapene er utrolig pene å se på. Fargene er klare og sammen med spillmusikk av ypperste klasse gir dette spillet deg virkelig følelsen av å være på en episk oppdagelsesreise. Takket være Natan Drake kan selveste Indiana Jones gå av med pensjon, og det med god samvittighet. En verdig arvtager er endelig på plass!

4 kommentarer

Klikk her for å hente kommentarene

Uncharted: Drake's Fortune

Uncharted: Drake's Fortune
Testet format: Playstation
Format: Playstation
Omtalt: 28.01.2014
Karakter: 6


Spill-informasjon


Utvikler: Naughty Dog
Utgiver: Sony Computer Entertainment
Utgivelsesdato: 05. desember 2007
Aldersgrense: 16+

Les mer om Uncharted: Drake's Fortune

Relaterte tags

Siste redaksjonelle anmeldelser