Et RPG med selvironi. Karakter: 5

Earthbound

Et RPG med selvironi.

Av andenors 05.02.2014 19:11
Interessante figurer, flott utseende, lyst og lett med mørke undertoner, masser av humor, varme, og helsprøe påfunn, mye spill for pengene.
Tar tid å lære seg hvordan ting fungerer, til tider litt uklar historie.

Dere vet han lille, rare gutten fra Super Smash Bros? Han med rød skyggelue, gul ransel og balltre? Hvem i huleste er den fyren? Alle figurene i Smash Bros har et eller flere spill de kan spores tilbake til, men hvor kommer denne fyren fra? Han kommer faktisk fra et spill som aldri ble utgitt i Norge, bra i hjemlandet Japan og i Amerika. Earthbound ble ikke akkurat noen storsuksess tilbake i 1995, men har i senere år blitt hyllet for å ha vært langt forut for sin tid, for å ha et litt spesielt, og ikke minst for å utgjøre en parodi på RPG-sjangeren.


A brave kid.

I Earthbound kan man kalle hovedfiguren, den lille gutten, hva man vil, akkurat som i Zelda-serien. Men på samme måte som at helten i Zelda-spillene har det offisielle navnet Link, bærer Earthbound-helten det offisielle navnet Ness (the Brave Kid). Egentlig er det ganske mange likhetstrekk mellom Link og Ness. Begge er stumme, men kløppere til å kommunisere likevel.Begge har liten eller ingen kjent bakgrunnshistorie. Og begge begynner som uskyldige, uerfarne unggutter, og ender som hardbarkede eventyrere. Dette må sies å være den billigste måten å få spillerne til å knytte bånd til en spillfigur på, nemlig ved at den gjeldende spillfiguren slett ikke har noe "seg selv", ingen personlighet, ingen referanser. Men opplegget fungerer likevel. Istedenfor at spillutvikleren dikter opp en helteskikkelse for oss, får spillerne underbevisst muligheten til å dikte opp sin egen helt. Ness kan være hvem som helst for hvem som helst, og det er noe av det som gjør han så sjarmerende.


Friends whom we've never met.

Historien er klassisk. I svært korte trekk har den onde Giygas innvadert jorden, og Ness må legge ut på en reise over hele verden for å bli sterk nok til å stoppe ham. Heldigvis kommer ikke Ness til å være ensom på ferden. Underveis møter han Paula Polestar Jones (the Powerful Psychic), Jeff Other Andonuts (the Genius) og Poo Dalaam (the Ancient Prince). I sterkt kontrast til Ness har disse tre klart definerte personligheter og hver sin historie å fortelle. Det samme gjelder majoriteten av figurene heltegjengen møter på reisen sin. Figurdesignet virker usedvanlig godt gjennomtenkt, særlig med tanke på at den gamle Super NESen har relativt få bits å jobbe med. Spillerne trenger ikke se lenge på en figur før de skjønner hva slags person dette er.


199X.

Apropos bits. Verdenen Earthbound utspiller seg i er også veldig godt laget, til 16-bit å være. Kameraet befinner seg til enhver tid i fuglesynsvinkel, slik at man har god oversikt over omgivelsene og kan bevege seg i alle de åtte himmelretningene. Ser man nærmere etter, ser man at bildet består av klart definerte ruter, noe allà grafikken fra NES-spillene Super Mario Bros 1 og 3. Men ikke bare er verden stor, ikke bare ser den bra ut, det er alle de humoristiske referansene til virkeligheten som først og fremst fanger spillernes oppmerksomhet. Reisen begynner i Eagleland, et land tydelig inspirert av 90-tallets USA. Året er tross alt 199X. Heltegjengen må gjennom byene Onett, Twoson, Threed og Fourside (gjett rekkefølgen), fire amerikanske "towns" og "city's". Videre går ferden gjennom områder inspirert av blant annet de øst-asiatiske fjellene og den egyptiske ørkenen. Vi får servert referanser til blant annet sjøormen i Loch Ness, Ku Klux Klan, den avskylige snømannen og diverse rockeband. Det er hundrevis av slike små severdigheter spredt overalt, og sammen gir de Earthbound en egen identitet, en identitet få andre spill har oppnådd verken før eller siden.


"You're gonna go anyway, aren't you?"

Selv om spillet er en ypperlig parodi på RPG-sjangeren, er Earthbound på alle måter selv et turbasert rollespill. Jeg tror grunnen til at mange ikke liker RPG er fordi ting fort kan bli litt tungvinte og langtekkelige. Men Earthbound har noen løsninger som løfter spillopplevelsen enda noen hakk og får det hele til å føles friskt, originalt og morsomt. For eksempel har det etter hvert blitt en slags selvfølge at man drar ut på eventyr når problemer oppstår i andre spill. I Earthbound er det faktisk en selvfølge. Moren til Ness skjønner at han kommer til å dra uansett hva hun sier, slutt på diskusjonen. I stedet for trylledrikker og magiske helbredende gjenstander, finner man pizza, oksesteik, vann, brus og annen vanlig mat til å helbrede skader. Det er flust med monstre heltene våre må slåss mot, men majoriteten av fiender vi møter på veien er ting som løshunder, kleptomane kråker, sure gamle damer og mange andre tvilsomme typer. Og ingen dør under kampene. Dyr blir tamme, tullinger skjerper seg, og maskiner går bare i stykker. Man kan stille inn på auto-fight hvis man vil, og når man møter fiender det ikke er lønnsomt å slåss mot i lengden, hopper spillet over kampen og gir oss erfaringspoeng og andre godsaker med en gang. Penger er ikke noe problem. Bare ring til fattern, så fyller han med glede opp kontoen din.


"I think I'm gonna wet my pants!"

Men spillet er ikke helt feilfritt. Historien flyter stort sett greit, men noen ganger kan ting gå litt for sakte, og andre ganger altfor fort. Ved enkelte anledninger er det vanskelig å finne ut hvor veien går videre, uten noen skikkelige ledetråder. Dessuten føles den første delen av spillet ganske tung og ensom, når Ness er alene og vi må lære oss alt om det overraskende mangfoldige gameplayet i en fart. Det er først når flere venner slutter seg til laget at strategielementer åpner seg. Ulempen er at alle vennene starter på level 1, når fiendene i området er beregnet på det levelet Ness befinner seg i. Da blir det fort mange besøk på sykehuset, men det er sånt som går seg til.


"...If I do say so myself."

Earthbound er en skjult perle av et spill. En historie om å vokse opp, både utvendig og innvendig. Spillet er i bunn og grunn jordnært, som navnet tilsier. Anbefales til de som vil like RPG, men ikke får det til, og til alle som vil oppleve et av guillkornene Super NESen har å by på. Spillet er tilgjengelig under Virtual Console på Wii U, til en svært rimelig penge.

4 kommentarer

Klikk her for å hente kommentarene

Earthbound

Earthbound
Testet format: Nintendo Wii U
Format: Nintendo Wii U
Omtalt: 05.02.2014
Karakter: 5


Spill-informasjon


Utvikler: HAL Laboratory
Utgiver: Nintendo
Utgivelsesdato: 18. juli 2013
Aldersgrense: 12+

Les mer om Earthbound

Relaterte tags

Siste redaksjonelle anmeldelser