Bygge og overleve Karakter: 5

Banished

Bygge og overleve

Av BareMartin 19.03.2014 19:32
Deilig balansert, tilfredstillende og enorm "en runde til" faktor
Begrenset soundtrack og lite variasjon fra landsby til landsby

Enkelt å lære men vanskelig å mestre er en frase som er brukt om mange ting opp gjennom årene, men for å beskrive citybuilderen Banished må nok den gamle ordlyden dras frem nok en gang. Banished kan virkelig være et mareritt, samtidig som det kan gi en lykkerus man kan ta med seg til sengs fem timer på overtid.

Målet med spillet er å bygge opp en landsby for et folk som angivelig har blitt bortvist fra sitt gamle hjemsted og når man starter opp spillet er det en del valg man må gjøre. Man kan velge om klimaet i området skal vært mildt eller hardt, man kan velge om katastrofer skal kunne intreffe, om man kan velge hvor mye ressurser man skal starte med. Jeg anbefaler nye spillere og titte litt på den lille tutorialen for å få et grep om spillet før man setter i gang, selv om denne kan bli litt tidkrevende.

Hele opplevelsen går ut på å utvide landsbyen sin mens man samtidig må passe på at innbyggerne har nok klær, mat og utstyr for å klare seg. Utvider man for fort vil man bli overmannet av ukontrollert befolkningsvekst og utvider man for langsomt vil etter hvert befolkningen dø ut på grunn av mangelen på barn. Nettopp denne balanseringen mellom når man må opprettholde og når man må utvide er grunnstenen i Banished, og det fungerer på en ytterst tilfredstillende måte. Det er utrolig lett og la seg rive med og bygge mange nye hus når man endelig har klart å sanke inn mye mat, men når man da går tom for tennved midt på vinteren og hele landsbyen fryser i hjel skjønner man at man kanskje burde roet ned og forbredt seg på vinteren i stedet. Du vil ofte bli sittende med dårlig samvittighet på vegne av landsbyen fordi du ikke kan legge skylden over på noen. I Banished er det  (nesten) alltid spillerens sin feil om ting går galt.

Mye detaljestyring

I mange citybuildere vil man etter hvert kunne utvikle en metropol med en enorm befolkning. Det vil man ikke klare i Banished ut ifra det jeg har spilt selv og sett andre spille. Jeg har enda til gode å se en landsby med over 1000 innbyggere, noe jeg tror er bra da spillet krever at man detaljstyrer samtlige av innbyggerne sine for å få hjulene til å gå rundt. Nettopp denne detaljstyringen er viktig helt fra starten og man må hele tiden vurdere hvor mange arbeidere man trenger til hvert enkelt yrke for å skaffe de ressursene som trengs. F.eks er det ikke noe poeng å ha mange bønder om vinteren da de ikke vil få gjort noe arbeid. På samme måte kan det være lite hensiktmessig og ha mange arbeidere i havnen når det ikke er noen handelsreisende fra andre byer og handle med.

Hittil har jeg snakket mest om overlevelsesdelen av spillet, som jeg også mener er den sterkeste delen. I tillegg er det jo også en byggedel hvor man fra starten har tilgang til alle bygningene og kun er begrenset av mengden ressurser tilgjengelig. Det er ingen form for teknologi som kan utvikles eller bygninger som kan oppgraderes og landbyen kan kun utvikles i størrelse. På grunn av dette tror jeg spillbarheten over tid kan være litt redusert. Jeg skulle gjerne sett at man hadde muligheten til å peile ut en retning for landsbyen sin ved f.eks å fokusere på gruvedrift, fiske eller gårdsdrift avhengig av de geografiske forholdene. Dette tror jeg hadde økt gleden av å starte flere landsbyer.

Meget pent om vinteren

Jeg syns spillet er meget pent, selv på de lavere grafiske instillingene. Det har en gjennomført grafisk stil og spesielt vanneffektene på høye instillinger er meget pene. Musikken i spillet syns jeg i starten var god, men soundtracket var veldig begrenset og etter noen timer foretrakk jeg å mute spillmusikken og heller høre på min egen musikk.

Oppsummert er Banished en veldig simplifisert citybuilder med et glimrende survivalaspekt. Det har en enorm «en runde til» faktor, og man blir fort sittende i timesvis mens man f.eks venter på den «riktige» handelsreisende. Med tanke på den begrensede variasjonen i hvordan landsbyen kan utvikles føler jeg at spillet har en begrenset levetid, men for 19 euro på Steam er det virkelig verdt pengene!

5 kommentarer

Klikk her for å hente kommentarene

Banished

Banished
Testet format: PC
Format: PC
Omtalt: 19.03.2014
Karakter: 5


Spill-informasjon


Utvikler: Shining Rock Software
Utgiver: Shining Rock Software
Utgivelsesdato: 18. februar 2014

Les mer om Banished

Relaterte tags

Siste redaksjonelle anmeldelser