Ekstremsport i tropene Karakter: 6

Far Cry 3

Ekstremsport i tropene

Av Indifference 30.05.2014 22:44
Bunnsolid action, spennende omgivelser, varierte oppdrag, morsomt karaktergalleri, imponerende lydbilde
Tidvis litt for scriptet, savingsystemet

                                             

                                                          Innledning

Etter å ha spilt gjennom og nærmest forelsket meg i Far Cry 2 ville jeg umiddelbart ha mer! Den mørke historien, den rå stemningen i det flotte afrikanske landskapet og all den gode actionen! Ville det komme mer Far Cry fra Ubisoft? Heldigvis!
Den første gameplay-videoen av Far Cry 3 kom allerede på E3 i 2011, og selv om Ubisoft valgte å ta settingen tilbake tropiske øyer, var det mye som så meget glimrende ut. Skulle Far Cry 3 innfri forventingene tro? Svaret er både ja og nei, men til fordel først og fremst i positiv retning.

                                                 Historie og karakterer

Far Cry 3 tar oss med til Rook Island, en liten fiktiv øygruppe et udefinert sted i Sør-Øst Asia. Etter å ha tilbrunget noen dager i Bangkok velger vår mann Jason Brody og kjæreste, brødre og venner å hoppe i fallskjerm over Rook Islands. Dette kan det se ut som de fort angrer på, når de ender opp med å bli tatt til fange av den ustabile psykopaten Vaas, som i samarbeid med en lettere samvittighetsløs Sør-Afrikaner ved navn Hoyt, planlegger å selge Jason Brody og Co som slaver.
Jason Brody og den ene av hans to brødre klarer imidlertid å stikke av fra fangenskapet, men Jason's bror blir skutt under flukten og kun Jason klarer å komme seg helt unna. Det viser seg så at Jason blir tvunget inn i en verden av råskap og gale mordere, og Jason ser sitt snitt til å overleve å redde sine gjenlevende venner og familiemedlemmer.

Rent fortellermessig er Far Cry 3 mye mer tydelig i sitt narrativ enn forgjengeren Far Cry 2. Kort og godt kan man si at Far Cry 3 handler om en helt vanlig fyr fra California som tvinges til å overleve i brutale omgivelser, og som spiller kan jeg sånn sett "kjenne meg mer igjen" i situasjonen enn i et klassisk militær-shooterspill, fordi jeg heller ikke har denne militære bakgrunnen.
Historien er vel kanskje ikke akkurat realistisk, men jeg blir likevel innbydt i Jason Brodys reise og kamp for overlevelse, og det er fascinerende å se hvordan dette påvirker ham.
Dessverre er han også irriterende og umoden, men dette er sikkert et grep fra Ubisofts side iallefall - det er jo ikke sikkert vi skal like denne fyren selv om vi styrer ham.  Ubisoft har iallefall gjort noen gode grep med å fange meg som spiller inn i denne fiendtlige verden.
Jason Brodys venner er en blanding av omtrent  like uinspirerte karakterer, selv om jeg må innrømme at Jason Brodys kjæreste Liza viser tegn til mer dybde hvertfall på et emosjonelt plan. Dette viser seg blant annet i Jasons tanker når Jason er på vei for å hente en sopp i en undervannshule, og Liza konfronterer Jason med sin umodenhet og rastløshet.

Det går heller ikke an å overse Far Cry 3s store salgselement, antoganisten Vaas. Vaas oppnådde mye oppmerksomhet helt fra første gameplay video av Far Cry 3, og jeg kan ikke si annet enn at Michael Mando gjør en helt utmerket rolletolkning som Vaas, og skuespillet hans er kanskje noe av det mest imponerende jeg har sett i spillverdenen noen gang. Dessverre stopper det der. For Vaas er ikke mye mer enn en forvokst drittunge i mine øyne. Han banner i et sett, ikke ulikt karakterene i den største møkkafilmen ever, Boondock Saints, og har noen ustyrlige raseriannfall. Denne fyren får jeg rett og slett ikke mye respekt for. Og dessverre synes jeg ikke han har så mye interessant  på hjertet heller. Jeg vil tippe at mange har falt for Mandos karismatiske og overbevisende spillespill med Vaas, men helt ærlig ser jeg bare ingen dybde bak denne fasaden. Jeg vet jeg kommer til å bli upopulær ved å si dette, men jeg er jo nødt til å være ærlig. Hele Vaas er for meg en stor vandrende klisje som bare irriterte meg. Bare små endringer i dialogen kunne nok gjort mye på dette.

Her ønsker jeg også å dra en sammenligning til antoganisten i Far Cry 2, The Jackal. For der The Jackal ikke akkurat var en fyr med veldig mye utstråling hadde han tross alt en hel masse interessant å komme med, og det var en mål og mening bak det hele. 
Vaas opplever jeg mer som et spill for galleriet; it's all on the outside, dessverre. 

Men man skal ikke la en irriterende antoganist ødelegge et spill av den grunn. Far Cry 3 var tross alt spennende fra start til slutt, og berører på lik linje med sin forgjenger også mørkere temaer, enn om kanskje ikke på en like realistisk måte. Hva jeg sikter til med må du nesten finne ut av selv.


Jeg skulle ønske jeg kunne snakke varmere om denne fyren...

       Skulle ønske jeg kunne snakke varmere om denne fyren


                                            Gameplay og spillelementer

Gameplay-messig glimrer også Far Cry 3 som en stor stjerne. Ubisoft har virkelig fått til mange gode grep for å skape best mulig underholdning med Far Cry 3. Variasjonen i oppdragene og hvordan man må varierer mellom å snike og bruke rå våpenkraft er gode eksempler på dette. Særlig i starten når Jason Brody ikke har oppbygget seg mye erfaring ennå, er han ganske sårbar for fiender, og det skal ikke mange kuler til før man dør om man går ut i åpen ild. Derfor ble jeg ofte tvunget til å snike meg mer enn jeg kanskje hadde lyst til, dog var dette svært lærerikt for senere hendelser i spillet.
Helsefeltet og evnene dine til å heale deg selv er bare en av mange ting som oppgraderes hos Jason gjennom spillets gang. Du er nærmest nødt til å jakte på forskjellige dyr for å kunne sy større lommebøker som rommer mer penger, samt større ryggsekker som rommer flere våpen osv. RPG-elementet er altså svært tilstedeværende, og underbygger følelsen av at man må gjøre ting for å utvikle seg og overleve på Rook Islands gjennom spillets gang.

Motordrevne fremkomstmidler må også nevnes. Du har hangglidere, vannscootere, motorbåter og biler for å nevne noe, som tilgjengelige fremkomstmidler i Far Cry 3, og som ikke minst endrer hvordan man går frem når man planlegger sine strategier. F eks kan man velge å finne en hangglider å fly over en base for å få overblikket fra lufta, og deretter planlegge hvilken vei som er best inn. Et annet alternativ kan være å bare ruse inn med bil å kjøre ned så mange fiender som mulig. Her gjelder det å finne sin egen stil.

Utover dette synes jeg virkelig majoriteten av oppdragene i Far Cry 3 er ganske varierte, og jeg må gi honnør her, fordi det er mer variasjon her enn i forgjengeren. Alt fra utorskning av et skip, til underjordiske huler og langstrakte hasjåkere skaper god variasjon i terrenget. I tillegg kan oppdragene variere til alt fra at man skal redde en av sine venner, til at man skal finne en eller annen teit gjenstand som man levere en av de mange skrullingene på øya, for å finne ytterlige informasjon om hvor man skal videre i spillet.

Det er kort å godt mye å utforske og mye man kan prøve ut i Far Cry 3. Etter at man har fullført hovedoppdragene er det også en del sideoppdrag å andre aktiviterer man kan finne på om man ikke er lei helt ennå. For min egen del klarte jeg ikke legge fra meg Far Cry 3 på enn så lenge!

Far Cry 3 byr på en rålekker verden

                    Far Cry 3 byr på en rålekker verden

                                       

                                          Konklusjon

Far Cry 3 er et helt fantastisk godt og underholdende spill med mange spennende og varierte oppdrag og en spennende verden. Historien er helt okei og på sitt beste berører den noen mørke elementer og tar til og med noen litt modige valg, selv om den ikke har helt samme gjennomslaget som Far Cry 2 hadde. Imidlertid er Far Cry 3 mer variert i sine oppdrag og verden virker på mange måter mer levende med alle sine psykopater og florerende dyreliv. Topp karakter fra meg!

8 kommentarer

Klikk her for å hente kommentarene

Far Cry 3

Far Cry 3
Testet format: PC
Format: Playstation, Xbox, PC
Omtalt: 30.05.2014
Karakter: 6


Spill-informasjon


Utvikler: Ubisoft Montreal
Utgiver: Ubisoft
Utgivelsesdato: 29. november 2012
Aldersgrense: 18+

Les mer om Far Cry 3

Relaterte tags

Siste redaksjonelle anmeldelser