Tidløs klassiker, men ikke perfekt Karakter: 5

Flåklypa Grand Prix: Gullutgave

Tidløs klassiker, men ikke perfekt

Av Alyxx 13.01.2017 22:59
Enestående grafikk, ekstremt varierte minispill og aktiviteter, tro mot filmen
Brukerfiendtlig kopibeskyttelse, en del ny musikk som ikke holder mål i forhold til originalen, litt manglende skuespillerprestasjoner

Flåklypa Grand Prix er mer enn en film. Det er et mesterverk som stort sett alle nordmenn har et forhold til, en film som vises hver jul på TV fordi vi ikke bare er stolte av den, men den har figurer som vi har forelska oss i, et soundtrack som er blitt like beskatta som filmen selv, og en setting som føles typisk norsk.
Å lage et spill basert på en film, særlig en klassiker som Flåklypa Grand Prix, er neppe noen enkel oppgave. I de fleste tilfeller har spill basert på filmer vært heller dårlige og uinspirerte prosjekter, som kun eksisterer som ren merchandise for å bringe inn penger basert på filmens suksess. Det er med den største glede jeg kan si at dette ikke er tilfelle med PC spillet om Flåklypa Grand Prix.

Spillet er på mange måter lagd i samme ånd som filmen, med sterk kontroll av Remo Caprino, Ivo Caprino's sønn som også jobbet på selve filmen. Det er sterkt tydelig at Remo har passet på at spillet representerer filmen på en bra måte, selv om det er tatt en del artistiske friheter. Det vises sterkt i kvaliteten på grafikken. Selv i 2000 var denne grafikken enormt imponerende. Du kan se pelsen på Ludvig i ganske rik detalj, og animasjonen, tross at den viser litt alder, er skjelett-basert, noe som gir ganske naturlige bevegelser for tiden. All grafikken er forhånds-rendera, en teknikk som ble brukt mye på 90-tallet for å lette byrden på datidens PCer som i mange tilfeller ikke hadde nok hardware til å takle avansert 3D i sanntid. Dette gjør at modellene, miljøene og alt grafisk har et ganske høyt detaljnivå, som klarer ganske nøyaktig å etterligne scenene i filmen til den minste detalj. Et godt eksempel er scenen i stuen til Reodor hvor bokstavelig talt alle rekvisittene fra filmen er med i bildet. Det er denne nesten perfeksjonistiske oppmerksomheten rundt detaljer som gir følelsen av at PC spillet om Flåklypa Grand Prix er et ekte Caprino-produkt.

Skuespillerne fra filmen er også tilbake for å gi nye stemmer til de kjente og kjære karakterene. Selv om jeg setter enorm pris på at dette er gjort, så kan du høre at det har gått 30 år mellom filmen og spillet. Frank Robert især høres ekstremt mye eldre ut, noe som gir en ganske merkelig kontrast mellom spillet og filmen, og gjør at ikke alltid spillet føles ut som det finner sted samtidig med filmen, siden Reodor høres mye yngre ut i filmklippene. Det samme kan sies om Kari Simonsen som ikke helt høres ut som hun gjør sin beste jobb her. Hun mangler litt energien som Solan hadde i originalfilmen og føles litt ut som hun er litt for avslappa i rollen. Antakelig fordi hun er 30 år eldre, men det er litt trist å høre Solan høres så laidback ut når han egentlig burde være mer energisk. Toralv Maurstad er antakelig den som klarer best å hente seg tilbake til Ludvigs stemme, men selv hans stemme har øyeblikk hvor det ikke høres helt riktig ut. Jeg vil ikke si dette ødelegger spillopplevelsen på noen måte, og det er fantastisk at vi fikk høre disse skuespillerne igjen, men når man ser filmen og spillet side om side er det ikke til å unngå å høre at noe mangler, og det er trist å si det.

Målet i Flåklypaspillet er naturligvis å bygge Il Tempo Gigante. Selv om du ikke trenger å bygge bilen ferdig for å teknisk sett vinne spillet og beseire Blodstrupmoen, så kan du spille lengre enn det om du vil sluttføre bilen, noe som gir deg en god del ekstra belønning. Delene til bilen kan du få på mange forskjellige måter. Du kan vinne medaljer i de mange forskjellige minispillene, mange som er basert på klassiske arcade-spill, du kan gjøre aktiviteter, og du kan finne skjulte elementer i spill-scenene. De fleste spillene er enkle å lære men kan ta lang tid å mestre, noe som gir spillet ganske bra levetid om du vil mestre alle. Det er også en god del fokus på multiplayer siden flere kan lage profiler i spillet, perfekt for venner og familie, og turneringer kan settes opp hvor man kan konkurrere over poeng. Det er også en god del morsomme aktiviterer, som et enkelt tegneprogram, puslespill, et aktivitets-senter for å skrive ut motiver fra spillet, og flere morsomme tidsfordriv. På mange måter føles Flåklypaspillet ut som det burde komme med hver PC du kjøper siden mange av spillene og aktivitetene er perfekte pausespill som du kan spille i omganger. Du har alltid full kontroll over spillet, hvor mye du vil spille og hva du vil spille. Det eneste som er nogenlunde lineært er at du først må gå gjennom scenene for å oppdage alle aktivitetene og minispillene før du kan aktivere dem via hovedmenyen.

Gullutgaven legger dessuten til en god del ekstra innhold i 3D. Dette føles ganske gimmicky ut, og er kanskje moro i fem minutter, så jeg vil personlig ikke si det er noen grunn til å kjøpe gullutgaven annet enn at den kjører på Windows 7, noe den originale versjonen av spillet ikke gjør. Ekstra aktiviteter som ordmaskinen og kjentmannsprøven legger heller ikke til mye, men kan være morsomme i små doser.

Musikken er stort sett hentet fra filmen, med noen nye komposisjoner lagt inn her og der. Det er ingenting galt med den nye musikken i spillet, men den føles ofte ganske kjedelig ut og er ikke lagd med den samme energien som originalmusikken.

Men for det meste er Flåklypaspillet en sann fryd å spille, så lenge man har en disc som funker. Spillet kommer med en kopibeskyttelse som gjør at hvis discen på noen måte blir ødelagt, så kan du ikke spille lenger. Du har betalt 400 kr for å spille et spill som du må betale ytterligere for å få erstatta. På PC er dette en ganske utdatert holdning. Det er forståelig at kopibeskyttelsen ble lagt inn for å forhindre piratkopiering, men min holdning er at dette behandler brukeren som en potensiell kriminell. Selv i 2000 var denne typen kopibeskyttelse ganske uvanlig blant spill. De fleste nøyde seg med enkle serienummer, en form for beskyttelse som ikke gikk ut over brukeren. Problemet med beskyttelsen i Flåklypaspillet er at den straffer brukeren dersom et uhell skulle skje, eller brukeren bare vil spille spillet uten platen i stasjonen. Eller hva med i dag, når mange PCer ikke en gang har noen stasjon å putte platen i? Kort sagt bringer kopibeskyttelsen masse problemer med seg som kunne vært løst på en mer profesjonell måte. Men etter det jeg har hørt pantsatte Remo Caprino huset sitt for å spillet ferdig, så jeg vil jo ikke klandre ham for å forhindre at de tapte penger. Men det kunne muligens vært løst på en bedre måte, og jeg tror ikke det hadde skadet salgene noe særlig. Du må jo kjøpe gullutgaven fysisk for å få utbytte av det ekstra 3D innholdet i spillet, siden 3D-brillene følger med.

Flåklypaspillet trenger egentlig sårt en moderne HD versjon med oppdatert grafikk, muligens sluppet på digitale plattformer for mer spredning, og ikke trenger 16-fargers modus for å fungere. Spillet funker ikke på system høyere enn Windows 7, så det begynner å bli tid for det. For dette er, tross problemene, et himla bra spill som har lang levetid, og det er veldig viktig at Caprino har forståelse for det.

Kommentarer

Ingen kommentarer ennå..
Hva med å være den første?

Flåklypa Grand Prix: Gullutgave

Flåklypa Grand Prix: Gullutgave
Testet format: PC
Format: PC
Omtalt: 13.01.2017
Karakter: 5


Spill-informasjon


Utvikler: CapricornuS AS
Utgiver: Caprino Video Games AS
Utgivelsesdato: 01. januar 2001
Aldersgrense: 3+

Les mer om Flåklypa Grand Prix: Gullutgave

Relaterte tags

Siste redaksjonelle anmeldelser