14 spill er anerkjent som kunst
0

14 spill er anerkjent som kunst

nov 30 Spill.no  

Museum of Modern Art (MoMA) i New York har begynt på det som skal bli en permanent spillsamling på 40 spill, melder Kotaku.

Interaktivt design

Det prestisjetunge galleriet annonserte nylig de første 14 titlene som skal utgjøre en utstilling allerede i mars neste år.  Disse skal ifølge museet utgjøre en grobunn som på sikt skal gi rom til rundt 40 spill i en permanent samling under “arkitektur og design”-fanen.

– Er spill kunst? Helt klart, men de er også design, og en design-tilnærming er det vi velger å benytt i denne nye utforskingen av dette universet. De utvalgte spillene er valgt som tydelige eksempler på interaktivt design – et felt MoMA allerede har både utforsket og bygget en omfattende samling på, og som er et av de viktigste og mest omdiskuterte uttrykkene i kreativt, kontemporært design. Derfor har kriteriene ikke bare fokusert på de visuelle kvalitetene og den estetiske opplevelsen i hvert spill, men også på mange andre aspekter – fra kodens eleganse til design av spilleradferd – som gjelder for interaktivt design, heter det i MoMAs annonsering.

Dette er spillkunst

Når spillbransjen snakker om spill som er kunst, er det ofte titler som Ico, Shadow of the Colossus, Flower og Okami som trekkes frem, men interessant nok er ingen av disse inkludert i MoMAs oppfatning av emnet. Spillene som har fått æren av å utgjøre de første 14 i samlingen er i stedet Pac-Man,Tetris, Another World, Myst, SimCity 2000, Vib-ribbon, The Sims, Katamari Damacy, EVE Online, Dwarf Fortress, Portal, flOw, Passage og Canabalt.

På sikt er det snakk om å utvide samlingen til også å inkudere spillene Spacewar!, et utvalg av titler for Magnavox Odyssey console (den første spillkonsollen), Pong, Snake, Space Invaders, Asteroids, Zork, Tempest, Donkey Kong, Yars’ Revenge, M.U.L.E., Core War , Marble Madness, Super Mario Bros., The Legend of Zelda, NetHack, Street Fighter II, Chrono Trigger, Super Mario 64 , Grim Fandango, Animal Crossing og Minecraft.

Ta en titt til MoMAs hjemmesider for å lese mer om kriterier og utvelgelsesprossessen, eller kun for å godte deg i den uungåelige rage-festen i kommentarfeltet fra spillere som vet bedre.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.