Årets beste sportsspill er fortsatt problematisk
0

Årets beste sportsspill er fortsatt problematisk

La oss få det på bordet med en gang; NBA 2K19 er den meste basketballsimulatoren på markedet når det gjelder hva som skjer på banen. Den er neppe langt unna å være den beste sportssimulatoren på markedet heller.

Fjorårets utgave fikk mye velfortjent kritikk for å være grisk og spillerfiendtlig. I min anmeldelse skrev jeg at når et spill til fullpris benytter seg av de samme mekanikkene som gratis mobilspill er det på tide å rope varsku. Det skal sies at 2K har tatt seg sammen, men ikke i like stor grad som vi hadde et håp om.

For mikrotransaksjoner er fortsatt en sentral del i spillet. Enten for å oppgradere din spiller i My Career eller kjøpe pakker i MyTeam, men flere hårsveiser har blitt gratis da. Jippi. Samtidig er det flere måter å tjene de virtuelle kronene (VC) på. Riktignok handler få av dem om grunnen til at du kjøpte spillet riktig. Å spille basket.

Det skal også legges til at man tilsynelatende tjener mer VC per kamp man spiller enn tidligere. Samtidig så har karaktersystemet i karrieremodusen blitt mye tøffere med deg som spiller.

KARRIERE: Jeg prøvde å lage Peter Crouch. Den virkelige versjonen ser riktignok mer ut som en dataspillkarakter enn dette.

Når vi først er inne på karrieremodusen, hvor du lager din egen spiller og styrer kun han gjennom karrieren, så er dette den beste versjonen jeg har spilt så langt. Til forskjell fra tidligere år er den godt skrevet og regissert. Den klarer å vekke følelser og er samtidig morsom uten å være krampaktig. Noen snarveier er det, og jeg er ofte usikker på hvor mye valgene jeg tar har å si for historien, men det lever jeg fint med.

Problemet her er som sagt den jobben du må legge ned for å oppgradere spilleren din. Hvis du ikke er villig til å betale for det står du ansikt til ansikt med minispill som er mer arbeid enn gøy. Min Peter Crouch hadde en rating på 62 da jeg fikk kontrakt i NBA. Da er det begrensa hva du kan få til.

NABOLAGET: Lettere å finne fram, men det fortsatt en reklameplakat uten like

Nabolaget har blitt mer strømlinjeforma og enklere å navigere enn fjoråret. Her kan du også ta spilleren ut i kamper mot andre spillere. Jeg hadde ingen problemer med å spille online, bortsett fra at jeg er fryktelig dårlig.

Derfor passer MyLeague og MyGM meg bedre. Her kan du enten fritt lage din egen liga å spille i, med de laga du ønsker, eller så kan du bryne meg på managermodusen. I årets MyGM kan du dessuten velge to retninger. Den ene er den vanlige opplevelsen med å lede laget du ønsker. Den andre er en mer historierettet opplevelse. Og det er tydelig at mesteparten av kruttet er brukt på karrieredelen for historien her er fullstendig idiotisk og uinteressant.

Dette er jo disse modusene jeg anser som hovedmodusene. Spesielt offline. Det er her du får oppleve det NBA2K19 virkelig er god på. Basket. Spillet ser bedre ut enn noensinne. Både fysikken og flyten i spillet er eksepsjonell.

TAKTIKK: Det er mye du kan skru og stille på i det taktiske.

Det ligger i tillegg et utrolig dypt taktisk aspekt her. Kanskje mer enn noen gang nå som forsvarsspillet har blitt betydelig bedre. Tidligere var det en farbar strategi å isolere stjernespilleren din og la han drive til kurven med ballen. Nå er du mer avhengig av lagkamerater som setter opp muligheter for deg. Det har på en side blitt lettere å forsvare seg, men samtidig vanskeligere. Hvis du ikke er bevisst og nøyaktig i det du foretar deg blir du raskt overspilt. Både offensivt og defensivt tilpasser dessuten motstanderen seg din spillestil.

I MyTeam bygger du lag gjennom åpning av pakker og auksjoner. For alle som har spilt et sportsspill de siste årene er dette kjent landskap. Det fungerer slik det skal fungere. Pakkene er fryktelig dyre så hvis du skal bygge et lag du er fornøyd med må du enten legge ekte penger i potten eller spille MYE.

Presentasjonsmessig ser spillet bra. Lekre menyer og forseggjorte studiosendinger. Det som imidlertid kunne trengt seg en oppstramming var menystrukturen når det gjelder å endre taktiske disposisjoner. Det blir for overveldende og det krever mange klikk å komme seg dit man ønsker. Jobben som er gjort med kommentatorene fortjener også ros. De føles organiske og aldri slitsomme.

FLYT: Det er ingen sportsspill som har den samme flyten i i spillet som 2K19

Det er ingen hemmelighet at NBA2K18 krever mye for å glede av. Dette er en simulator i ordets rette forstand. Det er mye å holde styr på. For min del var det fortsatt nødvendig med en oppfrisker på Youtube, for læringsvideoene og treninga i spillet gir en dårlig indikasjon på hva som venter på parketten.

NBA2K19 er et bedre spill på alle nivåer. Selv de problematiske områdene er tatt tak i, men det hindrer dem ikke fra å fortsatt være problematiske. Mikrotransaksjonene er forsatt så problematiske at de delvis overskygger et fantastisk spill. Det er uansett lite tvil om at det er utallige timer med engasjerende og dyp basketmoro her. Men folkens, slutt å forhåndsbestille da.I så fall vil de aldri lære.

 

About Kjell-Arne Jørgensen

Journalist fra Drammen som bor og jobber i Skedsmo. Relativt altetende når det kommer til spill. Har fortsatt til gode å spille noe som er bedre enn The Witcher 2.

Legg igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.