Derfor er PSN nede!
0

Derfor er PSN nede!

Glem alt du hittil har hørt: En anonym moderator på den større Playstation-siden PSX-Scene.com har i natt frigitt hittil ukjent informasjon om hvorfor Playstation Network egentlig er nede.

Moderatoren som bare kaller seg chesh420 har akkurat frigitt informasjonen på det amerikanske nettsamfunnet Reddit. Nedenfor forteller han det han påstår er den egentlige historien om hvorfor Playstation Networks er nede. Teksten er oversatt og tilpasset av Spill.no.

– Sannheten er at det for noen uker siden ble sluppet en uoffisiell firmware til Playstation kjent som Rebug. Rebug gjør i praksis om Playstation-konsollen til en utviklerkonsoll. Dette gir deg en rekke muligheter som normalt sett bare utviklere (som for eksempel Electronic Arts, red. anm.) skal ha tilgang til.

Tillot gratis spill og programmer

– Ved hjelp Rebug og litt URL-manipulasjon kunne man også få tilgang til Playstation Network. Dette burde normalt sett ikke være noen større krise, men problemet er at Sony har stolt såpass mye på utviklerne sine at de ikke har verifisert kredittkortinformasjonen som utviklere har brukt på nettverket. Dette betyr at enhver person som har lastet ned Rebug og utgitt seg for å være utgiver, også kunne gjennomføre en ubegrenset mengde nedlastinger fra Playstation Store.

– Rebug kom ut 31. mars. Etterhvert som stadig flere lærte hvordan de lastet ned gratis spill og programvare fra Playstation Store, innså Sony behovet for å stenge ned hele nettverket. Sony jobber nå med å bygge om PSN-serverne sine slik at de blir mer sikre og forhåpentligvis klarer å holde Rebug-brukerne ute.

Ingen kredittkortinformasjon på avveie

Chesh420 har også noen betryggende ord til de som er redd for at deres kredittkortinformasjon er på avveie:
– Såvidt vi i PSX-Scene.com kjenner til, så er ingen sensitiv kredittkortinformasjon på avveie. Det var ikke mulig å få tilgang til den typen informasjon med Rebug-firmwaren.

Chesh420 opplyser videre at Sony nettopp har informert utviklerne sine at kun konsoller som kjører firmware versjon 3.60 og nyere vil ha tilgang til Playstation Network heretter.

Han anslår at Playstation Network først vil være online igjen når Sony har forsikret seg om at virkelig ingen kredittkortinformasjon er på avveie, utviklertilgangen er begrenset til verifiserte utviklere og Rebug-konsollene ikke lenger har tilgang til PSN.

Møter skepsis

En troverdig historie til tross: Chesh420 møter også sterk skepsis på nettet. Reddit-brukeren ifixsans skriver:
– Jeg jobber med datasentere hver dag. Et stort selskap som Sony ville aldri ha trukket ut pluggen på Playstation Network midt i en høytid over noen modifiserte konsoller. Enten fikk noen urettmessig tilgang til noe de absolutt ikke skulle – som en database over alle Playstation Network-brukere – eller så tok serverparken fyr. Det er de eneste grunnene til at Sony ville ha stengt ned Playstation Network.

Spill.no følger saken videre og kommer tilbake med mer. I mellomtiden oppfordrer vi våre brukere til å debattere saken i kommentarfeltet nedenfor.

About Erling Løken Andersen

Erling er tidligere ansvarlig redaktør i Spill.no, nå styreleder i Omega Media, som eier og driver Spill.no. Erling har jobbet med spill siden 2006; først som spillutvikler, deretter spilljournalist og redaktør.