En taktisk triumf
0

En taktisk triumf

Det vil alltid være en diskusjon om den seneste versjonen av Football Manager er verdt å kjøpe. Har utviklerne gjort nok for å forsvare prislappen eller er det bare en databaseoppdatering med noen kosmetiske forandringer?

Et prinsipp som Sports Interactive stort sett har holdt seg til er å holde seg til det som fungerer. Det fører selvfølgelig til at folk klager på at det ikke er nok forandringer. Samtidig, når man gjør store forandringer klager man på det også. Det gjør det vanskelig å vinne.

Football Manager 2019 har lagt seg på en slags middelvei. Kjernen av spillet er nærmest identisk med fjorårets utgave, men det er lagt til enkelte deler som er med på å løfte spillet. Det er spesielt tre aspekter jeg ønsker å trekke fram.

FARGER: Nye farger og enkelte endringer i menyen møter deg i FM19

Det første man legger merke til er nye farger og enkelte endringer i utseende på menyer. Alt til det bedre etter min mening. Du har i tillegg fått større frihet til å sette opp menysystemet slik du vil ha det. Selv om dette kun er en liten ansiktsløftning hjelper det deg som spiller til å navigere bedre.

Det andre er taktikkdelen, min favorittdel av Football Manager. Dette er delvis en kosmetisk forandring, men det er også lagt til noen muligheter du ikke har hatt tidligere. Det har ikke alltid vært like lett å forstå hva de forskjellige taktiske valgene betyr og når de settes i spill. Nå er de delt inn i tre faser; hva man skal gjøre når laget har ball, hva man skal gjøre ved når man mister eller vinner den og hva man skal gjøre uten ball.

TAKTIKK: Hvordan du bygger taktikk er langt bedre nå.

Dette og de nye valgmulighetene gjør det mye enklere å finslipe taktikken akkurat slik du vil ha den. Dermed blir analyseverktøyene som ble introdusert i 2017-versjonen langt nyttigere enn tidligere. Du har mer kontroll og de endringene du gjør er enklere å få øye på.

Det har også blitt introdusert en splitter ny taktikkbygger som hjelper deg med å spille slik du ønsker, som er langt bedre enn den gamle. Vil du spille gegenpress ala Klopp eller tiki-taka ala Guardiola? Ikke noe problem. Det er ikke sikkert det passer til spillerne dine, men taktikken blir iallfall riktig.

Den siste delen er treninga. Noen vil vel påstå at Football Manager kun er for spesielt interesserte. Jeg veit ikke om jeg er enig i det, men treninga er definitivt det. De siste årene har treninga vært ganske overgripende og generell. I 2019-versjonen går man litt tilbake i tid hvor du kunne finjustere lagets trening. Nå setter du opp lagets trening gjennom uka, med opptil tre bolker per dag.

Du kan sette opp egne program eller så kan du velge program som allerede er laget, og som fungerer helt fint. Det er enkelt å se hva hver øvelse gir av treningsfordeler. Du fordeler også spillerne dine inn i treningsgrupper. Det mest vanlige er offensive, defensive og keepere, men du kan også gjøre det mer spesifikt.

Ifølge utviklerne finnes det ingen ultimate treningsopplegg som funker overalt. Treninga henger tett sammen med taktikken du bruker og bør derfor settes opp deretter. Du får også veldig nyttige oppsummeringer av treningene hver uke.

TRENING: Ingen «pig in the middle» dessverre.

Alt dette, sleng på individuell trening per spiller i tillegg, vil ta mye tid. I et spill som allerede tar mye av tida de har jeg full forståelse for at ikke alle er motiverte for dette. Derfor blir den største revolusjonen i FM på mange år bare nok en ting du setter assistenten din til å styre. Noe som er litt synd da det åpenbart er lagt ned mye tid og flid til å få dette bra.

Bortsett fra dette er det omtrent samme spillet fra i fjor. Speidersystemet fikk seg en liten overhaling i fjor for å gjøre det mer realistisk, noe som er videreført. Det er også fjorårets store nyhet som var sosiale grupper og spillerhierarki. Nok en snubletråd for deg som manager å ta hensyn til. Nå er du virkelig nødt til å trippe rundt de forvokste mannebabyene i fare for å dulte borti noen egoer.

Det store spenningsmomentet hvert år er hva som er gjort med kampmotoren. Sport Interactive påstår alltid at det er gjort kjempemye, men det er ikke alltid like lett å få øye på. I år sitter jeg igjen med en følelse av banespillet flyter bedre enn tidligere. Problemet er når man nærmer seg målområdene. Spesielt keeperne er hjelpeløst dårlige. Som de har vært helt siden 3d-motoren ble lansert.

KAMPMOTOR: Ikke så mye nytt her for å være ærlig.

Etter hvert som Football Manager har blitt mer omfattende og mer avansert har også terskelen for nye spillere blitt høyere. Det har blitt tatt steg i riktig retning de siste årene, først og fremst med en bedre menystruktur. Det har også blitt gjort noen spede forsøk på opplæring. Selv om årets versjon er langt i fra perfekt, så er opplæringsmodulene mye bedre. De forteller deg faktisk hvordan spillet fungerer.

Football Manager 2019 balanserer fortsatt på en hårfin linje mellom simulering og jobb. Du har allerede sittet mange timer foran skjermen før du rekker å spille din første tellende kamp. Man kan alltid si at det ikke har blitt gjort nok endringer til å forsvare fullpris, men det er ingen tvil om at man får usannsynlig mange timer med glede, frustrasjon og sinne for pengene. Og de timene føles aldri bortkasta når man sitter og spiller.

 

About Kjell-Arne Jørgensen

Journalist fra Drammen som bor og jobber i Skedsmo. Relativt altetende når det kommer til spill. Har fortsatt til gode å spille noe som er bedre enn The Witcher 2.