FIFA 22 – Mye å henge fingrene i
0

FIFA 22 – Mye å henge fingrene i

Hvert år er det flere ting som er sikkert, julebrus og godteri kommer ut lenge før jul, sommervarmen kommer og vi nordmenn klager fordi vi har glemt den kalde vinteren og det kommer et nytt spill i FIFA serien.

Denne anmeldelsen er skrevet av en som ikke har spilt et fotballspill på ca 18år pluss minus og jeg har heller ikke vært noen stor tilhenger av fotballspill.Det vil si at dette blir et litt annerledes syn på FIFA 22 utenom de vanlige årlige anmeldelsene.

For en som bare har spilt vanlig Fifa før, så er det veldig mange nye moduser her enn før, for undertegnede var alle helt nye og ukjente utenom vanlig fotball med eller mot venner lokalt.

Det første som skjer er at du må lage din egen spilleravatar, der du kan tilpasse alt fra vekt og høyde til hvordan nesen og haken skal være formet, det er nesten på Sims nivå med tanke på hvor detaljerte tilpassninger du kan gjøre. Denne avataren kan du bruke i flere av spillets mange moduser. Det fine med det er at du føler deg litt mer involvert i spillet som din egen avatar.

Volta mode minner meg litt om Fifa Street serien med at du styrer kun deg selv, andre spillere fyller inn resterende plasser på laget og du kan tilpasse figuren din med ulike ferdighetstrær som gjør deg raskere, flinkere til å drible eller gjør så du skyter hardere og bedre treffsikkerhet. Denne modusen er litt gøy fordi du føler at for hver kamp så ser du fremgang. Du får ferdighetspoeng basert på hvor godt du spiller og kan bruke disse til å utvikle karakteren din og kjøpe nye klær å tilpasse deg med for å skille deg ut fra andre spillere.

Fifa Ulitmate Team delen er noe for seg selv.

Her skal jeg være veldig ærlig å si at her skinner det veldig godt gjennom at jeg ikke har rørt et FIFA spill på mange år, for denne har jeg bare så vidt hørt om, og har nå fått teste den selv, men merker at det er langt fra nybegynnervennlig. Du kastes rett ut i det, og får meny på meny bortover med undermenyer deretter igjen med informasjon som egentlig er mer avskrekkende enn givende for en som er inne på det for første gang.

Som samler av Pokémon-kort så ser jeg veldig appellen til FUT. Det at du som fotballfan kan bygge opp ditt eget fotballag bestående av dine favorittspillere gjennom tidene er jo en genial idé! Det er litt kjedelig slik sett at det vil koste å skaffe seg de høyt profilerte spillerne enten i form av veldig mange timer med spilling eller at du bruker en del ekte penger på kortpakker for å se om du får de spillerne du ønsker deg mest.

Stemningen utviklerne har skapt under hver kamp er til å ta og føle på, lydbildet med de gode kommentatorene og generelt hvor «levende» stadion med publikum og spillerne føles er veldig ekte og godt gjennomført.

Følelsen av kontroll på spillerne når du løper rundt med ballen er også upåklagelig, borte er den følelsen av tunge potetsekker fra de gamle spillene, her føles hver spiller lett og rask på bena og klare for å drible og leke rundt motstanderne på banen.

Karrieremodusen er nok den som soleklart står sterkest av dem alle for undertegnede. Her kan du også bruke din avatar og leve deg inn i rollen som en helt ordinær spiller som skal følge drømmen om å bli fotballproff.

Her skal du være med på treninger mellom hver kamp for å bli bedre, tilfredsstille treneren til at du får være med på kamper fra starten av i stedet for å være innbytter. I starten av hver kamp blir det stilt en del krav fra treneren din til deg som du må oppfylle for å gjøre treneren fornøyd med innsatsen din, og du får også her ferdighetspoeng som er med på å styrke deg som spiller for hver level du går opp.

Du kan også simulere kamper og treningsøkter i stedet for å spille selv, men det vil ikke bli like gode prestasjoner som om du selv deltar.

Skulle du gå lei av å være spiller på laget, og heller ønske at du kunne lede et lag i stedet så har du også en trenerdel av karrieremodusen for deg som har en indre fotballtrener som vil ut og prøve lykken.

Her kan du velge mellom å ta over en eksisterende klubb eller opprette en ny, oppretter du en ny får du bestemme alt fra navn og hvilken type klubb du er, liten, ungdomsklubb, proffklubb osv. Her får du også bestemme design på emblem, drakter hjemme og borte samt detaljstyre hvordan stadion din skal se ut både på gressmatten med farge på linjene helt til fargen på tribunene. Alt i alt så får du velge hvordan det meste skal være etter ditt eget ønske.

Når det kommer til selve spillmekanikkene så får du detaljstyre økonomien til laget ditt, du setter opp hvem som skal spille hvor og formasjon. Du må også passe på at laget følger treninger som er satt opp, og du lager en ukeplan med hvilke dager spillerne skal ha hviledager og hvilke dager som skal trenes på. Når det kommer til kjøp og salg av spillere har du mulighet til å påvirke utfallet enten ved å kreve mer penger eller avslå tilbud du får.

Når du skal spille en kamp får du mulighet til å delta på pressekonferanse før kampen, der journalister stiller spørsmål og du får dialogvalg til å besvare, og disse kan være med på å motivere laget ettersom hvordan du svarer på spørsmål fra pressen.

Alt i alt er Fifa 22 en meget kompetent pakke med innhold for dem som er glad i fotballspill og serien generelt. Grafikken i spillet er veldig godt gjennomført med gode animasjoner på spillerne og spillet flyter veldig godt teknisk. Under min gjennomspilling på Xbox Series X kjørte spillet som en drøm og opplevde ingen tekniske bugs osv.

Det at du får så mye innhold med tanke på spillmoduser, dybden innenfor de enkelte slik som karrieremodusen gjør at du har nok å henge fingrene i utover høsten om du synker dypt inn i FIFA22. Slik sett kan jeg lett anbefale dette til alle som liker fotballspill. Jeg tror også at de som ikke har spilt mye fotballspill på flere år, eller generelt ikke er så store fan av fotball som undertegnede kan også finne en del glede i FIFA22 om de er åpne for det.

About Nichlas Krabsethsve

Gamer pappa som elsker alt av spill! Vokste opp med Super Mario på NES, og spiller alt fra Mario til Wolfenstein og Resident Evil. Det meste faller i smak! :)