Fingerfotball
0

Fingerfotball

jan 04 Spill.no  

Håndholdt fotball har aldri fungert for meg. Det har noe med mediet å gjøre. Fotball er noe man opplever på stadion eller på TV. Stor TV, med publikumslyd som fyller rommet og engasjerte kommentatorer. Enten via TV-sendte kamper, eller via spill som FIFA og Pro Evolution Soccer. Det handler om å ha et format som passer innholdet, og for meg blir fotball på en liten håndholdt skjerm unaturlig.

Touch-fotball

Derfor var det med visse reservasjoner jeg satte meg ned med den splitter nye Vita-versjonen av FIFA Football. Ikke FIFA 12 Vita, vel å merke, bare FIFA Football. Kan det være fordi Electronic Arts tar visse forbehold om Vitas suksess og velger å gi ut sitt første FIFA-spill uten tall bak tittelen i tilfelle det skulle bli det første og eneste FIFA-spillet til plattformen?

Produsent David Mantzel smiler beskjemmet når jeg spør han om dette er grunnen til at de har droppet det tradisjonelle årstallet bak tittelen.

– Det handler om nestegenerasjonsopplevelsen, og med de trykksensitive skjemene er dette mer enn FIFA 12. Vi ville forsikre oss om at touch-elementene definerte Vita-versjonen, og at spillerne skjønte at dette er et forskjellig spill fra FIFA 12, derfor har vi valgt å ikke kalle det FIFA 12 men FIFA Football. Vi snakker om en ny måte å spille fotball på, understreker Mantzel.

Den nye måten å spille på blir jeg kjent med umiddelbart. På skjermen foran meg er treningsfeltet. I tro FIFA-stil er jeg alene på banen med en keeper i mål. Jeg løper fremover og skyter mot målet. Skuddet løsner jeg ved å trykke en finger mot baksiden av Vita-konsollen. Trykker jeg oppe til venstre går skuddet mot venstre kryss. Nede til høyre gjør at jeg legger skuddet langs bakken helt inntil stolpen. Moro. Intuitivt. Nyskapende.

Skyting via bakplaten til Vita gjør faktisk spillet litt annerledes enn FIFA 12. Selv om jeg bruker litt tid på å venne meg til å skyte på denne måten blir skuddene mine fort mer presise og spektakulære enn jeg får til i konsollversjonen.

Bruk av den trykksensitive skjermen på forsiden er derimot en langt mer komplisert affære. Poenget her er å erstatte pasningsknappen med skjermen. Ved å trykke på en medspiller passer man ballen til denne. En god idé på papiret, men langt fra like god i praksis. Når hånda mi blokkerer halve skjermen, og jeg må bytte mellom å gripe Vita-konsollen med begge hendene og flytte hånda slik at jeg kan peke på skjermen, blir det bare rot. Heldigvis kan man spille spillet på mer tradisjonelt vis.

Touch-fascisme

Andre Vita-utviklere jeg har snakket med har fortalt at Sony krever at spill som utvikles til konsollen må benytte alle funksjonene til den nye konsollen, og utviklere har dermed følt seg tvunget til å tilrettelegge funksjoner for de trykksensitive overflatene på Vita. Mantzel understreker at dette ikke har vært en utfordring under utviklingen av FIFA Football.

– Vi var heldige, for vi ville virkelig bruke touch-skjermene. Samtidig har vi sørget for å gjøre det valgfritt, men jeg tror de som lærer seg å bruke skjermene vil oppdage at de får en fordel. Å skyte ved bruk av den trykksensitive bakplaten kan virkelig forvirre keeperen, spesielt om du spiller mot noen andre, forklarer Mantzel.

Likevel er det ikke helt uproblematisk. Kanskje har jeg for store hender, eller så er det bare Vita-prototypen jeg spiller på som ikke er helt ergonomisk utformet, men fingrene mine streifer rett som det er borti bakflaten mens jeg spiller, noe som resulterer i mange uønskede skudd.

En vanesak, helt sikkert, men likevel symptomatisk for mitt forhold til håndholdte fotballspill. Det blir for smått, trangt og fiklete. Det store spillet skal reduseres til en liten skjerm, og de omfattende kontrollene skal skvises inn på små knapper og flater. Etter tre kamper sliter jeg med en klaustrofobisk følelse, jeg lengter etter en stor skjerm. Noe som yter spillet rettferdighet, og jeg begynner å få krampe i fingrene fordi jeg hele tiden må passe på at jeg ikke kommer borti bakplata og skyter ved et uhell.

Grafisk sett overbeviser FIFA Football på Playstation Vita. Teknisk sett henger det også på greip, men de mange ufrivillige berøringene av bakskjermen gjør det til en mer anstrengende variant av FIFA enn det jeg er vant til fra konsollene. Det føles litt meningsløst å spille en forminsket versjon av et spill som gjør seg bedre på større formater. Kanskje kunne spillet blitt mer fengende om EA Sports hadde forsøkt å lage en litt enklere variant tilpasset det håndholdte formatet, noe med strategien fra Ultimate Team kombinert med enklere og mer intuitive spillkontroller, og lettere å plukke opp på farten?

Se flere bilder fra FIFA Football på neste side!

FIFA Football utvikles av EA Sports og utgis av Electronic Arts. Spillet lanseres på Playstation Vita senere i år. Spill.no testet spillet hos EA Sports i Canada, tur og opphold ble betalt av Electronic Arts.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.