Football Manager 2022 – Akkurat det du forventer
0

Football Manager 2022 – Akkurat det du forventer

Kan du gjøre det bedre enn Solskjær i Manchester United? Eller skal du gjøre et forsøk på å få Barcelona tilbake til gammel storhet? Hva kan du få til med oljemilliardene i Newcastle? Kanskje du rett og slett skal starte uten jobb og se hvor du havner. Det er uansett ingen feil måte å spille Football Manager på.

Forsøker å gjøre Newcastle helengelsk, men fortsatt konkurransedyktige.

Selv ble mitt første spill på Football Manager 2022 med Newcastle, hvor utfordringa var å få suksess med et helengelsk lag. Mulig jeg gjorde en tabbe ved å kjøpe Declan Rice for nærmere en milliard.

Med spillserier som kommer ut en gang i året så er det alltid en vanskelig balansegang med tanke på hvor mye du skal endre. På den ene siden kan du ikke endre for mye på et spill som folk kjenner og har fulgt i så mange år. Samtidig må du ha såpass med oppgraderinger at en ny utgave føles nødvendig.

Denne balansegangen har Football Manager som regel mestret veldig godt. Det er sjelden nødvendig å kjøpe den nye utgaven, men det er som regel nok nytt til å forsvare et kjøp.

Kampene har blitt bedre.

Årets størst forbedring ligger i kampmotoren. Det har vært ganske interessant å se de nørdete videoene som ble sluppet før spillet kom ut og viser hvordan de har jobbet med den nye animasjonsmotoren. Spesielt når man ser hvordan det fungerer i praksis når man omsider har fått spillet i hendene.

Det er vanskelig å gi noe annet enn et førsteinntrykk av kampmotoren før man har spilt en god stund, men førsteinntrykket er veldig godt. Både spillerne og ballen beveger seg mye mer troverdig enn tidligere. Det gir spillet et mer polert uttrykk og enda viktigere så tar det bort en del irritasjonsmomenter i kampene. Ikke noe er så irriterende som når du taper på noe som ser ut som urealistisk fjas. Det har det heldigvis blitt merkbart mindre av.

Spillerne på banen har i tillegg blitt smartere i valgene sine og spillernes kvaliteter reflekteres tydeligere på banen. Det jeg imidlertid ikke har merka så mye er at presset skal ha blitt smartere.

Deadline day er nå verdt å være med på.

Et av de dårligst utnyttede aspektene ved tidligere versjoner er deadline day. Her får du spørsmålet om å delta, men som regel takker jeg nei fordi hele greia rett og slett er underutvikla og kjedelig. Derfor er årets store positive overraskelse omarbeidingen av deadline day. Med den nye hub-en kan du få full oversikt over hva som skjer og du føler deg delaktig selv om du ikke gjør noe. Spillere blir kontinuerlig gjort tilgjengelig, priser kuttes og plutselig interesse i dine spillere. Dette er en liten, men viktig forbedring som gjør spillet artigere.

Samtaler med støtteapparat, spillere, pressekonferanser og den slags har som vanlig fått en utvidelse. Det gjør at det går litt lenger før du når mettelsespunktet og setter alt over til assistenten, men det blir nok uansett løsninga for de aller fleste.

Her er det mye å dykke ned i.

Lik det eller ikke, men statistikk og analyse får bare større og større plass i den moderne fotballen. Så også i Football Manager 2022. Også i fjor hadde du tilgang på overveldende mye statistikk og analyse hvis du visste hvor du skulle leite. Nå er alt strømlinjeforma i en datahub. Det er ikke noe krav om å bruke det for å oppnå suksess, men hvis du sliter kan det være lurt å ta et dypdykk for finne ut hva som ikke fungerer.

Spørsmålet er som vanlig; er dette nok for å kjøpe den nye versjonen? Svaret er som alltid: Tja. Du får en databaseoppdatering og en noe bedre kampopplevelse. Kan man forvente noe mer? Ja, for et spill til fullpris kan man egentlig det. Ønsker vi noe mer? Nei, egentlig ikke.

About Kjell-Arne Jørgensen

Journalist fra Drammen som bor og jobber i Skedsmo. Relativt altetende når det kommer til spill. Har fortsatt til gode å spille noe som er bedre enn The Witcher 2.