Futuristisk og innovativt… i 1995
0

Futuristisk og innovativt… i 1995

Jeg husker Playstation 1 som en gulltid for mange spill. Jeg var vandt til pixlete spill i 8- og 16-bit med en bokstavlig manglende dybde. Pipen fikk da en helt annen lyd med Playstation og dens store bibliotek med kule og innovative titler ulikt alt vi hadde sett før. Vi satt med hakeslepp hele gjengen når vi første gangen opplevde Crash Bandicoot, Tekken, Metal Gear Solid, Gran Turismo og Ape Escape. Blant disse gigantene fant vi også det villeste bilspillet vi noensinne hadde spilt. Et som gikk så fort at vi ikke turte å blunke når vi spilte. Øynene var klistret til WipEout.

I år er WipEout tilbake for første gang på Playstation 4, men bare i form av en ikke like umiddelbar spennende samlepakke med de to siste spillene i serien. WipEout Omega Collection inneholder WipEout HD (PS3, 2008), WipEout HD Fury DLC (PS3, 2009), og WipEout 2048 (Vita, 2012). Annet enn å oppgradere alle spillene til HD, 4K og 60FPS er det ikke mye som er blitt gjort. WipEout vil derfor yte absolutt best på en Playstation Pro og 4K-TV, men selv har jeg bare spilt på en vanlig PS4 og det ser absolutt greit ut der også.

Nå syntes jeg det ble mye snakk om specs til noe som fremdeles bare er et konsollspill, noe som mange enten ikke bryr seg om, eller bryr seg litt for mye om. WipEout føles derfor nesten ut som en tech demo for Playstation Pro, men det er kanskje akkurat det WipEout alltid har vært? Det originale spillet var lanseringstittel til PS1, det kom bare et spill i serien til PS2, det første håndholdte WipEout var også en lanseringstittel for PSP, WipEout HD hadde allerede 60FPS på PS3, og WipEout 2048 ble utviklet side om side med PS Vita og ble brukt til testing av konsollen. I år gadd de ikke engang å lage et nytt spill.

Men hvordan er det å faktisk spille spillet da? Det er ok, men kan føles kranglete å styre, og fartsfølelsen er nesten ikke tilstede. WipEout minner meg om å kjøre Mario Kart på 50cc, når det burde vært 250cc. De vanskeligere løpene etterhvert går en god del fortere, men da dukker det andre problemer opp som f.eks. med å manøvrere bilen. Å bli kjempegod i WipEout vil nok være en hard og lang vei å gå. Du har meget god kontroll på bilene dine, men de bruker gjerne 1-2 sekunder på å få fult rattutslag, så du må time en hver eneste sving ganske godt. Jeg syntes også det var usedvanlig vanskelig til tider. Jeg gjorde et forsøk på å få 1. plass på alle løp, men måtte til slutt bare gi det opp for å komme videre. Det er nok med god grunn spillet lar deg gå videre så lenge du er på 4. plass eller bedre. 

Du plukker opp våpen og hjelpemidler i kjent karting-spillstil. Du får raketter, pulsbomber, jordskjelv, skjold, turbo eller kanskje til og med autopilot. Veldig vanlige og typiske angrep, men uten den sjarmen man finner i f.eks. Mario Kart der du kaster skilpadder og bananer. I WipEout ser det bare ut som forskjellige lys.

Jeg brukte ikke mange timer med spillet før jeg merka jeg begynte å bli bare lei og frustrert. Jeg syntes ikke bilene var noe gode å kjøre, jeg greide aldri 1. plass og i Time Trials endte jeg alltid med å være under sekunder fra å få gullmedaljer. Kanskje jeg bare er dårlig til å spille WipEout, og ikke burde klage for mye på det, men så hoppa jeg over til WipEout HD, og det var plutselig en helt annen verden. I WipEout HD var det mye bedre å styre bilene, jeg greide å kjøre hele runder uten å kræsje, jeg vant flere fullmedaljer, også på de høyere vanskelighetsgradene, og jeg hadde det endelig litt gøy igjen fordi jeg følte jeg vant kappløp uten at spillet eller kontrollen var til noe hinder. Eneste problemet her var at bilene føltes enda tregere ut til å begynne med…

Jeg tror ikke jeg kommer til å spille WipEout noe mer etter denne anmeldesen, ihvertfall ikke på vanlig PS4 og HDTV. Gi meg en PS Pro og 4K TV og kanskje vi snakker om andre boller da, men uavhengig av grafiske finesser så blir WipEout ironisk nok for fort kjedelig. Er man opptatt av å ha teknisk gode spill så er WipEout Omega Collection et kult kjøp for 399kr, men jeg ville mye heller anbefalt Fast RMXNintendo Switch for 160kr. Om bare to måneder kommer også Redout til PS4, Xbox, PC og Oculus og ser akkurat ut som hva WipEout skulle vært. Denne serien har rett og slett ikke taklet konkurranse. 

About Stig Kenneth Limmesand

Stig Kenneth Limmesand. 25 år og enda ikke voksen. Bachelorgrad i videojournalistikk. Spiller alle mulige spill, men foretrekker eventyr og platformere. Favorittene er blant annet Mario, Zelda, Crash, Metal Gear Solid, Kingdom Hearts og Rock Band.