G2A prøver å reparere rykte sitt ved å kjøpe seg god presse
0

G2A prøver å reparere rykte sitt ved å kjøpe seg god presse

jul 09 Anders Lønning  

Det har vært noen tøffe uker for grå-markedsplassen G2A for å si det mildt, og med dette ser det ikke ut til å bli stort bedre.

Nettstedet hvor du kan få kjøpt digitale spillkoder til, ofte mistenkelig, lave priser har i lengre tid hatt på seg rykte for å være mindre enn i møtekommende til kritikken rettet mot at de bevisst driver med en form for digital heleri og at de tilrettelegger for kredittkort svindel/hvitvasking av penger.

Dette er anklager som flere ganger har kommet på bordet i løpet av de siste årene, etter at kunder har endt opp med å kjøpe stjålne koder fra lyssky tredjeparter som benytter seg av G2A’s markedsplass som en plattform for hvitvasking. Og selv om G2A langt i fra er den eneste forhandleren innen grå-marked spillkoder, har deres sponsor avtaler med en rekke streamere og Youtube-personligheter over årene gjort dem til en av de aller mest synlige.

For litt over en uke siden tok Mike Rose fra utgiver No More Robots til twitter i en tirade mot hvordan G2A har kjøpt seg reklameplassering via Google som fremhever en lenke til G2A foran et av No More Robots’s spill Descenders. 

En av grunnene til at Mike er så sinna på dette er at et salg gjort gjennom G2A ikke bidrar til inntekt for utgiveren på samme måte som et salg via Steam, Epic Games Store eller andre markedsplasser ville gjort. G2A er en markedsplass for uavhengige tredjeparter, hvor noen av dem muligens kan ha stjålet kredittkortene de brukte for å tilegne seg kodene de ønsker å selge videre.

Rose’s oppfordring til de som syntes det er ålreit å kjøpe koder fra gråmarkedet er at han heller ser at de piratkopierer spillet istedenfor, fordi det i det minste ikke genererer mye ulønnet arbeid for utvikleren av spillet som må drive kundeservice ovenfor noen som ikke har kjøpt spillet på helt legitimt vis.

Bilderesultat for descenders

Det var G2A’s markedsføringskampanje for indie spillet Descenders som fikk ballen til å rulle denne gangen.

Som svar på anklage gikk G2A ut på offensiven med å si at de ikke trodde dette var et så stort problem som indieutviklerene ville ha det til, og at indie-spill bare utgjorde 8% av salgene gjort via plattformen deres, mens de resterende 92% er gjensalg av såkalte AAA spill (storspill fra EA, Ubisoft, Square Enix, etc.)

Dette ledet Mike Rose til å starte en underskriftskampanje som ber plattformholderen om å slutte å selge indie-spill på bakgrunn av den uforholdsmessige skaden svindelen forårsaker små utviklere.

Den populære Youtuberen Jim Sterling, som forøvrig har vært en høylytt mostander av G2A og grå-markeds praksisen i årevis, plukket opp tråden der hvor Mike og de andre la dem, og la det bare være sagt at responsen til G2A har vært langt fra overbevisende om at de handler i spillutviklerne og spillernes beste interesse.

Men alt dette var før en rekke spillnettsteder mottok denne mailen fra en som påstår at han jobber i G2A, og at de nå vil prøve å reparere sitt frynsete rykte ved å.. *sjekker papirene mine* opptre mer frynsete?

 

«Vi har skrevet en objektiv artikkel om hvordan “å selge stjålne koder på markedsplasser for spill er nesten umulig” og vi vil publisere den på deres nettsted uten at det er markert som sponset innhold eller at det er gjort sammen med G2A»

Artikkelen G2A har forfattet, som Nathan Greyson hos Kotaku har fått fatt i, inneholder et språk som prøver å tegne et bilde av at å bruke G2A som en plattform for hvitevasking av stjålne kredittkort egentlig ikke er særlig smart å gjøre, men morsomt nok renvasker den heller ikke plattformholderen fra å bevisst ha fungert som et ledd av slik hvitvasking:

«Med litt hell kan du kanskje selge en, to eller kanskje ti slike nøkler uten at det legges merke til,»

Men problemene med dette for den kriminelle, i følge artikkelen, er når man skal hente ut pengene etterpå. For å gjøre dette må man oppgi bank informasjonen noe artikkelen på peker er å «gjøre seg selv til et lett bytte for politiet»

»Det blir som å spasere rett inn på en politistasjon og rette et våpen mot en av betjentene. Ja, du kom deg inn. Men hvordan kommer du deg ut i livet?»

Denne bisarre sammenligningen forsøker å fraskrive G2A mye ansvar, mens det samtidig tar en del ulogiske konklusjoner når det kommer til hvordan det kriminelle element gjerne opererer.

I 2016 fikk Patrick Klepek (som den gangen jobbet hos Kotaku) en av de som driver med denne typen hvitvasking svindel gjennom grå-markedsplasser i tale, og måten han beskriver hvor enkelt det var tegner et HELT annet bilde enn hva G2A nå prøver å gjøre.

«Det er enkelt og veldig grunnleggende. I løpet av få minutter kan du gjemme alle spor. Du trenger ikke et våpen for å stjele noe, bare fingrene dine og litt tålmodighet.»

For å gi G2A tvilens fordel har det gått tre år mellom den gang da og nå. Men oppførselen de har vist den siste tiden er langt fra overbevisende om at de har gjort denne prosessen så veldig mye vanskeligere over årene som har gått.

«Den mailen ble sendt ut uten tillatelse» svarer G2A på anklagene om at de prøver å kjøpe seg god PR, og legger skylden over på en “løs kanon” innad i organisasjonen.

«Vi beklager ovenfor @SomeIndie Games og de 9 (!) andre spillnettstedene han har sendt dette forslaget til. Han står nå ovenfor strenge konsekvenser, ettersom dette er helt uakseptabelt»

About Anders Lønning

Tobarnsfar fra Haugesund med dagjobb som elektriker/automatiker i oljebransjen. Har skrevet om spill av og på de siste seks årene, og er over gjennomsnittet glad i filmen Dredd fra 2012.

Legg igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.