Herlig fotballforståelse!
0

Herlig fotballforståelse!

okt 04 Spill.no  

Et av høstens største høydepunkt for mange er den årlige oppdateringen av Electronic Arts’ flaggskipserie «FIFA». Med «FIFA 11» fortsetter de den gode trenden fra i fjor, med enda mer fysisk fotball, og enda flere muligheter enten du spiller alene eller mot andre.

Røft og tøft

Det første «FIFA»-veteraner vil legge merke til er at spillet har blitt hakket mer fysisk enn tidligere. Fra å ha flytende og vektløse spillere for få år siden, har spillerne nå masse og fysikk som står i stil med deres navnebrødre i virkeligheten. Dette gjør spillet til en tettere og mer fysisk opplevelse, der skjerming av ballen og posisjonering spiller enda større rolle enn før. Fall og knall oppleves også hakket oftere enn før, og det er rett og slett et enda mer realistisk preg over spillet.

En annen nyhet i spillet er at spillerne nå er enda tettere modellert etter sine ekte navnebrødre. Hver eneste spiller i «FIFA 11» har nå flere personlighetstrekk enn før, noe som gir deg som er fotballfan i virkeligheten en solid fordel når du styrer et lag. Dersom du vet hvilke spillere som legger silkepasninger, skyter knallhardt eller er best i hodeduell i virkeligheten, er sjansen stor for at de også er enere innen samme felt i spillet. Å disponere de ulike spillernes spesialferdigheter riktig er viktig om du skal bli en skikkelig god «FIFA»-spiller.

Som fotballsimulator finnes det rett og slett ikke noe som overgår «FIFA 11» på markedet akkurat nå. Og heldigvis har EA gjort det meste riktig når det gjelder å by på en variert spillopplevelse. Er du av typen som liker å sitte alene foran skjermen å spille, vil du mest sannsynligvis lage deg din egen proff. Min versjon av Jon Cato Lorentzen endte opp med å se ut som en litt hjerneskadet versjon av Zlatan Ibrahimovic, og følger meg i ulike klubber og kampoppsett. Det morsomme med å lage sin egen proffspiller er at han utvikles konstant. Får du til ulike prestasjoner i kamper, som å score utenfor 16-meteren, klare tre pasninger på rad, eller lignende, øker spillerens ferdigheter. Jeg ble fort avhengig av å bygge opp meg selv til å bli en superspiller.

Spillets managerdel har heller ikke blitt glemt i år, og er nå slått sammen med be-a-pro-modusen, der du kan spille kun som din egen proffspiller. Du kan nå også bruke han som manager for en klubb, og selv om denne delen av spillet ikke overgår «Football Manager», synes jeg EA klarer å gjøre den mer fengende for hvert år som går. Den solide menyoppussingen i årets utgave gjør den lekrere enn noensinne.

Flerspiller

For meg har dog «FIFA» alltid handlet om spilling mot venner. Enten i samme stue eller over nettet. Heldigvis har EA hørt på en del av klagene rundt nettspillingen. Mer frihet til å sette opp egne ligaer og turneringer har blitt lagt til, og i tillegg kan man nå for første gang spille elleve mann mot elleve mann.

Det betyr at keeperen for første gang er spillbar. Ettersom jeg var hobbykeeper i en periode av livet mitt, var det moro å kunne leke seg som keeper i «FIFA 11», om enn noe kortvarig moro. En keeper er av natur en helt annen spillertype en utespillerne, og keeperspilling blir derfor en noe ensom affære for spesielt interesserte. Det er rett og slett ikke like deilig å redde et hardt skudd som å score et kult mål, og jeg ga opp keeperkarrieren min ganske fort. Kontrollmessig har EA vært oppfinnsomme. Man kan se ballbaner mens ballen blir skutt, og det handler om å posisjonere seg og reagere lynkjapt.

Når man har lekt seg med alle nyhetene, utforsket de nye modusene, og valgt bort de verste låtsporene fra EA Trax-menyen, står man igjen med nok et fotballspill som kommer å vare frem til neste høst. Etter å ha spilt «FIFA 11» i flere dager tok jeg frem forgjengeren, og det er ingen tvil om at årets versjon har bedre flyt og bedre fotballforståelse. For fans av fotball vil det nye «personality plus»-systemet gi økt glede i form av at spillerne nå har enda mer nyanser som gjør dem mer lik de ekte spillerne. «FIFA 11» er kanskje ikke det store steget fremover som «FIFA 10» var, men er likevel det beste fotballspillet på markedet, uten tvil.

Se flere bilder fra «FIFA 11» på neste side!

«FIFA 11» er utviklet av EA Sports og distribueres av Electronic Arts. Spillet er ute på Playstation 3, Playstation 2, Xbox 360, Wii, PC, DS og PSP.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.