Herlig nostalgitripp
0

Herlig nostalgitripp

sep 19 Spill.no  

Stadig oftere føler jeg at jeg har havnet i en tidsmaskin når jeg tester nye spill. Nintendo har gjenutgitt klassikere i en årrekke, men også Microsoft og Sony har blitt flinke til å gjenutgi gamle spillsuksesser, med eller uten oppusset grafikk, til nye formater. Og dermed ender jeg stadig oftere opp med å spille spill som jeg har hatt i hylla i mange år allerede.

Gledelig gjensyn

Star Fox 64 – eller Lylat Wars som det het her i Europa – husker jeg godt fra 1997. Mine umiddelbare minner rundt spillet bringer meg tilbake til den småtvilsomme spillsjappa Actionstation og Eugene McGlynn, som elsket å skryte av sin high score i spillet. Det var det første Nintendo-spillet med Rumble Pack, en diger dings vi koblet i håndkontrollen for å få den til å riste, og standard i dagens håndkontrollere. Rart å tenke på at det er hele 14 år siden den gangen.

Og det er like rart å tenke på at spillet jeg spiller på min 3DS akkurat nå er fjorten år gammelt. Star Fox 64 3D holder seg nemlig uforskammet godt, og det er ikke bare takket være den oppussede grafikken og lyden.

For uinnvidde kan Star Fox-spillene enklest beskrives som en slags blanding av Star Wars og Muppet Show. Du er Fox McCloud, stjernepilot, som sammen med sin skvadron skal bekjempe den onde Andross som truer freden og roen i universet. Fox er en rev. De andre pilotene på laget er en frosk, en falk og en hare. Dialogen er barnlig og oppildnet, med dramatisk stemmeskuespill og klisjefylte sci-fi-vendinger underveis.

Og det fungerer. Jeg er vant til tunge sci-fi-univers. Dystopiske fremtidsvisjoner i Deus Ex. Krigsherjede planeter i Gears of War. Menneskehetens kamp for å overleve i Mass Effect. Tunge spill med tunge valg og brutale konsekvenser. Den lettbeinte handlingen i Star Fox minner mer om tegnefilmene som durer og går lørdag morgen. De relativt korte nivåene kan spilles på nytt og på nytt i små doser for å mestres, og krever ingen massiv investering av fritiden min. Det er lettbeint og underholdende til de grader.

Fin konvertering

Som konvertering fra Nintendo 64 fungerer dette like bra som The Legend of Zelda: Ocarina of Time. 3D-effekten er god, selv om fokuset på romskipet i forgrunnen som regel ødelegger litt av 3D-effekten. Likevel har grafikken fått et betydelig ansiktsløft, alt er skarpere og mer detaljert enn på den heller tåkete Nintendo 64-versjonen. Det flyter også bra, med solid billedoppdatering. Kontrollen er hakket mer komplisert med de små knappene på 3DS, men også denne sitter som et skudd etter litt øving.

Det mest overraskende er kanskje at gameplayet har holdt seg såpass godt. I spillsammenheng finnes det egentlig svært få spill som ligner på Star Fox-spillene. Her flyr man gjennom en fast løype der man kun kan bevege romskipet for å unngå skudd eller sikte på fiender, og bare kan bremse eller gasse, ikke velge vei. Poenget er å lære seg fiendens bevegelser og angrepsmønstre, og så bruke denne kunnskapen til å gjøre det bedre og bedre hver gang man besøker nivået.

Det er en spillmekanikk hentet helt fra de gamle todimensjonale skytespillene på 80-tallet, og som få spill benytter i dag. Og det er synd. Nivåene i Star Fox 64 har akkurat riktig lenge – de er ikke så lange at de blir utdratt og repeterende, men heller ikke så korte at de er over før man vet ordet av det. De er lange nok til at jeg gidder å gjenbesøke dem, og kanskje sette en ny rekord og også bli belønnet med alternative ruter gjennom verdensromkartet på min vei mot Andross.

Star Fox 64 3D er på mange måter et klassisk Nintendo-spill. Det fungerer som nostalgisk gjensyn for oss som opplevde det på 90-tallet, men er samtidig friskt nok til å trollbinde helt nye spillere. Det er deilig med litt løssluppen sci-fi blandet med klassiske skytespillmekanikker i tre dimensjoner. Star Fox 64 3D har kanskje ikke den samme statusen som Ocarina of Time, men alle 3DS-eiere burde seriøst vurdere å gjenspille denne klassikeren, eller oppdage den for første gang.

Se flere bilder fra Star Fox 64 3D på neste side!

Star Fox 64 3D er utviklet og utgitt av Nintendo. Spillet er lansert på Nintendo 3DS.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.