Herlig spøkelsesjakt
0

Herlig spøkelsesjakt

apr 02 Spill.no  

– 2013 er Luigi’s år, proklamerte Nintendo-sjef Saturo Iwata i en tidligere Nintendo Direct-sending. Det var sannelig på tide, tenkte jeg.

Det noe undervurderte Gamecube-lanseringsspillet Luigi’s Mansion er en aldri så liten perle av et Nintendo-spill. Mens Nintendo-fansen i sedvanlig saueflokk-stil grein over at de ikke fikk et nytt Super Mario 64 til konsollanseringen, bød Luigi’s skumle eventyr på en unik blanding av utforsking, spøkelsesjakt og oppgaveløsning for alle med storsinn nok til å prøve seg på nye og innovative spillopplevelser fra Nintendo. Resident Evil for barn, kalte jeg det i sin tid, og spillet har sannelig bare blitt bedre med årene.

Skumle hus

Derfor er det gledelig at Nintendo endelig – etter tolv år – vekker spillserien til live igjen på 3DS. I stedet for å satse på en trygg håndholdt konvertering av originalspillet har kanadiske Next Level Games – under oppsyn av Nintendos spillsjef Shigeru Miyamoto – fått æren av å skape en fullverdig håndholdt oppfølger til klassikeren.

Resultatet er strålende.

Luigi’s Mansion 2 kan best beskrives som et actioneventyr der en skvetten Luigi skal utforske flere spøkelseshus. En sort måne som holder spøkelser i sjakk har kræsjet til jorden i flere deler, og Luigi blir sendt ut av den eksentriske professoren E. Gadd for å finne alle delene til månen slik at spøkelsene roer ned aktivitetene sine.

Utrustet med en støvsuger på ryggen må Luigi utforske en rekke skumle hus og herregårder fulle av skrømt.

Luigi vandrer fra rom til rom og kan riste på møbler og gjenstander for å finne penger og hemmeligheter. Han kan også bruke støvsugeren til å fjerne gardiner, plakater og andre hindre som igjen avslører nye hemmeligheter. Etter hvert får Luigi ulike lommelykter som brukes til å lamme spøkelser slik at han kan suge de inn i støvsugeren eller avsløre nye hemmeligheter.

Sjarmbombe

Hvert hus kommer med flere ulike kapitler der Luigi skal gjennomføre enkle oppdrag som kompliseres av spøkelsene som bor i huset. Hvert kapittel tar alt fra ti minutter til en halvtime, og gjenspillingsverdien er stor – både for å forbedre rangeringen sin men også for å oppdage hemmelige spøkelser og skjulte edelstener.

Spillmessig er Lugi’s Mansion 2 en unik blanding av utforsking, oppgaveløsning og kamp mot spøkelser. Det har en lettbeint og lettspilt holdning fra start til slutt, Luigi er enkel å kontrollere – kameraet står fast oppe ved taket og gjør utforskingen oversiktlig og lettstyrt. Støvsugeren er og intuitiv å bruke, man suger tak i gjenstander og går motsatt vei for å dra de løs eller redusere spøkelsenes helsemåler. Kampene mot spøkelsene er hektiske og underholdende, den tegnefilmaktige grafikken gjør figurene levende og sjarmerende.

Kanskje er det nettopp sjarmen som gjør at jeg faller så pladask for Lugi’s Mansion 2. Luigi er rett og slett en utrolig likandes spillfigur, den nervøse broren til Mario har et bredt galleri av bevegelser og uttrykk som gir ham en helt annen personlighet enn sin modigere bror.

Luigi skvetter og reagerer på alt og ingenting, han nynner nervøst der han går rundt i mørket, hopper i taket når skjermen som oppsummerer kapittelet dukker opp bak ham, og rister nervøst på hender og hode når den entusiastiske Professor E. Gadd beskriver nye farlige oppdrag for ham.

Den samme personligheten er tilstede i spillets nivåer. Hvert hus har en egen identitet, hvert rom i hvert bygg virker gjennomtenkt ned til hver minste detalj. Luigi’s Mansion 2 er stolt av omgivelsene sine, og ønsker virkelig at du skal fortape deg i utforskingen.

Det er rett og slett et vanvittig detaljnivå i Luigi’s Mansion 2 som jeg ikke er vant til i moderne spill. Mange små og unødvendige detaljer og finurligheter som latere utviklere ikke ville giddet å implementere, men som er symptomatisk for Nintendos beste spill.

Om du fortsatt er en av de som har avfeid Nintendo 3DS som et mislykket håndholdt eksperiment fra Nintendo, er det på tide å endre mening. 3DS begynner å få et svært imponerende utvalg av originale kvalitetsspill, og Luigi’s Mansion 2 er nok et essensielt kjøp til maskinen. Et sjarmerende eventyr med masse humor og et imponerende detaljnivå.

Se flere bilder fra Luigi’s Mansion 2 på neste side!

Luigi’s Mansion 2 er utviklet av Next Level Games og utgitt av Nintendo. Spillet er lansert på Nintendo 3DS. Anmeldelsen er basert på en nedlastbar versjon av spillet vi fikk fra Nintendos nordiske distributør Bergsala.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.