Hjertevarmende og gøy
0

Hjertevarmende og gøy

Et enslig, hvitt løv blåser fra skogens største tre. Løvet viser seg å være en treånd ved navn Ori. Ori blir tatt inn i varmen av det bjørneliknende vesenet Naru, og det er her historien starter. Ori and the Blind Forest er et fargerikt eventyr fylt til randen av magi, søte karakterer og en rørende historie. Moon Studios leverer et spill som er passe utilgivelig og inspirert av gamle klassikere.

Elementer av Rayman, Super Mario Bros., Zelda, og Super Meat Boy dukker gjevnlig opp igjennom hele spillet, men det føles allikevel ikke ut som en billig kopi. Spilldesignerne har klart å lage sin egen greie, med platformelementene fra Rayman og Super Mario, en Navi-figur ala Zelda, og et system som lar deg lære nye evner på reisen. I tillegg er det nok av samleobjekter som gir deg større helse- og energi-metre, eller viser deg deler av kartet du ikke har utforsket ennå.

Visuelt er spillet et kunstverk. Animasjonene er upåklagelige og passer godt med stilen spillutviklerne har valgt å gå for. Alle figurer, bakgrunner og forgrunner ser ut som malerier og tegninger, noe som gjør hele den visuelle stilen til et kunstverk i seg selv. Det eneste problemet jeg hadde med dette var at jeg en sjelden gang slet med å skille forgrunn og bakgrunn fra hverandre. Ellers er spillet en fargerik perle med en gjennomtenkt stil som er en fryd for øyet.

Den pene visuelle stilen funker godt sammen med historiefortellingen, og sammen med med et vakkert lydspor klarer spillutviklerne å skape en unik stemning og et spill fullt av følelser. Musikken har et spirituelt og etnisk preg over seg og det skaper en veldig dynamisk og passende atmosfære til historien.

Historien er kort, men veldig rørende. Den er enkelt fortalt, og dermed et perfekt eksempel på at det enkle ofte er det beste og mest effektive. Historiefortellingen er nemlig veldig effektivt fortalt igjennom bilder og lyd, i tillegg har utviklerne lagt til en twist som får deg til å tenke. Selv spillets 10 første minutter er noe helt for seg selv, og det er en av de beste og mest effektivt fortalte åpningene jeg har sett på lang tid.

Spillets kontroller må også få skryt, fordi spillet lar deg kontrollere lille Ori perfekt. Ori responderer nøyaktig slik du ønsker, og det er viktig i et spill som holder denne hastigheten. Noen ganger må man tenke raskt, og da hjelper det at Ori reagerer like raskt som deg. Tempoet i spillet går nemlig eksponentielt oppover jo flere evner man lærer. Nye evner får man fra andre avdøde treånder, og ved å bruke erfaringspoeng på ferdighetstreet. Man kan lære å bruke fiender og prosjektiler som trampoline, eller lære å puste under vann. Ori and the Blind Forest er en av de få spillene som faktisk gjør alle evnene kjekke å bruke til enhver tid.

Spillet inneholder mange elementer, inkludert et stort kart man får utforske. Og til tross for det store kartet er det ingen lastetid i løpet av spillet. Man kan løpe fra den ene enden til den andre uten stopp. Og her kommer lagringssystemet inn. Du må selv passe på å lagre, og gjør det gjerne ofte. Når man dør, dukker man opp på den forrige plassen man la fra seg et lagringspunkt, og man kan gjøre det omtrent hvor som helst.

Og det er en grunn til at spillet teller hvor mange ganger du dør. For du kommer til å dø. Masse. Spesielt når spillet ikke gir deg alle hintene du trenger for å forstå gåtene, så det blir mye prøving og feiling. Og det er kjedelig å lagre på den ene siden av kartet for å dø på den andre siden, og deretter måtte løpe hele veien tilbake dit du var. Så lagre ofte, gjerne imellom hver eneste dødelige felle om du kan. Du kommer til å trenge det. Det var flere ganger jeg gjentatte ganger glemte å lagre spillet, og da endte det med at jeg gjorde ting om igjen og om igjen.

Ori and the Blind Forest er noe av det mer kreative jeg har spilt på en god stund, og det er en platformer som låner fra eldre klassikere og leverer et friskt pust til sjangeren. Det er fint å ha et lekent gameplay blandet med en seriøs historie, og masse referanser. Så om du liker 80- og 90-talls platformere og lengter etter en enkel, men rørende historie er Ori and the Blind Forest helt klart noe for deg. Jeg koste meg virkelig fra start til slutt, og har allerede lyst til å spille det om igjen. Så hva er det du venter på? Penger? Det finnes egentlig ingen gyldig grunn for å gå glipp av dette spillet.

About Sam Einar Engh Syftestad

Filmutdannet spillentusiast som legger vekt på historiefortelling. Jobber med filmproduksjon og er den ene halvdelen av Emmy & Zaspen Let's Play. Lever ellers for Star Wars.