Jakten på plan b
0

Jakten på plan b

Reisen til Russland – del 1

Jeg fikk en drømmestart som landslagssjef for Norge med to seiere på to kamper. Nå er det ikke sånn at 2-1 mot Finland og Aserbajdsjan sender sjokkbølger gjennom Europa, men det var solide prestasjoner spillemessig å bygge videre på.

Likevel er jeg sterkt i tvil om det holder mot Tyskland. Spillestilen går i grove trekk ut på å spille seg ut bakfra og tre seg gjennom i midten. Vi har hatt soleklart mest ball i de to kampene, men det kan vi ikke regne med mot Tyskland. Kanskje heller ikke mot Tsjekkia.

Det gjør at jeg begynner å svette litt. Kanskje jeg skulle ha en plan b? Det er noe med å lede Norges landslag. Du får en merkelig dragning mot 4-5-1. Og mot visse spillertyper…

Men nei, jeg kan ikke gjøre som alle andre landslagssjefer siden Drillo og gå tilbake på den filosofien jeg har gått ut med. Vi skal spille fotball. Også mot Tyskland. Du veit du på feil spor når du begynner å lure på hva Thor Hogne Aarøy gjør for tida.

Derfor er på tide å legge Azar Karadas-ene bak seg og heller dra til Elland Road for å se Leeds mot Blackburn, hvor Martin Samuelsen starter på høyrekanten. Unggutten har levert gode prestasjoner på U21 og gjør også en god kamp for Blackburn med en målgivende.

Media er derimot mest opptatt av formen til Espen Ruud. Og jeg må innrømme, han kan fort havne i neste landslagstropp. Spesielt med tanke på at det nettopp tikket inn en nyhetsmelding. I tillegg sliter Jonas Svensson, som har gått til Everton, med å få spilletid. Det gjør også Martin Linnes i Galatasaray.

De to seierne gjorde imidlertid ikke all verden med FIFA-rankinga, hvor vi fortsatt ligger på 53. plass. Målet er selvfølgelig å klatre på rankinga og passere Danmark og Sverige.

Den neste speiderturen gikk til Tyskland for å se Hannover 96 med Iver Fossum og Stefan Strandberg på laget. Dessverre starta ikke Fossum kampen, men Strandberg starta i midtforsvaret. Han skulle imidlertid ønske at jeg ikke satt på tribunen for allerede etter ti minutter taper han en hodeduell som fører til scoring. Akkurat som han gjorde mot Aserbajdsjan. Han ga seg ikke der. Etter pause presterte han også å klarere ballen i skinka på stoppermakker Hübner og i mål.

Etter den klovnekampen begynner det å gå opp for meg at jeg trenger en ny makker til Valsvik. Media ser gjerne at Reginiussen blir med i troppen. Dessuten så er Rogne i kjempeform for IFK Gøteborg, men aller helst vil jeg ha minst en spillende stopper.

Det ender med at Vegard Forren blir tatt ut i troppen, til tross for at jeg kvier meg litt for å spille med to venstrebeinte stoppere. Vi har også funnet plass til Odds backpar, Espen Ruud og Thomas Grøgaard. Jonas Svensson ble vraket og var ikke fornøyd. Han ville heller ikke høre på grunnene mine. Stefan Johansen tok det mer voksent, etter at jeg forklarte at dårlig form var grunnen. Det kunne han akseptere. Adama Diomande har heller ikke vært i god form, men gode spisser er det dessverre lite av i Norge, så han må være med.

Etter å ha fått tilbakemelding fra støtteapparatet, som har vært og sett Tyskland i aksjon, om at de var sårbare mot 4-2-3-1 valgte jeg å starte med formasjonen som vi avsluttet Aserbajdsjan-kampen med.

Strandberg ble, som jeg var inne på vraket, og Rogne kom inn. Dermed dropper jeg den spillende stopperen. Offensivt håper jeg at Martin Ødegaard kan finne rom bak Kroos og Gündogan. Defensivt satser jeg på at Skjelbred kan ta Özil ut av kampen.

Vi holdt stand i hele ett minutt. Götze plukker opp ballen like utenfor 16-meteren og smeller til. Ballen treffer stolpen, bakhodet til Jarstein og går i mål. Nå er jeg redd for at det blir stygt, men før jeg rekker å få panikk og legge om til 4-5-1 tar vi over kampen.  Etter 12 minutter sender Skjelbred en høy gjennombruddspasning mot King. Hummels feilberegner når han skal heade ut, King plukker opp ballen og smeller den i lengste kryss.

Inn til pause har vi god kontroll, men i andre omgang har Tyskland ett ekstra gir. De har tydeligvis bestemt seg for å avgjøre kampen tidlig i omgangen. To kjappe scoringer av Özil og Müller sørger for at de plutselig leder med to mål. Begge måla kommer etter at de spiller seg gjennom i midten. Stopperne våre blir for trege og jeg er ikke imponert over Jarstein.

20 minutter før slutt tenner imidlertid Jo Inge Berget håpet om poeng når han stanger inn et innlegg fra Omar Elabdellaoui. Resten av kampen ser ut til å ebbe ut i ingenting, men i kampens siste sekunder flikker innbytter Adama Diomande gjennom Haitam Aleesami. Venstrebacken får fullstendig panikk og avslutter langt over og utenfor alene med Neuer.

Dermed blir det et hederlig tap, i ekte Norge-stil. Det er verdt å ta med seg at Josh King gjør en strålende match og blir kåra til banens beste. Det negative er at Aleesami plukket opp sitt andre gule og er ute mot Tsjekkia.Thomas Grøgaard får dermed sin andre landskamp.

Det ble også et formasjonsbytte mot Tsjekkia. Vi går tilbake til 4-3-1-2, som fungerte så godt mot Finland. For å få mer defensiv trygghet trekker jeg riktignok ned den sentrale midtbanespilleren til en defensiv midtbanespiller. En rolle som Alexander Tettey passer perfekt i.

Thomas Rogne imponerte ingen mot Tyskland og Forren kommer inn. Da kan jeg igjen ha en spillende stopper. Ødegaard sliter med å finne seg til rette på landslaget og Jo Inge Berget tar den offensive midtbanerollen. På topp kommer Adama Diomande inn som makker til Josh King.

Fra første minutt tar vi initiativet i kampen mot Tsjekkia. Vi bruker en drøy halvtime på å ta ledelsen. En glimrende enkeltmannsprestasjon av kaptein Skjelbred ender med et innlegg som King banker i mål på volley.

Ledelsen holder til pause og like etter pause øker vi til 2-0 når Selnæs spiller fram Diomande. Spissen takker for pasninga med å skru ballen i lengste kryss. Når vi går opp i 3-0 forstår jeg ikke lenger hva som foregår. Omar Elabdellaoui dundrer opp langs kanten og spiller inn til King, som pirker ballen i mål.

Og vi var fortsatt ikke ferdige. Kampens siste scoring var også den fineste. Skjelbred ruller ballen ut til Elabdellaoui. Han spiller ballen inn til Diomande, som sender den videre til King. Ballen legges igjen til Selnæs. Han vipper gjennom til Berget, som på førstetouch sender ballen høyt i mål.

Vi slår dermed Tsjekkia 4-0 og inntar andreplassen i gruppa. Nok en gang er King kampens store profil, men alle på laget leverer gode prestasjoner.

Etter kampen var det også flere gode nyheter. Vår nye U19-sjef, Esten O. Sæther, har ført laget til andre kvalifiseringsrunde til EM. Thor Andre Olsen er ikke like heldig og laget ryker etter å ha blitt knust 3-0 av Kroatia. Så da har jeg avgjørelse å ta der, men jeg heller mot å la han fortsette.

Neste kamp, og den siste for året, er om en måned. Motstander er San Marino så da kan det fort bli noen debutanter i troppen. Vi skal også ta en liten oppsummering av Tippeligaen.

Hvem bør få sjansen mot San Marino? Er det noe spesielt dere vil ha skjermbilder av? Ta det i kommentarfeltet eller ta en FM-prat på Twitter: @kjegla

About Kjell-Arne Jørgensen

Journalist fra Drammen som bor og jobber i Skedsmo. Relativt altetende når det kommer til spill. Har fortsatt til gode å spille noe som er bedre enn The Witcher 2.