Kongen på haugen
0

Kongen på haugen

nov 02 Spill.no  

Oppbrukt, utdatert og avlegs. Forbrukerne har talt, musikkspillsjangeren er – om ikke død – så i hvert fall med en fot i graven. I fjor kollapset de mange «Guitar Hero»-variantene i det digre musikkspillkræsjet, idet det viste seg at publikum var i ferd med å gå lei av hele musikkspillsjangeren og salgstallene stupte. Høsten i år har ikke vært noe nådigere, og relanseringen av den klassiske «Guitar Hero»-serien med «Warriors of Rock» ble en salgsmessig flopp.

Kongen

I dette ødelagte spillandskapet dukker så Harmonix opp med sitt tredje spill i «Rock Band»-serien. I tilfelle du ikke er klar over det, så var det Harmonix som lagde de to første «Guitar Hero»-spillene. Og før det definerte de hele musikksjangeren med kultspillene «Frequency» og «Amplitude». Boston-utvikleren har alltid vært et hestehode foran konkurrentene, kanskje fordi de først og fremst er musikere, og ikke spillnerder. Når de har laget musikkspill har de levert de med en innebygd forståelse av hva musikk er, og hvorfor det er deilig å skape musikk.

Men hva er det egentlig Harmonix serverer i «Rock Band 3» som gjør at det fortjener det høyeste terningkastet vi har her i Spill.no? Er det ikke bare mer av det samme? Mer lek med plastinstrumenter? Joda. Men akk så mye mer.

Det begynner allerede i spillets menyer. Borte er den tungvinte multisynkroniseringen mellom alle spillere, der man må inn på en flerspillermeny og velge riktig figur og riktig instrument og riktig vanskelighetsgrad, og det obligatoriske raseriutbruddet når noen trykker på feil knapp og alle blir kastet tilbake til hovedmenyen. I stedet har hver spiller sin egen lille undermeny der man kan velge sin egen profil, figur, vanskelighetsgrad, spesialinnstillinger, og så videre. Disse menyene er tilgjengelige overalt i spillet, slik at spillere når som helst kan bli med eller forlate et spill.

Samtidig har alle menyene blitt strømlinjeformet, og alle modusene har blitt konsentrert rundt den sosiale opplevelsen av å spille låter og setlister sammen. Karrieremodusen har blitt erstattet av såkalte «road challenges», der man reiser mellom noen byer og spiller ulike setlister, det er enkelt og oversiktlig, enten du er en eller flere spillere.

Spillet har et tonn med utfordringer, der de fleste gir belønninger i form av nytt utstyr, nye klær og nye instrumenter. Utfordringene kan være alt fra å klare å treffe basspedalen 90% av gangene i en låt til å samle opp 5000 hammer-ons og pull-offs totalt. Disse ligger i bakgrunnen, uansett om du bare spiller enkeltlåter eller bryner deg på «road challenges», og mange av de er morsomme å jakte på. Resultatet er at man får belønninger jevnt og trutt, og at de som liker å spille alene kan sette seg egne mål med hvilke utfordringer de vil gå for å mestre i spillelista si.

For alle som har vært aktive med å handle musikk til tidligere «Rock Band»-spill, dukker gledelig nok alle kjøpte låter opp i spillets musikkmeny. Du får også lov å eksportere musikk fra forgjengerne for en liten sum penger, dersom du ønsker det. Selv om de 80+ låtene som følger med er både varierte og bra, er det ingen tvil om at «Rock Band 3»-opplevelsen blir aller best når du har bygd ut biblioteket ditt selv med dine egne favorittlåter. Med over 2000 låter lansert via spillets nettbutikk, burde det være en smal sak å finne en håndfull låter du digger.

Edutainment

Men mens alt har blitt strømlinjeformet, mer rocka, enklere og mer brukervennlig, er det de nye instrumentene og modusene som står sentralt i «Rock Band 3». Den gjentatte (og noe useriøse) kritikken som alltid har blitt slengt etter musikkspill er at man heller kan kjøpe seg et ekte instrument og lære seg å spille på ordentlig.

Og i «Rock Band 3» kan du faktisk det. Lære deg å spille på ordentlig.

Det store nye i spillet er Pro-modusen, som lar deg spille instrumenter slik de spilles på ordentlig. I praksis betyr dette at du trenger en ny gitar som koster over tusenlappen. Forskjellen på denne gitaren og de vanlige «Rock Band»-gitarene er at den har seks strenger og 104 strengformede knapper på gitarhalsen. Resultatet er at du spiller låtene slik en ekte musiker ville spilt de.

Du kan selvsagt jobbe deg opp fra easy til expert-vanskelighetsgrad også i pro-modusen, og det er litt av en stige å klatre. Fra å slå sporadiske enkelttoner på enkeltstrenger, går du til fulle grep og powerchords. Og la meg slå det fast med en gang: det er betraktelig mye vanskeligere enn å spille på en vanlig lekegitar.

Ikke bare må du holde styr på hvilke strenger du skal holde nede hvor, du må også finne riktig streng å slå på. Spillet gjør en bra jobb med å vise deg grep ved hjelp av tall og former, og selv om jeg i starten slet veldig med å finne frem, begynte fingrene mine etter en del trening å lokalisere riktig streng og posisjon av seg selv.

Og dermed åpner det seg plutselig en helt ny verden for meg. Jeg står ikke lenger og later som jeg spiller en låt, jeg spiller den faktisk på ordentlig. Pro modusen er perfekt for alle som vil lære seg å spille et instrument i virkeligheten, du lærer faktisk ekte grep, og når du har mestret en sang kan du plukke opp en ekte gitar og spille sangen på ordentlig.

Men tro ikke at dette er enkelt. Veien fra easy til expert med den vanlige plastgitaren med fem knapper blir som barnemat å regne sammenlignet med veien fra pro easy til pro expert på gitar. Det er langt fra så intuitivt som at du bare skal treffe riktig farge til riktig tid, de ulike grepene krever helt nye fingerferdigheter. Men belønningen, i form av at du faktisk lærer å spille på ordentlig, er desto større.

Se video der Spill.no tester den nye gitaren og keyboardet:

Pro modusen kan også benyttes med trommesettet, der du kan koble på symbaler og en ekstra pedal for å simulere alle elementene i et ekte trommesett. I spillets pro-modus angir notebanen om du skal slå på trommer eller symbaler, og slik sett blir trommespillingen helt identisk med virkeligheten. Og nok et nyttig verktøy for deg som streber etter å bli en ekte trommis.

Og man kan selvsagt også spille pro med det nye instrumentet, keyboardet.

Tangentkrøll

Man skulle kanskje tro at det å spille på tangenter er både tamt og kjedelig, men takket være den fortreffelige låtlista i spillet, blir tangentklimpringen alt annet enn døllt. Man kan kanskje ikke ha den samme brede beinstillinga og posere like tøft som gitarspilleren, men gleden er minst like stor når man treffer riktige tangenter og får til vakre harmonier.

Keyboardet til Mad Catz strekker seg over to oktaver, og spiller man i vanlig modus trenger man kun å bruke noen få av tangentene. Man skulle kanskje tro at det å spille keyboard var enkelt, ettersom det bare er å treffe tangenten angitt på skjermen, men når man skal trykke flere tangenter samtidig er det lett å få krøll på fingrene.

I Pro modusen bruker man hele tangentfjøla, og det føles virkelig som å spille ekte piano. Enda mer enn i de andre instrumentene føles det som jeg spiller tonene når jeg klimprer meg gjennom Imagine med John Lennon eller Bohemian Rhapsody med Queen. Mad Catz har puttet penger i det offisielle Rock Band 3-keyboardet, og det oser kvalitet i alle ledd, med tunge tangenter som gir bra respons til fingrene. Keyboard har slett ikke blitt det unødvendige fjerdeinstrumentet jeg fryktet på forhånd.

Full pakke

Som musikkspillpakke er det rett og slett ingenting som overgår «Rock Band 3». Låtutvalget er bra, instrumentene sitter som et skudd, og som sosial spillopplevelse er dette noe av det ypperste du kan leke deg med. At man i tillegg kan bruke spillet til å lære seg et instrument på ordentlig er prikken over i-en i en allerede imponerende pakke.

Men det koster. Heldigvis er spillet kompatibelt med så og si alt av instrumenter som er på markedet nå, slik at du enkelt kan kose deg med spillet enten du har et «Guitar Hero»-trommesett eller en «Singstar»-mikrofon liggende. Men skal du opp i Pro-modusen krever det en betydelig økonomisk investering.

«Rock Band 3» er det perfekte musikkspillet. Det er akkurat så omfattende og profesjonelt som du vil ha det til. Det har et fantastisk bibliotek av låter online som kan kjøpes og lastes ned, og det har et tonn av utfordringer å mestre, enten du liker å spille alene eller sammen med andre. At det kommer nå som musikkspillsjangeren er i ruiner er vemodig. Jeg krysser fingrene for at spillet blir oppdaget av flest mulig, og klarer å løfte sjangeren opp mot tidligere høyder igjen.

Se flere bilder fra «Rock Band 3» på neste side.

«Rock Band 3» er utviklet av Harmonis og utgis av MTV Games/Electronic Arts. Instrumentene til «Rock Band 3» utvikles og utgis av Mad Catz. Spillet er lansert til Xbox 360, Playstation 3 og Wii.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.