Konsollkrigen er i gang
0

Konsollkrigen er i gang

mai 21 Spill.no  

I kveld 19:00 skal Microsoft avsløre sin nye Xbox-konsoll. For anledningen har de bygd et svært telt i Seattle der inviterte gjester får overvære avdukningen, mens resten av oss kan se en direktesending fra arrangementet via våre Xbox 360-konsoller eller på Xbox.com.

Skyggekrig

Avdukningen i kveld markerer det offisielle startskuddet på en ny konsollkrig, der Microsoft og Sony vil prøve å posisjonere seg selv og sine merkevarer best mulig med hjelp av spisse albuer og til tider litt ufine metoder.

Sony har allerede hatt sin avdukning av Playstation 4. Der fikk vi ikke se noe til selve konsollen, men ble servert en rekke spillopplevelser og informasjon om unike funksjoner som muligheten til å koble brukerkontoen mot sosiale nettverk, muligheten til å ta opp og dele spillvideoer, prøving av spilldemoer via streaming og andre delingsfunksjoner der du blant annet skal kunne la andre ta over kontrollen over ditt spill via nett.

Fra Microsoft har det vært stille. Rykter har florert om diverse onlinekrav og bruktspillsperrer, men Microsoft har – foruten noen blundere fra ansatte på Twitter – ikke hatt noen spesifikke uttalelser om den kommende konsollen. I kveld klokken 19:00 letter de på sløret.

Derfor er det neppe tilfeldig at Sony et døgn før Microsofts annonsering slipper en trailer som hinter om utseendet til Playstation 4 på nett med masse kjappe nærbilder av den kommende konsollen. Fans har klippet traileren fra hverandre og prøvd å sette sammen et bilde av hvordan den kan se ut, resultatet øverst i saken her er laget av Reddit-bruker Albino-Zebra i denne tråden.

Se Sonys nye PS4-trailer her:


Det vi opplever nå, og frem til lanseringen er et skyggespill fra de to konsollprodusentene. Et pokerslag der kortene holdes tett inntil brystet. Sony har valgt å vise noen få kort, men holder resten av hånda skjult. Microsoft kommer til å vise noen i kveld. Men ingen tør å vise alt.

Posisjonering

Frem mot lanseringen handler det om å posisjonere seg. Om å få et forsprang. Sony har opp gjennom historien vært flinke til å ta innersvingen på konkurrentene. Da de annonserte Playstation-datoen og prisen på E3 i 1995 gjorde de det rett etter Sega trodde de hadde vunnet showet ved å lansere Sega Saturn tidlig til 399 dollar. Sony overtok alle overskriftene da de like etter annonserte at Playstation ville lanseres for 299 dollar.

I kveld skal Microsoft vise noen kort. Det kommer til å holde med noen, i dette spillet er det risikabelt å legge alle kortene på bordet før tidlig. De kommer til å gå i strupen på mange av ryktene som har versert de siste månedene, og by på et alternativ til Playstation 4.

Der Sonys pressekonferanse først og fremst handlet om spill og muligheter for utviklere, tipper jeg Microsofts i større grad vil handle om tjenester og bredere underholdning. Mens Xbox 360 har blitt en diger underholdningsmaskin med mange ulike film- sports- og serietilbydere i USA, begrenser det norske underholdningstilbudet seg til noen få tjenester utenom spillene, så for vår del håper jeg det blir mest fokus på spill i kveld og ikke alle mulige andre tjenester som vi aldri får tilgang til i Norge uansett.

Uansett kommer vi nok til å sitte igjen med mange spørsmål etter presentasjonen. I dette spillet er det ekstremt risikabelt å vise hele hånda for tidlig. Sony sitter nok klare til å tilpasse sin E3-presentasjon basert på hva Microsoft fokuserer på i kveld, og Microsoft har nok brukt tiden godt siden Sonys PS4-avsløring på å tilpasse kveldens presentasjon. Etter E3 vil vi oppleve et durabelig bikkjeslagsmål der de to konsollprodusentene kommer til å slåss med nebb og klør for å komme et hestehode foran konkurrenten.

Konsollkrigen starter med andre ord for alvor i kveld. 19:00 kan du se Microsofts presentasjon direkte på Xbox.com eller via din Xbox 360 (eventuelt via spillmedier godkjent av Microsoft til å vise streamen, vi er ikke en av de). Mine tanker, tolkinger og analyse av presentasjoner får du uansett senere i kveld.

Vi har en egen tråd i forumet for diskusjon om den nye Microsoft-konsollen. Delta her!

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.