Kreativ galskap
0

Kreativ galskap

feb 27 Spill.no  

Det er ikke ofte jeg klarer å samle hele familien foran et spill. Det hender jeg tvinger samboeren min til å spille med meg, eller ber om hennes synspunkter på et spill. En forfriskende vinkling fra en som ikke er farget av over 30 år med spilling. Andre ganger har jeg med ungene i sofaen i morsomme flerspilleropplevelser. Men denne gangen kom de alle som en samtidig. Og de lo og lo og lo.

Kreativ problemløsning

I Scribblenauts Unlimited styrer vi Maxwell, en gutt med en magisk notisblokk. I denne notisblokken kan vi skrive opp ord. Substantiv og adjektiv. Hva vi vil. Hva med en blå drage? En stor sportsbil? En sint klovn? En gal hund? Så og si alle kombinasjoner av adjektiv og substantiv fungerer, og ordene man skriver opp dukker opp på skjermen. Figurer og vesener man tilkaller lever. Og det er stort sett hele spillet.

Maxwell går rundt i en diger verden delt inn i mange mindre områder der folk og gjenstander trenger hjelp til ulike ting. Ved å bruke notisblokken kan vi redde dagen til alle som trenger hjelp. Møter vi en ensom dame kan vi skape en pen mann, og vips er hun glad. En gammel dame som vil mate fugler? Vi tryller frem noen brødsmuler og vips er nok en person hjulpet. Problemene står i kø, og avløses av og til med små minispill der man får et oppdrag og må løse det på en kreativ måte.

Denne konstante oppgaveløsningen fungerer såpass bra som den gjør fordi alle problemer og utfordringer har flere løsninger, og det er kun din egen kreativitet som begrenser deg. For å ta et eksempel møter man en feilparkert ødelagt bil som må fjernes. Her kan man lage en mekaniker som reparerer bilen og så kjøre den bort selv. Eventuelt kan man tilkalle en taubil som man hekter bilen på og så kjører den vekk. Eller hva med en kjempemagnet? Eller putte vinger på bilen og prøve å fly den unna?

Grunnsystemet har en svært liberal fysikkmotor som åpner for kombinasjoner av ulike gjenstander og interaksjoner mellom disse gjenstandene. Dette gjør selvsagt at grafikken til tider føles noe stiv og usjarmerende. Her er det tross alt tusenvis av kombinasjonsmuligheter noe som gjør at grunnsystemet må være ganske basic, og selv om jeg gjerne skulle sett litt mer identitet i den grafiske stilen er det ikke ødeleggende for opplevelsen.

Morsomst med flere

Scribblenauts Unlimited kommer først til sin rett når man er flere spillere. Til tross for at spillet er beregnet på kun en spiller er det utrolig mye morsommere når man er flere om å finne kreative løsninger. 

Med hele familien rundt meg har Maxwell lekt med drager og vampyrer, berget båter og kjempet mot trollmenn. Alle får være med å komme med forslag til hvordan vi skal løse de ulike problemene, og med en slik tenketank bak tastaturet høynes underholdningsverdien betraktelig.

Faktisk er det flere slike hjemmelagde flerspilleropplevelser i spillet. Jeg liker for eksempel å se på hvordan samboeren min løser de samme oppgavene som jeg har løst. Siden alle oppgaver har mange løsninger kan jeg sitte der og psykoanalysere henne mens hun spiller. Velger hun en voldelig eller fredelig løsning? Aggressiv eller passiv? Komplisert eller enkel? Jeg er sikker på at psykiatrien kunne tatt i bruk dette spillet med stor suksess.

Det er forøvrig en liten felle med spillet. Om du vil kan du gå for relativt enkle løsninger på mange av oppgavene, og gjerne gjenta de samme løsningene på flere oppgaver. Men da ødelegger du litt for deg selv. For meg går moroa i Scribblenauts ut på å dytte grensene hele tiden og tenke så kreativt som mulig, ikke løse hvert eneste problem med bazooka, sverd og stige.

Som familieunderholdning er Scribblenauts Unlimited strålende. Det kunne godt vært på norsk, men er samtidig et lærerikt verktøy for å utvide sitt engelske ordforråd. Sjelden har hele familien hatt det så gøy foran et spill før, og det gjør at jeg enkelt kan trille en femmer for denne kreative lille perlen av et spill.

Se flere bilder fra Scribblenauts Unlimited på neste side!

Scribblenauts Unlimited er utviklet av 5th Cell og utgis av Warner Bros. Spillet er lansert på PC og kommer senere på Wii U og 3DS. Anmeldelsen er basert på et eksemplar vi har kjøpt selv via nettbutikken Steam.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.