«Monster Hunter»-prolog
0

«Monster Hunter»-prolog

apr 16 Spill.no  

Det er være eller ikke være for «Monster Hunter»-serien i Europa når Capcom nå satser stort på at «Monster Hunter Tri» på Nintendo Wii vil gjøre den sosiale actionrollespillserien like populær blant europeere som japanere. I Japan har nemlig «Monster Hunter»-serien blitt en av Capcoms største suksesser de siste årene, og tusenvis av ungdommer samarbeider med hverandre om å fange monstre og finne nye skatter hver eneste dag.

I vår prolog-serie tar vi denne gangen for oss «Monster Hunter»-serien, som neste uke debuterer på Nintendo Wii med spillet «Monster Hunter Tri». Serien er svært populær i Japan, men har hittil ikke slått an i Europa.

Den første monsterjegeren

Det hele begynte i 2004, på Playstation 2, med spillet «Monster Hunter». Et actionrollespill der du spilte en ung jeger som bekjempet monstre for å få skatter og nytt utstyr. Langt fra noen revolusjonerende historie eller spillmekanikker, med andre ord. Men nøkkelen til spillets appell lå i samarbeidsmodusen. Ved å koble seg på nettet kunne man samarbeide med tre andre jegere, og det falt i smak. Spesielt i Japan.

Referansene til Segas klassiker «Phantasy Star Online» var åpenbare. Men der Sega kjørte sin egen serie på dunken med halvhjertede oppfølgere, har Capcom klart å beholde fokuset i videreutviklingen av «Monster Hunter»-serien, og forbedret spillopplevelsen i hver eneste utgivelse..

Bærbar moro

Det var egentlig først da serien tok steget over til Sonys bærbare konsoll PSP at det for alvor tok av. Capcom klarte å treffe inntertier blant japanske ungdommer, og spillet overgikk plutselig «Pokémon» i håndholdt popularitet. Over hele Japan samlet ungdommer seg i friminutter, på togstasjoner og i parker for å koble sammen PSP-ene sine og leke monsterjegere. «Monster Hunter Portble 2nd G» endte opp med å bli det mest solgte spillet i Japan i 2008, med nesten 2,5 millioner solgte eksemplarer.

Suksessen lot likevel vente på seg i vesten, der PSP ble brukt mer som en slags mediemaskin og mindre til spilling. Det har heller aldri vært noen særlig kultur for å samles for å spille sammen på håndholdte konsoller i vesten, og som enspilleropplevelse ble de håndholdte «Monster Hunter»-spillene for kjedelige. Derfor trengte Capcom å endre strategi for å klare å få spillet til å nå ut til vestlige spillere også.

Online på Wii

«Monster Hunter Tri» på Wii er denne strategien. Spillet er det første på en stasjonær konsoll siden «Monster Hunter 2» på Playstation 2 i 2006, men grunnprinsippene er de samme. Monsterjakt, skattesanking, utstyrsoppgraderinger og samarbeid over nett.

Nintendo Wii har fått mye pepper for å ha et veldig tungvint onlinesystem med tallkoder for venner og dårlige kommunikasjonsmuligheter, men Nintendo har så stor tro på «Monster Hunter Tri» at de har kastet sine egne retningslinjer for onlinespilling over bord og gitt Capcom frie tøyler med «Monster Hunter Tri». Skal du spille mot andre spiller du på Capcoms egne servere, og her kan man fritt legge til venner man møter i egne vennelister og kommunisere med andre, både tekstbasert eller via Wii Speak. I Japan må man betale for å spille «Monster Hunter Tri» online, men Capcom har gjort det gratis for spillere i vesten. Et smart trekk for å prøve å lokke flest mulig til å prøve spillet.

I tillegg skal spillet være mer tilfredsstillende å spille alene. Den ganske bratte læringskurven fra PSP-spillene er flatet ut, og det er mye mer å gjøre på egen hånd enn det har vært før. Selv om spillets kjerne fortsatt er det sosiale samarbeidet med andre for å bekjempe gigantiske vesener i timelange slag.

Les vår anmeldelse!

Hvorvidt Capcom lykkes med å få «Monster Hunter»-serien til å ta av i Europa gjenstår å se. «Monster Hunter Tri» ble lansert i Japan i fjor høst, og med en million solgte eksemplarer har spillet rukket å bli det mest solgte tredjepartsspillet til Wii i hjemlandet. Det ble til og med belønnet med toppkarakter 40/40 i det japanske spillbladet Famitsu. Hvilket terningkast det får hos oss har vi ikke bestemt ennå, men vi lover deg en fyldig anmeldelse av spillet før lanseringen neste uke.

«Monster Hunter Tri» utvikles og utgis av Capcom, og lanseres på Nintendo Wii 23. april.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.