New Super Mario Bros U Deluxe – Noe nytt, men lite deluxe
1

New Super Mario Bros U Deluxe – Noe nytt, men lite deluxe

feb 27 Jon Harald Tangen  

Da New Super Mario Bros-serien kom ut til Nintendo DS i 2006 markerte dette starten på en helt ny æra for Super Mario og hans kompanjonger. Den gangen levde spillet opp til ordet «New» i tittelen, og introduserte banebrytende nye spillmekanikker og et nytt grafisk 2.5D-design til den velkjente rørleggeren i rødt, hvitt og blått. 13 år senere og spillserien lever i sitt beste velgående i en ny versjon kalt New Super Mario Bros U Deluxe (prøv å si det fem ganger fort, du!), og er en polert og raffinert versjon av New Super Mario Bros U til Nintendo Wii U. Jeg er dog ikke så sikker på om denne versjonen helt klarer å leve opp til hverken tittelen New eller Deluxe, men kan likevel anbefale spillet for de som aldri fikk prøvd den forrige versjonen til Wii U.

IDYLLISK NATUR: Landskapet i NSMBUD tar seg godt ut i høyere oppløsning!

Mens New Super Mario Bros U til Nintendo Wii U var et separat spill – som senere fikk et fullverdig og eget tilleggsspill kalt New Super Luigi U – har disse to spillene nå blitt slått sammen til én enkelt pakke til Nintendo Switch. Dette vil jeg si er en sabla bra deal i seg selv, da begge spillene tilbyr timevis med spilletid for både nye og gamle, uerfarne og erfarne spillere. Og det er nettopp her jeg møter allerede mine første problemer med NSMBUD, for selv om det er fint og flott at jeg nå får en to for én-pakke og gleden av å ha en Deluxe-utgave av et spill stående i det allerede altfor massive spillbiblioteket mitt, så klarer jeg bare ikke la være å føle at dette ikke er nok for den mer erfarne spilleren.

NSMBUD er generelt ikke spesielt vanskelig, med unntak av New Super Luigi U-tilleggsdelen, og du vil nok fort kunne fullføre hele spillet i løpet av bare et titalls timer. Noe frustrasjon kan man vente seg når man velger å være vågal nok til å begi seg ut på New Super Luigi U-delen, men generelt er til og med dette svært overkommelig. Faktisk byr NSMBUD generelt svært lite på noe som får deg til å ville rive ut hårene dine og rope ut vederstyggelige ord som du aldri ville latt din mor få høre deg ytre, men Deluxe-utgaven tilbyr derimot å gjøre spillet enda mer tilgjengelig og velkomment for den yngre og nye garden med Mario-spillere enn det allerede er.

Da New Super Mario Bros kom til Nintendo DS kunne det by på banebrytende power-ups som endret hvordan spillmekanikkene funket. Vi fikk en remake av Mini Mushroom (som først dukket opp i Mario Party-serien, og gjør Mario om til en miniatyrversjon av seg selv) som gjorde det mulig å entre hemmelige passasjer, og vi fikk også den store Mega Mushroom som lot Mario bli gigantisk og smadre alt i sin vei. Pass opp, Hulk, du har en utfordrer! Denne gangen har vi ikke noen tilsvarende gamechanger, annet enn at man nå kan spille som tjuvradden Nabbit og som Toadette. I NSMBU til Wii U kunne man spille som Mario, Luigi, Yellow Toad og Blue Toad. Denne gangen har Blue Toad blitt byttet ut med Toadette og Nabbit (Psst, du finner Blue Toad igjen ved å holde inne L-knappen når du velger Yellow Toad i menyen!). Toadette gjør spillet mye enklere ved at hun er mye mer manøvrerbar enn de andre karakterene, og kan ved hjelp av en krone på hodet forandre seg om til Peachette. Nå er ikke jeg noen mykolog så jeg aner ingenting om fysiologien og biologien til sopper, men hvis frosker kan bli prinser ved hjelp av et kyss, så burde sopper kunne bli til prinsesser også. Peachette har muligheten til å sveve i luften ved å holde inne hoppeknappen, og spretter også automatisk opp i lufta igjen dersom du skulle være uheldig nok til å falle ned mot avgrunnen.

PRINSESSEN OG FRO-ØHH-SOPPEN: Kyss frosken og den blir en prins. Sett krona på hodet til soppen og den blir en prinsesse. Akkurat som i eventyret.

Mens Peachette er spillets svar på Easy Mode, er Nabbit spillets svar på Baby Mode. Nabbit har evnen til å gå så å si overalt, og tar null skade fra fiender. I tillegg vil alle power-ups bli gjort om til 1-ups ved veis ende. Og det stopper ikke her! Selv med Deluxe-navnet i tittelen, tilbyr ikke spillet noen andre store endringer enn oppdatert høydefinisjonsgrafikk og håndholding i form av Peachette, Nabbit og Superguide (den grønne, hånende blokken som dukker opp for å belære deg i hvordan du skal fullføre et nivå dersom du faller utfor en gang for mye). Det er ikke gjort noen endringer på banene, og både bossene og platformingen er kjedelige og intuitive til den grad at det føles latterlig av arten «hopp tre ganger på hodet til bossen og du er vinneren, hurra for deg». Det er svært få bosskamper som skiller seg ut og er særdeles utfordrende, og her kunne de med fordel ha krydra til oppskrifta litt mer. Dessuten er også banene generelt ikke så spennende og veldig forglemmelige, med unntak av den van Gogh-inspirerte banen (gi oss mer av dette, Nintendo!) og enkelte spøkelseshusbaner. Sidescroller-baner i tidligere Mario-spill pleide å gi spilleren mye å holde øye med mens man beveget seg fra plattform til plattform, som f.eks. kanonkuler og skiftenøkler flyvende i din retning, mens sidescroller-banene her heller ønsker å teste tålmodigheten din enn reaksjonsevnen din.

TÅKENATT: Et lite velkjent faktum er at Vincent Van Gogh malte dette bildet i 1890 og er hans andre mest kjente verk – etter «Stjernehimmelen», så klart.

Dersom du aldri fikk spilt New Super Mario Bros U og New Super Luigi U til Wii U, kan jeg anbefale å kjøpe New Super Mario Bros U Deluxe til Switch. Ikke bare får du begge spillene i ett spill, men du får også oppgradert grafikk og evnen til å spille spillet håndholdt denne gangen. I tillegg får du også to nye enklere moduser i form av Toadette og Nabbit, men dersom du er på utkikk etter en utfordring og/eller har spilt spillene til Wii U, ser jeg ingen grunn til å skaffe dette spillet her. Iallfall ikke til full pris. Generelt går spillet for ca. 600 norske kronasjer i diverse butikker, men jeg synes ikke det er verdt prisen, da jeg mener at det dessverre ikke lever opp til å kunne bære tittelen «New» eller «Deluxe». Kjøp det på tilbud eller billig brukt hvis du kan.

About Jon Harald Tangen

Student på heltid og hobbymusiker på fritid. Setter gjerne et spill på pause bare for å nyte musikken i en time eller tre. Foretrekker en god historie fremfor prangende grafikk.