Nintendo vil ha penger fra Let’s Play-skapere
0

Nintendo vil ha penger fra Let’s Play-skapere

mai 16 Spill.no  

Av og til lurer man på om Nintendo har blitt blind av å sitte i en boble i mange år. Taktikkene deres går ofte på tvers av trendene i tiden. For eksempel holdt de seg til kassetter når alle andre satset på CD-ROM. Og de nekter konsekvent å delta i teknologikappløpet og lager i stedet billigere – men ofte mer original – maskinvare. Ikke minst har internett vært en stor trussel for Nintendo i alle år, som først med 3DS og Wii U ser ut til å ha oppdaget mulighetene i stedet for truslene ved å slippe spillerne sine ut på nett og la de sosialisere med hverandre.

Overtar fan-videoer på YouTube

Trodde jeg. Nettsiden Game Front avslørte nemlig i dag at Nintendo har oppdaget videonettstedet YouTube og har begynt å sende ut innholdsadvarsler til folk som har lagt ut eller laget videoer med Nintendo-innhold.

Advarselen gjør i praksis at brukeren ikke lenger kan tjene penger på videoen sin. I stedet er det Nintendo som får inntektene. I tillegg kan Nintendo velge å putte annonser inn i videoen, blokkere tilgangen til videoen i enkelte land, eller blokkere den fullstendig. Dersom de blokkerer en video kan det føre til at brukeren mister ulike privelegier, som å laste opp filmer som er mer enn 15 minutter lange.

Dermed står Nintendo fritt til å fjerne videoer som kritiserer spillene deres, eller setter spillene deres i et dårlig lys.

Flere Let’s Play-skapere har allerede fått henvendelser fra Nintendo, som nå har tatt over kontrollen av videoene deres. Nintendo hevder i en epost til Game Front at de ikke har til hensyn å blokkere videoer, men ønsker å «sørge for at Nintendo-innhold blir delt på tvers av sosiale mediekanaler på en passende og trygg måte».

Let’s Play-skapere er selvsagt i harnisk, og ifølge Game Front har flere erklært at de nå holder seg langt unna Nintendo-spill når de lager videoer.

For meg virker det som et gedigent feiltrinn av Nintendo, som igjen viser liten forståelse av hva internett er. Wii U har en rekke fiffige nettfunksjoner som kunne vært enda bedre om man f.eks. kunne delt skjermbildene man tar fra spill eller spilltegningene man lager ut av Miiverse og inn i f.eks. Facebook.

Nintendos versjon av internett er et lukket og ekskluderende system der Nintendo skal ha full kontroll. Det er preget av den samme holdningen selskapet har hatt siden 80-tallet der de hadde full kontroll over informasjonsflyten om spillene sine via blader som Nintendo Power.

Spillvideoer på YouTube har sikkert vært en hodepine for Nintendo lenge, som gjerne skulle hatt kontroll over disse også. Nå prøver de å få kontroll, det vil neppe slå positivt ut for Nintendo i det lange løp.

Kilde: Game Front

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.