Nye spillere og lett forvirring
0

Nye spillere og lett forvirring

Reisen til Russland – del 1 – del 2

Landslagsåret 2016 avsluttes med bortekamp mot San Marino. Det er alltid godt å avslutte året med en seier. For seier blir det. Samtidig kan jeg benytte anledningen til å gi noen nye spillere sjansen. Likevel må stammen av laget være det samme, så det blir ikke en helt ny tropp.

Ole Selnæs, Per Ciljan Skjelbred og Omar Elabdellaoui er alle ett gult kort unna suspensjon. Det betyr at jeg neppe tar de med fra start mot San Marino, men jeg vil fortsatt ha dem med i troppen. Dette er spillere jeg ønsker å ha i og rundt laget uansett.

Til kampen har jeg laget ei liste med spillere som ikke har vært involvert i a-landslaget til nå, men som jeg skal holde et ekstra øye med inn mot San Marino-kampen.

Martin Samuelsen har fått en fin start på sesongen med Blackburn og har noen ferdigheter som er interessante. Fredrik Midtsjø har vært en av de beste spillerne i Tippeligaen og kan bekle flere roller. Anders Trondsen har gjort en solid sesong, både for Norge U21 og Sarpsborg 08, og er et alternativ til Selnæs. Mats Møller Dæhli har endelig spilt seg inn på laget til Freiburg. Simen Wangberg har gjort en kjempesesong og kan være et alternativ til troppen, men vil neppe splitte stopperparet Forren-Valsvik. Den beste norske keeperen i Tippeligaen, bak Andre Hansen, har vært Sondre Rossbach så han er dermed aktuell for en plass som tredjekeeper. I tillegg er Markus Henriksen endelig tilbake fra skade og spiller godt for Hull. Han kommer mest sannsynlig til å være med i troppen.

Speidinga starter i Skien, hvor Odd tar imot Athletic Bilbao. De tar til og med ledelsen, men blir etter hvert rundspilt og knust. Thomas Grøgaard har hatt en voldsom formdupp etter landskampen mot Tsjekkia og er sjokkerende dårlig mot Athletic. Flere av Odd-spillerne har hatt gode sesonger, men de sliter mot god motstand. Den eneste som holder delvis nivået er Riku Riski, men det er uinteressant for meg.

Det spiller ikke så stort rolle til kampen mot San Marino, men rapportene om at Per Ciljan Skjelbred, Stefan Johansen og Adama Diomande viser svakform for sine respektive klubblag er bekymringsfulle. Markus Henriksen er imidlertid i god form.

Like før troppen tas ut tar jeg turen til Tyskland for å se Freiburg mot Køln, hvor Mats Møller Dæhli starter på kanten. Han gjør en grei kamp, mye god jobbing, men skaper ikke all verden. Likevel har jeg sett nok til at han blir tatt ut i troppen.

Det blir også månedens spiller i Tippeligaen, Fredrik Midtsjø. Formspiller Markus Henriksen kommer med, sammen med Martin Samuelsen og Sondre Rossbach. I tillegg er Jonas Svensson tilbake i troppen.

Nye spillere i troppen betyr at noen må ut. Denne gangen var det Sten Grytebust, Espen Ruud, Iver Fossum, Adama Diomande, Tarik Elyounoussi og Martin Ødegaard som må vike. Fossum, Diomande, Elyounoussi og Ødegaard aksepterer de ulike grunnene for at de ikke er med denne gangen. Det ser kanskje rart ut med kun en spiss, men både Berget og Moi kan brukes på topp. Jeg har også hørt at Markus Henriksen kan spille spiss (kremt).

Siden jeg skal spare de med gult kort betyr det at visekaptein Nordtveit kommer inn i laget og endelig får vist seg skikkelig fram. Vi trenger rutinen hans. Markus Henriksen som offensiv midtbane kan forhåpentligvis gi oss litt mer bevegelig og trykk i den rollen. Midtsjø blir en litt annen spilletype enn Selnæs sentralt, men planen er å komme til innlegg og fylle opp i boksen til San Marino.

Allerede etter tre minutter gjør Markus Henriksen akkurat som han skal. Han får ballen i bakrom, tar seg ned til dødlinja og slår ballen ut til Josh King som plasserer inn sitt fjerde mål i kvalifiseringen. Håpet om at et tidlig mål skulle føre til målfest viste seg imidlertid å stemme dårlig. Vi dominerer selvfølgelig, men sliter med å score. Ikke nok med det, vi produserer ikke all verden med store sjanser heller.

Etter en time har jeg fått nok. Kaptein Nordtveit svikter på samtlige nivåer og blir plukket av banen. Samme skjebne tilfaller Moi og Henriksen. Fredrik Oldrup Jensen, Martin Samuelsen og Mats Møller Dæhli kommer inn. Fire minutter senere får jeg belønning. King, Samuelsen og Dæhli trekantspiller seg flott i gjennom. Førstnevnte legger ut til Dæhli som avslutter rett på keeper, som ikke klarer å holde ballen. Returen setter Berget i mål.

Etter det skjer det faktisk ikke all verden og kampen ender 2-0. Skuffende, noe jeg også forteller spillerne. Svensson, Aleesami, Berget og King virker forvirra over at jeg ikke er fornøyd. Jaja, vi slapp i alle fall ikke inn mål.

Neste kamp er i mars mot Aserbajdsjan. Med andre ord er det 130 dager til neste kamp. I sånne perioder det er kjedelig å være landslagstrener. Det føles nesten bortkasta å sjekke ut spillere nå fordi det er så lenge til neste kamp. Jeg lurer på om Høgmo hadde det på samme måten. Vi kan ta med oss noe gledelig. Vi er foran Sverige på FIFA-rankinga!

Tippeligaen er også avsluttet hvor Odd vant ligaen. To poeng foran Rosenborg, etter en dramatisk avslutning. I siste serierunde spilte Odd borte mot Start. Det sto lenge 1-1 og Rosenborg så ut til å ta hjem tittelen for andre året på rad, etter seieren mot Viking. Stefan Mladenovic ville det imidlertid annerledes og scora i det 90. minutt og sikra Fagermo alle tiders skrytemuligheter.

På topp tre på toppscorerlista var det dessverre ingen nordmenn. De beste var Fitim Azemi, Mos og Runar Espejord på ni mål. Gary Martin ble toppscorer med 13. Flest målgivende pasninger var det Bjørn Helge Riise som sto for (11).

Årets spiller i Tippeligaen ble Espen Ruud. Han ble selvfølgelig også kåret til årets forsvarsspiller. Årets keeper var Andre Hansen. Den beste midtbanespilleren var Fredrik Aursnes, mens prisen for beste angrepsspiller gikk til Sander Svendsen. Årets trener ble selvfølgelig Dag Eiliv Fagermo, faktisk uten at Tor Ole Skullerud ble grinete.

Vi avslutter 2016 med at hele Norges favorittrener får seg ny jobb. Lykke til!

About Kjell-Arne Jørgensen

Journalist fra Drammen som bor og jobber i Skedsmo. Relativt altetende når det kommer til spill. Har fortsatt til gode å spille noe som er bedre enn The Witcher 2.