Overgangsvinduet åpner
0

Overgangsvinduet åpner

Reisen til Russland – del 1 – del 2 – del 3

Det er tre måneder til neste landskamp. Det betyr at Tippeligaen ikke starter før etter kampen mot Aserbajdsjan. Derfor vil jeg i all hovedsak konsentrere meg om utenlandsproffene før den kampen. Nå som det er januar åpner dessuten overgangsvinduet i Europa. Da kan det også være noen landslagsaktuelle spillere som får seg bedre klubber. La oss se på status og rykter per 1. januar.

Selv om Rosenborg ikke vant ligaen har flere av spillerne hatt gode sesonger. André Hansen sies å være på blokka til både Lyon og Man City. Anders Konradsen har egentlig ikke vært i nærheten av troppen til nå, men en overgang til enten Alaves eller Braga kan endre på det. Pål Andre Helland har vært nær etter gode prestasjoner og de prestasjonene har også Besiktas, Espanyol og Torino merket seg. Sist, men ikke minst har vi Fredrik Midtsjø, som det er stor interesse rundt. FC København er favoritter, men Marseille, Swansea og Wolfsburg skal også være med i kampen.

Når det gjelder seriemesterne Odd er det liten interesse for de landslagsaktuelle spillerne Sondre Rossbach, Thomas Grøgaard og Fredrik Oldrup Jensen.

Vi har også et knippe landslagsspillere i Sverige, som også har pause nå. Jo Inge Berget blir etter all sannsynlighet værende i Malmø. Thomas Rogne er imidlertid på vei til Frankrike og Rennes. En annen stopper, Vegard Forren, er allerede klar for Granada. De ligger for øyeblikket på 17. plass i La Liga.

Midt i alle ryktene får jeg imidlertid litt fakta på bordet, som jeg ikke kan avfeie. Josh King har nå gått 14 kamper på rad uten å score for Bournemouth. Dessuten får jeg stadig rapporter om Adama Diomandes manglende form, så vi er ikke knallsterke på spissplass. Mer gledelig er det at Rune Jarstein storspiller i Hertha.

Både Midtsjø og Helland ble raskt klare for nye klubber. Midtsjø takket nei til FCK og valgte Swansea som sin nye arbeidsgiver. Han scoret også i debuten. Det samme gjorde Helland i sin debut for Torino. Midtsjø gikk for £1,4m, mens Helland gikk for £2m.

Fullt så mye trengte ikke Rennes å gi for Rogne, som ble klar for drøye £500k. En annen som har tatt et steg opp er Alexander Tettey. Han har byttet ut Norwich og The Championship, med Sunderland og Premier League. Prisen ble £7,75m.

Han er ikke det eneste nye norske fjeset i Premier League. Martin Ødegaard får forhåpentligvis endelig prøve seg på et høyere nivå med et utlån til Middlesbrough. Det får også en annen tenåring, nemlig Kristoffer Ajer. Etter en god høst i Celtic kom Watford på banen og ga £3m for unggutten.

Det er de overgangene som er verdt å nevne. I tillegg har Mats Møller Dæhli signert ny kontrakt med Freiburg. Det samme har Omar Elabdellaoui, etter at hans overgang til Espanyol falt gjennom i siste sekund.

Vi må begynner å forberede oss til kamp og jeg drar igjen ut på speiderturer. Jeg bestemmer meg blant annet for å sjekke status på Ole Selnæs og Alexander Søderlund i St. Etienne. Det blir ingen god kamp for nordmennene. Søderlund er så svak at han blir transferlistet etter kampen, mens Selnæs lager straffe tre minutter før full tid.

Det starter ikke så mye bedre for Martin Ødegaard da jeg overværer hans debut for Middlesbrough. Et balltap fra talentet gjør at Burnley kontrer og scorer. Ellers er han mye involvert som offensiv playmaker, uten at han skal så voldsomt mye.

Da er det igjen tid for å ta ut en tropp. Samuelsen, Grøgaard, Rossbach og Oldrup Jensen forsvinner alle ut av troppen. Det samme gjør Midtsjø, som har slitt etter debuten for Swansea. Ødegaard, Linnes, Nyland, Tarik Elyounoussi og Adama Diomande kommer alle inn i troppen.

Linnes har endelig begynt å spille fotball for Galatasaray og tas ut som back-up på venstrebacken. Diomande må med, fordi King sliter med en skade i hælen.

Bare noen dager etter at troppen ble offentliggjort kommer beskjeden om at Thomas Rogne har skadet kneet og er ute i fem måneder. Pål Andre Helland kommer inn i troppen. (Det høres kanskje rart ut å erstatte en stopper med en ving. For å være ærlig var planen å ta ut Helland i den opprinnelige troppen, men jeg glemte det rett og slett).

Pål Andre Helland går dessuten rett inn i førsteelleveren, da Tarik Elyounoussi blir matforgiftet under samlinga. Ellers er det få overraskelser. At Moi starter på venstrekanten gir seg selv, etter at han har vært svært god for Basel og Berget ikke har starta sesongen ennå.

Et fullsatt Ullevaal kan juble allerede etter 16 minutter. Da dunker Helland inn et frispark via muren. Like etter er Valvik nære ved å øke ledelsen, etter to påfølgende cornere. Etter det dør kampen litt, og like før pause dør jeg litt. Nazarov utnytter det enorme rommet mellom stopperne våre og scorer enkelt alene med Jarstein. Uavgjort til pause.

King sliter fortsatt med hælen og plukkes av til fordel for Diomande. Jeg vil også ha mer kreativitet inn i laget og erstatter Henriksen med Ødegaard. Det tar ikke lang tid før vi får betalt. Ødegaard spiller fram til Diomande. Han legger igjen til Moi, som dunker ballen hardt i lengste hjørne fra 16 meter.

Like etter dytter selvtillitsklumpen, Pål Andre Helland, bort kompis Ole Selnæs fra et frispark og smeller ballen i mål fra 30 meter. Moi vil ikke være noe dårligere. Omar Elabdellaoui kommer seg rundt på kanten, slår et perfekt innlegg og Moi header inn sitt andre mål. I løpet av fem minutter har vi avgjort kampen, og resten av omgangen blir en transportetappe.

Et skår i seiersgleden er at midtbaneduoen Selnæs og Skjelbred begge pådrar seg gule kort og dermed er ute til hjemmekampen mot Nord Irland. 

About Kjell-Arne Jørgensen

Journalist fra Drammen som bor og jobber i Skedsmo. Relativt altetende når det kommer til spill. Har fortsatt til gode å spille noe som er bedre enn The Witcher 2.