Plattformkongen
0

Plattformkongen

nov 25 Spill.no  

Joda, The Legend of Zelda: Ocarina of Time var et herlig gjensyn med en oppusset klassiker i sommer, men det var likevel ikke nok til å overbevise oss om at 3DS var en konsoll som var kommet for å bli. Etter en mager lansering der middelmådige titler stod i kø, har de originale, nye og unike spillene glimret med sitt fravær på Nintendo 3DS. Inntil nå.

Moderne Mario

Man kan si mye om Nintendos bruk av Mario i ymse sportsspill og andre sideoppdrag, men Nintendo skal ha honnør for at de aldri sparer på kruttet når de først lager et ekte plattformspill med maskoten sin. Opp gjennom årene har de ekte Super Mario-spillene ledet an og satt nye standarder i hver eneste utgivelse. Super Mario Bros.-spillene definerte todimensjonale plattformspill helt frem til og med Super Mario World på Super Nintendo. Med Super Mario 64 viste Nintendo verden hvordan man skulle lage et plattformspill i tre dimensjoner, og med Super Mario Galaxy sprengte Nintendo alle barrierer og grenser (og tyngdekraften) i et av verdens mest lekne spill.

Super Mario 3D Land sprenger kanskje ikke så mange grenser, men det tråkker ny mark med en unik fokusert plattformspillopplevelse som klarer å blande gammelt og nytt på en unik måte.

Historien kan du. Prinsessen er kidnappet av Bowser og Mario må gjennom åtte verdener bestående av flere ulike nivåer for å redde henne. Jeg skal spare dere for spekulasjoner om Prinsessens Stockholm-syndrom eller mangelen på spenstig dramaturgi, for historien tjener sin funksjon ypperlig: den gir oss en enkel motivasjon for Mario. I Mario-spillene er det alltid reisen som står i fokus, ikke målet, og en utbroderende historie om forholdet mellom Mario og prinsessen kunne fort bare spent bein for rørleggerens lettbeinte plattformeventyr.

Gledesspreder

For sjelden har jeg opplevd Mario i like sprudlende og livsglad form som i Super Mario 3D Land. Allerede fra første nivå begynner jeg å smile, og smilet sitter klistret på fjeset mitt gjennom samtlige åtte spillverdener. Nivådesignet er av ypperste kvalitet, i stedet for å lage et rent tredimensjonalt plattformspill som Super Mario 64 og Super Mario Galaxy, har Nintendo i stedet utstyrt spillet med en stram regi. Kameraet bestemmer hvordan du skal spille, noen ganger går man innover skjermen, andre ganger går man sidelengs. Det føles som de gamle todimensjonale Mario-spillene har fått en ny dimensjon, og det å ofre friheten til å gå hvor man vil til fordel for et mer rigid nivådesign, gir spillet en tradisjonell og nostalgisk følelse.

Denne nostalgiske følelsen forsterkes ytterligere av at spillet er et lite skattkammer for Mario-veteraner. Her lekes det med klassiske melodier mens obskure fiender og referanser dukker opp hele tiden. Vaskebjørn-drakten fra Super Mario Bros. 3 er tilbake sammen med de flyvende sjørøverskutene. Hvert eneste nivå inneholder historiske referanser til gamle spill, i fornyete og moderniserte utgaver.

Kontrollen sitter og som et skudd, og spillet bruker 3D-grafikken på en lavmælt og effektiv måte. Det går fint å spille store deler av spillet uten 3D-bryteren på, men noen rom blir enklere når man ser dybden i bildet, og da er spillet flink til å si fra at du bør skru på 3D.

Som plattformspill er Super Mario 3D Land helt klart det morsomste jeg har spilt i år. Likevel når det ikke helt opp til sekseren. For det første er spillet litt for enkelt. Har du moderat med erfaring fra lignende spill, pløyer du igjennom hovedspillet så lett som ingenting. Selv de med liten erfaring vil finne spillet litt for enkelt, skulle du være så uheldig og misse flere ganger på rad på et brett, får du tilbud om å ta på deg en super-vaskebjørn-drakt som gjør deg immun mot fiendene gjennom hele nivået. Dermed blir spillet enkelt å pløye gjennom, selv for helt urutinerte plattformspillere.

Og det er litt dumt, for spillet er relativt kort. To kvelder brukte jeg på å erobre tilbake prinsessen, og selv om man kan utfordre seg selv ytterligere etter å denget Bowser i nok et spill, føles reisen litt for kort. Spesielt sammenlignet med det enormt omfattende Super Mario Galaxy 2.

Derfor ender jeg opp på en solid femmer. Som plattformspill er dette noe av det mest lekne og underholdende i sjangeren. Et spill med identitet, selvtillit og en naturlig  lekenhet som de fleste andre spill i sjangeren mangler.

Se flere bilder fra Super Mario 3D Land på neste side!

Super Mario 3D Land er utviklet og utgitt av Nintendo. Spillet er ute på Nintendo 3DS.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.