Presisjonsidrett!
0

Presisjonsidrett!

sep 02 Spill.no  

Kritikerne som kaller «Playstation Move» for en Wii-kopi ble ikke akkurat stillere da Sony annonserte «Sports Champions», et spill som i utgangspunktet virket som en blåkopi av Nintendo Wiis «Wii Sports». Men det ferdige spillet imponerer. I hvert fall halve spillet.

Seks øvelser

I «Sports Champions» skal man konkurrere i seks ulike sportsgrener. Spillet bruker selvsagt Move-kontrolleren i alle grenene, og har du mer enn en Move-kontroller kan du gjenskape sportene enda mer realistisk i et par grener.

For realisme er det som skiller dette fra «Wii Sports». At «Playstation Move» er mer presis enn Wii-kontrolleren beviser dette spillet en gang for alle. Og dermed blir det den økte presisjonen som preger spillene. Rammen rundt spillene er også mer realistisk, med skarpere grafikk, mer naturtro omgivelser, og figurer som ser ut som ekte mennesker.

Men den mer naturtro grafikken gjør også spillet mye mindre sjarmerende enn «Wii Sports Resorts». Figurene man styrer er vandrende klisjeer, todimensjonale pappfigurer, uten humor og sjarm. Det samme tørre og kjedelige preger omgivelsene, menyene, lydene, musikken og den generelle presentasjonen. «Sports Champions» er et spill som virker uinspirert og kjedelig, men kommer du forbi den trøtte presentasjonen og det litt vemmelige figurgalleriet, finner du et par perler av noen småspill.

De beste

La oss starte med de beste spillene. Bordtennisspillet fungerer som en fantastisk demonstrasjon av presisjonen til Move-kontrolleren. Du holder kontrolleren som en racket, og slår bordtennisballen, akkurat som du ville gjort i virkeligheten. I motsetning til «Wii Sports» er spillet såpass nøyaktig at det gjengir dine bevegelser nærmest 1:1. Slår du hardt slår spilleren på skjermen hardt. Vrir du kontrolleren legger du på skru. Man kan slå både forearm og backarm, og det handler rett og slett om å reagere raskt og riktig. Bordtennisspillet er nesten like fengende som Rockstars fantastiske «Table Tennis» på Xbox 360, og spesielt moro med to spillere.

Et annet høydepunkt er boccia, som er denne spillsamlingens svar på bowlingen i «Wii Sports». I dette franske parkspillet skal to stykker kaste digre jernballer mot en liten trekule. Den som havner nærmest trekula vinner. Det høres veldig enkelt ut, men stiller store krav til presisjon, og det er svært tilfredsstillende å klinke vekk motstandernes kuler. Boccia er et relativt avslappende spill som kan spilles over flere timer, i motsetning til de fleste andre i samlingen som fort får utrente muskler til å verke.

Bueskyting er også veldig moro. Her handler det om å skyte på blink, og spillet kommer virkelig til sin rett om du har to Move-kontrollere. Ved å holde en arm foran deg, tar du en pil fra buehylsteret på ryggen din, fører den andre hånda frem, og trekker buen tilbake i spenn. Alt føles naturlig og instinktivt. Slipp fingerknappen på strengekontrolleren, og pila flyr avgårde. Bueskytingen er presis, men jeg hadde litt problemer med siktingen, ettersom «Playstation Eye»-kameraet ikke var plassert optimalt i forhold til skjermen min, så det måtte litt reorganisering til før det føltes naturlig å skyte.

De verste

Så var det de spillene som ikke klarer å holde på interessen særlig lenge. Fekting er en god idé, men litt merkelig gjennomført. Der de andre spillene er ganske realistiske simulatorer av ulike sporter, skal du i fektespillet denge løs på motstanderen med et digert sverd, og aller helst slå han ut av ringen så han flyr metervis bortover bakken. Med to kontrollere kan du holde både sverd og skjold, og de første rundene er det ganske så fornøyelig å slåss. Men så begynner spillet å rote det til, med masse unødvendige knappekombinasjoner, bevegelsesmønstre, og annet fjas som ødelegger den relativt enkle moroa. I tillegg er dette spillet det som sliter mest med å registrere bevegelsene mine av alle sportsspillene. Når jeg lynkjapt prøver å få inn et slag i en åpning, går det relativt lang tid før figuren på skjermen gjenskaper bevegelsene mine, noe som bare er en ekstra frustrasjonsfaktor.

Frisbee-golf fikk jeg heller ikke helt teken på. Det spilles som golf, men med en frisbee i stedet for køller og ball. Når man først får dreisen på å kaste plata presis er det ganske underholdende, men som spill blir det litt for oppstykket og småkjedelig i lengden. Boccia, som har et tilsvarende utgangspunkt med at man skal kaste noe med presisjon, er mindre frustrerende og mye morsommere i konkurranse med andre.

Og så var det kalkunen til slutt: strandvolleyball. Dette er helt klart det kjipeste spillet i pakka, selv om man server, mottar, legger opp, smasher og blokker ved å gjøre de samme bevegelsene i virkeligheten som man skal i spillet. Problemet er bare at som spill føles det relativt tilfeldig, og figurene styrer seg for det meste av seg selv. Den realistiske grafikken kræsjer også med det man opplever på skjermen, jeg klarer for eksempel å blokkere skudd selv om nevene mine som stopper skuddet er en meter unna ballen. Volleyballen er helt klart det minst gjennomførte spillet i «Sports Champions», og det jeg la raskest fra meg.

Fin demonstrasjon

På samme måte som «Wii Sports» ble en perfekt demonstrasjon på kontrollsystemet til Nintendo Wii, er «Sports Champions» en tilsvarende flott demo av «Playstation Move». Det inneholder seks sportsspill, hvorav tre er kjempebra, og tre er mindre bra.

«Sports Champions» gjør seg best sammen med venner, men er også grei tidtrøyte alene. Utviklerne har klokelig nok inkludert ganske omfattende enspiller-utfordringer i de seks grenene, og det er underholdende nok å klatre opp karrierestigen, selv om belønningene man låser opp i form av nye klær og enkeltutfordringer ikke er så mye å skryte av.

«Sports Champions» skulle hatt flere øvelser og en mer gjennomtenkt og motiverende presentasjon. Slik det er nå er det et perfekt spill å bruke for å vise frem «Playstation Move», men ikke den sportsklassikeren det kunne blitt.

Se flere bilder fra spillet på neste side!

«Sports Champions» er utviklet av Zindagi Games og utgis av Sony Computer Entertainment. Spillet lanseres 15. september på Playstation 3, og krever at man bruker «Playstation Move»-kontrolleren.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.