Pro Evolution Soccer 2021- De samme vanlige problemene
0

Pro Evolution Soccer 2021- De samme vanlige problemene

Konami’s fotballsimulator-serie har alltid havnet litt i skyggen bak erkerivalen FIFA. Tidligere i år annonserte Konami at de ikke kom til å lage et nytt fotballspill i år, men heller komme med en oppdatert utgave av PES 2020, hvor alle lag, baner og spillere har blitt oppdatert i henhold til 2020/2021 sesongen.

Undertegnede har spilt deres konkurrent FIFA helt siden tidlig 2000-tall, og det er en spillserie som virkelig har endret måten å spille fotball på. Der FIFA har blitt mer og mer ekte i spillefølelse, har Konamis PES heller fokusert mer på å ha gode kommentatorer. Så hva kan da 2021-utgaven av spillserien by på av fotballglede?

Et rotete menysystem
For å starte kan jeg nevne menysystemet spillet har: Det er så rotete at jeg sliter med å finne frem til det jeg vil. De som spiller mye FIFA er kjent med et veldig oversiktlig menysystem, der man alltid finner frem til det man ønsker. For spillere som meg, hvor fotballsimulatorer for karrieredelen av spillene er det viktigste er det vitalt å være effektivt inne i menyen. Flyten som man får i FIFA forsvinner i nølende tastetrykk og avgjørelser gjort med en feiltakelse. (Akkurat som Viking i det virkelige liv det-red)

Der valgene er flere i EA sitt sportsspill, blir man i PES møtt av ting som er så uoversiktig at frustrasjonen brer seg innover kroppen. For å ikke snakke om valgene man har når man skal ta ut en startellever. Hvis jeg foreksempel ønsker å bytte formasjonen, aner jeg rett og slett ikke hvordan jeg går frem. Det er ikke noen knapp som kan endre formasjonen på kontrolleren som jeg fant. Hvis de eksisterer er det gjemt så godt bort at det like gjerne kan fjernes. Dette er spillets store skuffelse. Valgmulighetene virker rett og slett mindre enn de gjør i FIFA, og det trekker veldig ned for undertegnede.

Et fantastisk fotballspill ute på banen
Hvis det er ett punkt PES-serien har utviklet seg på, er det spillefølelsen ute på banen. Her føles alt så mye bedre enn de knotete menyene. Selv om valgene også her er minimale, er det en deilig følelse å starte igang en kamp. Gresset ser ekte ut, spillerne reagerer på det vi spillere vil de skal gjøre, og kommentatorene er mer ekte enn de er i FIFA. En føler at de lever seg inn i kampene, og serverer god kunnskap om lagene underveis. Det er på banen spillserien har vært veldig bra, noen har påstått at PES er bedre ute på banen enn i FIFA, så noe riktig har Konami gjort med denne serien opp gjennom årene.

Konami har ikke lisens til alle lagene
Et annet aspekt jeg ikke liker med PES er at utvikler Konami ikke har inngått avtaler om lisens til alle lagene. Jeg skal ta et eksmpel; Hvis du spiller som et lag i Premier League i England, der ligaen på PES heter English League, og du spiller som Liverpool FC, heter laget Merseyside Red.

Draktene og logoen til laget er helt forandret. Så jeg aner ikke hvem alle lagene er. For noen er dette kanskje sjarmerende men for meg er dette elementer som irriterer mer enn det engasjerer. I tidligere utgaver av spillet, hadde Konami rettigheter til de store turneringene i Europa: UEFA Champions League og Europa League. Men den lisensen overtok EA Sports for noen år tilbake, noe som gjorde at kanskje det største trumfkortet som PES hadde forsvant.

Kanskje er det en av grunnene til at Konami ikke laget et helt nytt spill som heter PES 2021.

Konklusjon
PES 2021 er helt likt PES 2020. Det eneste som er nytt er nye spillere og lag som har rykket opp til høyere divisjoner. Menysystemene er helt likt tidligere utgaver, musikken er den samme, og lagoppstillings-mulighetene er ikke endret. FIFA-serien har en hel haug av fengende låter som er med spillet når du er i menyene. Her kan man velge å bytte låter hvis man ønsker. Men i PES er det et fåtall låter som er med, og muligheter for å bytte låt, er fraværende. Dette er også et akspekt som irriterer. Gameplayet i PES er frustrende sammelignet med FIFA. Det er motsatte kontroller i disse to spillene.

Det gjør at FIFA-spillere vil hate gameplayet i PES, inkludert undertegnede. Det som trekker opp, er den flotte fotballen vi blir servert ute på banen. Der føler man at man ser en ordentlig fotballkamp på TVen. Så summa summarum er den oppdaterte utgaven av PES 2020 ikke helt toppklasse, men god nok til at fotballsimmere kan investere i nok et fotballspill, men ikke forvent realisme, dypde og meny effektivtet som man får i FIFA.

About Stian Spørck Karlsen

Jeg er 25 år fra Rognan i Saltdal kommune. Jeg har en stor interesse for spill. Spillene går stort sett i actionspekket spill, som The Last Of Us f.eks. Har også en stor interesse i sportsspill, der FIFA har vært med meg siden jeg kjøpte FIFA 04.