Sex, penger og videospill
0

Sex, penger og videospill

aug 21 Spill.no  

Hvis du har vært på nettet de siste dagene har du kanskje lagt merke til en spesiell historie som involverer flere kjente utviklere og spillsider i USA. En sak som faktisk har forent de bitre fiendene Tumblr og 4chan og som har blitt tiet og sensurert av store nettsider som Kotaku og N4games.

For mange har denne saken vært et bevis på hva de hevdet lenge, om at det er ingen profesjonalitet i amerikansk video-journalistisk. For andre har det vært en bekreftelse på at det anonyme internettet er nådeløs mot dem som de ikke vil ha inn i industrien. Frontene har kollidert i over en uke på Twitter, 4chan, Tumblr og Reddit.

Midt i dette smørøyet sitter den uavhengige spillutvikleren Zoe Quinn fra Boston.

Bitter eks?

Det hele startet den 16 august da Quinn sin eks-kjæreste publiserte en ny blog om bruddet med Zoe Quinn. I denne bloggen anklagde han Quinn for å vært utro med fem forskjellige menn. Blant disse var hennes sjef Joshua Boggs og en journalist som jobber regelmessig for Kotaku, Nathan Grayson. I samme bloggpost var også skjermbilder og dokumentasjon fra disse forholdene.

I en vanlig situasjon ville dette ha vært en sak som ikke tilhørte den offentlige sfæren av informasjon, men saken visste seg å ha en større betydning enn bare å være en affære. Kotaku hadde nemlig gitt god mediaomtale til Quinn sitt prosjekt Depression Quest og noen mente at eksponeringen skyldtes hennes intime forhold til en Kotaku-journalist.

SJW og depresjon

For de som henger rundt 4chan og Tumblr vet om begrepet SJW, eller Social Justice Warriors. Dette er personer som ofte prøver å sette fokus på urettferdighet i samfunnet, og de mente at Zoe Quinn definitivt var en av disse. Det er ingen hemmelighet at 4chan og SJW ofte kommer i verbale konflikter med hverandre. Når bloggen ble kjent begynte diverse brukere på 4chan, Reddit og Tumblr å granske videre i saken.

La oss gå nå litt tilbake til slutten av 2013. På dette tidspunktet hadde Quinn sitt spill, Depression Quest blitt godkjent til å bli lagt ut på Steam. Dette tekstbaserte spillet som ble gitt ut gratis ble av diverse røster, kort tid senere kritisert for å være dårlig for Steam. Quinn påpekte at hun hadde blitt trakassert på grunn av dette og pekte ut en side som spesielt ansvarlig – nettsiden Wizardchan.

Hvis du ikke vet hva Wizardchan er, så er det kort fortalt en nettside for voksne menn som fremdeles er jomfruer. Dette er den offisielle egenbeskrivelsen av siden. Quinn fikk en god del medieomtale og sympati, men en bruker på Imgur la frem det som ble ment var bevis på at dette ikke var tilfelle, og at det var stor mulighet for at hele saken var oppdiktet fra Quinn sin side. Snøballen hadde begynt å rulle.

FEZ setter igang Streisand-effekten
Brukere på Reddit, 4chan og The Escapist begynte å debattere saken og her er hvor splittelsen og debatten har startet. Hvor av noen påpekte den dårlige etikken og moral som Quinn hadde, mens andre mente det var misogynisk heksejakt på en av de få kvinnelige spillutviklerene i bransjen. Fez-skaperen Phil Fish la blant annet følgende ut på sin Twitter profil.

Dette stoppet selvfølgelig ikke nettet med å etterforske saken, og flere stemmer begynte å melde seg inn i mediabildet. De fleste spillskaperne viste støtte til Quinn og noen påpekte hvor lite fokus de fem mennene som ble anklaget for å ha fått sex for å gi god mediedekning til Quinn hadde fått. Andre påpekte at dette var hva kvinner i bransjen måtte leve med.

Saken rullet uansett videre, og flere historier kom fram i lyset. En av dem gjaldt en såkalt utviklings-konkurranse (Game-Jam). En gruppe mennesker hadde utlyst en konkurranse hvor kvinner hadde blitt oppfordret til å sende inn sin spill-ide og vinneren ville få sitt spill utviklet. Zoe Quinn hadde reagert på at kvinnene ikke fikk betalt for sitt bidrag (selv om de ble lovet 8 % royality) og brukte sine kontakter til å sette nok press på konkurransen til at den ble avlyst.

En annen bruker forteller om et indie-miljø som bestod utelukkende av politisk korrekthet, og at suksess var avhengig av å ikke være uenige med flertallet. Da spesielt var det med tanke på å ikke bli uvenn med Zoe Quinn.

Sensur og stillhet?
Som nevnt tidligere var debatten splittet mellom dem som mente at hendelsen burde bli brukt som en katalysator for å diskutere fratinisering i spillmiljøet og de som mente at dette var et inngrep på privatlivets fred.

Selve saken nådde sitt hovedpunkt den 19. august. Det var ikke mange spillmedier som rapporte om det som skjedde, og de få som gjorde det opplevde å få press på å fjerne alt som omhandlet saken. Blant annet fikk spillsiden N4games fjernet en artikkel om det, og den relativt kjente nettstedet Gamesnosh gikk ned i sin helhet.(!) På Reddit ble hele 10.000 kommentarer om saken slettet.

For de som kjenner de sosiale medier, vet at det er ingenting som provoserer mer de som debatterer enn å bli sensurert. Flere uavhengige aktører begynte å poste sine meninger om saken. Nettavisen The Daily Dot forsvarte Quinn,  mens Youtube-kommentatoren TheInternetaristrocrat var svært skeptisk til hvordan miljøet beskyttet hverandre.

Disse to overnevnte tilfellene symboliserte saken bra. Hvor store nettsider har hatt radiostillhet eller støttet Quinn, har uavhengige blogger og forumbrukere vært negative til Quinn og systemet.

Uansett oppfattet nettsidene Tumblr og 4chan det som et forsøk på å sensur. Det var nemlig ikke lite som forsvant fra nettet. Nettsider gikk ned, forumposter ble slettet og brukere ble rapportert. Selv sider som hadde blitt arkivert på Wayback Machine hadde blitt fjernet. Forumbrukere svarte med å lage store infopakker som ble lastet ned og speilet diverse steder, for å forsikre seg om at ting ikke ble fjernet av moderatorer.

Status
Idet dette skrives ser det ut som stormen har stilnet litt. Debatten fortsetter på diverse steder over nettet riktignok. Kotaku har gått offentlig ut og dementert ryktene om at de har brutt etiske standarder, men ellers har de ungått å nevne saken i det hele tatt. Noen nettsider som GamerHeadlines og spillbloggeren Totalbiscuit har vært svært kritiske til saken, og sier rett ut at det har vært korrupsjon i spillmiljøet. Noe som ikke burde ha blitt tiet ihjel.
Andre anerkjente magasiner som Vice påpeker at saken ikke er noe annet enn hets mot kvinner i et mannsdominert miljø. De forskjellige stemmene av det sosiale internett er med andre ord delt i midten.

Det at Quinn og de som støtter henne har hatt nok makt til å legge ned nettsider og sensure store deler av nettet som man ikke trodde kunne bli sensurert har også vakt sinne hos mange, særlig siden det kom fram indisier på at en av moderatorene til spilldiskusjonsiden hos Reddit hadde vært i personlig kontakt med Quinn. Dette skjedde over Twitter rett etter at den første blogposten som startet alt ble lagt ut.

Det er liten tvil om at det er mange som ikke har kjent seg igjen i det SJWere som blant annet Anita Sarkeesian, kjent for Feministfrequency, har skrevet om spillbransjen, at den er kvinnefiendtlig og diskriminerende.

Sist kjente var at Ubisoft fikk hets fordi de ikke hadde en kvinnelig snikmorder i Assassins Creed: Unity.
Dette kan til en viss grad forklare hvorfor denne saken vekker et engasjement som har foregått i en uke nå, særlig når man kan få et inntrykk av de store mediene også beskytter hverandre og ikke villige til å gå mer innpå de anklagene utenom Zoe Quinn som er fremlagt.

Uansett er det ikke til å legge under en stein at en relevant del av det som ble slettet var personlige angrep mot Quinn og andre, og fortjente å bli fjernet fra nettet. Det la til syvende og sist likevel ikke en demper på det bålet som ble startet.

Hva mener du? Er dette kun hets av en kvinnelig spillutvikler i et mannsdominert marked, eller er det et bevis på korrupsjonen i amerikanske spillmiljøer?

PS: Den Game-Jam konkurransen som ble nevnt tidligere. Til nå har 4Chan samlet in 5000 dollar til at den konkurransen igjen kan gå av stabelen.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.