Spillstudier i Norge
0

Spillstudier i Norge

feb 19 Martin Moen  

Nå nærmer det seg søknadsfrist for universitet og høgskoler, og det finnes et hav av brosjyrer, informasjon, tilbud og studier. Det er veldig lett å bli forvirret av navn på studier og studiesteder, for ikke å nevne at alle skal kaste så mye på deg på en gang. Selv om jeg studerer selv, drukner jeg i informasjon og forvirrende studienavn når jeg søker rundt. Det er mulig noen av dere som leser kunne tenke dere å studere og/eller jobbe med spill, spilldesign og spillutvikling. Jeg vil derfor prøve å liste alle universiteter og høgskoler som tilbyr en studieretning som er rettet mot spill. Jeg begrenser dette til høgskoler og universiteter i Norge som tilbyr bachelor eller master innenfor studieretningen; for å finne informasjon om alle folkehøgskoler og utenlandske universiteter blir altfor mye!

 

Som noen av dere kanskje har lest og husker, så er jeg selv en spilldesign student ved et universitet her i Norge. Jeg gjør mitt ypperste for å være objektiv når jeg presenterer denne listen med studieretninger og -steder, og går ikke inn i dybden på kvalitet eller “hvor god den er”. Som jeg sa i innledningen; jeg blir selv forvirret over alle navn og retninger som er der ute, men har brukt noen timer på å søke rundt på nett og institusjonssider for å sørge for at jeg kan presentere alle relevante studieretninger. Hvis du ser at det er en studieretning som passer kriteriene, men som ikke er listet: Nevn dem i kommentarfeltet!

 Programmering [Spill | Applikasjon]

 

Høgskolen i Gjøvik ble en del av NTNU 1.1.2016, og er nå en del av norges største universitet for ingeniører og teknologi. Ved campus Gjøvik tilbys det en bachelor innen programmering hvor man kan spesialisere seg innen spillrelatert programmering. Studentene får også innføring i spilldesign og grafikkprogrammering. Studiet gir kompetanse til å ta IT relaterte master utdanninger i Norge eller utlandet, men gir ikke muligheten til en sivilingeniør utdannelse hvor man har matematikk- og realfagskrav av større omfang.

 

Opptakskrav: Generell studiekompetanse + R1/S2, eller realkompetanse + R1/S2

 

Link til studiet:

 https://www.ntnu.no/studier/bprog

 

Nord Universitet – Campus Steinkjer

Spill- og Opplevelsesteknologi

 

Nord universitet er norges yngste universitet, og tilbyr studiet Spill- og Opplevelsesteknologi ved campus Steinkjer (tidligere Høgskolen i Nord-Trøndelag). Studiet gir elevene en bred kompetanse innenfor teoretiske og praktiske disipliner som 3D modellering, spilldesign, programmering og lydproduksjon samtidig som elevene får spesialisere seg innenfor gamelab faget. Studiet gir mulighet for IT og spillrelatert masterutdanninger i Norge eller utlandet.

 

Opptakskrav: Generell studiekompetanse, eller realkompetanse

 

Link til studiet: http://www.nord.no/no/studier/spill-og-opplevelsesteknologi-bachelorgradsstudium

 

Høgskolen i Hedmark – Campus Hamar

Bachelor i spillteknologi og simulering

 

Hamar har et av landets sterkeste spillutviklingssamfunn, og har flere selskaper som har gjort det bra. Ved Høgskolen i Hedmark får studentene kompetanse innenfor tverrfaglige områder som kreves i bransjen. Studiet appellerer til deg som er interessert i datagrafikk, programmering, design og visualisering. Studiet gir mulighet for IT og spillrelatert masterutdanning i Norge eller utlandet.

 

Opptakskrav: Generell studiekompetanse, eller realkompetanse

OBS! Hvis du ikke har R1 og R2 fra videregående må du gå et forkurs i matematikk ved høgskolen

 

Link til studiet: http://hihm.no/utdanning/studietilbud/animasjon-og-spill/bachelor-i-spillteknologi-og-simulering

 

Noroff

Bachelor i interaktive medier – spill

 

Noroff er en privat institusjon som har campus over hele landet, og er store på nett. De tilbyr en bachelor grad i interaktive medier hvor fokuset ligger på spill. Studiet gir studentene kompetanse innenfor de spilldisipliner, samt at man bevisstgjøres om samfunnsaktuelle problemstillinger og entrepenørskap. Bachelor i interaktive medier tilbys ved campus Kristiansand og Oslo, samt at det kan tas som nettstudie. Studiet gir mulighet for videre studier innenfor spill og animasjon.

 

Opptakskrav: Bestått treårig vgs, eller realkompetanse

pris: 56 250 NOK (40 750 for nettstudie) per semester

Noroff er godkjent for lån og stipend hos lånekassen

 

Link til studiet: https://www.noroff.no/studier/hoyskole/interaktive-medier-spill

 

Westerdals Oslo ACT

Spilldesign og Spillprogrammering

 

Westerdals tilbyr to spillrelaterte bachelorutdanninger; spilldesign og spillprogrammering. I spillprogrammering fokuserer opplæringen på det som skjer bak lerretet, og man får innføring i flere relevante programmeringsspråk. Spilldesign fokuserer mer på det som spilleren gjør og opplever, og studentene får holde på med større og mindre prosjekter. Avhengig av studiet man velger kan man studere videre innenfor IT og spillrelaterte studier.

 

Opptakskrav: Generell studiekompetanse (+ R1/S2 for spillprogrammering)

 

pris spilldesign: 42 750 NOK per semester

pris spillprogrammering: 37 650 nok per semester

Westerdals er godkjent for lån og stipend hos lånekassen

 

Link til studier: https://www.westerdals.no/bachelorprogrammer

Som du kanskje har skjønt; dette var såvidt jeg skrapte på overflaten over hva disse studiene tilbyr. Hvis du er interessert i å studere spill, klikk deg inn på linkene og les deg opp mer! Ta gjerne kontakt med studiestedene, og gjerne studentambassadørene om de har det. Husk at de er veldig interesserte i å få deg som student! Det finnes også mange studier som tilbyr spillfag og spillemner, og fagskoler som tilbyr lignende studier; men å ta med alle de ville vært en umulig oppgave. Skulle du derimot vite om studier som passer kriteriene for artikkelen, men som ikke er med; si ifra! Med det så sier jeg lykke til, til alle dere som skal ut i høyere utdanning!


About Martin Moen

Spillutvikler som holder til i Trøndelag med bachelor innen spillutvikling og -produksjon. Har en bred smak innen spill, men foretrekker spill der jeg kan spille med/mot venner. PC Master Race!