Svarer Pressfire om fremtiden til Elder Scrolls og Fallout: – Microsoft er mer tjent med å spille Mr. Nice Guy
0

Svarer Pressfire om fremtiden til Elder Scrolls og Fallout: – Microsoft er mer tjent med å spille Mr. Nice Guy

okt 21 Anders Lønning  

Tirsdag ettermiddag postet Pressfire’s redaksjonssjef, og en av Spill-Norges aller skarpeste penner, Erik Fossum en kommentar om hvilke planer Microsoft har nå som de har anskaffet seg et solid kartotek med kjente spillserier gjennom oppkjøpet av Zenimax.

Kommentaren til Erik kan du lese her.

Mens jeg tror at både jeg og Erik kan være enige om at oppkjøpet som kostet Microsoft i overkant av 69 milliarder norske kroner er et meget smart trekk for et selskap som ikke har klart å levere på lovnaden om eksklusive titler denne generasjonen, er det i konklusjonen jeg tror vi kommer fra det med forskjellige synspunkt.

I kommentaren tar Fossum utgangspunkt i flere av Microsoft Gaming sjef Phil Spencers uttalelser og får å male et helhetlig bilde må de kjapt oppsummeres her:

Basert på den to siste sakene er ikke konklusjonen Erik kommer frem til urimelig på noen måte, og jeg vil tro de fleste har vært inne på tanken om at oppkjøpet betyr slutten for Bethesda og id Software spill på PlayStation. Men likevel er det noe jeg mener ikke helt henger på greip med antagelsen om at det er det Spencer kommer til å gjøre.

Se for eksempel på hvordan de håndterer forskjellige markedsplasser på PC plattformen. Her har de sin egen markedsplass gjennom Microsoft Store, hvor de ikke trenger å dele salgssummen med noen andre, samtidig som de tilbyr alle spillene sine gjennom abonnement tjenesten Game Pass uten ekstra kostnad.

Likevel lanserer de alle sine egne spill, fra Age of Empires III: Definitive Edition og Gears Tactics til Microsoft Flight Simulator og Halo Master Chief Collection. på Steam.

Uttad gir Microsoft spillere på PC valget om hvor de ønsker å ha biblioteket sitt, og selv om å kjøpe spillene til fullpris på Steam kontra å få dem inkludert i Game Pass abonnementet på lansering og ha mulighet til å kjøpe andre spill som er å finne i tjenesten til kraftig rabatert pris er i mot spillernes egen interesse, gir de dem likevel valget.

Spencer har også kultivert et slags bilde av seg selv som en «mann av folket» så å gå tilbake på det han sa i et intervju for tre måneder siden, når man nesten bare må anta at forhandlingene med Bethesda allerede var i full sving, virker for meg å gå imot hvem han i hvert fall utgir seg for å være.

Se kildebildet
Spencers opptreden på Giant Bomb’s E3 Show har bidratt til å mykne opp det stive inntrykket mange av oss hadde av Xbox under Don Mattrick

Jeg føler også at utsagnet fra Kotaku intervjuet som ble postet på fredag, om hvorvidt Microsoft kan rettferdiggjøre oppkjøpet av Zenimax uten å gi ut Elder Scrolls VI på andre plattformer, ikke kommer helt frem i kommentaren til Fossum selv om han riktignok linket til det.

Slik jeg leste svaret Phil Spencer gav var det mindre definitivt enn hva jeg føler andre har tolket det som:

– Ja. Jeg ønsker ikke være ufin om det. Oppkjøpet ble ikke gjort for å holde spill unna noen. Ingen steder i dokumentasjonen vi satte sammen stod det “Hvordan skal vi hindre andre i å spille disse spillene?” Vi vil at flere skal kunne spille, ikke færre.

– Men jeg vil også si at i modellen vår, som et direkte svar på spørsmålet ditt, når jeg tenker på hvor spillere kommer til å spille, og antallet enheter vi har: xCloud, PC, Game Pass og konsollene våre, så trenger jeg ikke lansere disse spillene på noen andre enn våre plattformer for å få det til å fungere. Hva enn det vil bety.

Oversatt fra Kotaku

Basert på min tolkning av det Spencer har sagt tidligere, det han sa til Kotaku på fredag og hva som har vært strategien til selskapet de siste årene kan jeg godt se for meg at Microsoft gjør med PlayStation slik de nå håndterer Steam på PC. Være Mr. Nice Guy utad ved å lansere spillene på PlayStation Store, håve inn 70% av salgssummen per solgte spill og anta at spillere på sikt kommer til å innse hvor de får mest for pengene sine.

Denne oppstillingen slutter ikke å være imponerende

Phil Spencer har også gjentatte ganger sagt at for dem handler det ikke om antall solgte konsoller eller hvor du spiller spillene deres, bare at du spiller dem. Og mens PlayStation’s strategi rundt eksklusive titler unektelig har gitt avkastning når det kommer til å selge konsoller, ser vi at også japanerne øyner muligheten til å bruke PC plattformen som enda et ben å stå på, med lanseringen av spill som Death Stranding og Horizon: Zero Dawn.

Bare tiden vil vise hvem som får rett om hvor fremtiden til Zenimax katalogen ligger. Det er uansett lenge siden vi har stått ovenfor en konsollgenerasjon hvor begge av de to store plattformholderne sitter med såpass gode kort for hånden, og jeg ser svært frem til både vår egen og Pressfires dekning av det som er i ferd med å skje.

About Anders Lønning

Tobarnsfar fra Haugesund med dagjobb som elektriker/automatiker i oljebransjen. Har skrevet om spill av og på de siste seks årene, og er over gjennomsnittet glad i filmen Dredd fra 2012.