Topp 10 undervurderte skrekkspill
0

Topp 10 undervurderte skrekkspill

Da har jeg valgt ut ti av mine personlige favorittspill i sjangeren horror, og disse er altså undervurderte eller rett og slett oversette spill. Med det mener jeg at en majoritet (ikke alle) har oversett eller undervurdert disse spillene. Selvfølgelig er denne listen preget av min egen mening og jeg lager den mer for å tipse andre om gode skrekkspill der ute, men jeg setter det i en liste for å lage et system på det.

 

10.

 

Friday the 13th til NES ligger vel ikke på radaren til de fleste i verden, men det er faktisk ikke så dårlig som man skulle tro. Spillet tilbyr en rekke utfordringer, men ingen spill fra denne æraen var særlig lette, og dette er ikke et unntak. Du spiller som seks forskjellige ledere av sommerleiren og skal beskytte barna fra Jason, og du kan ikke bare skyte deg frem til seier. Du må navigere deg på kanskje tidenes verste map, og du må rekke frem før alle barna dør. Det er en del timing og flaks involvert, men når du får til noe så føles det virkelig godt.

Jeg ville kanskje ikke anbefalt å spille dette fremfor alt det andre på listen, men om du har lyst på en liten utfordring så er dette spillet for deg. Atmosfæren er litt svak, men gameplayet og designet er grunnen til å spille spillet, og grafikken er heller ikke så verst. Jason titter innom etterhvert og da blir det skummelt uansett hvor gammel grafikken er. Svakeste spill på denne lista og ender derfor på tiende plass.

 

 

9.

The Swapper er vel heller ikke strengt talt et skrekkspill, men det har mange elementer fra psykologiskskrekk og er derfor på listen min. Spillet fås på bortimot alle konsoller, så pick your poison. Du følger en ukjent person som kan lage kopier av seg selv og flytte sinnet sitt over i disse kopiene, herav tittelen.

Atmosfæren er tjukk som grøt i dette spillet og absolutt alt er på plass for en kjempeopplevelse. Gameplayet er kreativt, grafikken er fantastisk og historien er helt grei. Dette er rett og slett spillet som har alt, men når likevel ikke helt opp på denne listen og får en niende plass.

 

 

8.

Cold Fear er et spill som fra utsiden kan se ut som både The Thing og Silent Hill, men som virkelig står på egne føtter som et godt skrekkspill. Du spiller som (verdens kuleste navn) Tom Hansen fra U.S. Coast Guard. Tom border et russisk skip i Beringstredet og scenen er satt for et godt skrekkspill. Jeg tror aldri jeg har hørt noen nevne dette spillet noensinne, men er i mine øyne en rimelig god tredjepersonsskyter.

Spillet fås på Steam om du ikke har en PS2 eller Xbox i nærheten, og jeg kan ikke tenke meg til at det er så dyrt. Spillet har en utrolig god atmosfære og kanskje den mest perfekte settingen for et skrekkspill. Grafikken og gameplayet er så som så, men spillet har iallfall snev av originalitet og det er et stort pluss i alles bok. Ender til slutt på åttende plass.

 

7.

Neverending Nightmares har jeg spilt nylig noe som dere sikkert vet om dere har lest anmeldelsen min, her. En liten perle av et spill hvor også atmosfæren er et hovedpunkt. Med sin utsøkte grafikk og originalitet setter dette spillet sett rett inn på hornhinnen, og er en opplevelse du blir å huske fremover. Jeg skal ikke si så mye mer enn at det er verdt å prøve. Les heller anmeldelsen for en nøyere gjennomgang.

 

 

6.

 

Home var gratis i en eller annen måned på PS+ og ikke et spill jeg hadde særlige forventninger til, men til min store overraskelse ventet det meg en kjempe av et spill. I Home spiller du en karakter som husker svært lite. Det er opp til deg hvordan historien utvikler, og ikke minst hvordan den ender.

Dette er et spill som er verdt å prøve om igjen og et av de få spillene på lenge jeg har prøvd på nytt. Spillet kan oppleves som kort, men med tanke på hvor lyst man har til å prøve igjen så ser jeg ikke på dette som noe minus. Tung og mørk atmosfære, og ikke minst utrolig skummelt for et 2D-spill å være. Det skal også sies at spillet er superbillig på Steam.

 

 

5.

 

Nazi Zombie Army Trilogy er et utrolig morsomt og samtidig skummelt spill som passer perfekt for å spille sammen med venner. Du kan selvfølgelig spille spillet uten andre, men det er co-op som virkelig skinner i dette spillet. Her får du også tre spill i et og det er absolutt verdt prisen sin.

Spillet går rett og slett ut på å skyte zombier, men det er så utrolig godt gjennomført. Det blir ikke for mye repitisjon og alle banene føles unike. Noen bossfights ligger også på lur utover i spillet. Variasjon i våpen og utstyr gjør at man kan eksperimentere, og da kan man finne den beste kombinasjonen for seg selv. Utrolig morsomt og undervurdert spill etter min mening, lander derfor på en femte plass.

 

4.

 

The Thing er en oppfølger til filmen fra 1982 med samme navn. Du spiller som Captain Blake og leter etter det amerikanske forskerteamet på Antarktis, men på turen så krasjlander teamet ditt og du vet ikke lenger hvem du kan stole på. Basen ligger i ruiner, og monstre begynne å krype frem i nattemørket. Det er opp til deg å gi ut ammo og våpen til dem du stoler på. Pass på at de ikke blir for paranoide heller.

Dette er et spill jeg prøvde nylig og da mest fordi jeg elsket filmen, men spillet viste seg virkelig å være noe spesielt. Atmosfæren minner meg om Silent Hill og gameplayet om Resident Evil, til sammen en eksplosjon av et spill. Det er langt fra perfekt, men det har solid gameplay, god atmosfære og en knall historie. Derfor ligger det på en fjerde plass

 

 

3.

 

Murdered: Soul Suspect var spillet ingen snakket om i 2014, men en konkurrent på min liste over Game of The Year. Spillet holder sted i den fiksjonelle byen Salem og følger detektiven Ronan O’Connor som i den første cutscenen dør under mystiske omstendigheter, og det er nå opp til ham selv å løse mordet.

Dette er langt fra et perfekt spill, men jeg har aldri sett at det har kostet mer enn 300kr, som jeg syns er en helt grei pris for et rimelig langt spill. Gameplayet er variert og morsomt, atmosfæren er fantastisk, historien og verden rundt karakteren er utrolig god så derfor ender det på en tredje plass hos meg.

 

2.

 

Puzzle Agent 1 og 2 følger Nelson Tethers som er en, gjett hva, Puzzle Agent som du kan tro har lite å gjøre annet enn å løse kryssord på kontoret, men en dag skjer det noe merkelig som det vanlige politiet ikke kan ta hånd om, og da får Tethers beskjed om å komme med en gang.

Dette er et aldeles herlig spill som ikke kan anbefales nok. Spillet er kanskje egentlig ikke horror, men dette er min liste og mine regler. Inspirasjonen til spillet er hentet fra Fargo og Twin Peaks og er utrolig creepy og skummelt synes iallfall jeg. Med godt gameplay, stilig grafikk og en utrolig god historie kommer dette spillet på en andre plass hos meg.

 

 

1.

 

Castlevania er kanskje ikke så undervurdert, men jeg tenker da mest på de klassiske spillene til NES og SNES. Disse spillene har fantastisk atmosfære, og en utrolig god kombinasjon av god musikk, gameplay, grafikk og design. Spillet skriker klassisk horror og du får blant annet bli godt kjent med Dracula, Frankensteins monster, mumier og andre skumle vesener.

Disse spillene er kanskje ikke så enkle å få tak i, men de skal ligge ute på Virtual Console til Wii og Wii-U. Har du originalene så hjelper dette selvfølgelig på å sette stemningen, men jeg vil uansett anbefale disse spillene til alle og enhver på halloween, vel kanskje ikke Castlevania II: Simon’s Quest, men det tar vi en annen gang. Av alle spillene på lista så er dette det jeg vil anbefale mest av alle og derfor får det en første plass fra meg.

 

Så er spørsmålet er det skrekkspill der ute dere mener trenger å komme i søkelyset? Tips om dine favoritter i kommentarfeltet. Ha en fantastisk halloween folkens!

About Mathias Johannessen

Filmstudent ved Universitetet i Bergen. Elsker indie-spill, gamle klassikere, og B-spill.